Nedjelja 11.4.2021 23:24:44
  TZ VIJESTI - TUZLARIJE - BH VIJESTI - BILTEN TZ - BILTEN TK - OBRAZOVANJE
   VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI - FORUM - IZBORI 2020

 Tuzlarije
Tuzlarije - slike, priče... 
Vijesti 
Tuzlanke i Tuzlaci 
Naše bebe 

11.04.2021 - 22h
INDEKS KVALITETA ZRAKA (PM2.5)
167
NEZDRAV
Upozorenje: Moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.
Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. trebali bi izbjegavati i svi ostali.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org


Tuzlanski dosje 
Kulturologija 
Preporuka za čitanje 
Sportarije 


Info Servis 
Mapa Tuzle 
Vremenska prognoza 
Mali oglasi 


Bilten rada Općine Tuzla 
Panorame Tuzle 
Vremeplov 
Stare slike pričaju 
Tuzlanska ikona - Meša 
Znanjem protiv droge 
Kapija (25.05.1995.) 
Srebrenica (1995-2006) 


Top vijesti 
Vijesti iz minute u minutu 
Vijesti domaćih medija 
Foto priče 
BH teme 
Feljtoni 


Tuzlarije Forum 
Tuzlarije Chat 
Ankete 
Čestitke-želje-pozdravi 


Razbibriga 
Taze vicevi 
Neobične fotke 
Horoskop 
Web igrice 


Kursna lista 
Telefonski imenik FBiH 
Zakoni 

Vizitke 
Marketing 
ON LINE KORISNICI - 76

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

TuzlarijeFERHADIJA

Ferhadija - viđenje Emira Suljagića
Ferhadija - viđenje Željka Cvijanovića

Banja Luka, repriza

Srpska pod gas-maskom

Bilo je bolje nego sedmog maja. I gore nego bi smjelo biti. Policija Republike Srpske je dobila nalog da bije i ispoštovala ga - tek toliko da demonstranti ne pokvare drugi pokušaj polaganja kamena temeljca za obnovu Ferhad-pašine džamije u Banjoj Luci, ali i da im junska parada fašizma ne skoči na nos. Ako nekome može biti utjeha, demonstranata je u Banjoj Luci bilo manje nego na prvom danu dugih noževa. Potreba da puste krv nije ih, međutim, prošla. Fakat jeste da je klanjem kurbana najavljen prvi ovomilenijski ezan u RS-u. Kad će ga biti? Teško pitanje. Jer, za Banjalučane je ovog ponedjeljka i SDS bio blag


Bosnom behar probeharao, mene život razočarao… pjevali su posljednji banjalučki demonstranti u ponedjeljak, 18. juna. Ionako malobrojna, grupa se nastavila osipati i nakon što je iz zgrade Vlade skoro pola sata neuspješno pokušavala dozvati premijera RS-a Mladena Ivanića, prijeteći njegovim tjelohraniteljima, brojnim skoro kao i demonstranti koji su se okupljali na ulazu u zgradu. Preostali, oni najtvrdokorniji, odatle su još jednom, glavnom gradskom ulicom, u pratnji povelike grupe promatrača pod kišobranima, krenuli natrag ka Ferhadiji skandirajući: Nećemo džamiju!

"SDS je kriv za sve ovo. Esdeesovci su najgori", govori žučno žena dobrano u pedesetim godinama, odjevena u izblijedjeli plavi kompletić. Njen, po svemu sudeći, muž, kojeg drži pod ruku, trese glavom, a sa glavom se trese i primjetno velika opšivena kragna na košulji. "Zar zbog jedne pasje bogomolje da nam kisnu djeca!?", kaže Kragna i njoj i skupini slušalaca, idući, na sigurnoj udaljenosti, iza demonstranata. "Vidi ove dječice, siročića, hoće li njih neko pitati imaju li šta jesti kad dođu kući, sigurno da i nemaju", pita Kompletić, više onako, za sebe, dok su "dječica", držeći se za ruke, idući ulicom pjevala Sprem'te se, sprem'te, četnici!Već nakon stotinjak metara, na raskršću ispred Banskih dvora napali su izvjesnog službenika međunarodne zajednice koji im je pokušao nešto reći, ali nije stigao jer ga je u prsa pogodila plastična boca mlijeka, razlijevajući se po njegovoj skupoj košulji. Dok se povlačio trčeći prema parkiralištu iza Hotela "Bosna", kolovođa demonstranata ga je udario nogom u zadnjicu, pa onda još jednom. Stranac je uzalud pozivao u pomoć: "Police! Police!", jer su policajci, postrojeni oko kancelarije predsjednika RS-a Mirka Šarovića, blagonaklono gledali linč. Promatrači u bašti hotela su tu zgodu potpuno ignorirali, a prolaznici uglavnom ohrabrivali do gole kože smočene i nervozne demonstrante: "Udrite ga! Jebite mu mamicu!"

Čija je policija

Bilo je već kasno poslijepodne i demonstranti, iako razbijeni i skoro poraženi što kišom, što salvama suzavca, nisu posustajali. Ali, i njihov posljednji juriš na policiju propao je kao i svi prethodni, koje su izvodili od samog jutra. Ustvari, već negdje oko jedanaest ujutro, kada je ceremonija polaganja kamena započela, policija je počela pokazivati znakove slabosti. Demonstranti su oteli komade metalne zaštitne ograde i, noseći je onako tešku, po trojica ili četvorica navaljivali su na policijski kordon. Policajci iza plastičnih štitova su se povlačili, sve dok nije zaprijetila opasnost da kordon bude probijen. Rulja, uglavnom pijana i pored zabrane rada okolnim kafanama, najvećim dijelom je uživala, zviždeći i protestirajući tek kada bi policija pružila neki otpor.

"Joooj, kraljeva! Ma, ovo vrijeme je zajebalo stvar, bilo bi više ljudi", kaže mladi srpski policajac, dežurni u CJB-u tog dana, ne skrivajući zadovoljstvo razvojem događaja. "Čuo sam da su tražili vodeni top, izgleda da je kordon probijen negdje!" Ulica koja vodi odatle ka Ferhadiji načičkana je policajcima, koji uglavnom bez zanimanja gledaju prolaznike; ovi se opet nakratko zadržavaju, bacaju pogled preko puste ulice iza ograde i nastavljaju.

"Za sve su ovo krive balije!", galami, mašući kišobranom, žena sa prosijedim u "trajnoj" frizuri, sustižući nekakvu staricu koja se, teško hodajući, gegala pored barikade. "Jes' ti balinka?" "Jesam!", odgovara ova, i već u narednom trenutku podiže ruku pokušavajući se zaštititi od pljuštajućih udaraca kišobranom. "Policija, policija", zapomaže napadnuta žena, trudeći se, nasmrt prepadnuta, da udobrovolji napadača: "Nisam ja kriva što sam balinka!", ali se ova ne obazire, sve dok se policajac ne umiješa, silazeći sa pločnika na ulicu, tek na poziv njene kćerke.

U najfrekventnijem dijelu grada se u međuvremenu dobro zakuhalo, policajci su već ispalili prva punjenja suzavca na demonstrante, nakon što su ih vodenim topom uspjeli udaljiti skoro do parka u centru. Dok su meci prašteći ostavljali bijeli trag, trag čija je bjelina bila utoliko izraženija zbog mračnog kišovitog dana, na jednoj od mirnijih barikada, posmatrači, ozlojeđeni, komentiraju:

- Pitala bi' te ja, bi li ovako bilo u Federaciji!
- Trebali su k'o Hrvati, izaći iz vlasti i gotovo!
- Ne mogu, vidite li vi kol'ko svijeta gladuje!

Dvojica muškaraca koji stoje po strani, četrdesetih godina, očevi i muževi, mrtvi ozbiljni međusobno razgovaraju, kako se policajci sa psima primiču okupljenima:

- Nisu ovo naši, ovi su iz Federacije!
- Koji?
- Ovi u crnim uniformama.

U parku, udaljenom svega nekoliko stotina metara od njih, traje pravi rat. Usprkos suzavcu, demonstranti i dalje navaljuju na policajce, a rulja koja je u jednom trenutku brojala i hiljadu ljudi, povlačila se samo nakratko. Nakon što bi se sabrali, ponovo su kretali na policiju, kolektivno urlajući: "Ustaše, ustaše!" Potom bi uslijedilo povlačenje na trg ispred robne kuće. Tek što su se počeli sabirati tu nakon jednog od povlačenja, sa krova neke od okolnih zgrada, pravo među njih palo je novo punjenje suzavca. Stampedo od nekoliko stotina ljudi jurnuo je zatim prema parku, povlačeći se izvan dometa policijskih pušaka, da bi se tu konsolidovali. Neko od demonstranata prepoznao je jednog od policajaca koji su bili infiltrirani u masu i dao se u trk za njim: ostali su ga pratili, i policajac, u kasnim četrdesetim, samo je zahvaljujući dobroj kondiciji uspio pobjeći od mase spremne da ga linčuje.

Ko su naši

Kao po komandi, svi su se okrenuli natrag prema policiji: dječaci u trenirkama i dresovima i sa šalovima "Partizana" i "Zvezde" zamotanim oko glave, kao sumanuti su jurišali predvođeni malo starijim demonstrantima, od kojih su neki izgledali kao da vrlo dobro znaju šta rade, nabijajući gas-maske pred svaki napad. Novi val prema policiji. Opet suzavac. Jedan pada metar od mene dok bježim zajedno sa demonstrantima. Oči mimo moje volje suze, osjećam neku bol u nosnicama. Vlažni zrak je nakon sat intenzivne paljbe jako zasićen suzavcem, koji se nikako ne podiže iznad zemlje, jer je atmosferski pritisak nizak. Počinjem osjećati okus suzavca i u ustima, i tek tada ozbiljno shvatam da masa ne goni mene nego i sama bježi; potrčim koliko sam mogao, da dođem do čistog zraka. Negdje na polovini parka omanji tamnoput muškarac, očigledno zalutao, pita me: "Ko ovo puca?" Kao iz topa odgovaram: "Naši!" "Naši?! Govna, sve i' treba pob'ti, majku im jebem! Ja mislio stranci!", uzvratio je u nevjerici i udaljio se u pravcu barikade, noseći u ruci zgužvani i sklopljeni kišobran.

U narednom jurišu demonstrantima polazi za rukom da potisnu policiju: provaljaju zatim u neku obližnju kafanu i izlaze pobjedonosno sa gajbama praznih staklenih boca. Dim od suzavca se nije bio ni razišao a prema policijskom kordonu poletjela je salva flaša koje su s praskom padale na asfalt; policija je opet nakratko napravila uzmak. Narednih nekoliko minuta proteklo je uglavnom u iščekivanju i vrijeđanju. Policajci, iza plastičnih štitnika i gas-maski, jurnuli su među demonstrante, koji su se zatim razbježali; jedan od njih odvojio se od ostalih pa je i sam morao bježati pred onima koji su bili u većini. Policajci su zatim bacili nekoliko dimnih zavjesa, a onda još jednom, odlučnije nego prethodni put, ušli među demonstrante i jednog od njih poveli sa sobom.

"Tuuurci!", razliježe se ulicom iz desetina grla, kao najveća moguća uvreda koja može biti upućena policajcima. Suhonjav, visok muškarac u vojničkoj bluzi psuje i sam se povlačeći: "Majku vam jebem, Turke branite! Ja sam se za ovu državu borio!" Desetak metara od njega, dvojica, mladić svijetle puti i stariji muškarac, sa kapuljačom na glavi, razgovaraju. Mlađi kaže: "Šta ćemo, ugušit će nas ovim suzavcem!" Stariji, rošavog lica ispod sastavljenih obrva, odgovorio mu je: "Ako treba cijeli dan, onda cijeli dan, al' moramo doći do kamena!" Mladić se na to okrenuo i uputio natrag u masu. Uslijedio je još jedan uzaludan juriš…

Lice krivca

Idemo pred Vladu, idemo pred Vladu!, čulo se dok su, uvidjevši uzaludnost svih svojih napora da probiju policijski kordon, demonstranti krenuli ka Ivanićevom kabinetu. Protest se u jednom trenutku, iz rasističkog, pretvorio u bunt sa sasvim socijalnim motivima. Jedan od demonstranata, onaj koji će potom pretući anonimnog službenika međunarodne zajednice u Banjoj Luci, zaustavljao je saobraćaj, otvarao vrata automobila i bez uspjeha vukao vozače za rukave, ne bi li mu se pridružili. Usput je pozivao i majstore na obližnjoj građevini: "Dobar poslovni prostor, kome ga pravite!", vikao je, ali se radnici u plavim kombinezonima nisu ni mrdnuli s mjesta.

Dok su demonstranti pjevali Sprem'te se, sprem'te, dokoni je šetač telefonom nazvao nekoga: "Pero", rekao je, "Drago je!", i podigao telefon u zrak, da njegov sugovornik što bolje čuje pjesmu. Pjesma je, međutim, utihnula, i pored toga što ju je dječak, koji nije mogao imati više od osamnaest godina, iznova i iznova pokušavao započeti. Silna borba bila je završena. Nisu bili poraženi ni demonstranti, naročito ne policajci, kojih je bilo 2.226, kao ni strani diplomati koji su se pojavili u Banjoj Luci. Poražene su bile dvije stotine vjernika koji su prisustvovali ceremoniji. Jer je, kao i uvijek u sukobu međunarodne zajednice i RS-a, izgubila Bosna i Hercegovina.

U nedjelju, dan uoči polaganja kamena temeljca, koje je obavljeno mnogo neupadljivije nego što je najavljivano, Mirko Šarović kazao je da će "Republika Srpska pokazati svoje pravo lice". I jeste. Samo se nije najbolje vidjelo. Od gas-maski.

Emir Suljagić
DANI broj 211


Ferhadija, drugi put

Osama Bin Šarović

U Banjoj Luci su se u ponedjeljak dogodile tri važne stvari. Prvo, položen je temeljac za obnovu srušene džamije i teška moralna mrlja, koja već osam godina zijeva na tom mjestu, bit će bar malo manja. Drugo, stisnuli su petlju i tom činu prisustvovali najviši funkcioneri RS-a, čime su, makar silom, stali kao ljudi koji su gradnju džamije javno podržali po cijeni koju će kod svojih birača platiti. Treće, srpska policija, koja je prvi put u svojoj historiji mlatila Srbe braneći Bošnjake, definitivno je i nepovratno prešla onu granicu od nacionalne garde do ozbiljne policije koja štiti svoje građane, ko god da su, od razbojnika - opet ko god da su

Bilo je zaista u ponedjeljak dirljivo gledati Mirka Šarovića kako licem pravednika, duboko ganutog postavljanjem temeljca za obnavljanje banjalučke Ferhad-pašine džamije, pripomaže reisu Mustafi Ceriću na tom poslu. Ko tada nije pustio suzu prepoznajući kako se u predsjedniku Republike Srpske budi sam Willy Brandt, morao je tri dana kasnije, ali od smijeha. Tada je smjernog Šarovića optužio Igor Radojičić, funkcioner opozicione Demokratske socijalističke partije, da je svojim pripomaganjem Ceriću državu nedopustivo upleo u poslove crkve (džamije). Pošto Radojičićeva DNS spada u red prododikovskih, dakle nacionalno umjerenih i sekularnih partija, Šarović se još i izvukao: mogao je biti optužen i za islamski fundamentalizam.

Sve to, naravno, pokazuje da nema ničega u Republici Srpskoj - od nacionalnih odnosa, krivice za rat, sve do Haaga, a sada, evo, i gradnje Ferhadije - što ne može da posluži u obračunu za vlast. Naravno, na tom fonu gube se sve političke razlike u zahtjevu trenutka, pa "umjereni" Radojičić valjda misli da je "nacionalistički" Šarović trebalo da prijepodne u ponedjeljak provede kod kuće, a ne da podupire Cerića i islamski fundamentalizam, na očaj par hiljada svojih (a ne Radojičićevih) birača, koji su se skupili u centru Banje Luke da odmjere snagu sa policijom.

Tri Ferhadijina znaka

Bez obzira što mu je sve to izgledalo kao gutanje žabe, bez obzira što je time pogazio sve zavjete svog političkog oca Momčila Krajišnika, bez obzira što je samo slijedio patriotski zadatak koji je noć prije iskreno formulisao njegov potpredsjednik Dragan Čavić da novo kino oko Ferhadije RS "ne bi mogla izdržati" - Šarović je u ponedjeljak hrabro uradio pravu stvar, makar ga srpski "reformisti" optužili da je najbolji drug Osame bin Ladena. Tim prije što su sa druge strane bili njegovi birači, koji bi tu na megdan još masovnije izašli i u vrijeme da su za svog vladajućeg vakta temeljac položili Radojičić i Milorad Dodik, koji tada bar ne bi "izdajnički" nastupali pred svojima, nego pred Šarovićevim. Ali nisu.

Zato su se u Banjoj Luci u ponedjeljak dogodile tri važne stvari, a da ni jedna od njih nije bila prelazak SDS-a na stranu islamskog fundamentalizma. Prvo, položen je temeljac za obnovu srušene džamije, i teška moralna mrlja, koja već osam godina zijeva na tom mjestu, biće bar malo manja. Drugo, stisnuli su petlju i tom činu prisustvovali najviši funkcioneri RS-a a da nisu imali kukuljice preko očiju, čime su, makar silom, stali kao ljudi koji su gradnju džamije javno podražli po cijeni koju će kod svojih birača platiti. Treće, srpska policija, koja je prvi put u svojoj istoriji mlatila Srbe braneći Bošnjake, definitivno je i nepovratno prešla onu granicu od nacionalne garde do ozbiljne policije koja štiti svoje građane, ko god da su, od razbojnika - opet ko god da su - spremnih da u svom piru provedu još jedan dan, pa šta košta da košta. Ko misli da je ovo prvo ništa, neka pita Ivanića da li mu je laknulo, ko zna da je Šarović u ponedjeljak hladno folirao, još ima vremena da ga bocne iglom: iz njega još mjesec dana neće kap krvi poteći. Ko misli da je to sa policijom ništa, neka pita izbjeglice povratnike.

Uticaj pendreka na pomirenje

Toliko o onome što se povodom Ferhadije dogodilo. Ostaje ono što se nije dogodilo. Ukoliko je novi ministar policije RS-a Dragomir Jovičić dobro shvatio svoj posao - a ono što se u ponedjeljak u Banjoj Luci moglo vidjeti svjedoči da jeste - tada će Ferhadija biti podignuta, bez obzira što u Banjoj Luci ima i onih koji vjeruju da kratke ljetne noći neće biti prepreka da na gradilištu sruše ono što je za dugog dana sazidano. Ferhadija će, dakle, biti podignuta i time će njen osnovni smisao biti ispunjen. Džamija, dakle, služi da se ljudi mole Bogu. Da, ali u Sarajevu i Travniku; u Banjoj Luci, koliko god Radojičić odvajao crkvu od države a džamiju od politike, stvari s tim izgledaju malo drugačije.

Jednako kao obnova Žitomislića ili Plehana, zidanje Ferhadije - to su isticali mnogi zagovornici njenog obnavljanja - danas ima mnogo dublji smisao. Naravno, riječ je o pomirenju. A kad se stvari postave tako, tada je u ponedjeljak mnogo znakovitije od Šarovićevog pripomaganja Ceriću i prisustva ceremoniji Mladena Ivanića i Dragana Kalinića bilo ono što se između policije i demonstranata događalo dvjesta metara dalje.

A tamo je stajalo, vrištalo, tuklo i krvarilo "nekoliko stotina" (u formulaciji OHR-a) beznadežno overdoziranih ljudi, za koje odgovornost moraju da ponesu oni sa ceremonije, i to bez obzira jesu li na svoj način učestvovali u ratu (Kalinić, Cerić) ili su se samo pojavili na izborima (Zlatko Lagumdžija, Ivanić). A po tome, za četrdesetak dana od 7. maja, u Banjoj Luci se nije promijenilo ništa, osim što je sva odgovornost ovog svijeta pala na leđa Jovičiću, koji je prelomio da bije demonstrante. I što su srpski političari shvatili da još jedan "crni ponedjeljak" RS "ne bi mogla izdržati", pa su neko vrijeme smjerno saučesnički stajali pored Cerića i Lagumdžije. Šta to znači: da je za pomirenje u RS-u zadužen ministar policije sa svojim pendrecima i vodenim topovima i da se Ferhadija podiže nasilu? Upravo to!

Na putu do finala Upravo to - vjeruje i Wolfgang Petritsch, koji je shvatio da bi kraj njegovog mandata mogao da dâ i pečat čitavoj njegovoj misiji određujući je kao uspješnu ili neuspješnu. Uredu, plasirali ste se u drugo kolo, saopštio je već u utorak Petritsch Kaliniću, Ivaniću i drugovima, koje je već u utorak doveo u Sarajevo na žrijeb za drugo kolo. Rekao im je, dakle, da neće imati vremena da uživaju gledajući gradnju Ferhadije jer ih ovog ljeta čeka još nekoliko temeljaca, čije postavljanje bi moralo da protekne u atmosferi reda i mira ili bar vodenih topova. U sljedećem kolu, rekao im je Petritsch, čeka ih i da više zagrizu u zajedničkim organima, a ne da se vade kako oni sarađuju, samo je Božidar Matić u svojim godinama pomalo zaboravan. Sljedeći protivnik koji ih čeka je povratak izbjeglica, a odmah zatim, ili čak istovremeno, otvaranje pitanja zločina, u kome prilično zaostaju za Beogradom, koji je tako žestoko zakopao sa svojim hladnjačama da se u Srbiji gotovo ni o čemu drugom i ne govori. Finale će, rekao im je Petritsch, igrati protiv "Radovanovog zakona". Tako se otprilike zove zakon o saradnji Banje Luke sa Haagom, čija temeljna tačka je ekstradicija (ili transfer, kako radije kažu u Banjoj Luci) optuženih za ratne zločine u Haag.

Neće Ivaniću biti lako, posebno ako ga "reformska" opozicija, kao Šarovića za miješanje države i džamije, optuži za utapanje RS-a u BiH, ako mu kaže da izmišlja srpske zločine, koji nisu u prirodi srpskog vojnika, ili da najbolje srpske sinove šalje u Haag. Ali tek tu se pokazuje da ne samo da ima neke pravde već i sreće što je SDS u vlasti. Zašto? Zato što bi kao najmoćnija stranka u RS-u, da su ostali u opoziciji, i dalje žvakali kako oni to ne bi nikada učinili i kako je to izdaja. Ovako će imati punu odgovornost za svoje odluke i može da se o njima misli bilo šta, ali prilikom polaganja temeljca za Ferhadiju nije moglo biti više smisla nego da Ceriću asistira Šarović (SDS).

Kakvi su "oni" Da li je to bio put prema pomirenju, vidjeće se veoma brzo. Ohrabrujuće je da u vođstvu RS-a više nema političara samoubica, iako je vrlo obeshrabrujuće što među njihovim biračima - makar ih bilo samo onoliko koliko ih je u ponedjeljak izašlo da omete polaganje temeljca - ima svijeta sa takvim sklonostima. Onog momenta kada su Šarović, Kalinić i Ivanić izašli pred njih da pomognu Ceriću da postavi temeljac, napravljen je prvi korak da neko tu postane marginalac: ili tih "nekoliko stotina" ili ova trojica.

Sa druge strane, sve dok gradnja Ferhadije nije počela, teška odgovornost bila je na Srbima. U trenutku kada je temeljac postavljen na svoje mjesto, odgovornost je podijeljena i vrlo brzo će Mustafa Cerić, čije izjave su se posljednjih mjeseci kretale u širokoj amplitudi od "svetačkih" do rasističkih, ponuditi odgovor na pitanje jesu li povodom Ferhadije u pravu bili najtolerantniji među Srbima ili oni koji imaju empatijsku sposobnost da pri pomenu džamije osjete rajinske tegobe turskog zemana.

I tu je šifra. U ovom trenutku u BiH postoji jedna nevjerovatna sličnost sa vremenom rata. Tada - i to je zaista bila najdublja priroda bosanskog rata - gotovo da si mogao da ubiješ koga si htio, ali nisi mogao da zaštitiš ni najrođenije. Ovaj put, ukoliko Srbi budu željeli da diskredituju bošnjačke političare i vjerske službenike, neće im biti teško: svaka Cerićeva ili Lagumdžijina izjava o Ferhadiji, svaki centimetar njene gradnje će im biti odličan povod da u osjetljivoj klimi kažu kako su ih 18. juna pustili u Banju Luku samo da bi pokazali sa kakvim fundamentalistima imaju posla. I obratno: ako u Sarajevu svaki naredni problem oko Ferhadije i ostalih džamija pokažu kao dokaz da između Ivanića i Karadžića nema nikakve razlike, samo će uspjeti da unište Ivanića i Lagumdžiju kao ljude kakvog-takvog povjerenja i, što je još značajnije, da unište nešto veoma krhko što se naziva šansom za pomirenje.

Zato je poslije Ferhadije i uoči ostalih zadataka koje je Petritsch izručio pred Banju Luku, pitanje samo jedno: hoće li među Srbima i Bošnjacima najpametniji postati najbolji među njima ili najgori. Budu li to najgori (prepoznaćete ih po obaveznom uvodu: Govorio sam ja kakvi su "oni"), neće se dogoditi ništa tragično. Jedino što neće više biti nade, osim ako neko kao nadu nije u ponedjeljak prepoznao Jovičićeve policajce.

Željko Cvijanović
DANI broj 211

STARE TEME

 

OSTALE VIJESTI
99: Blinken: Amerika zabrinuta zbog postupaka Pekinga : SAD: Drugu dozu vakcine protiv Covid-19 primilo više od 70 miliona ljudi : Francuska: Godišnji odmori u inostranstvu i dalje pod znakom pitanja : Novi crni rekord u Indiji : New York cijepljenjem znatno smanjio broj hospitalizacija i novozaraženih : Italija: Preminule 344 osobe od koronavirusa za 24 časa : Snažan zemljotres pogodio Indoneziju, ima žrtava : Italija: U Milanu održani protesti protiv vlasti zbog slabog odgovora na pandemiju : Kina će do kraja godine proizvesti tri milijarde doza cjepiva : Njemačka: Infekcija potvrđena kod više od 24.000 ljudi Na predsjedničkim izborima u Peruu velik broj kandidata, nema favorita
Iran o napadu na nuklearno postrojenje: Imamo pravo na akciju protiv tih terorista
Švedska od početka pandemije živi najnormalnije u Europi. Je li bila u pravu?
Putin i službeno zabranio gejevima brak i posvajanje djece
Američki državni tajnik: Bit će posljedica u slučaju ruske agresije u Ukrajini
Njemačka turistička branša ne očekuje oporavak prije jeseni
Kina: Cjepiva nam nisu jako učinkovita, možda ćemo ih miješati
Rusija: Nećemo ratovati u Ukrajini, ali nismo ni ravnodušni na sudbinu Rusa ondje
Američki ministar obrane: Naša predanost Izraelu je trajna i čvrsta
Tko je u Njemačkoj odbijao masku, sad dobiva dugotrajne zabrane za javni prijevoz
Jordanski princ se pojavio pored kralja zbog kojeg je bio u kućnom pritvoru
Poznati grčki novinar ispred kuće propucan s deset metaka. Tko ga je ubio?
U Belgiji otkrivena zabava na kojoj su se kršile mjere. Mladić bježao, pao i poginuo
Bidenov šef Pentagona prvi put posjetio Izrael, razgovaralo se o Iranu
Iranski parlament podigao optužnicu protiv predsjednika države
Poplava u kineskom rudniku ugljena, zarobljen 21 rudar
Južna Koreja će AstraZenecom cijepiti samo osobe starije od 30 godina
Ekvador danas bira predsjednika. Hoće li se vratiti socijalizmu?
Svjetske burze porasle na rekordne razine, ulagači optimistični u vezi s oporavkom
Trump rekao donatorima da će pomoći da republikanci osvoje Kongres 2022.

Google


Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995OSTALE VIJESTI
99: Blinken: Amerika zabrinuta zbog postupaka Pekinga : SAD: Drugu dozu vakcine protiv Covid-19 primilo više od 70 miliona ljudi : Francuska: Godišnji odmori u inostranstvu i dalje pod znakom pitanja : Novi crni rekord u Indiji : New York cijepljenjem znatno smanjio broj hospitalizacija i novozaraženih : Italija: Preminule 344 osobe od koronavirusa za 24 časa : Snažan zemljotres pogodio Indoneziju, ima žrtava : Italija: U Milanu održani protesti protiv vlasti zbog slabog odgovora na pandemiju : Kina će do kraja godine proizvesti tri milijarde doza cjepiva : Njemačka: Infekcija potvrđena kod više od 24.000 ljudi Na predsjedničkim izborima u Peruu velik broj kandidata, nema favorita
Iran o napadu na nuklearno postrojenje: Imamo pravo na akciju protiv tih terorista
Švedska od početka pandemije živi najnormalnije u Europi. Je li bila u pravu?
Putin i službeno zabranio gejevima brak i posvajanje djece
Američki državni tajnik: Bit će posljedica u slučaju ruske agresije u Ukrajini
Njemačka turistička branša ne očekuje oporavak prije jeseni
Kina: Cjepiva nam nisu jako učinkovita, možda ćemo ih miješati
Rusija: Nećemo ratovati u Ukrajini, ali nismo ni ravnodušni na sudbinu Rusa ondje
Američki ministar obrane: Naša predanost Izraelu je trajna i čvrsta
Tko je u Njemačkoj odbijao masku, sad dobiva dugotrajne zabrane za javni prijevoz
Jordanski princ se pojavio pored kralja zbog kojeg je bio u kućnom pritvoru
Poznati grčki novinar ispred kuće propucan s deset metaka. Tko ga je ubio?
U Belgiji otkrivena zabava na kojoj su se kršile mjere. Mladić bježao, pao i poginuo
Bidenov šef Pentagona prvi put posjetio Izrael, razgovaralo se o Iranu
Iranski parlament podigao optužnicu protiv predsjednika države
Poplava u kineskom rudniku ugljena, zarobljen 21 rudar
Južna Koreja će AstraZenecom cijepiti samo osobe starije od 30 godina
Ekvador danas bira predsjednika. Hoće li se vratiti socijalizmu?
Svjetske burze porasle na rekordne razine, ulagači optimistični u vezi s oporavkom
Trump rekao donatorima da će pomoći da republikanci osvoje Kongres 2022.


SVAŠTARIJE

Poplava u kineskom rudniku ugljena, zarobljen 21 rudar

New York cijepljenjem znatno smanjio broj hospitalizacija i novozaraženih

Hiljade hitno evakuirane nakon eksplozivne erupcije vulkana na karipskom otoku

Umro je princ Philip

FOTO U Egiptu otkriven izgubljeni ˝zlatni grad˝

Ukrajinski vicepremijer: Sjeverni tok 2 bi nepopravljivo oslabio Ukrajinu

Zelenskij posjetio ratište na istoku Ukrajine, Merkel traži da se Rusija povuče

Kina poslala mlažnjake prema Tajvanu, Taipei uzvraća: Borit ćemo se do kraja

Nizozemskom brodu punom nafte prijeti potonuće, pokušavaju ga približiti obali

Usred javljanja uživo neočekivani uljez ukrao reporterki mikrofon i pobjegao