Nedjelja 11.4.2021 23:6:48
  TZ VIJESTI - TUZLARIJE - BH VIJESTI - BILTEN TZ - BILTEN TK - OBRAZOVANJE
   VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI - FORUM - IZBORI 2020

 Tuzlarije
Tuzlarije - slike, priče... 
Vijesti 
Tuzlanke i Tuzlaci 
Naše bebe 

11.04.2021 - 22h
INDEKS KVALITETA ZRAKA (PM2.5)
167
NEZDRAV
Upozorenje: Moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.
Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. trebali bi izbjegavati i svi ostali.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org


Tuzlanski dosje 
Kulturologija 
Preporuka za čitanje 
Sportarije 


Info Servis 
Mapa Tuzle 
Vremenska prognoza 
Mali oglasi 


Bilten rada Općine Tuzla 
Panorame Tuzle 
Vremeplov 
Stare slike pričaju 
Tuzlanska ikona - Meša 
Znanjem protiv droge 
Kapija (25.05.1995.) 
Srebrenica (1995-2006) 


Top vijesti 
Vijesti iz minute u minutu 
Vijesti domaćih medija 
Foto priče 
BH teme 
Feljtoni 


Tuzlarije Forum 
Tuzlarije Chat 
Ankete 
Čestitke-želje-pozdravi 


Razbibriga 
Taze vicevi 
Neobične fotke 
Horoskop 
Web igrice 


Kursna lista 
Telefonski imenik FBiH 
Zakoni 

Vizitke 
Marketing 
ON LINE KORISNICI - 95

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

TuzlarijeNOSAČI AVIONA


SAD ima 12 nosača aviona, kojima će se dogodine pridružiti i trinaesti, "Ronald Reagan". Od tih 12 samo je "Dwight Eisenhower" na duljem popravku i rekonstrukciji koji će u brodogradilištu Newport potrajati tri godine. "Abraham Lincoln" od travnja se popravlja i dograđuje u Brementonu nedaleko od Seattlea, ali će isploviti već početkom listopada. Svi su ostali nosači aviona na raspolaganju: "John Kennedy" i "George Washington" nakon terorističkog napada na New York i Washington 11. rujna patroliraju ispred New Yorka. "Harry S. Truman" je na vježbama u sjevernom Atlantiku, "Constellation" se nakon šestomjesečnog patroliranja u Perzijskom zaljevu 15. rujna vratio u San Diego. "Nimitz" je u atlantskoj luci Norfolk, a potkraj mjeseca trebao bi zaploviti oko Južne Amerike jer je iz atlantske premješten u pacifičku flotu pa će mu u buduća baza biti San Diego kamo treba stići u studenome. "John C. Stennis" na vježbama je između San Diega i Seattlea. Većina njih može smjesta krenuti na zadatak.

Nosači aviona glavni su stupovi američke vojne moći. Oni će nesumnjivo biti presudni i u svim operacijama u najnovijem ratu protiv terorizma, jer se procjenjuje da to neće biti rat velikih razmjera protiv jedne zemlje ili čak niza zemalja, u kojem bi odjednom sudjelovale stotine tisuća vojnika, nego pojedinačne operacije uništavanja terorističkih baza i instalacija, u kojima će sudjelovati manje specijalne snage, ali uvijek uz značajnu zračnu podršku.

Povijest pomorskog ratovanja

Otkako su početkom novoga vijeka brodovi opremljeni topovima, planeri mornaričkih operacija bili su uvjereni da se pomorske bitke mogu voditi samo na jedan način: postroji brodove u liniju, plovi usporedo s neprijateljskom flotom, gađaj je brodskom artiljerijom, pa tko ima bolje strijelce, jače i preciznije topove i snažnije brodske oklope, taj će pobijediti. Tako se ratovalo od britansko-nizozemskih ratova u 16. stoljeću, tako je ratovao nepobjedivi britanski admiral Horatio Nelson, tako se vodio i jedan od najvećih sukoba flota u povijesti, bitka kod Jyllanda 1916. Pomorske sile gradile su sve moćnije bojne brodove, sve veće tonaže, sve jačih oklopa, topova sve većih kalibara.

No samo su rijetki shvaćali kakav će se preokret dogoditi u ratovanju na moru nakon izuma aviona. U prvom svjetskom ratu, doduše, avijacija je služila uglavnom za promatranje pokreta neprijateljskih trupa i teroriziranje pješaštva bombardiranjem neprijateljskih položaja, te za spektakularne, gotovo viteške zračne dvoboje. Neki od velikih zagovornika razvoja zrakoplovstva imali su i velikih neugodnosti. Američki oficir William Mitchell opirao se vojnoj politici koja je bila protiv razvoja zrakoplovstva, čak je 1925. otjeran iz vojske, iako se 1941. u Pearl Harboru pokazalo koliko je bio u pravu.

U bitci kod Jyllanda 1916. izvjesnu ulogu, kao izviđač, imao je hidroavion koji je poletio s krstarice "Engadine". Potkraj prvog svjetskog rata u Sredozemlju se pokazao vrlo korisnim brod "Ark Royal" (prvi od pet nosača aviona tog imena u britanskoj floti) s kojeg su polijetali hidroavioni. No još se uvijek mislilo da će nosači aviona biti pomoćni brodovi u ratnoj mornarici.

Drugi svjetski rat to je promijenio. Doduše, britanski nosač aviona "Glorious" potopljen je u Sjevernom moru samo 14 dana nakon izbijanja rata. No u najvećoj bitci na Sredozemlju, kod Matapana u ožujku 1941., pobjedu nad Talijanima odnijeli su torpedni avioni s nosača aviona "Formidable", koji su mogli napadati neprijateljsku flotu daleko izvan dometa i najvećih brodskih topova. Nosač aviona "Illustrious" imao je ključnu ulogu u napadu na talijansku bazu Taranto, a zatim su avioni s nosača "Victorious" i "Ark Royal" potopili njemački krstaš "Bismarck" kad se u proljeće 1941. pokušao probiti u Atlantik. Ali uvjerenje da su bojni brodovi kičma svake flote potpuno je izmijenio tek Pearl Harbor.

U nedjelju 7. prosinca 1941. avioni s japanskih nosača aviona napali su američku ratnu flotu usidrenu u toj havajskoj bazi. Potopljeno je svih sedam bojnih brodova američke pacifičke flote. U tom trenutku SAD je imao šest nosača aviona. Jedan od dva najmoćnija, "Saratoga", bio je na popravku u San Diegu, a drugi, "Wasp", na Atlantiku, pa su za operacije na Pacifiku preostali "Enterprise", "Yorktown", "Lexington" i "Hornet". Zapovjedništvo na Pacifiku preuzeo je admiral Chester Nimitz, koji je zaključio da i tim malim snagama može zaustaviti prodor Japanaca, koji su u međuvremenu zauzeli brojne otoke, Singapur, Indoneziju, te spriječiti pad Havaja. Japanski prodor prema Australiji zaustavljen je u svibnju 1942. pobjedom Amerikanaca u Koraljnom moru, gdje su izgubili nosač aviona "Lexington", te kod Midwaya u lipnju 1942., u prvom velikom okršaju nosača aviona, u kojem su američki avioni potopili pet japanskih nosača, izgubivši nosač "Yorktown".

Bila je to prekretnica u ratu na Pacifiku, ali u doktrini pomorskog ratovanja: nosači aviona postali su važniji od bojnih brodova. Snažna američka brodogradnja, koja je u trenutku izbijanja rata već gradila šest nosača aviona, počela ih je izbacivati kao na tekućoj vrpci, prerađujući i neke krstarice i trgovačke brodove u manje nosače aviona. Nosači aviona pokazali su se djelotvornima i u pratnji konvoja, zaštiti od podmornica i neprijateljskih aviona, te za podršku trupama prilikom iskrcavanja na pacifičke otoke. I prvi zračni napad na Tokyo već u travnju 1942. izvršili su bombarderi s nosača "Hornet".

Korejski i Vijetnamski rat

Neposredno nakon završetku Drugog svjetskog rata SAD je imao 28 velikih, 14 lakih i 65 eskortnih nosača aviona. Britanija je imala 8 teških i 16 lakih nosača, a u svojim flotama imali su ih još Francuska, Nizozemska, Kanada i neke druge zemlje. Mornarički stručnjaci pitali su se ima li smisla, nakon pojave nuklearnog oružja, graditi velike flote kad one ne mogu preživjeti atomski napad. No 1950. izbio je rat u Koreji koji je, kao i potom vijetnamski, bitno utjecao na američku vojnu doktrinu. Nosači aviona pokazali su se presudnima u zračnoj podršci trupama na kopnu te u podršci pri iskrcavanju. Tada je SAD nosačima aviona modernizirao "politiku topovnjača", mogućnost da vojnom silom štiti svoje interese na udaljenim točkama globusa. Doduše, od 1970. do 1974., kad je zapovjednik američke ratne mornarice bio Elmo Zumwalt, koji nije bio mornarički avijatičar, doktrina se ponešto promijenila: on je nakratko zaustavio izgradnju velikih nosača aviona, smatrajući da je važnije posvetiti se brodovima za pratnja konvoja i zaštitu pomorskih putova, jer je procjenjivao da je glavni zadatak američke flote zaštita pomorskih putova od sve moćnije sovjetske flote, koja se tih godina, pod vodstvom admirala Gorškova, impresivno povećavala. No nakon odlaska Zumwalta 1974. nastavljen je razvoj prethodne mornaričke koncepcije.

Nakon Drugog svjetskog rata gotovo svi tadašnji američki nosači ili su završili u rezalištima ili su prodani drugim zemljama. Pojavili su se mlazni avioni, koje stari nosači uglavnom nisu mogli opsluživati, a i zbog sve veće važnosti podmornica i obavještajnih komunikacija rat na moru postao je bitno drukčiji. Moderni avioni postali su neusporedivo smrtonosniji pa više nije bio potreban onako velik broj nosača kao prije. Moderni nosači, mnogi na nuklearni pogon, pokrivaju znatno širi prostor, a eskadre od petnaestak brodova s nosačima aviona značajne su pomorske sile. Početkom 70-ih stvorena je današnja projekcija američke pomorske moći, s borbenim eskadrama kojima su u središtu nosači aviona, s odgovarajućim pratećim brodovima, raketnim krstaricama, brodovima za pratnju konvoja, za protupodmornički rat, za amfibijske zadatke itd. Ti nosači aviona, a predviđeno je da ih američka mornarica u aktivnom sastavu ima između 12 i 16, temelj su američke pomorske moći, služe za operacije u kriznim područjima, a imaju i pomoć stanovitog broja nosača helikoptera. Današnja američka pomorska snaga temelji se na nosačima aviona koji su izgrađeni u zadnjih 20 godina. U ovom trenutku 12 je u plovnom i borbenom stanju, jedan služi za vježbanje a tri starija - "Ranger", "America" i "Independence" - mogla bi biti reaktivirana ako ustreba. Svi aktivni američki nosači aviona približno su iste snage: svaki može nositi između 60 i 80 aviona, uglavnom moćnih lovaca F-14 "Tomcat" i F-18 "Hornet", te aviona za napad na ciljeve na zemlji. Ti brodovi nisu stalno na pučini nego se izmjenjuju na raznim strateškim točkama svijeta, šest mjeseci plove, a šest su u matičnoj luci.

Pacifička flota sastoji se od Treće flote (četiri borbene grupe nosača aviona) i Sedme flote (dvije borbene grupe nosača aviona, koje operiraju na području jugoistočne Azije, Indijskog oceana i Arapskog mora). Atlantska flota sastoji se od Druge flote (četiri borbene grupe nosača aviona). Američke pomorske snage u Europi sastoje se od Šeste flote (dvije borbene grupe nosača aviona) i Bliskoistočne eskadre (ona nema nosača aviona).

Nakon Drugog svjetskog rata američka vojska sudjelovala je u nizu vojnih operacija diljem svijeta i u gotovo svima nosači aviona imali su ključnu ulogu. Tri najznačajnija američka vojna angažmana u tom razdoblju bila su na azijskom tlu, u Koreji, Vijetnamu i u Zaljevskom ratu, a oni su u strateškom smislu nezamislivi bez podrške nosača aviona.

Korejski rat od 1950. do 1953. vodio se promjenljivom ratnom srećom. Američke trupe tvorile su glavninu snaga UN-a, u čijem su sastavu bili još neki američki saveznici poput Britanaca, Australaca i Turaka. Veliko američko iskrcavanje kod Inchona bilo bi nezamislivo bez podrške nosača aviona. Rat je završen primirjem u Panmunjomu, kojim je ta zemlja podijeljena na dvije države. SAD je imao 25.000 mrtvih i 115.000 ranjenih. Posebnu ulogu imali su američki nosači "Essex", "Boxer" "Valley Forge" i "Antietam", prvi koji je imao kosu poletnu stazu.

Kad je 1962. SAD objavio blokadu Kube i kad je zbog toga umalo počeo sovjetsko-američki nuklearni rat, tu su blokadu provodili nosači "Enterprise", "Independence", "Essex" i "Randolph". Tih godina nosači aviona spašavali su i američke astronaute koji su se spuštali na Pacifik.

U Vijetnamu SAD je ratovao od 1964. do 1973., a u travnju 1975. bio je prisiljen potpuno se povući nakon pobjede sjevernovijetnamske vojske. Potkraj 60-ih u Vijetnamu je bilo 525.000 američkih vojnika, radi čega je uvedeno regrutiranje mladića, a tada su posljednji put masovno pod oružje zvani i rezervisti. Oko tri milijuna Amerikanaca bilo je tih godina na vijetnamskom tlu. Težak porazdonio je SAD-u i 56.000 poginulih. Nosači aviona "Constellation" i "Ticonderoga" stupili su u akciju još u kolovozu 1964. kad je započela američka intervencija u Vijetnamu, a "Midway" je koordinirao evakuaciju Amerikanaca iz Saigona 1975.

Zadnjih 20 godina

U travnju 1980. nije uspio pokušaj spašavanja američkih talaca iz američke ambasade u Teheranu. Komplicirana operacija komandosa, potpomognutih helikopterima s nosača "Nimitz" i transportnim avionima, prekinuta je u prvoj pustinjskoj bazi u zapadnom Iranu zbog kvarova na helikopertima. Poginulo je osam marinaca.

U kolovozu 1981. američki avioni s nosača "Nimitz" i "Forrestal" ispred obala Libije srušili su dva libijska aviona.

U listopadu 1983. u invaziji na Grenadu oko 6600 marinaca i komandosa iskrcalo se na taj otok, srušilo tadašnju socijalističku vlast i postavilo proamerički režim. U operaciji su sudjelovali nosač aviona "Independence" i nosač helikoptera "Guam".

U listopadu 1983. pred obalom Libanona stacioniran bio je nosač aviona "Eisenhower" (poslije su mu se pridružili "Kennedy" i " Independence") te bojni brod "Iowa". U Beirut su se iskrcali američki marinci i činilo se da će SAD preuzeti kontrolu nad političkom situacijom. No samoubilačkim bombaškim napadom na zapovjedništvo marinaca, koji su trebali biti neka vrsta mirovnih snaga, ubijeno je 230 marinaca. Zbog toga su Amerikanci povukli svoje snage iz Libanona.

U travnju 1986. američkim zračnim napadom na libijski glavni grad Tripoli, odmazdom za bombaški atentat na diskoklub u Berlinu gdje je poginuo jedan američki vojnik, teško su oštećene libijske instalacije na tlu, a srušen je jedan američki avion s nosača "America" čija su dva pilota poginula.

U veljači 1987. na vrhuncu "talačke krize"pred obale Libanona stižu nosači "Nimitz" i "Kennedy". Nakon niza otmica američkih građana SAD prijeti oružanom odmazdom. Oružje ipak nije upotrijebljeno.

U svibnju 1987. zbog iračkog zračnog napada na američku fregatu "Stark" u Perzijskom zaljevu, ocijenjen u SAD-u kao greška iračkog pilota, poginulo je 45 američkih mornara. Fregata je patrolirala u pratnji trgovačkih brodova štiteći ih od mogućeg iranskog napada. U blizini nije bilo nosača aviona koji bi je neposredno zaštitio.

U srpnju 1987. američka raketna krstarica "Vincennes" ruši - zabunom - putnički iranski avion "airbus 300" iznad Hormuškog tjesnaca, pobrkavši ga s iranskim lovcem. Poginulo je 280 putnika.

U siječnju 1989. blizu libijske obale dva lovca F-14 "Tomcat" s nosača "John F. Kennedy" srušila su dva libijska MiG-a u vrijeme napetosti zbog otkrića da Libija u tvornici u Rabti proizvodi kemijsko oružje.

U prosincu 1989. SAD je izvršio invaziju na Panamu sa 13.000 vojnika stacioniranih u zoni Panamskog kanala i 11.000 vojnika prebačenih iz SAD-a. Srušen je diktator Manuel Antonio Noriega. U napadu Amerikanci su imali 23 poginulih i 300 ranjenih. Uz obale Paname patrolirale su snažne američke pomorske snage s dva nosača aviona.

U siječnju 1989. pred obalama Kolumbije nosač aviona "Kennedy" i krstarica "Virginia" trebaju blokirati obalu i zračni prostor zbog krijumčarenja droge. Zbog protesta kolumbijske vlade plan nije ostvaren.

U siječnju i veljači 1991. SAD je vodio Zaljevski rat na čelu koalicije zapadnih i arapskih zemalja protiv Iraka koji je odbijao rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a prema kojima se morao povući iz Kuvajta koji je okupirao u ljeto 1990. Prvih 35 dana bili su to zračni napadi na strateške vojne ciljeve u Iraku, a u napadima su sudjelovali avioni s aerodroma u Saudijskoj Arabiji i Bahreinu te s nosača aviona u Perzijskom zaljevu, Crvenom moru i u Sredozemlju. Potom je počela kopnena ofenziva koja je trajala sto sati i završila oslobađanjem Kuvajta i porazom iračke armije. U Zaljevskom ratu na početku su na području Bliskog istoka bila četiri nosača aviona, " Independence", "Eisenhower", "Saratoga" i "Kennedy", a poslije su "Independence" i "Eisenhower" zamijenili "Roosevelt" i "America", u Crvenom moru operacijama su se pridružili "Midway" i "Ranger", a na kraju je poslan i "Forrestal" da štiti Izrael od eventualnih iračkih napada. Bila je to najveća koncentracija američke pomorske moći u zadnjih nekoliko desetljeća.

U prosincu 1992. SAD je započeo humanitarnu operaciju u Somaliji, poslavši marince da slome tamošnje pobunjenike, a štitio ih je nosač "Kitty Hawk". Operacija nije uspjela. Amerikanci su se nekoliko mjeseci poslije povukli jer su u okršaju u Mogadishuu izgubili 18 ljudi.

U siječnju 1993. američki avioni napali su ciljeve u Iraku jer Irak nije poštovao rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o kontroli nuklearnog oružja. Avioni su poletjeli iz baza u Saudijskoj Arabiji i s nosača "Kitty Hawk".

U ožujku 1993., kako bi upozorili SRJ da pazi što radi u Bosni i Hercegovini, u Jonsko more i Jadran istodobno su uplovili nosači "Kennedy" i " Roosevelt", ali i britanski nosač "Ark Royal", francuski "Clemenceau", talijanski " Garibaldi", a bio je najavljen i španjolski nosač "Principe de Asturias". Nije bilo ratnih djelovanja.

U kolovozu i rujnu 1995. avioni s nosača "Roosevelt" i iz baze Aviano u Italiji napadali su srpske ciljeve u BiH kako bi pomogli prodorima hrvatskih i bošnjačkih snaga te prisilili Srbe da pristanu na pregovore.

U ožujku 1996. zbog zaoštravanja prilika u Tajvanskom tjesnacu, gdje je kineska vojska počela velike pomorsko-zračno-raketne manevre, SAD je radi podrške Tajvanu poslao nosače aviona "Independence" i "Nimitz" da prođu kroz Tajvanski tjesnac.

U prosincu 1998. SAD i Britanija napali su avionima i krstarećim raketama ciljeve u Iraku u sklopu operacije "Pustinjska lisica" kako bi se uništili irački obrambeni kapaciteti te industrija i skladišta oružja za masovno uništenje. Avioni su poletjeli s nosača "Enterprise".

U kolovozu 1998. brodovi borbene grupe nosača aviona "Abraham Lincoln" iz Arapskog mora ispalili su 70 krstarećih raketa na ciljeve u Afganistanu i šest na ciljeve u Sudanu radi odmazde za bombaške napade na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji u kojima je ubijeno 227 ljudi.

Od ožujka do lipnjaj 1999. u zračnim operacijama NATO-a protiv SRJ zbog Kosova sudjelovala su i dva nosača aviona, isprva "Eisenhower", a zatim "Roosevelt" iz Jonskog mora.

U travnju 2001. nakon zračnog sudara američkog špijunskog aviona EP-3 i kineskog lovca nad Južnim kineskim morem, nakon čega se američki avion morao spustiti na kineski otok Hainan, SAD je poslao nosač aviona "Kitty Hawk" iz filipinskih voda u to područje radi demonstracije sile.

Okupljanje u Arapskom moru

Britanija, koja je nekoć imala mnogo nosača aviona, sada ih ima samo tri. "Invincible" i "Hermes" bili su presudni u Faklandskom ratu 1982. "Hermes" je 1986. prodan Indiji, a u sastav britanske flote ušla su dva nosača iz klase "Invincible" - "Illustrious" i "Ark Royal". Svi britanski nosači avioni relativno su mali, a lovci "Sea Harrier" s njih uzlijeću vertikalno pa im nije potrebna velika pista. Ovih dana objavljeno je da će i Britanija izgraditi supernosače poput američkih.

Britanski nosač "Hermes" 1986. je uvršten je u indijsku flotu pod imenom "Viraat". Donedavno je drugi nosač bio "Vikrant" (nekadašnji britanski nosač tipa "Majestic"), važan u indijsko-pakistanskom ratu 1971. Umjesto njega Indija je nedavno kupila bivši sovjetski nosač (isprva "Baku", a potom "Admiral Gorškov"), ali se on još prepravlja u ruskom brodogradilištu za indijske potrebe. Indija je velika vojna sila u svom području, a za indijsko-pakistanskog rata SAD je morao poslati nosač "Enterprise" da zaštiti svog saveznika Pakistan.

Ponos francuske flote bili su nosači "Clemenceau" i "Foch", ali su sad izvan upotrebe pa Francuska trenutačno nema operativni nosač. "Foch" je nedavno prodala Brazilu, gdje je preimenovan u "Sao Paulo". Francuska je izgradila supermoderni nosač "Charles de Gaulle", ali taj je skupi nosač u sredozemnoj ratnoj luci Toulon, nesposoban da isplovi jer mu se raspao propeler na pokusnoj plovidbi Bermudskim trokutom. Tijekom istrage planuo je požar u tvornici u Nantesu, gdje je 19-tonski propeler izgrađen, pa je uništena dokumentacija o njemu.

I Španjolska ima dva nosača, stari "Dedalo (bivši američki "Cabot") i moderni, u Španjolskoj izgrađen "Principe de Asturias". Italija ima jedan nosač, moderni "Giuseppe Garibaldi", Brazil jedan, a i Argentina je imala stari "25 de mayo" (nekadašnji britanski "Colossus"), koji se u Falklandskom ratu nije usudio isploviti iz svoje baze. Tajland ima mali španjolski nosač za šest aviona. Nekoć su nosače aviona imale i Nizozemska, Australija i Kanada. Neke zemlje imaju krstarice s kojih avioni mogu okomito polijetati i nosače helikoptera.

Snažnu flotu nosača aviona počeo je 70-ih graditi i SSSR. "Kijev", "Minsk", "Novorosijsk" i "Baku" počeli su ploviti svjetskim morima potkraj 70-ih, ali nisu sudjelovali u vojnim akcijama. No nakon propasti SSSR-a Rusija više nije imala interesa za izgradnju velike oceanske flote pa je budućnost nosača aviona postala neizvjesna, pogotovo planova da se sagrade golemi nosači čija se izgradnja u jednom crnomorskom brodogradilištu držala u strogoj tajnosti, ali su je 80-ih otkrili američki sateliti. Ti nosači klase "Kremlj" trebali su biti temelj sovjetske pomorske moći, ali je njihova izgradnja prekinuta. Rusija je 90-ih iz upotrebe povukla i već izgrađene nosače tipa "Kijev". Tri su završila u rezalištima u Kini i Južnoj Koreji, jedan je u Kini pretvoren u hotel.

Nakon podjele bivše sovjetske flote između Rusije i Ukrajine u sastavu ruske flote potkraj 90-ih bio je samo jedan nosač aviona, "Admiral Kuznjecov", ali ni on nije u posve operativnom stanju. Drugi nosač iz te klase, "Varjag", koji nije bio dovršen, pri diobi bivše sovjetske flote između Rusije i Ukrajine dospio je u sastav ukrajinske flote, ali ona nije bila zainteresirana za dovršenje pa je 1998. prodan Kini u staro željezo.

Vijest da je Kina 1999. počela graditi nosač aviona od 50.000 tona nije potvrđena.

Sve u svemu, jedina prava sila u toj su sferi Sjedinjene Države, a koliko su nosači aviona važni, vidjet će se i kad počne rat protiv svjetskog terorizma. Prema zadnjim podacima o kretanju američkih nosača aviona, koji su se koncentrirali u Arapskom moru, najuvjerljivije su spekulacije da će u prvoj fazi težište američkog pritiska biti Afganistan. To ujedno znači da SAD odustaje od ekstremnih prijedloga da se smjesta krene i protiv Iraka, jer postoje indicije da je iračka tajna služba pomagala terorističkoj organizaciji Osame bin Ladena. Može odahnuti i vodstvo Sudana, koje se uplašilo da bi poneki napad američke snage mogle izvesti i protiv te zemlje, kao 1998., zbog čega je sudanska vlada sada najoštrije osudila terorističke napade na New York i Washington te dala američkoj vladi uvjeravanja da terorističke skupine ne operiraju u toj zemlji. Ipak, iz Washingtona upozoravaju da operacija neće biti samo protiv bin Ladena i Afganistana, nego da će biti dugotrajna i fleksibilna, a fleksibilnost će američkoj vojnoj moći pružati upravo nosači aviona, čije kretanje sljedećih mjeseci treba pomno pratiti.

Maroje Mihovilović

Preuzeto iz Nacionala broj 306

Pogledajte kakvim sve naoružanjem raspolažu Amerikanci i saveznici!


STARE TEME
 

OSTALE VIJESTI
101: Blinken: Amerika zabrinuta zbog postupaka Pekinga : SAD: Drugu dozu vakcine protiv Covid-19 primilo više od 70 miliona ljudi : Francuska: Godišnji odmori u inostranstvu i dalje pod znakom pitanja : Novi crni rekord u Indiji : New York cijepljenjem znatno smanjio broj hospitalizacija i novozaraženih : Italija: Preminule 344 osobe od koronavirusa za 24 časa : Snažan zemljotres pogodio Indoneziju, ima žrtava : Italija: U Milanu održani protesti protiv vlasti zbog slabog odgovora na pandemiju : Kina će do kraja godine proizvesti tri milijarde doza cjepiva : Njemačka: Infekcija potvrđena kod više od 24.000 ljudi Na predsjedničkim izborima u Peruu velik broj kandidata, nema favorita
Iran o napadu na nuklearno postrojenje: Imamo pravo na akciju protiv tih terorista
Švedska od početka pandemije živi najnormalnije u Europi. Je li bila u pravu?
Putin i službeno zabranio gejevima brak i posvajanje djece
Američki državni tajnik: Bit će posljedica u slučaju ruske agresije u Ukrajini
Njemačka turistička branša ne očekuje oporavak prije jeseni
Kina: Cjepiva nam nisu jako učinkovita, možda ćemo ih miješati
Rusija: Nećemo ratovati u Ukrajini, ali nismo ni ravnodušni na sudbinu Rusa ondje
Američki ministar obrane: Naša predanost Izraelu je trajna i čvrsta
Tko je u Njemačkoj odbijao masku, sad dobiva dugotrajne zabrane za javni prijevoz
Jordanski princ se pojavio pored kralja zbog kojeg je bio u kućnom pritvoru
Poznati grčki novinar ispred kuće propucan s deset metaka. Tko ga je ubio?
U Belgiji otkrivena zabava na kojoj su se kršile mjere. Mladić bježao, pao i poginuo
Bidenov šef Pentagona prvi put posjetio Izrael, razgovaralo se o Iranu
Iranski parlament podigao optužnicu protiv predsjednika države
Poplava u kineskom rudniku ugljena, zarobljen 21 rudar
Južna Koreja će AstraZenecom cijepiti samo osobe starije od 30 godina
Ekvador danas bira predsjednika. Hoće li se vratiti socijalizmu?
Svjetske burze porasle na rekordne razine, ulagači optimistični u vezi s oporavkom
Trump rekao donatorima da će pomoći da republikanci osvoje Kongres 2022.

Google


Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995OSTALE VIJESTI
101: Blinken: Amerika zabrinuta zbog postupaka Pekinga : SAD: Drugu dozu vakcine protiv Covid-19 primilo više od 70 miliona ljudi : Francuska: Godišnji odmori u inostranstvu i dalje pod znakom pitanja : Novi crni rekord u Indiji : New York cijepljenjem znatno smanjio broj hospitalizacija i novozaraženih : Italija: Preminule 344 osobe od koronavirusa za 24 časa : Snažan zemljotres pogodio Indoneziju, ima žrtava : Italija: U Milanu održani protesti protiv vlasti zbog slabog odgovora na pandemiju : Kina će do kraja godine proizvesti tri milijarde doza cjepiva : Njemačka: Infekcija potvrđena kod više od 24.000 ljudi Na predsjedničkim izborima u Peruu velik broj kandidata, nema favorita
Iran o napadu na nuklearno postrojenje: Imamo pravo na akciju protiv tih terorista
Švedska od početka pandemije živi najnormalnije u Europi. Je li bila u pravu?
Putin i službeno zabranio gejevima brak i posvajanje djece
Američki državni tajnik: Bit će posljedica u slučaju ruske agresije u Ukrajini
Njemačka turistička branša ne očekuje oporavak prije jeseni
Kina: Cjepiva nam nisu jako učinkovita, možda ćemo ih miješati
Rusija: Nećemo ratovati u Ukrajini, ali nismo ni ravnodušni na sudbinu Rusa ondje
Američki ministar obrane: Naša predanost Izraelu je trajna i čvrsta
Tko je u Njemačkoj odbijao masku, sad dobiva dugotrajne zabrane za javni prijevoz
Jordanski princ se pojavio pored kralja zbog kojeg je bio u kućnom pritvoru
Poznati grčki novinar ispred kuće propucan s deset metaka. Tko ga je ubio?
U Belgiji otkrivena zabava na kojoj su se kršile mjere. Mladić bježao, pao i poginuo
Bidenov šef Pentagona prvi put posjetio Izrael, razgovaralo se o Iranu
Iranski parlament podigao optužnicu protiv predsjednika države
Poplava u kineskom rudniku ugljena, zarobljen 21 rudar
Južna Koreja će AstraZenecom cijepiti samo osobe starije od 30 godina
Ekvador danas bira predsjednika. Hoće li se vratiti socijalizmu?
Svjetske burze porasle na rekordne razine, ulagači optimistični u vezi s oporavkom
Trump rekao donatorima da će pomoći da republikanci osvoje Kongres 2022.


SVAŠTARIJE

Poplava u kineskom rudniku ugljena, zarobljen 21 rudar

New York cijepljenjem znatno smanjio broj hospitalizacija i novozaraženih

Hiljade hitno evakuirane nakon eksplozivne erupcije vulkana na karipskom otoku

Umro je princ Philip

FOTO U Egiptu otkriven izgubljeni ˝zlatni grad˝

Ukrajinski vicepremijer: Sjeverni tok 2 bi nepopravljivo oslabio Ukrajinu

Zelenskij posjetio ratište na istoku Ukrajine, Merkel traži da se Rusija povuče

Kina poslala mlažnjake prema Tajvanu, Taipei uzvraća: Borit ćemo se do kraja

Nizozemskom brodu punom nafte prijeti potonuće, pokušavaju ga približiti obali

Usred javljanja uživo neočekivani uljez ukrao reporterki mikrofon i pobjegao