Ponedjeljak 23.10.2017 22:31:38

Tuzlarije - slike, priče... 
Vijesti 
Tuzlanke i Tuzlaci 
Naše bebe 

Tuzlanski dosje 
Info Servis 
Mapa Tuzle 
Vremenska prognoza 
Kulturologija 
Sportarije 

Bilten rada Općine Tuzla 
Tuzla u slikama 
Baza slika 
Vremeplov 
Stare slike pričaju 
Mali oglasi 
Tuzlanska ikona - Meša 
Znanjem protiv droge 
Kapija (25.05.1995.) 
Srebrenica (1995-2006) 


Top vijesti 
Vijesti iz minute u minutu 
Vijesti domaćih medija 
Foto priče 
Dosjei 
Feljtoni 

Tuzlarije Forum 
Tuzlarije Chat 
Ankete 
Čestitke-želje-pozdravi 

Zanimljivosti 
Showbusiness 
Taze vicevi 
Neobične fotke 
Horoskop 
Web igrice 

Erotske zanimljivosti 
Djevojka dana 
Momak dana 
 

Kursna lista 
Telefonski imenik FBiH 
Zakoni 
TV programi 
 

Vizitke 
Marketing 
Čavrljajte uživo
Users in Chat
TUZLARIJE CHAT


VRIJEME U TUZLI
Light rain
Temperatura: 7 C°
Stvarni osjećaj: 0 C°
Vlažnost: 100%
Pritisak: 1008.00 mb ↓
Vjetar:
Smjer: ZSZ
Vidljivost: 16 km
Oblačnost: 100%
UV index: 0
Vremenska prognoza


Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995

RAZBIBRIGA

Ana Gruica pokazala kako njeno tijelo izgleda nakon 12 godina vjeĹľbanja: "Nekom lijepo, nekom ne"

FOTO Prelijepa Bosanka postala Miss Australije, zatucani pojedinci je napali: "Oduzmite joj krunu"

Damir Kedžo potresen gubitkom: "Oprosti za moju ludu glavu koja se nije mogla smiriti"

FOTO Anja iz "Ljubav je na selu" pokazala novu frizuru i nepoznatog frajera

VIDEO Cijeli žiri odmah im je htio pritisnuti X, no vrlo brzo ostali su bez riječi

FOTO Guzata Stanija se uvukla u crveni lateks - prizor je fenomenalan

VIDEO To je zbog ove haljine: Pogledajte kako Maju Šuput obasipaju novčanicama u svadbi

FOTO Kada se ova prelijepa cura skine, muškarci bježe glavom bez obzira, evo i zašto

Ako pronađete ženu na ovoj fotografiji, vi ste genijalac

Ovo je jedino pitanje koje može začepiti usta svim protivnicima prava na abortus

FOTO Nećete se uopće iznenaditi kad vidite što Kolinda lajka na društvenim mrežama

FOTO Danijela Martinović promijenila imidž i izazvala podijeljene reakcije: "Ljepša si bila prije"

FOTO Bila je najseksi žena u Jugoslaviji, zavela Al Pacina, a i danas je mačka i pol

Uz njegovu glazbu odrastale su generacije, a onda je postao prva HIV pozitivna osoba u Jugoslaviji

FOTO Internet preplavile bizarne fotke mačke s ljudskim licem, evo o čemu se radi

McDonalds objavio optičku iluziju, ljudi tvrde da ih bole oči, vidite li skrivenu poruku?

Kontakt mail
tuzlarije@tuzlarije.net


FELJTONI

UVOD

«Križarski ratovi, krišćani protiv muslimana», Laurent Vissière

Križarski ratovi protiv opšteprihvaćenih ideja

Nekada davno, u jednoj zemlji...

SVIJET 1095. GODINE

Svijet 1095. godine

«Podijeljeni Istok je spreman na pad», Dominique Valérian

«Zapad uzima pričest», Jean Chélini

«Vizantija između Latina i Turaka», Mikaël Nichanian

JUNAČKA DJELA

«Prvenstveno vitezovi», Claire Lemy

«Križni put seljaka», Jean Verdon

Put k Jerusalemu

«Križarska vojska, neskladna vojska», Xavier Hélary

«Jerusalem, svetište nagovještenog masakra», Laurent Vissière

POSLJEDICE

«Zajedno... ali svako za sebe», Marie-Adélaide Nielen

«Kultura u dijeljenju», Anne Bernet

«Istok ostaje posmatran kao prijeteća kultura»

SAVREMENOSTI

Američka verzija «Carstva nebeskog», François Quenin

«Među stranicama», Véronique Dumas

«Križari na Internetu», Jonathan Wyplosz

  Put k Jerusalemu

18. novembar 1095. godine

Papa Urban II otvara koncil u Clermontu, u pokrajini Auvergne.  U narednih deset dana, papi se pridružuje tuce arhiepiskopa i dvadeset-četiri episkopa.  Ovo je radni koncil na kojemu se raspravljaju aktualne sporne crkvene teme:  osuda iskorišćavanja Crkve (nedozvoljena trgovina crkvenim dobrima, nepridržavanje sveštenika celibatu i dr.); primjena smjernica Božjeg mira u krišćanskim kraljevinama; ekskomunikacija francuskog kralja Phillipea I koji je optužen za bigamiju.  Križarski ratovi nisu na dnevnom redu.

 

27. novembar 1095. godine

Po završetku koncila, Urban II se penje na najvišlje mjesto u prostoriji kako bi odatle imao pregled nad svima onima koji su se okupili, te pravi svoj poznati govor kojim poziva na križarski pohod.

 

1:  8. mart 1096. godine

Polazak narodnog križarskog pohoda koji predvode Pierre l'Ermite i Gautier Sans Avoir.  Nakon što su odredili smjernice kampanje, oba propovjednika, iz područja oko pokrajine Lorraine i iz Njemačke sakupljaju više od 20 000 osoba, većinom siromašnog stanovništva.  Maršem koji počinje 8. marta 1096. godine stižu u Cologne 12. aprila.  Tu počinjavaju niz iznuđivanja od lokalnog, jevrejskog stanovništva, a posebice u Mayenceu i Semlinu.  Nakon što su opustošili grad Beograd, 12 000 među njima stiže u Konstantinopol.  Bez čekanja na svoje barone, prelaze bosforski kanal, te ih Turci masakriraju u Civitotu, u blizini Nikeje, 27. oktobra 1096. godine.  Jedino Pierre l'Ermite i par drugih križara uspijevaju da pobjegnu.

 

2:  August 1096. godine

Križarski rat predvođen baronima se skuplja oko pet vođa.  Prvi među njima, Hugues de Vermandois, brat kralja Phillipea II, kreće iz Pariza i prelazi Italiju.  U Rimu prima bajrak Saint-Pierrea.  Dolazi u Bari i ulazi u Konstantinopol aprila 1097. godine.

 

3:  August 1096. godine

Drugi među njima, Godefroi, grof Bouillona i Basse-Lorraine, napušta Trčves, prolazi kroz Mayence, Ratisbone, Beč i u septembru stižu na mađarsku granicu.  Dolazi u Konstantinopol 23. decembra 1096. godine.     

 

4:  Oktobar 1096. godine

Treći vođa je Bohémond, grof od Tarentea, najstariji sin Roberta Guiscarda.  On je Norman iz južne Italije.  Napušta svoje zemlje 1096. godine i iskrcava se na jugu Durazzoa.  U Konstantinopol stiže 10. aprila 1097. godine.

 

5:  Oktobar 1096. godine

Četvrti među njima, Raimond Saint-Gilles, vojvoda od Tuluza, je pontifikalni izaslanik Adhémara de Monteila, skuplja najveću vojsku od svih, vodeći sa sobom ljude iz Burgonje, Auvernja, Gaskonije, a najviše iz Provanse.  U ove ubrajamo i brojne civile (sveštenstvo i hodočasnike).  Njegova ekspedicija je poznata zahvaljujući predanju njegovog kapelana.  Tokom decembra 1096. i januara 1097. godine, prolaze kroz Milan, Trst, prelaze Dalmaciju.  Dolaze u Tesaloniki početkom apila 1097. godine, te time ubrzo stižu i u Konstantinopol.

 

6:  Oktobar 1096. godine

Peta kolona, kojom komanduje Robert II od Flandrije, Robert od Normandije i Etienne de Blois, broji ljudske elemente sa sjevera, Normandije, Bretanje, Perchea i Mainea.  Spajaju se u Parizu, prelaze Italiju gdje ih u Lucquesu blagoslovljava papa.  Robert od Flandrije se smjesta iskrcava.  Ostala dvojica provode zimu u južnoj Italiji, pa odmah poslije toga nastavljaju putovanje iz Brindisija.  Stižu u Konstantinopol 14. maja 1097. godine.

Proljeće 1097. godine

Baroni se sastaju u Konstantinopolu, vrše reorganizaciju trupa i odlučuju da će krenuti centrom kroz Anatoliju.  Počinju prve bitke.

 

6. maj 1097. godine

Križari stižu u Nikeju, grad sa 240 tornjeva zaštićen zidinama od 6 kilometara dužine , koji zaposjedaju Turci Seldžuci 1078. godine.  Loreanci zauzimaju pozicije na sjeveru, talijanski Normani na istoku, a snage centra na jugu:  opsada grada će trajati sedam sedmica i tri dana.  Križari katapultima bombarduju grad.  Grad pada ranom zorom 26. juna 1097. godine i time, prema dogovoru postignutom između vizantijskog cara Aleksija Komnena i križara, opet postaje vizantijsko vlasništvo.   

1. juli 1097. godine

Bitka na Dorileju.  Križari se kreću u pravcu turskog grada.  Ovo područje je planinsko i vrlo pogodno za zasjede.  U zoru, turski strijelci napadaju krišćansku izvidnicu koja, čekajući pojačanje, odolijeva njihovim napadima.  U 14:00 sati krišćanske snage se kompletiraju te okružavaju Turke tjerajući ih na povlačenje.  Veliki broj njih biva masakriran.  Ostali se uzimaju kao robovi.  Uzima se ratni plijen.

 

Ljeto 1097. godine

Križari se u Herakleju dijele u dvije grupe:  prva obada konje i kreće k Tarsu, a druga i (i bitnija) se penje ka sjeveru do Cesarije, a zatim se spušta.  Spajaju se na sjeveru Antioha 13. oktobra 1097. godine.

 

21. oktobar do 28 juna 1098. godine

Opsada Antioha.  Grad, porijeklom vizantijski, zauzimaju Turci 1085. godine.  Krišćanske vojske se raspoređuju oko grada, ali se sve do marta 1098. godine ne čini da su ga potpuno okružili.  Zbog snabdijevanja hranom i opšte nestašice zima predstavlja ogromno iskušenje.  Najveći broj Franaka dezertira, dok ostali umiru od bolesti.

Drugog juna, normanski vođa Bohémond, uz pomoć krišćanskih stražara koji su netom prešli na Islam, uspijeva da se dočepa Antioha.  Turci koji pružaju otpor bivaju masakrirani.  Situacija se mijenja:  sada se križari nalaze okruženim od strane Kerbogaha, vladara Mosula, koji dolazi sa ogromnom vojskom muslimana.  Dok je krišćanski moral na najnižem nivou, on im se ipak vraća u katedrali Saint-Lancea.  Čudo ili sujevjerje?  Moral raste.  S druge strane, varnice među emirima oslabljavaju muslimansku vojsku.

Dvadeset i osmog juna Franci napuštaju grad i kreću u bitku:  muslimani bježe.  Krišćanska pobjeda je potpuna.  Antioh postaje glavni grad kneževine pod vođstvom Bohémonda de Tarentea.

 

10. mart 1098. godine

Baudouin od Burgonje, brat Godefroia od Bouillona, zauzima Edesu.  Godine 1095. ovaj grad, koji su Turci osvojili 1086. godine, osvaja jedan Armejac pod imenom Thouros, te potražuje križarsku pomoć nakon što je opkolio grad.  Baudoin, pod obećanjem da će ga imenovati svojim nasljednikom kneževine Edese, pozitivno odgovara na njegovu  molbu.  Kako su izvojevali pobjedu 10. marta 1098. godine nije dugo ni čekao da dobije ono što mu je obećano:  Thouros umire tokom pobune i Baudouin postaje novi edeški grof.

 

Zima 1098. godine

Nakon što su se dokopali par planinskih sela, križari u proljeće podbadaju konje i kreću k primorskim krajevima.  Drugog juna stižu u Džafu i 7. juna stižu pod jerusalemske zidine.

 

7. juni do 15. jula 1099. godine

Opsada Jerusalema.  Sveti grad pada 15. jula.  Ovo predstavlja završetak prvog križarskog rata.