TUZLA - TUZLARIJE NET
       
Ponedjeljak 15.4.2024       
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
    
Tuzlarije
  
   
  TZ VIJESTI - VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI 24 SATA - TUZLARIJE - BILTEN GRADA - BILTEN KANTONA - OBRAZOVANJE - FORUM
 
15.04.2024 - 21h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
46
DOBAR
Kvalitet zraka je zadovoljavajući

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org


ON LINE KORISNICI - 95

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

Tuzlarije
Sigurno ste bili u situaciji da gledajući stare slike naiđete na neku koja podstakne sjećanja i pokrene priču. Ako mislite da neka od vaših slika, i priča koju ona priča, može biti zanimljiva i drugima, pošaljite nam i priču i sliku na [email protected].

Pretraživanje rubrike      
Strana: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 (15) 16 17
Prikaz vijesti u jednom stupcu
Ukupan broj tekstova: 299

13.07.2007. u 21:57
Stare slike pričaju
Banja
Evo jedne slike za koju ne znamo kada je tačno snimljena ali po odjeći bicikliste mogla bi biti stara jedno 30 godina. U vrijeme kada je snimljena fotografija bilo je lječiliste na Slanoj Banji koje je uništilo tonjenje, dugo su stajale ruševine, vidjele se plave pločice zidova prostorija u kojima je bio bazen, a onda je sve srušeno.
Upišite svoj komentar

 
06.07.2007. u 21:10
Stare slike pričaju
Gimnazijski maturanti 1956. godine
Na fotografiji iz 1956. godine su učenici stare Gimnazije, maturanti i njihovi profesori. Sa strana su mlađi učenici koju su došli da gledaju trenutak kada će foto aparat zabilježiti i zauvijek zarobiti jedan trenutak njihovog života da bi ga kroz fotografiju podijelio s nama pedeset godina poslije.
Upišite svoj komentar

29.06.2007. u 22:14
Stare slike pričaju
Jovče
Za ovaj petak izdvajamo još jednu priču iz Galerije tuzlanskig legendi, kako se zvala rubrika u Frontu Slobode koju je pisao Mirza Mukić. Među ljudima koji su lutali gradom, prema kojima je narod nekada bio svirep, ponekad darežljiv a najčešće podrugljiv je i Jovče. Taj nadimak je kasnije pristao mnogim Tuzlacima, koji za Jovčeta nikada nisu ni čuli, a kamoli ga upoznali uživo.
Upišite svoj komentar

 
15.06.2007. u 22:30
Stare slike pričaju
Saobraćajna dozvola za bicikl

Dizvola za bicikl
U Frontu Slobode broj 3502, pronašli smo tekst koji govori o obaveznom posjedovanju saobraćajne dozvole za bicikl. U tekstui šaljivo spominju i šta su nekada bili statusni simboli a sami znamo koliko se sve to promijenilo, i kako nam je standard rastao, a sada dobro oscilira.
Upišite svoj komentar

08.06.2007. u 22:19
Stare slike pričaju
Iza ˝Pecare˝
Fotografiju koju vidite, poslala nam je jedna djevojčica sa slike. Snimljena je na zidiću iza Pecare otprilike ´75. godine. Bilo je tu i pijeska za igranje, neki su silazili u Solinu, pravili brane, bezbrižno se igrali iza zgrade. Bio je u blizini i snek bar, sa okruglom rupom u staklu, gdje se prodavao sladoled iz automata. Djeca sa slike su sada odrasla, vjerovatno i sami imaju djecu, a ko zna možda i unučad, ali nećemo pretjerivati.
Upišite svoj komentar

 
02.06.2007. u 20:22
Stare slike pričaju
Seletov stroj na Ozrenu
Ime profesora Saliha Seleskovića, kojeg mnogi zovu Sele, malo je kome nepoznato. Ispratio je generacije i generacije, i dan danas vitak i za svoje godine u dobroj formi. U zadnje vrijeme je skupljao Tuzlake pod parolom „šetanjem do zdravlja“ a na njegov poziv su se odazivale sve generacije da poprave tjelesnu kondiciju.
Upišite svoj komentar

18.05.2007. u 22:42
Stare slike pričaju
Učenici OŠ ˝Pazar˝ iz školske 1938./39.
Neki dan je OŠ „Pazar“ obilježila lijep jubilej – 70 godina rada. Evo jedne stare fotografije skenirane iz Tuzlanskog vremeplova III, Dragiše Trifkovića, na kojoj vidimo neke od učenika koji su prošli kroz školu na Pazaru. Danas, kada razredi broje tek nešto više od dvadeset učenika, zaista neobično zvuči da je ovo odjeljenje imalo 46 učenika.
Upišite svoj komentar

 
11.05.2007. u 21:05
Stare slike pričaju
Restoran Barutana
Barutana je jedan od najstarijih objekata iz turske vladavine. Nekada je služila kao skladište baruta. Vrijeme je učinilo svoje, a veliku štetu ovaj objekat je pretpio u toku gradnje Infektivne klinika, kada je zbog nepažnje građevinara, izvršeno potkopavanje objekta i rušenje jednog dijela zida.
Upišite svoj komentar

04.05.2007. u 21:52
Stare slike pričaju
Anto Olovka
U Frontu Slobode, jedno vrijeme na zadnjoj stranici bila je rubrika „Galerija tuzlanskih likova“, pisao ju je Mirza Mukić. Likovi koje je opisao nisu više među živima. Ovaj put opisan je Anto Olovka, mnogi ga i sada spominju. Šlampavi, krkati, kratkih nogavica, nemarni, svi su oni Anto Olovka.
Upišite svoj komentar

 
03.05.2007. u 16:35
Porodica Delalić

Na fotografiji su Sadika, Refija, Emina, Sena Delalic, slikano je na ulazu u Ši Selo. Inače, nekada se tu nalazilo samo 2-3 kuće a kako znamo sada je Ši Selo najmnogoljudnija Mjesna Zajednica u Tuzli koja je na svojoj teritoriji od 1991. povecala broj stanovnika za cak 60%.
Upišite svoj komentar

28.04.2007. u 13:59
Snimano krajem sedamdesetih u Tuzli
Na adresu Tuzlarija stigao je snimak koji je napravljen krajem sedamdesetih u Tuzli. Obradu iz 2007. godine puštamo da pogledate, možda se neko od ove djece, koja se igraju, prepoznaju i jave.
Pogledajte (S.M.)
Upišite svoj komentar

 
27.04.2007. u 22:26
Stare slike pričaju
Pindo Grašak
Lutali su gradom, viđalo ih se po cijeli dan, a noću su nestajali, prespavali bi negdje u jadnim konacima, pod vedrim nebom, pod jalskim mostovima, na pijačnim tezgama, u sijenu i slami. Nemaju zajedničkog nazivnika, nisu ni klošari, ni s uma sišli, ni obilježeni prirodnim hendikepom. Jedan od njih je bio i Pindo Grašak, čovjek po kojem se i dan danas za nekog ko je niskog rasta kaže da je "k´o Pindo Grašak".
Upišite svoj komentar

20.04.2007. u 22:03
Stare slike pričaju
Krater na Boriću
Tuzlaci su navikli na činjenicu da im grad tone. Manje ili veće pukotine i druge deformacije terena se mogu vidjeti na svakom koraku. Ipak, 1989. godine desilo se nešto što se nikada poslije nije ponovilo. Na Boriću, u toku noći, jedan dio zemljišta propao je za čitavih 15 metara. U naselju, čiji su se stanovnici baš zbog tonjenja sve više iseljavali, srećom niko nije stradao.
Upišite svoj komentar

 
13.04.2007. u 22:18
Stare slike pričaju
Terusi - prva rok grupa u Tuzli
Prva rok grupa u Tuzli - Terusi, nastala je februara 1965. godine. Oformili su je studenti Tehnološkog i Rudarskog fakulteta u Tuzli, te je i njihovo ime nastalo kao kovanica imena ova dva fakulteta. Prvu postavu grupe su činili: Zoran Paki - bas, Tomislav Dodo Križan - gitara, Aleksandar Saša Mioković - vokal, Mustafa Mufo Hadžiefendić - bubnjevi i Miodrag Bato Kostić - gitara.
Upišite svoj komentar

06.04.2007. u 21:24
Stare priče
Kako su nastali nazivi tuzlanskih ulica i naselja?

Prije dvije ili tri godine, na Forumu Tuzlarija pokrenuli smo temu „Kako su nastali nazivi ulica, naselja, gradova“. Ulice su uglavnom dobijale imena po nekim znamenitim ljudima, često narodnim herojima iz NOR-a. Međutim, ima puno tuzlanskih ulica i naselja čiji stanovnici ne znaju zašto se njihovo naselje zove recimo Miladije, Moluhe, Kreka, Tušanj, Dragodol, Slatina, Sjenjak, Zlokovac, Stupine ...
Forumsku temu stavljamo i ovdje, za one koji žele pročitati ono što se pisalo, ostale pozivamo da napišu porijeko naziva naselja i ulica ako znaju, postave pitanje, napišu neku anegdotu i slično.

Upišite svoj komentar

 
01.04.2007. u 12:12
Stare slike pričaju
Tuzlanski Jevreji
Prve decenije prošlog vijeka Tuzla je u lingvističkom smislu bila pravi megalopolis. Doseljenici Monarhije, prema podacima iz 1910. godine, dostigli su rekordnih 35, 6 odsto ukupnog stanovništva. U njoj se govori više od 10 jezika:njemački, češki, mađarski, poljski, slovenački, talijanski, španski, hebrejski, rusinski, slovački i drugi.
Upišite svoj komentar

16.03.2007. u 21:38
Stare slike pričaju
Trobegova kafana
Tuzlaci koji sada imaju preko pedeset i više godina, još uvijek autobusku stanicu u blizini stare Biblioteke zovu „kod lovca“. Dakle, tema, naše večerašnje priče je Trobegova kafana koju su mnogi zvali "lovačka" ili "kod lovca". Bila je nekada ukrašena lovačkim trofejima, jelenskim rogovima, dolazili su u nju i lovci a i drugi. Mora da je lijepo bilo sjediti na spratu, jesti ćevape i posmatrati prolaznike.
Upišite svoj komentar

 
09.03.2007. u 20:36
Stare slike pričaju
Hafiz Dvica ,Brico Mujaga i Franjo Leder
Ko zna kada je tačno snimljena fotografija ovih Tuzlaka o kojima se nekada dosta pričalo. Iako sam puno puta čula za Hafiza Dvicu, prvi put sam sada pročitala zašto su ga ustvari tako zvali. Dvica je simpatični, na slici bezubi starac, do njega sjedi Franjo Leder, a iznad njih je nasmijani Brico Mujaga.
Upišite svoj komentar

 

Strane: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 (15) 16 17
 
OSTALE VIJESTI
Izraelski vojnici ušli u Libanon pa upali u Hezbollahovu zamku i stradali
Netanyahu povukao neočekivan potez. Izrael upravo objavio: Odgovorit ćemo na napad
VIDEO Dječak izbo biskupa u Australiji. Izbili neredi, masa htjela linčovati napadača
VIDEO Tučnjava u gruzijskom parlamentu, eskaliralo zbog kontroverznog zakona
Povjesničar: Ovo je najgori scenarij sukoba Izraela i Irana
Na današnji dan rodio se Leonardo da Vinci, čovjek ispred svog vremena
Rusi napali Harkiv
Počelo povijesno suđenje Trumpu
Mađarska vlada želi smanjiti cijene goriva. "Strpljenje se bliži kraju"
Francuska objavila zašto se uključila u sprečavanje iranskog napada
Scholz: Upozorit ću Kinu
Norveški izvoz plina oštro pao
Detalji ubojstva Hrvata u Irskoj. Identificirani osumnjičeni, pretresen stan vođe
Macron, Scholz i Cameron pozvali Izrael da ne ide u eskalaciju sukoba s Iranom
Vučić: Za tri do četiri mjeseca bit će najgora situacija od 1945.
Ukrajinci imaju nove moćne dronove. Nemilice uništavaju tenkove, Rusi nemaju odgovor
Novi napad nožem u Sydneyju, izboden i svećenik
Rus osuđen na 14 godina zatvora jer je pomogao Ukrajini u napadima na Rusiju
Iranski komandosi zauzeli brod prije napada na Izrael. Sad objavili što rade s njim
Velika američka čeličana ide u japansko vlasništvo, sindikati bijesni


Google


Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995OSTALE VIJESTI
Izraelski vojnici ušli u Libanon pa upali u Hezbollahovu zamku i stradali
Netanyahu povukao neočekivan potez. Izrael upravo objavio: Odgovorit ćemo na napad
VIDEO Dječak izbo biskupa u Australiji. Izbili neredi, masa htjela linčovati napadača
VIDEO Tučnjava u gruzijskom parlamentu, eskaliralo zbog kontroverznog zakona
Povjesničar: Ovo je najgori scenarij sukoba Izraela i Irana
Na današnji dan rodio se Leonardo da Vinci, čovjek ispred svog vremena
Rusi napali Harkiv
Počelo povijesno suđenje Trumpu
Mađarska vlada želi smanjiti cijene goriva. "Strpljenje se bliži kraju"
Francuska objavila zašto se uključila u sprečavanje iranskog napada
Scholz: Upozorit ću Kinu
Norveški izvoz plina oštro pao
Detalji ubojstva Hrvata u Irskoj. Identificirani osumnjičeni, pretresen stan vođe
Macron, Scholz i Cameron pozvali Izrael da ne ide u eskalaciju sukoba s Iranom
Vučić: Za tri do četiri mjeseca bit će najgora situacija od 1945.
Ukrajinci imaju nove moćne dronove. Nemilice uništavaju tenkove, Rusi nemaju odgovor
Novi napad nožem u Sydneyju, izboden i svećenik
Rus osuđen na 14 godina zatvora jer je pomogao Ukrajini u napadima na Rusiju
Iranski komandosi zauzeli brod prije napada na Izrael. Sad objavili što rade s njim
Velika američka čeličana ide u japansko vlasništvo, sindikati bijesni


SVASTARIJE


Osmrtnicama ba