Ponedjeljak 24.9.2018 9:32:7
  TZ VIJESTI - TUZLARIJE - BH VIJESTI - BILTEN TZ - BILTEN TK - OBRAZOVANJE
   VIJESTI IZ MINUTE U MINUTU - TOP VIJESTI - IZBORI 2018

 


Tuzlarije - slike, priče... 
Vijesti 
Tuzlanke i Tuzlaci 
Naše bebe 

24.09.2018 - 09h
INDEKS KVALITETA ZRAKA
57
UMJERENO ZAGADJEN
Upozorenje: Neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

ŽIV LUK SAR ZEN TUZ
zrak.ekoakcija.org


Tuzlanski dosje 
Kulturologija 
Preporuka za čitanje 
Sportarije 


Info Servis 
Mapa Tuzle 
Vremenska prognoza 
Mali oglasi 

Bilten rada Općine Tuzla 
Panorame Tuzle 
Vremeplov 
Stare slike pričaju 
Tuzlanska ikona - Meša 
Znanjem protiv droge 
Kapija (25.05.1995.) 
Srebrenica (1995-2006) 


Top vijesti 
Vijesti iz minute u minutu 
Vijesti domaćih medija 
Foto priče 
BH teme 
Feljtoni 


Tuzlarije Forum 
Tuzlarije Chat 
Ankete 
Čestitke-želje-pozdravi 


Razbibriga 
Taze vicevi 
Neobične fotke 
Horoskop 
Web igrice 


Kursna lista 
Telefonski imenik FBiH 
Zakoni 

Vizitke 
Marketing ON LINE KORISNICI - 170

Users in Chat
TUZLARIJE CHAT

TuzlarijeUPIS PRILOGA

TZ VIJESTI - BH VIJESTI - BH TEME - IZ MINUTE U MINUTU


ARHIVA

07.02.2003.

Vasiljević otkrio kako su Beograd i JNA vodili pobunu Srba
GENERAL Aleksandar Vasiljević, šef kontra-obavještajne službe JNA u vrijeme agresije na Hrvatsku (1991/92.), u četvrtak je na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom otkrio dio mehanizama koje su vlasti u Srbiji i JNA koristile u pripremi i vođenju oružane pobune Srba u RH i BiH.

Vasiljević je govorio o naoružavanju Srba u Hrvatskoj iz skladišta JNA uz usmene zapovijedi generala i dužnosnika tajnih službi na primjerima prebacivanja oružja iz Zemuna Srbima u Krajinu '91 i slučaju pukovnika Zečara s oružjem za Srpske Moravice '92.

Ukazao je kako je karakteristično oružje srpskih paravojnih snaga u istočnoj Slavoniji 1991. bio automat 'thompson', trofejno oružje iz skladišta TO Srbije.

Za oružje koje je JNA nakon povlačenja odvezla iz Hrvatske, rekao je da je preko skladišta u BiH završilo u Krajini kod stvaranja većih sastava TO 'po propisanoj materijalnoj formaciji'. Njegove navode potvrdio je tužitelj predočavanjem više dokumenata o izdavanju oružja i streljiva JNA postrojbama TO, MUP-a Krajine i srpskim dobrovoljačkim jedinicama 1991/92. godine.

Potvrđujući autentičnost jednog dokumenta iz prosinca '91., i drugog iz prosinca 93., Vasiljević je objasnio kako su se jedinice TO od početka borbenih djelovanja obraćale saveznom ministarstvu obrane (SSNO) za popunu oružjem i opremom, što je nastavljeno i kasnije kada se JNA preimenovala u Vojsku Jugoslavije.

Vasiljević je govorio i o obuci dobrovoljaca u Krajini, koju je od jeseni 1990. pripremao Frenki Simatović iz MUP-a Srbije, a početkom '91. SDB Srbije dovodi iz Australije Dragana Vasiljkovića - 'kapetana Dragana' koji vodi obuku u kampu Golubići kraj Knina.

On se neslužbeno spominje kao idući svjedok protiv Miloševića.

Vasiljević je iznosio saznanja i o drugim kampovima dobrovoljaca, gdje se obuka odvijala pod patronatom MUP-a Srbije uz logističku podršku JNA, koja kasnije i sama otvara takve centre.

Potvrdio je i angažiranje jedinica TO Srbije na slavonskom ratištu, uz ovlast tadašnjeg predsjednika Srbije Miloševića, npr. 'Šajkaška brigada' TO Vojvodine i jednica TO Valjeva.

Svjedočio je i o postavljanju aktivnih oficira JNA na čelo stožera TO u Krajini kao i o primjeru postavljena dva dužnosnika MUP-a Srbije na čelo TO Vukovara '92.

Situaciju u istočnoj Slavoniji, kako je rekao, karakteriziralo je 'haranje dobrovoljačkih odreda izvan zapovjedništva TO i JNA, kao što su odred Dušan Silni koji je počinio zločin kod Lovasa, odred Crnogorac, Arkanovi Tigrovi i drugi'.

Govoreći o odnosu vlasti SRJ prema dobrovoljcima, citirao je izjavu čelnika radikala Vojislava Šešelja u emisiji BBC-a da ga je za organiziranja dobrovoljaca angažirao Jovica Stanišić iz državne sigurnosti (SDB) Srbije, koji je osigurao i oružje. Na pitanje tužitelja kome je bila podređena SDB - svjedok je odgovorio Miloševiću, potvrđujući da je tako bilo i kada je on postao predsjednik SRJ, premda izvan propisa.

Vasiljević je svjedočio o konceptu objedinjenog zapovjedništva i formiranju operativnih i taktičkih skupina JNA i TO na Baniji, Korduni i Lici te u istočnoj Slavoniji.

Svjedok je objašnjavao i povlačenje jugoslavenske vojske (VJ) na teritorij SRJ u svibnju 1992. uz ostanak pripadnika koji su rođeni u tim republikama u vojskama tzv. RSK i RS.

Na pitanje tužitelja o utjecaju podrške VJ na povezanost vojski tzv. RSK i RS, Vasiljević je rekao da su to 'objektivno bile dvije vojske u dvije države a iz SRJ su tretirane kao da su vojska SRJ jer je vršeno financiranje i kadrovska podrška'.

Govorio je i o Predsjedništvu SFRJ i utjecaju Miloševića na njegove članove. Miloševića je opisao kao jaku političku figuru, autoritativnog i u položaju da utječe na četiri člana Predsjedništva i na vrh JNA te potvrdio da je na dužnosti u MUP Srbije 'birao i postavljao ljude od osobnog povjerenja'.

Svjedočenje Vasiljevića u više je navrata prekidano zbog zatvorene sjedice, a nastavlja se iduće srijede.


Reakcije na Powellov govor o Iraku
četvrtak, 6.2.2003 06:14

GOVOR američkog državnog tajnika Colina Powella u Vijeću sigurnosti i prezentacija dokaza o iračkoj nesuradnji s inspektorima UN-a izazvala je brojne reakcije u svijetu.

Njemačka

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer zatražio je u Ujedinjenim narodima da se inspektorima oružja 'da vremena' te naglasio da treba 'ustrajati u traženje miroljubivog rješenja' iračke krize. 'Inspektorima treba dati stvarnu šansu i vremena koliko im treba', rekao je Fischer.

Prigovorivši Bagdadu da nije poštivao svoje obveze, Fischer je istaknuo da se Irak mora 'razoružati, otvoreno i miroljubivo, u punoj suradnji s inspektorima oružja i bez odlaganja'.

Kanada

Kanadski ministar vanjskih poslova Bill Graham ocijenio je da je govor američkog državnog tajnika Colina Powella bio 'uvjerljiv' u smislu da se irački predsjednik Sadam Husein s inspektorima UN-a 'igra skrivača', ali je naglasio da to nije dovoljno za pokretanje rata.

'Nismo došli do točke da je pribjegavanje sili neophodno, ali smo došli do točke kada nema puno vremena da se Sadam Husein pokori odredbama rezolucije 1441 UN-a', ocijenio je Graham.

Portugal

Portugalska je vlada ocijenila da govor američkog državnog tajnika Colina Powella 'potvrđuje sumnje' izražene u izvješćima UN-ovih inspektora oružja. Premijer Jose Manuel Durao Barroso jedan je od potpisnika pisma osmorice europskih čelnika koji su prošli tjedan dali SAD-u punu podršku u pogledu pitanja iračkog razoružanja.

Danska

Danska vlada 'daje potporu odlukama Vijeća sigurnosti i nastavku misije UN-ovih inspektora', rekao je danski ministar vanjskih poslova Per Stig Moeller. Osvrćući se na 'oštar' govor Colina Powella, Moeller ga je ocijenio 'pozitivnim', jer je 'SAD međunarodnoj zajednici ponudio svoje dokaze, ili bolje rečeno naznake, o iračkom nepoštivanju obveza'.

'Ali mir još uvijek ima šansu, a Sadam Husein posljednju šansu. Na Iraku je da pobije američke tvrdnje i dokaže da ne posjeduje zabranjeno oružje ili uništi ono što ne smije imati', dodao je danski ministar.

Španjolska

Španjolska od Iraka očekuje 'potpunu suradnju bez odlaganja'. 'Važno je Sadamu uputiti nedvosmislenu poruku da neispunjavanje obveza znači prijetnju miru', rekla je ministrica vanjskih poslova Ana Palacio.

'Na kocki je vjerodostojnost Vijeća sigurnosti', dodala je.

Švedska

Švedski premijer Goeran Persson je govor američkog državnog tajnika Colina Powella ocijenio 'prilično osnovanim', uputivši poziv Vijeću sigurnosti da do u tančine prouči iznesene dokaze protiv Iraka.

Švedska se kategorički opire jednostranom američkom napadu na Irak, ali je, u okviru mandata UN-a, spremna uspostaviti i voditi poljsku bolnicu, kao što je to učinila tijekom Zaljevskog rata 1991. godine.

Poljska

Poljski premijer Leszek Miller je nakon susreta s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom u srijedu u Washingtonu izjavio da se Sadama Huseina 'mora razoružati'.

'Učinit ćemo sve da Sadam Husein više ne predstavlja prijetnju svijetu', rekao je Miller. Poljska je, kao i Portugal, Danska, Italija, Španjolska, Velika Britanija, Mađarska i Češka, prošli tjedan potpisala pismo potpore za SAD.

Rumunjska

Rumunjski šef diplomacije Mircea Geoana je Powellov govor ocijenio 'uvjerljivim', istaknuvši 'nove elemente' koje je predstavio američki državni tajnik, posebice one koji se odnose na 'vezu između Iraka i terorističke mreže Al'Qaide'.

Indonezija

Indonezija, najmnogoljudnija muslimanska zemlja svijeta, objavila je da Powellovo izvještavanje ukazuje na potrebu opsežnijeg rada inspektora, ali ne i na jednostranu vojnu akciju.

Japan

Japanski premijer Junichiro Koizumi izjavio je da su Powellovim nastupom produbljenje sumnje da Irak posjeduje oružje za masovno uništenje. 'Može li ta situacija biti riješena mirnim putem ovisi o Iraku', kazao je Koizumi.

Australija

Australija je izrazila 'duboku zabrinutost' nekim dijelovima Powellova izvještavanja. 'Osim ako ne dođe do iznenadne promjene stajališta (iračkog predsjednika) Sadama Huseina i njegova režima vrlo, vrlo brzo, bojim se da će Vijeće sigurnosti zauzeti vrlo tvrdo stajalište', kazao je australski ministar vanjskih poslvoa Alexander Downer.

Novi Zeland

Susjedni Novi Zeland smatra da je Powell razotkrio kako je Irak sustavno varao inspektore. Premijerka Helen Clark drži da su izgledi za napad na Irak sada mnogo veći od 70 posto i predviđa da će do napada doći početkom ožujka. Osim ako Irak ne promijeni ponašanje.

Filipini

Filipinska predsjednica Gloria Arroyo izjavila je da je 'alarmirana spoznajom o suradnji iračkog režima i terorističke mreže al-Qaeda'.

Arapska liga

Arapski svijet kritički se izražava o Powellovu izlaganju.

Glavni tajnik Arapske lige Amr Musa ocijenio je da su dokazi koje je predočio Powell 'nedovoljni' a inspektori UN-a na terenu trebaju se uvjeriti u njihovu istinitost.

Britanski tisak: Powellovo izlaganje neuvjerljivo

'Dojmljiv show, ali Powell nije uspio opravdati rat protiv Iraka', piše list 'The Independent'.

'Daily Mirror' pak uspoređuje Powellovo izlaganje s 'kazališnim dramskim komadom'. 'Sumnjive audio-snimke, zrnate videosnimke, velika retorika, no gdje je dokaz, Coline?', pita se 'Daily Mirror'.

'Powell nije uvjerio da je rat postao neizbježan', piše 'Guardian'.

'Daily Telegraph' ocjenjuje izlaganje američkog državnog tajnika, 'izvanrednim', a 'Financial Times'ga drži 'pravom predstavom'.

'Times' pak piše da je general Powell 'proizveo dokaz da je Irak lagao o oružju za masovno uništavanje'.

Francuski tisak: Sumnja u valjanost Powellovih dokaza

'Colin Powell je iznio argumente kojima samo stručnjaci mogu ocijeniti osnovanost. Nedodirljivi dokazi, pretpostavke, naznake? Lažima Sadama Huseina priključuju se bez sumnje i one američke administracije', piše 'Le Figaro' prema kojem SAD 'traži od nas suučesnike za rat koji su odlučile pokrenuti'.

'Čak i ako Sjedinjene Države konačno prijeđu u akciju bez punomoći UN-a, to će učiniti tek nakon što priznaju da su na tu jednostranost bile primorane', ocjenjuje 'Liberation'. 'Pitanje je mogu li SAD dobiti zeleno svjetlo brzo (do kraja mjeseca). Mogu li ubrzati stvari? To ovisi o pritisku i zavođenju članica Vijeća sigurnosti', ocjenjuje 'Liberation'.

Za list 'Le Croix', 'procjena inspektora UN-a koje Powell drži nesposobnima da budu 'detektori' potvrđuje da administracija američkog predsjednika od početka nije njihov rad držala korisnim'.

Komunistički L'Humanite piše da 'svaki dan donosi dokaz bolesne opsesije sjevernoameričkog vodstva da pokrene novi rat u Zaljevu. Da bi ga nametnuli, mjesecima vode ideološki rat koji poseže i za dezinformacijom'. 'Famozni corpus delicti o posjedovanju oružja za masovno uništenje ne postoji, a američki dosje počiva na skupu spekulacija', piše list.

Gospodarski La Tribune drži da je 'kopija (snimaka) bila dobra u svome obliku no suviše blijeda u sadržaju a da bi uspjela uvjeriti svijetu u dvoličnost Sadama Huseina'.

Njemački tisak:

Njemački listovi su podijeljeni u ocjenama izlaganja američkog državnog tajnika Colina Powella, većina piše da dokazi nisu bili uvjerljivi, ali neki ipak ističu da bi trebalo donijeti primjerenu odluku protiv Bagdada.

'Nesklonost davanju zelenog svjetla ratu ne može biti uklonjena s nekoliko satelitskih snimaka', piše dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung. List dodaje da je 'Powell podsjetio Europljane i ostale na to što su prihvatili u rezoluciji 1441: onaj tko prihvaća da se rezolucije Vijeća sigurnosti izigravaju, onaj tko dopušta da ga se vuče za nos, riskira da postane zanemariva manjina'.

Talijanski tisak:

Talijanski listovi pišu da američki državni tajnik Colin Powell nije bio potpuno uvjerljiv u svome izglanju o Iraku pred Vijećem sigurnosti UN-a.

'Ulog za Amerikance je bio iznimno velik. Dokazi su trebali uvjeriti neodlučne, a protivnike rata učiniti neodlučnim', piše najtiražniji talijanski dnevnik Corriere della Sera.

'Čini se da Colin Powell nije postigao cilj', dodaje list aludirajući na reakcije ostalih članova Vijeća sigurnosti: Kine, Rusije, Francuske i Njemačke.

Grčki tisak:

Grčki tisak gotovo jednoglasno ocjenjuje da dokazi koje je Powell predočio nisu pretjerano uvjerljivi.

'Spektakl je bio savršen, ali uspio je uvjeriti samo one koji su to već bili', piše list Ta nea.

Španjolski tisak:

Španjolski tisak također ocjenjuje da je Powell bio slabo uvjerljiv.

El Pais ocjenjuje 'da je sada teško zamisliti' da predsjednik Bush odustane od svojih ratničkih planova nakon Powellova izlaganja, čiji je najneuvjerljiviji dio bio onaj o povezanosti Bagdada s islamističkim terorizmom.

Belgijski tisak:

Belgijski tisak, ističući da Powellov govor nije bio uvjerljiv, nema iluzija oko izgleda za izbjegavanje rata s Irakom.

'Nadati se da neće biti rata nakon Powellova govora nažalost je deplasirano', piše dnevnik na flamanskom jeziku De Standaard.

'Sve ukazuje da će rata biti', piše Le Soir, dodajući da se 'obruč oko Sadamova režima još više stegnuo', unatoč nedostatku 'neoborivih dokaza' u Powellovu izlaganju.

Izvještaj Colina Powella zasnovan je na 'hipotezama i osobnim procjenama, ocjenjuje sirijski list al-Baas, glasilo vladajuće stranke u Siriji.

Ruski tisak:

Da Powellovim dokazima manjka uvjerljivost glavna je teza i ruskog tiska. Powell se pokazao elokventinim i 'argumenti u korist vojne operacije na prvi su pogled pouzdani', piše Vremja Novosti, a Vedmosti ističe 'još jednom dokazi nisu flagrantni',

Dnevnik Kommersant piše da je Powell čak uspio 'lakše prebaciti jezičac na vagi u svoju korist' pa je čak i Francuska, kroz riječi svog ministra vanjskih poslova Dominiquea de Villepina pokazala 'slabe znakove moguće promjene stajališta'.

Libanonski tisak:

Libanonski tisak  piše da Powellovi dokazi 'nisu uvjerljivi' pa dnevnik al-Kifah al-Arabi ističe da 'Powelovim dokazima manjkaju dokazi' a frankofoni L'Orient-Le Jour da dokazi nisu 'uvjerli protivnike rata'. 'Komedija, laž, show na američki način', piše list.

Dnevnik As-safuir ističe: 'Washington je ušao u zadnju etapu ofenzive protiv Iraka' te obrazlaže da je Washington nastojao Powellovim izlaganjem dobiti dvije bitke jednim udarcem: medijsku i diplomatsku.


 


Policija u BiH provodi potragu za ukradenim vozilima
četvrtak, 6.2.2003 13:04

NA PODRUČJU Bosne i Hercegovine u tijeku je velika policijska akcija čiji je cilj potraga za ukradenim vozilima, izjavio je u četvrtak u Sarajevu glasnogovornik Policijske misije Europske unije u toj zemlji (EUPM) Jon Oskar Solnes.

'Ukupno 1.200 policajaca uključeno je u ovu operaciju a oni su širom zemlje postavili 284 kontrolne točke. Pripadnici EUPM nadziru tijek cijele akcije', kazao je novinarima Solnes.

Policajci na kontrolnim točkama zaustavljaju automobile i provjeravaju dokumente upoređujući ih s informacijama o ukradenim vozilima kojima raspolaže Interpolova baza podataka.

Glasnogovornik EUPM-a kazao je kako je u proteklih nekoliko dana kontrolirano gotovo šest tisuća vozila pri čemu ih je 31 privremeno odzeto. Već su pronađena četiri vozila s Interpolovih tjeralica i ona su odmah zaplijenjena.

Solnes je kazao kako je ovo najmasovnija operacija lokalne policije u BiH do sada a ona je pokazala kako entitetski MUP-ovi mogu veoma uspješno surađivati. Također je po prvi puta iskorištena sva mogućnost pristupa podacima o kriminalnim aktivnostima kojima raspolaže Interpol.


NJEMAČKA OSTALA HLADNA NA POWELLOV GOVOR, KRITIKE RUMSFELDU
Njemačka je i u četvrtak ostala pri svojem stajalištu o potrebi mirnog rješenja za iračku krizu unatoč novim američkim optužbama u pogledu iračkog oružja, nazvavši 'smećem' američku izjavu da je njezino antiratno stajalište stavlja u istu ravan s Libijom i Kubom.

Vladin glasnogovornik Bela Anda u priopćenju je izjavio kako Njemačku brinu tvrdnje koje je američki državni tajnik Colin Powell u srijedu iznio pred Vijećem sigurnosti da Irak i dalje ima oružje za masovno uništenje.

No rekao je i da Njemačka i dalje traži mirno rješenje spora i podržava francuske prijedloge za intenziviranjem inspekcija oružja u Iraku te smatra kako inspektorima treba više vremena.

'Sjednica 5. veljače pokazala je da većina članica Vijeća sigurnosti, poput Njemačke, želi iscrpiti sva politička sredstva u rješavanju sukoba, osobito nastavkom režima inspekcija', rekao je Anda.

Vlada nije željela službeno komentirati izjavu američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda u kojoj je Njemačku izjednačio s Libijom i Kubom, ali se oglasio glavni tajnik vladajuće Socijaldemokratske stranke Olaf Scholz, nazvavši je smećem.

'To me stvarno živcira. Vjerojatno živcira sve ljude ovdje. To je takvo smeće da o tome doista ne treba raspravljati', izjavio je Scholz za DeutschlandRadio iz Berlina.


VATIKAN NEZADOVOLJAN NACRTOM BUDUĆEG EUROPSKOG USTAVA
Vatikan smatra 'potpuno nezadovoljavajućim' nacrt budućeg europskog ustava koji je u četvrtak predstavljen Konvenciji o budućnosti Europe, jer se u njemu ne spominje religija.

Taj je projekt 'potpuno nezadovoljavajući ne samo iz razloga koje je već spomenuo papa Ivan Pavao II, već i zato što je protivan željama koje su izrazile mnoge europske zemlje', rekao je agenciji France presse ovlašteni vatikanski izvor.

Prema više izvora, u nacrtu budućeg europskog ustava, koji je Konvenciji o budućnosti Europe predstavio njezin predsjednik Calery Giscard d'Estaing, uopće se ne spominju religija ili duhovne vrijednosti.

Papa Ivan Pavao II je u četvrtak, primajući izaslanstvo srpske pravoslavne crkve, izrazio žaljenje zato što se 'nekiput u pitanje stavlja kršćanski identitet Europe', te je pozvao pravoslavce da surađuju s katolicima u obrani svojih vjerskih tradicija.

Vatikan će službeno komentirati nacrt budućeg europskog ustava tek kada bude objavljena njegova definitivna verzija, rekao je vatikanski izvor.


MOLITVENOM DORUČKU U WASHINGTONU NAZOČILI I HRVATI
Molitvenom doručku u četvrtak u Washingtonu nazočilo je i nekoliko predstavnika hrvatskog političkog i medijskog života.

Na 51. Nacionalnom molitvenom doručku na kojem su, pored predsjendika Georgea W. Busha, sudjelovali najviši američki dužnosnici, predstavnici političkog i religijskog života te strani predstavnici, bilo je i nekoliko osoba iz hrvatskog političkog i medijskog života.

Molitvenom doručku nazočili su među ostalima hrvatski veleposlanik u Washingtonu Ivan Grdešić, Vilim Herman iz Hrvatske socijalno-liberalne stranke, Ivić Pašalić iz Hrvatskog bloka, Jure Radić iz Hrvatske demokratske zajednice kao i Davor Glavaš, direktor zagrebačkog ureda Irexa, američke ne-vladine organizacije koja promiče slobodu medija.

'Ovo je vrijeme iskušenja za našu zemlju', rekao je Bush obraćajući se nazočnima.

On je kazao kako su Sjedinjene Države suočene s iračkim režimom i prijetnjom terorizma.

'Dok Amerika prolazi kroz ovo odlučujuće razdoblje, ima stvari na koje možemo računati. Možemo imati povjerenja u karakter američkog naroda', kazao je on.


Izabran još samo jedan sudac ICC-a, hrvatski izgledi rastu
četvrtak, 6.2.2003 04:14
ZEMLJE stranke međunarodnog kaznenog suda (ICC) u srijedu su izabrale samo još jednog suca, a izgledi da hrvatski predstavnik bude izabran u to tijelo sve su veći.

Nakon što je u utorak izabrano sedam od 18 sudaca budućeg novog Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu, u srijedu su zemlje stranke Suda uspjele izabrati samo još jednoga, Karla Hudsona-Phillipsa iz Trinidada i Tobaga.

Hrvatski kandidat Ivo Josipović, stručnjak kaznenog procesnog i međunarodnog procesnog prava, u glasovanju pri izborima se plasirao na visoko deveto mjesto s 39 glasova. Najznačajnije je to da je on dobio najviše glasova od svih istočnoeuropskih predstavnika od kojih se moraju izabrati dvojica sudaca, a još nije izabran niti jedan.

Od istočnoeuropskih zemalja latvijski i slovenski kandidati dobili su po 37 glasova.

Videći da nemaju velikih izgleda da njihov kandidat bude izabran u srijedu su odustale Peru, Belgija, Tanzanija, Uganda i neke druge, a o povlačenju razmišljaju i neke istočnoeuropske zemlje.

Izbor sudaca nastavlja se i u četvrtak kada će zemlje pokušati izabrati preostalih 10 sudaca.

Skupština zemalja stranaka, koju čini 85 potpisnica Rimskog statuta Suda, tijekom ovoga tjedna treba izabrati 18 sudaca od 43 kandidata.

Pri tome moraju zadovoljiti stroge kriterije zastupljenosti žena, pojedinih regija, te stručnjaka kaznenog i međunarodnog prava.

Trećina od 18 sudaca će biti izabrana na trogodišnji, trećina šestogodišnji i trećina devetgodišnji mandat. Jedino se devetogodišnji mandat ne može obnoviti.

Svih 18 sudaca koji budu izabrani zaprisegnut će 11. ožujka kada u Den Haagu bude inauguriran Međunarodni kazneni sud.

Očekuje se da će Sud stvarno početi s radom krajem 2003. i bit će prvi svjetski stalni sud za suđenje pojedincima odgovornim za ratne zločine, uključujući genocid, i zločine protiv čovječnosti, te zločin agresije.


Preuzeto sa portala INDEX.HR

ARHIVA TOP STORIES

2003: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII mjesec

2004: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII mjesec

2005: I - II - III - VII - VIII - IX - X - XI - XII mjesec

2006: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII mjesec

2007: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII mjesec

2008: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII mjesec

2009: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII mjesec

2010: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII mjesec

2011: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII mjesec

2012: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII mjesec

2013: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII mjesec

2014: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII mjesec

2015: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII mjesec

2016: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII mjesec

2017: I - II - III - IV - V - VI - VII - VIII - IX - X - XI - XII mjesec

2018: I - II - III - IV - V - VI - VII mjesec

 


OSTALE VIJESTI
Nigerijski pirati oteli 12 članova posade: Državljanin BiH među otetim članovima posade švicarskog brodaVIDEO: Koliko košta jedan glas?: Počinje isplata jednokratne pomoći penzionerima u bh. entitetu RSVIDEO: Enormno visoki računi u ulici Aleja lipa u Sarajevu: Penzioner uspio potrošiti vode koliko i autopraonica?Poginulo 25 osoba: Privedena \'velika mreža\' osumnjičenih za napad u AhvazuU zatvoru bi mogao provesti narednih 20 dana: Ruski opozicionar Navalny uhapšen na izlazu iz zatvoraNovi rizik za rast privrede u svijetu: Stupile na snagu nove američke carine na uvoz iz KineZbog čega je srušen \'Il-20\'?: Izrael odgovoran za pad ruskog vojnog avionaVIDEO: Dinamika porodičnih odnosa u centru priče: Pala prva klapa filma \'Sin\' rediteljice Ines TanovićFIFA večeras dodjeljuje nagradu: Ronaldo ne dolazi u London, nagradu FIFA-e dobiva Modrić?Rezultati BH Telecom Premijer lige BiH: Široki konačno do tri boda, Čelik i Tuzla City remiziraliTrumpov kandidat za Vrhovni sud pred novom optužbom za seksualno zlostavljanje
Hong Kong prvi put u 20 godina zabranio jednu političku stranku
Merkel prevladala još jednu veliku krizu svoje vlade
Zašto nam se sjećanja na seksualno zlostavljanje urežu duboko u pamćenje?
Kako je Kijev postao tehnološka prijestolnica istočne Europe
Kolinda u New Yorku: Imam dobar odnos s predsjednikom Trumpom
Papa odao počast žrtvama nacista i KGB-a u Litvi
Trumpa bi moglo srušiti njegovo ponašanje prema ženama, a ne Rusija
Rusi i dalje krive Izrael jer su im Sirijci srušili avion
U napadima SAD-a i drugih na ISIS u Siriji je do sada poginulo preko 3300 civila
Porsche odustaje od dizela
Kandidat za šefa EK: Populisti žele oživjeti nacionalizam, izbori su ključni
Iranska vojska prijeti smrtonosnom osvetom za napad na paradu
OPEC i Rusija odbacili Trumpov zahtjev za većom proizvodnjom nafte
SAD osudio napad na vojnu paradu u Iranu pa napao iranske vlasti
Kći britanskog milijunaša pojela sendvič i umrla, sutra počinje suđenje
Švicarski kanton velikom većinom glasao za zabranu burki
Švicarci na referendumu odbacili davanje veće pomoći poljoprivrednicima
Laburist Corbyn je protiv drugog referenduma o Brexitu
Papa: Židovski narod je trpio uvrede i okrutna kažnjavanja

Google


Rezultati

STARE ANKETE

KAPIJA

25-05-1995OSTALE VIJESTI
Nigerijski pirati oteli 12 članova posade: Državljanin BiH među otetim članovima posade švicarskog brodaVIDEO: Koliko košta jedan glas?: Počinje isplata jednokratne pomoći penzionerima u bh. entitetu RSVIDEO: Enormno visoki računi u ulici Aleja lipa u Sarajevu: Penzioner uspio potrošiti vode koliko i autopraonica?Poginulo 25 osoba: Privedena \'velika mreža\' osumnjičenih za napad u AhvazuU zatvoru bi mogao provesti narednih 20 dana: Ruski opozicionar Navalny uhapšen na izlazu iz zatvoraNovi rizik za rast privrede u svijetu: Stupile na snagu nove američke carine na uvoz iz KineZbog čega je srušen \'Il-20\'?: Izrael odgovoran za pad ruskog vojnog avionaVIDEO: Dinamika porodičnih odnosa u centru priče: Pala prva klapa filma \'Sin\' rediteljice Ines TanovićFIFA večeras dodjeljuje nagradu: Ronaldo ne dolazi u London, nagradu FIFA-e dobiva Modrić?Rezultati BH Telecom Premijer lige BiH: Široki konačno do tri boda, Čelik i Tuzla City remiziraliTrumpov kandidat za Vrhovni sud pred novom optužbom za seksualno zlostavljanje
Hong Kong prvi put u 20 godina zabranio jednu političku stranku
Merkel prevladala još jednu veliku krizu svoje vlade
Zašto nam se sjećanja na seksualno zlostavljanje urežu duboko u pamćenje?
Kako je Kijev postao tehnološka prijestolnica istočne Europe
Kolinda u New Yorku: Imam dobar odnos s predsjednikom Trumpom
Papa odao počast žrtvama nacista i KGB-a u Litvi
Trumpa bi moglo srušiti njegovo ponašanje prema ženama, a ne Rusija
Rusi i dalje krive Izrael jer su im Sirijci srušili avion
U napadima SAD-a i drugih na ISIS u Siriji je do sada poginulo preko 3300 civila
Porsche odustaje od dizela
Kandidat za šefa EK: Populisti žele oživjeti nacionalizam, izbori su ključni
Iranska vojska prijeti smrtonosnom osvetom za napad na paradu
OPEC i Rusija odbacili Trumpov zahtjev za većom proizvodnjom nafte
SAD osudio napad na vojnu paradu u Iranu pa napao iranske vlasti
Kći britanskog milijunaša pojela sendvič i umrla, sutra počinje suđenje
Švicarski kanton velikom većinom glasao za zabranu burki
Švicarci na referendumu odbacili davanje veće pomoći poljoprivrednicima
Laburist Corbyn je protiv drugog referenduma o Brexitu
Papa: Židovski narod je trpio uvrede i okrutna kažnjavanja


SVAŠTARIJE

Jedna od najotrovnijih životinja pojavila se u Jadranu, može i ubiti

Trumpa bi moglo srušiti njegovo ponašanje prema ženama, a ne Rusija

Japanski svemirski brod na putu ka Međunarodnoj svemirskoj stanici

Iznenadila Simona Cowella: "Ja sam mama tvoje bivše, imamo nedovršenog posla"

Sedam znakova kojima vam tijelo govori da je vrijeme za posjet liječniku

Dječji crtež uništio joj je brak: "Muž me godinama vara, ali to nije najgore..."

Patolog otkrio istinu o glasinama da je princeza Diana bila trudna kad je umrla

Strogo zabranjeno: Indexov kolumnist ronio u Plitvicama, evo što je snimio

"Najbolji posao": Internet je poludio za djedicom koji drijema s mačkama u azilu

10 filmova u kojima su scene seksa toliko vruće da su završili u 18+ kategoriji