TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Velike su šanse da imate psihopata među Facebook prijateljima, evo kako to saznati

Velike su šanse da imate psihopata među Facebook prijateljima, evo kako to saznati - black

Foto: 123rf/YouTube/Giphy

Psihopati su veoma prisutni na društvenim mrežama. Istraživanja su pokazala da osobe koje pokazuju znakove narcizma, psihopatije i sadizma češće kažu da je trolanje na internetu njihova omiljena aktivnost. 

Postotak psihopata na svijetu je oko jedan posto, što znači da ako imate stotine prijatelja na Facebooku, postoji velika šansa da među njima ima i onih koji pokazuju znakove psihopatije, piše Business Insider. 

Kako ih prepoznati?

Postoje neki očiti znakovi psihopatije poput onoga da takve osobe uglavnom ne brine objava provokativnog ili otrovnog sadržaja. Psihopati imaju nešto što se može nazvati "otpor na kaos", što znači da oni ne bježe od drame. Dapače, njih ponekad hrani činjenica da drugima uzrokuju stres i neugodu.

Ali ima i nešto suptilnijih znakova. Prema jednoj studiji od 6742 sudionika koja je objavljena u časopisu Computers in Human Behavior, ljudi koji postižu visoke rezultate na testovima psihopatije, uglavnom češće pišu postove o vlastitim potrebama i zadovoljstvima. Također, češće pišu o vlasti i politici.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Za to znanstvenici imaju dva objašnjenja. Prvo je to da psihopati teže temama koje su vezane uz vlast, moć i kontrolu, a ujedno ih uzbuđuje i to što takve teme najčešće izazovu rasprave i "drame" u komentarima.

Drugo objašnjenje je to da su previše izloženi političkom materijalu na društvenim mrežama što kod njih izaziva, odnosno oslobađa psihopatske tendencije. Primjerice, ako imate prijatelja koji stalno objavljuje članke o "kontroverznim" temama, moguće je da se on s njima uopće i ne slaže, ali da ga uzbuđuje kaos koji izazove objavom.

Još jedan znak da imate psihopata među frendovima je to da oni češće objavljuju kratke statuse s kratkim rečenicama. Jedna teorija kaže da to rade da bi mogli imati više kontrole nad tim kako ih drugi vide jer s njima dijele jako malo informacija.

Još jedna studija pokazala je da muškarci i žene koji pokazuju znakove psihopatije pokazuju i višu razinu težnje ka samokontroli, samopromociji, agresiji i neiskrenosti na Facebooku.

 OBNOVI SADRŽAJ

INDEX.HROSTALE VIJESTI
VIDEO: Fuad Husić u F+ kardiovaskularnim bolestima : Koliko smo zdrava nacija?

S papom Franjom o unapređenju političkih odnosa i reformama: Članovi Predsjedništva BiH u Vatikanu

Višenamjenska vakuum presa Zvjezdana Višta: Dobojski patent potpomognut projektom LIR

VIDEO: Obratili se vlasti KS-a: Roditelji djece s poteškoćama zahtijevaju sistemsko rješenje

Pripadnici Oružanih snaga BiH čiste snijeg: Vodu u Bihaću prije konzumiranja prokuhavati!

Kandidat SDS-a za predsjednika entiteta: Govedarica: Zadatak mi je da oslobodim RS od okupacije SNSD-a

Policija traga za vozačem: Indija: Vozilom uletio u grupu učenika, poginulo devetero djece

Bez dogovora o nacrtu koji su predložili Š vedska i Kuvajt: Vijeće sigurnosti UN-a odgodilo glasanje o primirju u Siriji

Pyeongchang 2018.: Norveška sa 38 osvojenih medalja postavila novi rekord ZOI

Susreti 20. kola Premijer lige BiH: Minimalna pobjeda Željezničara nad Slobodom