URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/695c3dd1-da1e-42a8-99bd-71ad061799ee.jpg?width=600 50 znanstvenika: Svijet se nezapamćeno zagrijava, posljedice će biti teškeTUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

50 znanstvenika: Svijet se nezapamćeno zagrijava, posljedice će biti teške

50 znanstvenika: Svijet se nezapamćeno zagrijava, posljedice će biti teške 50 znanstvenika: Svijet se nezapamćeno zagrijava, posljedice će biti teške
Foto: Midjourney

REKORDNO visoke emisije stakleničkih plinova i smanjenje onečišćenja zraka izazvali su nezapamćeno ubrzavanje globalnog zagrijavanja, upozorilo je u četvrtak 50 istaknutih svjetskih znanstvenika. Od 2013. do 2022., "zagrijavanje zbog ljudskih djelatnosti raste nezapamćenim ritmom od više od 0.2 stupnja Celzijeva po desetljeću", objavili su znanstvenici u recenziranom istraživanju namijenjenom kreatorima politika.

Prosječne godišnje emisije u istom razdoblju iznosile su rekordne 54 milijarde tona CO2 ili ekvivalent u drugim stakleničkim plinovima, što je oko 1700 tona svake sekunde. Svjetski čelnici dobit će nove podatke na klimatskom summitu COP28 u Dubaiju ove godine na kojem će biti razmotren napredak prema ostvarenju ciljeva iz Pariškog sporazuma o klimi iz 2015. godine,

"Premda još nismo dosegnuli zagrijavanje od 1.5 stupnjeva, ugljični proračun, odnosno količina stakleničkih plinova koje ljudi mogu emitirati a da ne premaše taj prag, vjerojatno će biti prekoračen za samo nekoliko godina", rekao je glavni autor izvještavanja Piers Forster, profesor fizike na Sveučilištu u Leedsu.

Taj proračun smanjio se za polovicu otkako je UN-ovo savjetodavno tijelo za klimu, Međuvladin panel za klimatske promjene (IPCC), prikupio podatke za svoje najnovije izvještavanje iz 2021., po Forsteru i kolegama, od kojih su mnogi sudjelovali u radu IPCC-a.

"Poziv na buđenje"

Da bi imale 50-postotne izglede zaustaviti zagrijavanje ispod praga od 1.5 stupnjeva Celzijevih, emisije CO2, metana i drugih plinova koji izazivaju globalno zagrijavanje, koje većinom uzrokuje izgaranje fosilnih goriva, ne smiju premašiti 250 milijardi tona, istaknuli su znanstvenici. 

Poboljšanje izgleda na dvije trećine ili četiri petine povećalo bi manevarski prostor na 150 odnosno 100 milijardi tona emisija stakleničkih plinova, što je dvije do tri godine više po sadašnjem ritmu emisija.

Da bi pariški klimatski ciljevi ostali u igri, trebalo bi smanjiti onečišćenje ugljičnim dioksidom za barem 40 posto do 2030. i posve ga eliminirati do polovice stoljeća, po proračunima IPCC-a. Ironično, jedna od velikih klimatskih uspješnih priča proteklog desetljeća nehotice je ubrzala ritam globalnog zagrijavanja, pokazuju novi podaci.

Postupno smanjenje korištenja ugljena, koji značajno više zagađuje od nafte ili plina, za proizvodnju energije usporilo je povećanje emisija ugljika. Ali je i smanjilo onečišćenje zraka koje štiti Zemlju od pune snage Sunčevih zraka. Onečišćenje finim česticama iz svih izvora ublažava zagrijavanje za oko pola stupnja Celzijevih, što znači da će, barem kratkoročno, više topline stići do površine planeta jer je zrak čišći.

"Po život opasna prijetnja"

Objavljeno u časopisu Earth System Science Data, novo istraživanje prvo je u nizu periodičnih analiza stanja koje će pomoći popuniti praznine između IPCC-ovih izvještavanja, koja se objavljuju u prosjeku svakih šest godina od 1988. godine. 

Jedna od autorica izvještavanja, Valerie Masson-Delmotte, rekla je da bi novi podaci trebali biti "poziv na buđenje" uoči samita COP28, premda postoje dokazi da se povećanje količine stakleničkih plinova u atmosferi usporilo. 

"Ritam i razmjeri klimatskih akcija nisu dovoljni da bi se ograničilo eskalaciju rizika povezanih s klimom", upozorila je. Znanstvenici su izvijestili i o zapanjujućem povećanju temperature na kopnenim površinama, osim oceana, od 2000. godine.

"Prosječne maksimalne godišnje temperature na kopnu porasle su za više od polovice stupnja Celzijevih u zadnjih deset godina (1.72 stupnja iznad predindustrijskih uvjeta) u odnosu prema prvom desetljeću milenija (1.22 stupnja)", navodi se u istraživanju.

Dulji i intenzivniji toplinski valovi bit će po život opasna prijetnja u desetljećima koja dolaze u velikim dijelovima južne i jugoistočne Azije te u područjima oko ekvatora u Africi i Latinskoj Americi, pokazala su nova istraživanja. 
OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HROSTALE VIJESTI
Spašeni američki speleolog: Hrvatski spasioci bili su izvanredni
VIDEO Eksplozija na benzinskoj u Karabahu, više od 200 ozlijeđenih, ima i mrtvih
Ukrajinci: Ubili smo šefa Crnomorske flote. Rusi: Pratimo situaciju na Kosovu
Američke snage u Siriji ulovile dužnosnika Islamske države
Objavljeni posljednji spisi pape Benedikta XVI.
Američki Honeywell razvija novu tehnologiju za pohranu energije
Ukrajinski branitelji došli na resocijalizaciju u Hrvatsku
Azerski predsjednik obećao zajamčena prava Armenaca u Nagorno-Karabahu
Orban: Mađarska neće podržati Ukrajinu dok se ne riješi pitanje manjine
VIDEO Kadirov objavio snimku na kojoj njegov sin mlati čovjeka koji je spalio Kuran
EU znatno smanjila uvoz energenata
Rusija ublažila zabranu izvoza goriva
Američki tenkovi Abrams stigli u Ukrajinu
Istraga UN-a: Rusi su ljude u okupiranim područjima mučili do smrti
Egipat traži alternativu ruskoj pšenici, pregovara o kreditu za kupnju kazahstanske
Kina osudila ujgursku sveučilišnu profesoricu na doživotni zatvor
Ukrajina tvrdi da je ubila zapovjednika ruske crnomorske flote
Britanci: Rusi su potučeni kod Bahmuta. Razočarani su, govore o ogromnim gubicima
Tadžikistan planira proizvesti milijun tona zelenog vodika do 2040.
Uhićenja u Libiji zbog rušenja brana zbog čega su poginule tisuće ljudiSVASTARIJE

Kosovo traži od Srbije da mu izruči odbjegle napadače. Vučić: Mi nemamo ništa s tim

Pronađena dva tijela u pekari u Zavidovićima. Muškarac ubio radnicu pa izvršio suicid

Buntić slobodan nakon što je pretukao ženu. ˝Jesmo što naučili iz Nizaminog slučaja?˝

Na Kosovu pronađeno tijelo još jednog napadača

Ministar u BiH o kolegi: ˝Kad Nešić uzme bijelog, treba mi logoped da ga razumijem˝

Kurti: U pucnjavi na sjeveru Kosova ubijen policajac, drugi ranjen

˝Sramota je da Zrinjskom daju u Europu˝, izjavio je na poluvremenu slavni Nizozemac

Amerikanac po noći slijedio Google karte. Prešao preko srušenog mosta, utopio se

Arheolog: Ovo je najstarija drvena konstrukcija, napravljena je prije 500.000 godina

Poljska objavila: Više ne šaljemo oružje Ukrajini


osmrtnicama basmrtovnice