URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/21f3dcdb-a6e3-4a68-8438-5ffab359de6d.jpg?width=600 Analitičar: Ovaj grad je Ukrajini ključan. Ako tu ne uspije, to je signal Zapadu


TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Analitičar: Ovaj grad je Ukrajini ključan. Ako tu ne uspije, to je signal Zapadu

Analitičar: Ovaj grad je Ukrajini ključan. Ako tu ne uspije, to je signal Zapadu Analitičar: Ovaj grad je Ukrajini ključan. Ako tu ne uspije, to je signal Zapadu
Foto: EPA

NAKON bitke za Donbas uslijedit će niži intenzitet rata u kojem će obje strane trošiti resurse, kaže za internetsku stranicu ARD-a Franz-Stefan Gady, vojni analitičar Instituta za međunarodne strateške studije, prenosi Deutsche Welle.

"Čisto vojno, predaja Lisičanska ne znači mnogo. To je simbolična pobjeda za ruske snage, ali će strateške posljedice biti minimalne za nastavak rata. U Donbasu traje rat trošenja resursa i snaga, ne radi se toliko o osvajanju pojedinih gradova nego o tome da se protivniku nanese više gubitaka u ljudstvu i materijalu nego što ih ima vlastita strana.

Moglo se predvidjeti da će Lisičansk i Sjeverodonjeck prije ili kasnije pasti zbog velike nadmoći ruskih snaga, prije svega topništva. Ukrajinske snage su se taktički povukle – nisu se, kao u Mariupolju, borile do posljednjeg čovjeka kako bi izbjegle da upadnu u obruč. To pokazuje koliko su ovi gradovi strateški važni i očito u Ukrajini postoji zamisao da ih se možda kasnije zauzme protuofenzivom.

Sada su se ukrajinske snage povukle na novu, dobro utvrđenu liniju obrane, utaborenu u Bahmutu, Soledaru i Seversku. Druga obrambena linija je kod Slovjanska i Kramatorska. Ta dva urbana centra su od 2014. pripremana kao obrambene utvrde", kaže.

U kakvom su stanju dvije vojske nakon četiri i pol mjeseca rata?

Za njih je to tzv. trka do dna. Obje vojske su iscrpljene, krvarile su, imale enormne gubitke. Sada je pitanje tko će prvi kolabirati. To je uvijek pitanje u ratu koji iscrpljuje, troši. Kratkoročno na istoku lošije izgleda za ukrajinske snage jer ruske snage, kad je topništvo u pitanju, imaju enormnu prednost i nemaju problema s kanalima opskrbe.

Istodobno, ruske snage u Donbasu mogu nad svojim operacijama stvoriti štit u obliku protuzračne obrane, što je razlika u odnosu na prvu fazu rata. Ukrajinsko zrakoplovstvo tu ne dolazi do izražaja, što je za njih veliki nedostatak.

Rusi imaju i nadmoć u elektronskoj borbi, zbog čega ukrajinska strana tek štedljivo koristi dronove jer se njihovu upotrebu može ometati elektronski. To otežava izviđanje. S druge strane, veliki manjak ruske vojske je nedostatak pješadije.

A na ukrajinskoj strani?

Rusija mora računati s tim da se dugoročno ukrajinska sreća može okrenuti – to ovisi o tome koliko mogu profitirati od zapadnih isporuka oružja i streljiva. Pitanje je hoće li biti koordiniranog i trajnog dopremanja oružja, obavještajnih podataka i obuke vojnika. Tu zapadna strana mora bolje koordinirati i razmišljati strateški i dugoročno.

Od koristi baš i nije činjenica da Ukrajina posjeduje više različitih topničkih sustava i da za svaki mora graditi posebnu logistiku. To nije efikasno. Potrebno je planirati i koncentrirati se na možda samo dva sustava. To olakšava obuku i održavanje. Trenutno se stječe dojam da ukrajinske snage ne koriste cijeli potencijal oružja sa Zapada jer nisu obučene. Razumljivo, ukrajinskim snagama mora se osigurati i toliko streljiva kako bi mogla djelovati intenzivnije.

Može li se uočiti efekt zapadnih isporuka oružja?

Da, recimo kod ciljanih napada na ruske linije opskrbe i skladišta streljiva, koji se izvode višecijevnim bacačima raketa koje je Ukrajini dobila sa Zapada. U prvoj fazi rata su za preživljavanje nekih ukrajinskih jedinica enormno važni bili MANPADS, prenosivi sustavi za protuzračnu obranu i prije svega protutenkovsko oružje. To je ruskim snagama nanijelo ogromne gubitke.

U kojem smjeru će se, prema vašoj procjeni, odvijati borbena djelovanja?

Ostajem pri procjeni da će ovo biti posljednja ruska velika ofenziva prije operativne pauze. Ona ne znači obustavu vatre ili kraj borbi, nego je vjerojatnije da će brzina i intenzitet borbi biti sniženi na neko vrijeme. To vrijeme će obje strane iskoristiti za obnovu snaga, sastavljanje novih jedinica i dovod pojačanja.

Mislim da će bojišnica ostati dinamična i da neće biti pat-situacije. Nastavit će se rat koji troši resurse. Teško je reći koliko.

Rusija može izdržati tu vrstu rata još nekoliko mjeseci ili sve do iduće godine, pod uvjetom da zauzda "probleme s osobljem" i neprestano šalje nove postrojbe na front. U tom pogledu sankcije neće imati neposredan utjecaj na ratna zbivanja. Po mom viđenju, Donbas nema veliki strateški značaj, a progutat će veliku količinu ukrajinskog ratnog materijala i ljudstva.

Mnogo bitnija za nastavak rata je Hersonska regija. Zamislivo mi je da će tu prije ili kasnije biti test za prvu veliku protuofenzivu Ukrajine. Ako ta ofenziva ne uspije, to će biti signal zapadnim partnerima da pojačano guraju Ukrajinu u pregovore. Neuspjeh bi logično pojačao glasove skeptika koji se protive naoružavanju Ukrajine i to bi zemlju dovelo u jako lošu poziciju.

Najvažnija ofenziva ukrajinskih snaga stoga će biti pokušaj oslobađanja Hersona i da se ruske snage potisnu preko Dnjepra. I dalje sam skeptičan oko toga da Ukrajina može narednih mjeseci prijeći rijeku i odbaciti ruske trupe još dalje na istok.
OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR

OSTALE VIJESTI
Kandidati za nasljednika Borisa Johnsona: Nećemo dopustiti novi škotski referendum
Ljudi masovno bježe s Krima. Rusi tvrde da NATO ima plan za okupaciju BiH
Žena u Saudijskoj Arabiji osuđena zbog korištenja Twittera, ide u zatvor na 34 godine
Energoatom: Rusija je izvela kibernetički napad bez presedana
Nikad tješnji izbori u Keniji, šef oporbe ne priznaje rezultate
Poljski vatrogasci iz Odre izvukli 100 tona uginule ribe
Erdogan i glavni tajnik UN-a putuju u Ukrajinu, sastat će se sa Zelenskim
U Njemačkoj se zabio u pješake, ubio petero ljudi. Dobio doživotan zatvor
Rusi tvrde da NATO želi okupirati BiH, ministrica im oštro odgovorila
Insajderski izvještaj: SAD mjesecima znao da se sprema rat, Zelenskij nije vjerovao
Savjetnik Zelenskog: Stvorit ćemo kaos u ruskoj vojsci
Estonija uklanja spomenike iz sovjetskog doba
Cijene nafte i dalje blizu 95 dolara
Pucnjava u SAD-u: Ozlijeđeno šest osoba, četiri kritično
Dvogodišnjakinja u Turskoj ugrizla zmiju
Deutsche Welle: Poskupljenje plina - šok za milijune Nijemaca
Obitelj s Novog Zelanda kupila kofer na aukciji. U njemu su pronašli ljudske ostatke
Bidenova žena ima koronu
Kako Hrvatska može najbolje pomoći zarobljenom Hrvatu u Donjecku?
Toyota obustavila proizvodnju u kineskoj pokrajini zbog štednje strujeSVASTARIJE

Reprezentativke BiH spavaju u podrumu: Hvala našoj državi na ovakvim uvjetima

Oštar govor Vladimira Putina: Zapad koristi Ukrajince kao topovsko meso

Autobus pun djece iz Srbije prevrnuo se u Bugarskoj, dosta je ozlijeđenih

Požar u crkvi u Egiptu tijekom mise, najmanje 40 poginulih

Izletjele mu tajne: Trump je Lavrovu odao napad na IS, a Jinpingu napad na Siriju

Rushdie skinut s respiratora i može govoriti, napadač ne priznaje krivnju

Najmanje osam ranjenih u napadu na autobus u Jeruzalemu

Rushdie kritično: ˝Na respiratoru je, jetra je izbodena. Vjerojatno će izgubiti oko˝

Stoltenberg: NATO priprema poseban paket mjera pomoći BiH

Islamsko vijeće Velike Britanije o napadu na Rushdieja: To je pogrešno


osmrtnicama basmrtovnice