URL=https://ip.index.hr/remote/indexnew.s3.index.hr/93cacd6e-2dc2-4789-b447-9241ff948a23.jpg?width=600 Analiza: Biden i Putin više ne mogu odustati, mirno rješenje gotovo nemoguće

TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Analiza: Biden i Putin više ne mogu odustati, mirno rješenje gotovo nemoguće

Analiza: Biden i Putin više ne mogu odustati, mirno rješenje gotovo nemoguće Analiza: Biden i Putin više ne mogu odustati, mirno rješenje gotovo nemoguće
Foto: EPA/Index

PSIHOLOŠKI rat Rusije i Amerike oko Ukrajine ubrzano se približava točki u kojoj bi mirno rješenje krize moglo postati nemoguće, piše CNN u najnovijoj analizi. Američki predsjednik Joe Biden se našao u otvorenom sukobu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji koristi Ukrajinu kao taoca dok pokušava prisiliti SAD da pregovara o davno odlučenom ishodu Hladnog rata.

Nijedan predsjednik ne smije popustiti. Popuštanje se čini malo vjerojatnim s obzirom na to koliko su vlastitih političkih kredibiliteta uložili u sukob oko Ukrajine, navodi CNN. Iako se mnogim Amerikancima kriza u Ukrajini čini kao problem koji se njih ne bi trebao ticati, a naročito zbog činjenice da imaju vlastitih problema poput pandemije i rastuće inflacije, činjenica je da su se dvije vodeće svjetske nuklearne sile našle u najozbiljnijem ispitivanju snaga od pada Sovjetskog saveza.

Mogao bi izbiti najveći sukob konvencionalnih vojski u Europi od Drugog svjetskog rata

CNN u analizi podsjeća da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla potaknuti najveći sukob konvencionalnih vojski u Europi od kraja Drugog svjetskog rata. Ulozi za Ameriku su visoki - kredibilitet SAD-a u očima Zapada odnosno globalna percepcija američke moći, ali i vjerojatnost stvarnih posljedica koje bi Amerikanci mogli osjetiti kod kuće, primjerice porast cijena energenata potaknut krizom.

Danas se u Ženevi sastaju šefovi američke i ruske diplomacije, Antony Blinken i Sergej Lavrov. No Amerika sigurno neće pristati na Putinove zahtjeve, čije ispunjavanje bi teško kompromitiralo NATO.

S druge strane, američke prijetnje Rusiji sankcijama bez presedana zasad nisu polučile baš nikakav uspjeh. Baš naprotiv - vlada u Kijevu tvrdi da je Rusija pri kraju s nagomilavanjem vojske uz granicu s Ukrajinom. Putin tako na granici s Ukrajinom raspolaže s više od 100.000 vojnika, što mu omogućava pokretanje velike invazije u bilo kojem trenutku, navodi CNN.

Što Putin zaista želi?

Putin voli držati svoje protivnike u neizvjesnosti, podsjeća se u analizi. Dio analitičara vjeruje da ruski predsjednik blefira, odnosno da je stvorio prijetnju invazijom kako bi u pregovore s Amerikom ušao s pozicije moći. Drugi misle da Putin pokušajem destabilizacije Ukrajine igra na osjećaje nacionalista u Rusiji i tako si podiže popularnost u vlastitoj zemlji.

No, moguće je da je Putin "nanjušio" slabost Amerike i podjele u Europi i rezonira da je upravo sad pravi trenutak za rušenje ukrajinskih nada o pro-zapadnoj budućnosti, navodi se u analizi CNN-a. S obzirom na to koliko je vlastitog prestiža uložio u ukrajinsku krizu, a SAD odbija udovoljiti njegovim zahtjevima, nije vjerojatno da će jednostavno priznati poraz i povući se.

"Jedina stvar u koju sam siguran je da je odluka potpuno, totalno i isključivo na Vladimiru Putinu. Nitko drugi neće donijeti tu odluku, nitko drugi neće utjecati na nju", rekao je američki predsjednik Joe Biden na press konferenciji održanoj u srijedu u Bijeloj kući.

Zašto je Ukrajina tako važna Putinu?

Za Vladimira Putina, bivšeg časnika KGB-a, pad Sovjetskog Saveza je povijesna katastrofa. NATO-ovo širenje na istok Putin doživljava kao poniženje velike ruske civilizacije. To objašnjava zašto je od Bidena tražio ono što američki predsjednik ne može prihvatiti, između ostalog i jamstvo da Ukrajina nikad neće ući u NATO i povlačenje zapadnih snaga i naoružanja iz zemalja kao što su Poljska i Rumunjska.

U proteklih desetak godina, Putin je pokušao obnoviti rusku sferu utjecaja nad bivšim sovjetskim državama kao što je Ukrajina. To je rezultiralo aneksijom Krima 2014. godine, ali i nedavnim gušenjem prosvjeda u Bjelorusiji i Kazahstanu.

S obzirom na autokratsku prirodu Putinova režima, jasno je da ne može tolerirati prosperitetnu, prozapadnu demokraciju u Ukrajini. Takvo što bi, naime, moglo postati primjer Rusima koji su umorni od njegove dugogodišnje vladavine prožete korupcijom i represijom.

Putin želi okaljati ugled Zapada

Još jedna važna komponenta Putinovog projekta je uništenje ugleda Zapada, a naročito Sjedinjenih Država. Iako i dalje nije sasvim jasno je li rusko miješanje u američke predsjedničke izbore 2016. bilo presudno, činjenica je da je oslobodilo destruktivne sile u SAD-u. Kandidat kojeg je podržavao, Donald Trump, sad predvodi napad na američku demokraciju koji se savršeno podudara s Putinovim ciljevima.

U isto vrijeme, Biden je oslabljen u vlastitoj zemlji jer je Trump osigurao da ga milijuni Amerikanaca promatraju kao nelegitimnog predsjednika, što je Putin zasigurno dočekao s oduševljenjem. 

Bilo kako bilo, i Putin i Biden našli su se u situaciji u kojoj ne smiju popustiti u igri pokera s najvišim ulozima. Kako će se ona rasplesti, pokazat će dani koji dolaze.

 OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR
OSTALE VIJESTI
Švedska i Finska ulaze u NATO, Orban postavio uvjet EU. Institut: Rusi su šokirani
Pjongjang prijavio milijun zaraženih. Kim: Odmah rasporedite moćne vojne snage
Šangaj se planira vratiti u normalu 1. lipnja
U Hondurasu uhićena šefica kartela
Pucnjava u crkvi u Kaliforniji i na tržnici u Houstonu, najmanje troje mrtvih
Povijesna odluka Švedske i Finske. Institut za rat: Rusi su šokirani velikim porazom
Kolike su šanse da Putin napadne Švedsku i Finsku? Cvrtila: Bit će nekih posljedica
Mađarska objavila uvjet za prihvaćanje embarga: Nećemo plaćati cijenu rata
FOTO Institut za rat objavio novu analizu i kartu: Ovaj poraz je šokirao Ruse
Švedska premijerka tražit će sutra podršku parlamenta za NATO
Biden nakon rasističkog pokolja: Mržnja je mrlja na duši Amerike
Demokršćani pobijedili na važnim izborima. To je opomena za kancelara Scholza
Zašto Švedska i Finska dosad nisu htjele u NATO?
Putinova propagandistica opet prijeti
Za ovu stijenu veliku kao dvadesetak nogometnih igrališta ginu i Rusi i Ukrajinci
Švedska objavila: Želimo u NATO, ali uz dva uvjeta
Švicarci izglasali automatsko darivanje organa i "Lex Netflix"
Žene boraca u Azovstalu: Muževe su nam izdali Ukrajinci. Jedan ima kontakte s Rusima
Plenković izrazio sućut zbog smrti predsjednika UAE-a
Erdogan objavio tri uvjeta za primanje Finske i Švedske u NATOSVASTARIJE

Za ovu stijenu veliku kao 20 nogometnih igrališta ginu i Rusi i Ukrajinci. Evo priče

Erdogan objavio tri uvjeta za primanje Finske i Švedske u NATO

Kraj Dubrovnika niče ˝Vučićev aerodrom˝. Direktor projekta: Svi ćemo imati koristi

Tko je Kaluš orkestar i kako je uopće završio na Euroviziji?

Banjalučanka šetala s bebom pa skočila u rijeku i spasila curu koja se bacila s mosta

Palestinci bijesni, mlatili su ih dok su pokapali ubijenu novinarku Al Jazeere

Finski predsjednik nazvao Putina. ˝Bila je iskrena razmjena mišljenja˝

Ukrajina pokrenula protunapad kod Izjuma

Bivši ruski oligarh objavio fotografiju: ˝Nikad nećete vidjeti ništa čudnije˝

Češka otvorila najduži viseći most na svijetu


osmrtnicama basmrtovnice