URL=https://ip.index.hr/remote/indexnew.s3.index.hr/93cacd6e-2dc2-4789-b447-9241ff948a23.jpg?width=600 Analiza: Biden i Putin više ne mogu odustati, mirno rješenje gotovo nemoguće

TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Analiza: Biden i Putin više ne mogu odustati, mirno rješenje gotovo nemoguće

Analiza: Biden i Putin više ne mogu odustati, mirno rješenje gotovo nemoguće Analiza: Biden i Putin više ne mogu odustati, mirno rješenje gotovo nemoguće
Foto: EPA/Index

PSIHOLOŠKI rat Rusije i Amerike oko Ukrajine ubrzano se približava točki u kojoj bi mirno rješenje krize moglo postati nemoguće, piše CNN u najnovijoj analizi. Američki predsjednik Joe Biden se našao u otvorenom sukobu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji koristi Ukrajinu kao taoca dok pokušava prisiliti SAD da pregovara o davno odlučenom ishodu Hladnog rata.

Nijedan predsjednik ne smije popustiti. Popuštanje se čini malo vjerojatnim s obzirom na to koliko su vlastitih političkih kredibiliteta uložili u sukob oko Ukrajine, navodi CNN. Iako se mnogim Amerikancima kriza u Ukrajini čini kao problem koji se njih ne bi trebao ticati, a naročito zbog činjenice da imaju vlastitih problema poput pandemije i rastuće inflacije, činjenica je da su se dvije vodeće svjetske nuklearne sile našle u najozbiljnijem ispitivanju snaga od pada Sovjetskog saveza.

Mogao bi izbiti najveći sukob konvencionalnih vojski u Europi od Drugog svjetskog rata

CNN u analizi podsjeća da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla potaknuti najveći sukob konvencionalnih vojski u Europi od kraja Drugog svjetskog rata. Ulozi za Ameriku su visoki - kredibilitet SAD-a u očima Zapada odnosno globalna percepcija američke moći, ali i vjerojatnost stvarnih posljedica koje bi Amerikanci mogli osjetiti kod kuće, primjerice porast cijena energenata potaknut krizom.

Danas se u Ženevi sastaju šefovi američke i ruske diplomacije, Antony Blinken i Sergej Lavrov. No Amerika sigurno neće pristati na Putinove zahtjeve, čije ispunjavanje bi teško kompromitiralo NATO.

S druge strane, američke prijetnje Rusiji sankcijama bez presedana zasad nisu polučile baš nikakav uspjeh. Baš naprotiv - vlada u Kijevu tvrdi da je Rusija pri kraju s nagomilavanjem vojske uz granicu s Ukrajinom. Putin tako na granici s Ukrajinom raspolaže s više od 100.000 vojnika, što mu omogućava pokretanje velike invazije u bilo kojem trenutku, navodi CNN.

Što Putin zaista želi?

Putin voli držati svoje protivnike u neizvjesnosti, podsjeća se u analizi. Dio analitičara vjeruje da ruski predsjednik blefira, odnosno da je stvorio prijetnju invazijom kako bi u pregovore s Amerikom ušao s pozicije moći. Drugi misle da Putin pokušajem destabilizacije Ukrajine igra na osjećaje nacionalista u Rusiji i tako si podiže popularnost u vlastitoj zemlji.

No, moguće je da je Putin "nanjušio" slabost Amerike i podjele u Europi i rezonira da je upravo sad pravi trenutak za rušenje ukrajinskih nada o pro-zapadnoj budućnosti, navodi se u analizi CNN-a. S obzirom na to koliko je vlastitog prestiža uložio u ukrajinsku krizu, a SAD odbija udovoljiti njegovim zahtjevima, nije vjerojatno da će jednostavno priznati poraz i povući se.

"Jedina stvar u koju sam siguran je da je odluka potpuno, totalno i isključivo na Vladimiru Putinu. Nitko drugi neće donijeti tu odluku, nitko drugi neće utjecati na nju", rekao je američki predsjednik Joe Biden na press konferenciji održanoj u srijedu u Bijeloj kući.

Zašto je Ukrajina tako važna Putinu?

Za Vladimira Putina, bivšeg časnika KGB-a, pad Sovjetskog Saveza je povijesna katastrofa. NATO-ovo širenje na istok Putin doživljava kao poniženje velike ruske civilizacije. To objašnjava zašto je od Bidena tražio ono što američki predsjednik ne može prihvatiti, između ostalog i jamstvo da Ukrajina nikad neće ući u NATO i povlačenje zapadnih snaga i naoružanja iz zemalja kao što su Poljska i Rumunjska.

U proteklih desetak godina, Putin je pokušao obnoviti rusku sferu utjecaja nad bivšim sovjetskim državama kao što je Ukrajina. To je rezultiralo aneksijom Krima 2014. godine, ali i nedavnim gušenjem prosvjeda u Bjelorusiji i Kazahstanu.

S obzirom na autokratsku prirodu Putinova režima, jasno je da ne može tolerirati prosperitetnu, prozapadnu demokraciju u Ukrajini. Takvo što bi, naime, moglo postati primjer Rusima koji su umorni od njegove dugogodišnje vladavine prožete korupcijom i represijom.

Putin želi okaljati ugled Zapada

Još jedna važna komponenta Putinovog projekta je uništenje ugleda Zapada, a naročito Sjedinjenih Država. Iako i dalje nije sasvim jasno je li rusko miješanje u američke predsjedničke izbore 2016. bilo presudno, činjenica je da je oslobodilo destruktivne sile u SAD-u. Kandidat kojeg je podržavao, Donald Trump, sad predvodi napad na američku demokraciju koji se savršeno podudara s Putinovim ciljevima.

U isto vrijeme, Biden je oslabljen u vlastitoj zemlji jer je Trump osigurao da ga milijuni Amerikanaca promatraju kao nelegitimnog predsjednika, što je Putin zasigurno dočekao s oduševljenjem. 

Bilo kako bilo, i Putin i Biden našli su se u situaciji u kojoj ne smiju popustiti u igri pokera s najvišim ulozima. Kako će se ona rasplesti, pokazat će dani koji dolaze.
OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR
OSTALE VIJESTI
UŽIVO Epsteinova suradnica stigla na sud, čeka se izricanje presude
Gotova potraga za preživjelima u raketiranom šoping-centru: "Ovdje više nema živih"
Došla snimka trenutka udara na šoping-centar. Ministar: Putin bi mogao napasti Europu
Ukrajina: Veliki ruski raketni napad na Dnjepar, spasioci traže preživjele
Vlasnik Smirnoffa povlači se iz Rusije
BBC provjerio ruske tvrdnje o raketiranju krcatog šoping-centra
Njemačka: Imat ćemo najveću europsku vojsku u NATO-u
U Lavovu uhićen bivši KGB-ovac, sumnjiče ga za izdaju
VIDEO Pojavila se snimka trenutka ruskog raketnog udara na šoping-centar
Bijela kuća: Smrti migranata u Teksasu slamaju srce
Nove američke sankcije: Zabranjen uvoz ruskog zlata, novi udar na vojnu industriju
Amerika sutra najavljuje "dugoročni vojni angažman" u Europi
UN: Više od 306.000 civila ubijeno u ratu u Siriji
Cijene nafte iznad 116 dolara
Jeziva prijetnja ruske agencije: Objavili koordinate glavnih gradova članica NATO-a
UZNEMIRUJUĆE Stižu potresne priče preživjelih iz raketiranog šoping-centra
Litva zabranila uvoz ruskog plina
Škoti su jednom odbili neovisnost na referendumu. Sad žele na još jedan
Britanski ministar obrane: Šojgu mi je rekao da nitko ne može patiti kao Rusi
Autoindustrija može očekivati probleme s poluvodičima do 2024., kaže istraživanjeSVASTARIJE

Francuska poziva građane da opet nose maske u javnom prijevozu

CNN: Zapad je pokušao nanijeti bol Putinu. Nije uspio

Rusi kasne s plaćanjem stranog duga. Ministar: To je farsa

Japan zatražio od 37 miliona građana da ugase svjetla

VIDEO NASA lansirala prvu raketu iz Australije: ˝Ovo je samo početak˝

Pogledajte kako su se svjetski čelnici rugali Putinu na ručku

Mađarska upozorila EU: ˝Ljudi, urazumite se˝

Nova studija: Jednostavan test od 10 sekundi otkriva rizik od ranije smrti

Milano zbog suše gasi fontane

U EU raste nervoza zbog plina: ˝Pred nama je vrlo teška zima˝


osmrtnicama basmrtovnice