URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/1b002d2f-3308-4541-9b40-d2958f127dfa.jpg?width=600URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/0e013ac9-7882-43ce-a88f-a1e76132c9fe.jpg?width=600 Bivši pobunjenik postao predsjednik Kolumbije, najavio pregovore s narkobandamaTUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Bivši pobunjenik postao predsjednik Kolumbije, najavio pregovore s narkobandama

Bivši pobunjenik postao predsjednik Kolumbije, najavio pregovore s narkobandama Bivši pobunjenik postao predsjednik Kolumbije, najavio pregovore s narkobandama
Foto: EPA

GUSTAVO PETRO postao je jučer prvi ljevičarski predsjednik Kolumbije, obećavši ujediniti polariziranu zemlju u borbi protiv nejednakosti i klimatskih promjena te postići mir s ljevičarskim pobunjenicima i kriminalnim skupinama.

Petro, bivši član gerilske skupine M-19, položio je prisegu pred predsjednikom Senata Royom Barrerasom u Bolivar Plazi u Bogoti jučer poslijepodne, uz oko 100.000 uzvanika, uključujući španjolskog kralja Felipea VI., najmanje devet predsjednika zemalja Latinske Amerike i brojne ugledne Kolumbijce.

"Ne želim dvije zemlje, kao što ne želim ni dva društva. Želim jaku, pravednu i ujedinjenu Kolumbiju", rekao je emotivni Petro u svom inauguracijskom govoru. "Izazovi i testovi koje imamo kao nacija zahtijevaju razdoblje jedinstva i temeljnog konsenzusa."

Najavio pregovore s pobunjenicima i narkobandama

Petro je obećao oživjeti mirovne pregovore s pobunjenicima Nacionalne oslobodilačke vojske (ELN) i primijeniti mirovni sporazum iz 2016. na bivše članove gerilske skupine FARC.

Njegov ministar vanjskih poslova rekao je da će vlada voditi dijalog s narkobandama i potencijalno članovima dati manje kazne u zamjenu za informacije o trgovini drogom. Naoružane skupine trebale bi prihvatiti taj dogovor, rekao je Petro.

"Pozivamo sve one koji su naoružani da ostave svoje oružje u prošlosti. Da prihvate zakonske pogodnosti u zamjenu za mir, u zamjenu za definitivno zaustavljanje nasilja", rekao je Petro razdraganoj masi.

Također je pozvao na novu međunarodnu strategiju za borbu protiv trgovine drogom, rekavši da rat protiv droge koji je vodio SAD nije uspio.

"Vrijeme je za novu međunarodnu konvenciju koja prihvaća da je rat protiv droga propao, da je ostavio milijun mrtvih Latinoamerikanaca tokom 40 godina i da svake godine 70.000 Sjevernoamerikanaca umre od predoziranja. Rat protiv droga ojačao je mafiju i oslabio države", rekao je.

Gospodarstvo bez ugljena i nafte

Protiv klimatskih promjena mora se boriti na međunarodnoj razini, ali posebno u zemljama koje ispuštaju najviše stakleničkih plinova, rekao je Petro, dodavši da će Kolumbija prijeći na gospodarstvo bez ugljena i nafte.

Novi ministar financija Jose Antonio Ocampo Kongresu će u ponedjeljak predložiti poreznu reformu vrijednu 5.8 milijardi dolara, koja bi povećala namete osobama s visokim primanjima za financiranje socijalnih programa.

Petro, 62-godišnji bivši senator, također je rekao da je prioritet borba protiv gladi u zemlji od 50 milijuna stanovnika, u kojoj gotovo polovica stanovništva živi na određenoj razini siromaštva.

Petro je također obećao promjene u besplatnom javnom sveučilišnom obrazovanju i zdravstvu te je izgradio široku kongresnu koaliciju ljevičarskih i centrističkih stranaka kako bi usvojile njegovu platformu.

Obećanja o mirovinskoj reformi i zaustavljanje širenja naftne industrije izazvali su nervozu ulagača unatoč imenovanju Ocampa, dugogodišnjeg dužnosnika.

Prva afro-Kolumbijka na poziciji potpredsjednice

Nova potpredsjednica Francia Marquez, aktivistica za zaštitu okoliša i bivša domaćica, prva je afro-Kolumbijka na toj dužnosti.

Tisuće Petrovih pristaša slavile su u Bogoti i pred velikim ekranima postavljenim na javnim mjestima diljem zemlje.

"Nisam vjerovao da ću doživjeti da se ovo konačno dogodi", rekao je Nelson Molina, 56-godišnji vodoinstalater koji je nosio Petrovu majicu i šešir. Znam da se nećemo promijeniti iz dana u dan, ovo je samo početak.

Grupe ljudi također su slavile s obje strane granice Kolumbije i Venezuele, a deseci su se okupili s obje strane prijelaza na mostu Simon Bolivar izvan Cucute.

Petro, bivši gradonačelnik Bogote, obećao je ponovno uspostavljanje diplomatskih odnosa s Venezuelom, čime će se omogućiti nastavak trgovine dviju zemalja.

Petrova prva naredba kao predsjednika bila je da vojska donese mač latinoameričkog oslobodilačkog heroja Simona Bolivara - koji su 1974. ukrali Petrovi bivši suborci iz M-19 - kako bi bio izložen na trgu, nakon što njegov prethodnik Ivan Duque nije odobrio njegovu upotrebu u inauguracijskoj svečanosti.
OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR

OSTALE VIJESTI
Izraelska vojska ubila četiri Palestinca. Jedan je bio civil, drugi imao 16 godina
Eksplozije na aerodromu u okupiranom gradu. Putin: Da, napadamo ukrajinske elektrane
Američki Zastupnički dom odobrio rekordni vojni proračun
Američki Kongres donio zakon o zaštiti istospolnog braka
Nakon 65 godina otkriveno tko je dječak nađen mrtav u kutiji u SAD-u. Objavljeno ime
VIDEO Papa zaplakao kad je tijekom molitve spomenuo Ukrajinu
Novi brazilski predsjednik progurao ustavni amandman o minimalnoj plaći
Cijene nafte porasle prema 78 dolara
Prvi put u Njemačkoj: Stanovnici u 11 sati dobili istu poruku na mobitel
UK i njegovi europski susjedi razgovarali o suzbijanju ilegalne imigracije
Putin: Da, napadamo ukrajinske elektrane. Ali tko je prvi počeo?
Udruga izvoznika: Ruski izvoz žitarica polako se normalizira
Biden o američkoj košarkašici: Protekli mjeseci bili su pakao za nju
Dječak (8) upao u bunar u Indiji, akcija spašavanja traje već skoro 2 dana
Prosvjednik u Iranu osuđen na smrt i pogubljen, Njemačka bijesna
Oslobođena američka košarkašica, Amerikanci zauzvrat pustili ruskog "trgovca smrću"
Moskva kaže da je cilj sigurnosne zone u nuklearki zaustaviti ukrajinsko granatiranje
Ukrajinci uhitili bračni par, tvrde da su ruski špijuni. Objavljena fotka uhićenja
Peskov: Odluka Timea da izabere Zelenskog za osobu godine je rusofobna
Dvije trećine Nijemaca nezadovoljno Scholzovom vladomSVASTARIJE

Prvi put u Njemačkoj: Stanovnici u 11 sati dobili istu poruku na mobitel

Putin: Da, napadamo ukrajinske elektrane i nastavit ćemo to raditi

Dječak (8) upao u bunar u Indiji, akcija spašavanja traje već skoro 2 dana

FOTO Musk uredske prostore Twittera pretvorio u spavaće sobe za zaposlenike

Tko je to spremao oružani puč u Njemačkoj? Skupljaju oružje, ima ih 20 hiljada

Novi detalji: Planirali napad na Reichstag, nakon toga htjeli pregovore s Rusijom

Bande preuzele Haiti: Siluju žene, muškarce muče otopljenom plastikom, ubijaju djecu

Čini se da su Ukrajinci napali ruske zračne baze istim dronom koji je pao na Zagreb

Kukci polako izumiru. Posljedice će biti teške za cijeli svijet

Ruska državna banka pod hakerskim napadom bez presedana


osmrtnicama basmrtovnice