URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/38421094-8ca0-4a91-95c9-0cc51bbec29e.jpg?width=600URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/616ebb96-14cd-446a-ae28-143eb506eb69.jpg?width=600 Čini se da će desničarka koja podržava Orbana biti prva premijerka ItalijeTUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Čini se da će desničarka koja podržava Orbana biti prva premijerka Italije

Čini se da će desničarka koja podržava Orbana biti prva premijerka Italije Čini se da će desničarka koja podržava Orbana biti prva premijerka Italije
Foto: EPA

OD tinejdžerske aktivistice koja je hvalila Mussolinija do favoritkinje za prvu talijansku premijerku, Giorgia Meloni je imala zanimljiv razvojni put, dovevši svoju krajnje desnu stranku nadomak vlasti.

> Prema izlaznim anketama, desnica je odnijela veliku pobjedu na izborima u Italiji, a Meloni je vjerojatna nova premijerka Italije

Odlučna i borbena dok kritizira Europsku uniju, masovnu imigraciju i "LGBT lobije", ta 45-godišnjakinja je osvojila razočarane birače i izgradila snažan osobni brend.

"Žena, majka, Talijanka"

"Ja sam Giorgia, ja sam žena, ja sam majka, ja sam Talijanka, ja sam kršćanka", rekla je na skupu u Rimu 2019., što je postalo viralno nakon što je remiksirano u dance pjesmu.

Braća Italije proistekla su iz talijanskog postfašističkog pokreta, ali Meloni se nastoji distancirati od takve prošlosti premda je se ne želi posve odreći.

Zagovara tradicionalne katoličke obiteljske vrijednosti, ali kaže da će sačuvati talijanski zakon o pobačaju koji dopušta prekide trudnoće, ali omogućuje doktorima da odbiju provoditi ih. No kaže da želi ženama koje misle da im je pobačaj jedina opcija dati pravo na izbor.

"Spremna za vlast"

Rođena u Rimu 15. siječnja 1977., Meloni je odrasla u radničkoj četvrti Garbatelli s majkom pošto ih je otac ostavio. Već se dugo bavi politikom. S 31 godinom bila je najmlađa ministrica u poslijeratnoj talijanskoj povijesti i bila je među osnivačima Braće Italije 2012. godine.

Na izborima 2018. njezina stranka osvojila je četiri posto glasova, a sada u anketama dobiva više od 24 posto. Ako u nedjelju ostvari takav rezultat, Meloni bi bila ispred ne samo svojih suparnika nego i koalicijskih partnera, protuimigrantske Lige Mattea Salvinija i stranke Forza Italia Silvija Berlusconija, u čijoj je vladi bila 2008. godine.

Meloni ide u prilog to što je njezina stranka bila jedina oporbena stranka zadnjih 18 mjeseci jer su sve ostale odlučile ući u vladu nacionalnog jedinstva dosadašnjeg premijera Maria Draghija.

Meloni relativno umjerena?

Lutz Klinkhammer, stručnjak za Italiju na Njemačkom povijesnom institutu u Rimu, ne bi Meloni opisao kao postfašisticu. "Njezine pristaše vjerojatno imaju drugačije stavove od nje. Ona je odbacila etiketu fašizma. Ja ne smatram prikladnim da se nju tako okarakterizira. Ali ona je unutarnjopolitički na vrlo konzervativnom kursu i pokušat će zaustaviti imigraciju. Ona je konzervativna političarka s postfašističkom prošlošću."

Podržava Viktora Orbana

Istodobno želi razuvjeriti one koji postavljaju pitanja o njezinu manjku iskustva, postavivši plakate sa sloganom "Spremna" širom zemlje.

Tijekom predizborne kampanje ona je ismijavala strah Europe od vlade predvođene ekstremnim desničarima. U Bruxellesu se, kako je rekla, samo plaše da ne izgube povlastice i vlast. Šefica Braće podržava Poljsku i Mađarsku u sporu oko vladavine prava s Europskom komisijom i Europskim sudom pravde. Mađarski premijer Viktor Orban, koji je pod pritiskom EU zbog korupcije u Mađarskoj, mogao bi se veseliti novom savezniku u Europskom vijeću.

Naglašava fiskalnu razboritost s obzirom na golemi talijanski dug, unatoč tome što njezina koalicija poziva na smanjenje poreza i veća socijalna davanja. Njezino stajalište o Europi s godinama je postalo umjerenije i više ne želi da Italija napusti eurozonu i snažno podržava europske sankcije protiv Rusije zbog rata u Ukrajini.

No govori da se Rim mora više zauzimati za svoje nacionalne interese i podržava mađarskog premijera Viktora Orbana u njegovim bitkama s Bruxellesom.

Neofašistička prošlost

Meloni je kao tinejdžerica bila aktivistica za mladež Talijanskog socijalnog pokreta (MSI), koji su osnovali pristaše fašističkog diktatora Benita Mussolinija nakon Drugog svjetskog rata. U dobi od 19 godina, vodeći kampanju za krajnje desni Nacionalni savez, izjavila je za francusku televiziju da je "Mussolini bio dobar političar jer sve što je radio, radio je za Italiju".

Pošto je izabrana za zastupnicu Nacionalnog saveza 2006., promijenila je retoriku, izjavivši da je diktator činio "pogreške", kao što su bili rasni zakoni, njegova autoritarnost i ulazak u Drugi svjetski rat na strani nacističke Njemačke Adolfa Hitlera.

"Nema prostora za nostalgiju"

Njezina stranka preuzela je ime iz prvog stiha talijanske himne, a njezin logo uključuje plamen koji je koristio i MSI, u bojama talijanske zastave. Odbila je pozive da promijeni logo, inzistirajući da plamen "nema nikakve veze s fašizmom". 

"Talijanska desnica prepustila je fašizam povijesti, ima već više desetljeća", rekla je u videoobraćanju stranim dopisnicima prošli mjesec. Inzistira da u njezinoj stranci "nema prostora za nostalgiju".

Meloni ima kćer, rođenu 2006., s partnerom Andreom Giambrunom, televizijskim novinarom.
OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR

OSTALE VIJESTI
Izraelska vojska ubila četiri Palestinca. Jedan je bio civil, drugi imao 16 godina
Eksplozije na aerodromu u okupiranom gradu. Putin: Da, napadamo ukrajinske elektrane
Američki Zastupnički dom odobrio rekordni vojni proračun
Američki Kongres donio zakon o zaštiti istospolnog braka
Nakon 65 godina otkriveno tko je dječak nađen mrtav u kutiji u SAD-u. Objavljeno ime
VIDEO Papa zaplakao kad je tijekom molitve spomenuo Ukrajinu
Novi brazilski predsjednik progurao ustavni amandman o minimalnoj plaći
Cijene nafte porasle prema 78 dolara
Prvi put u Njemačkoj: Stanovnici u 11 sati dobili istu poruku na mobitel
UK i njegovi europski susjedi razgovarali o suzbijanju ilegalne imigracije
Putin: Da, napadamo ukrajinske elektrane. Ali tko je prvi počeo?
Udruga izvoznika: Ruski izvoz žitarica polako se normalizira
Biden o američkoj košarkašici: Protekli mjeseci bili su pakao za nju
Dječak (8) upao u bunar u Indiji, akcija spašavanja traje već skoro 2 dana
Prosvjednik u Iranu osuđen na smrt i pogubljen, Njemačka bijesna
Oslobođena američka košarkašica, Amerikanci zauzvrat pustili ruskog "trgovca smrću"
Moskva kaže da je cilj sigurnosne zone u nuklearki zaustaviti ukrajinsko granatiranje
Ukrajinci uhitili bračni par, tvrde da su ruski špijuni. Objavljena fotka uhićenja
Peskov: Odluka Timea da izabere Zelenskog za osobu godine je rusofobna
Dvije trećine Nijemaca nezadovoljno Scholzovom vladomSVASTARIJE

Prvi put u Njemačkoj: Stanovnici u 11 sati dobili istu poruku na mobitel

Putin: Da, napadamo ukrajinske elektrane i nastavit ćemo to raditi

Dječak (8) upao u bunar u Indiji, akcija spašavanja traje već skoro 2 dana

FOTO Musk uredske prostore Twittera pretvorio u spavaće sobe za zaposlenike

Tko je to spremao oružani puč u Njemačkoj? Skupljaju oružje, ima ih 20 hiljada

Novi detalji: Planirali napad na Reichstag, nakon toga htjeli pregovore s Rusijom

Bande preuzele Haiti: Siluju žene, muškarce muče otopljenom plastikom, ubijaju djecu

Čini se da su Ukrajinci napali ruske zračne baze istim dronom koji je pao na Zagreb

Kukci polako izumiru. Posljedice će biti teške za cijeli svijet

Ruska državna banka pod hakerskim napadom bez presedana


osmrtnicama basmrtovnice