URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/08429f8f-1b0c-41f0-9e22-cde0ea621136.jpg?width=600 Grlić Radman sudjelovao na sastanku Europske i Afričke unije u Ruandi


TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Grlić Radman sudjelovao na sastanku Europske i Afričke unije u Ruandi

Grlić Radman sudjelovao na sastanku Europske i Afričke unije u Ruandi Grlić Radman sudjelovao na sastanku Europske i Afričke unije u Ruandi
Ilustracija: Matija Habljak/PIXSELL

HRVATSKI ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je 25. i 26. oktobra na sastanku ministara vanjskih poslova Afričke unije i Europske unije (AU-EU) u Kigaliju u Ruandi te održao bilateralni sastanak s ministrom vanjskih poslova Ruande Vincentom Birutom, priopćeno je iz MVEP-a.

Kako je priopćeno, na sastanku na visokoj razini Afričke unije i Europske unije raspravljalo se o postignutom napretku od zadnjeg summita EU-AU u Abidjanu 2017. godine te o okvirima i načinima buduće suradnje u područjima kao što su klimatske promjene, ulaganje u obrazovanje i infrastrukturu u Africi te upravljanju migracijama.

Klimatske promjene

Ministar Grlić Radman u svom je izlaganju istaknuo da je Afrika posebno pogođena klimatskim promjenama te da je važno da EU nastavi pomagati afričkim partnerima u ublažavanju, prilagodbi i otpornosti na klimatske promjene. Također, ministar se dotaknuo i sigurnosti te pitanja migracija.

"Hrvatska u potpunosti podržava zajednički plan o miru i sigurnosti i kroz aktivno sudjelovanje u mirovnim operacijama UN-a i EU na afričkom kontinentu", naglasio je Grlić Radman te dodao da Hrvatska cijeni i podržava napore afričkih partnera u rješavanju rastućih sigurnosnih izazova, uključujući pitanja migracija, terorizma i pomorske sigurnosti, priopćeno je.

Također je istaknuo i važnost trgovinske razmjene Europe i Afrike, ali i obrazovanja i uloge žena u gospodarskom razvoju svakoga društva. "Vjerujemo da osnaživanje žena igra značajnu ulogu u društveno-ekonomskom razvoju te smo upravo zato pomogli projekte s tim ciljem u Keniji i Tanzaniji", kazao je ministar te podsjetio kako Hrvatska razmatra i druga potencijalna područja razvojne suradnje, kao i mogući doprinos jačanju trgovinskih veza EU i Afrike. "Osiguravanje prosperitetne budućnosti afričke mladeži trebalo bi i dalje biti u središtu svih naših zajedničkih napora", zaključio je ministar.

Učinkovita suradnja

MVEP je saopštio da su u usvojenoj Deklaraciji ministri istaknuli potporu EU Africi u mnogim sigurnosnim i gospodarskim područjima, naglasili važnost provedbe Memoranduma o razumijevanju između EU i AU o miru, sigurnosti i upravljanju te pozdravili napredak uspostave Afričkog mirovnog fonda.

Potvrđena je i suradnja u području zdravlja, poglavito u borbi protiv covida-19, kao i neupitna predanost strateškom partnerstvu EU-AU na dobrobit stanovništva dvaju kontinenata. Ministri su se obvezali na učinkovitu suradnju u cilju pripreme sastanka na vrhu EU-AU u februaru sljedeće godine.

Ministri u Deklaraciji pozivaju i na pokretanje afričkog jedinstvenog tržišta električnom energijom, kao i početak afričkog kontinentalnog sporazuma o slobodnoj trgovini, što bi doprinijelo preobrazbi Afrike, gdje su ključne digitalne tehnologije i ulaganje u infrastrukturu.

Bilateralni sastanak

Pozdravljena je i priprema sedmog Poslovnog foruma EU-Afrika te je pružena potpora AU-ovom sveobuhvatnom programu za razvoj afričke poljoprivrede. Zaključno, ministri vanjskih poslova predani su snaženju suradnje na globalnoj sceni, koordiniranju rada na jačanju multilateralizma te provedbi Agende 2030.

Tijekom svog boravka u Kigaliju ministar je održao bilateralni sastanak s ministrom vanjskih poslova Ruande Vincentom Birutom, s kojim je razgovarao o jačanju bilateralne gospodarske suradnje te partnerstvu Europske unije i Afričke unije.
OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR

OSTALE VIJESTI
Pod istragom tisuće ruskih zločina. Ukrajina: Samo jedna regija nije bombardirana
Ukrajina: Istražujemo skoro 26 tisuća ruskih ratnih zločina
Spašena tri turista. Oluja im otpuhala gumenjak, skočili u more
Izrael i Palestina dogovorili prekid vatre
Objavljene nove snimke akcija. Kina: Tajvan je dio kineskog, ne američkog teritorija
U kineskom ljetovalištu zbog korone zaglavilo više od 80 tisuća turista
Biden drugi dan zaredom negativan na koronavirus
Nova pucnjava u SAD-u, napadač u središtu Cincinnatija ranio 9 osoba
Zelenskij Zapadu: Odgovorite na ovaj nuklearni teror
Američki državni tajnik u Africi nastoji spriječiti ruski utjecaj
Tisuće vozača iz EU toči gorivo na ovoj benzinskoj pumpi unatoč cijenama. Evo zašto
Puno je glasina o Putinovom zdravlju. Što se uopće može zaključiti iz snimki?
Putinov savjetnik koji je dao otkaz zbog rata otpušten iz talijanske bolnice
Četiri broda s kukuruzom i hranom isplovila iz Ukrajine
Kako je krumpir promijenio svijet
Kolumbija dobiva prvog ljevičarskog predsjednika Gustava Petra
Kit beluga koji je zalutao u francusku rijeku Seineu ne želi jesti i djeluje mršavo
Dolar ponovno ojačao, očekuje se nastavak Fedova agresivnog dizanja kamata
Meksički rudari zarobljeni nakon poplave u rudniku, ronioci će ih pokušati izvući
Kina započela posljednji dan vojnih vježbi oko TajvanaSVASTARIJE

Dvije osobe poginule u Bugojnu uslijed strujnog udara, još dvije povrijeđene

U velikom požaru naftnog skladišta na Kubi 17 nestalih i 77 ozlijeđenih

Kako je krompir promijenio svijet

Meksički rudari zarobljeni nakon poplave u rudniku, ronioci će ih pokušati izvući

U pozadini kineskih vježbi oko Tajvana događaju se dramatične stvari

U ledenjaku u Švicarskoj pronađena olupina aviona koji se srušio 1968.

Portugal doživio najtopliji juli u skoro stotinu godina

Prije 77 godina bačena je atomska bomba na Hirošimu

FOTO Francuski fizičar objavio krišku kobasice: ˝Ovo je zvijezda najbliža Suncu˝

Kremlj objavio detalje sastanka Putina i Erdogana. Trajao je četiri sata


osmrtnicama basmrtovnice