URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/090a3fdf-acbd-413f-b5be-0eaa3d1127e2.jpg?width=600 Hoće li umjetna inteligencija zamijeniti novinare? ˝Doći će do gubitka radnih mjesta˝























TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Hoće li umjetna inteligencija zamijeniti novinare? ˝Doći će do gubitka radnih mjesta˝

Hoće li umjetna inteligencija zamijeniti novinare? "Doći će do gubitka radnih mjesta" Hoće li umjetna inteligencija zamijeniti novinare? "Doći će do gubitka radnih mjesta"
Ilustracija: EPA

NOVINARI su se prošle godine zabavljali tražeći od umjetno inteligentnog chatbota ChatGPT-a da piše njihove kolumne i većina ih je zaključila da bot nije dovoljno dobar da preuzme njihov posao. Zasad. No, brojni komentatori vjeruju da je novinarstvo na pragu revolucije u kojoj će ovladavanje algoritmima i alatima umjetne inteligencije za generiranje sadržaja biti ključno, piše AFP.

Portal s tehnološkim vijestima CNET možda je najavio novi trend kada je prošle godine potiho implementirao AI program za pisanje nekih tekstova. Kasnije je bio prisiljen objaviti nekoliko ispravaka jer je drugi medij zamijetio da je bot napravio nekoliko pogrešaka, među kojima su neke bile ozbiljne.

CNET-ova matična tvrtka kasnije je objavila smanjenje radnih mjesta, uključujući i u uredništvu, ali je vodstvo tvrtke zanijekalo da je za to odgovorna umjetna inteligencija. Njemački izdavački gigant Axel Springer, vlasnik Politica i njemačkog tabloida Bilda, bio je izravniji.

"Umjetna inteligencija ima potencijala zamijeniti neovisno novinarstvo"

"Umjetna inteligencija ima potencijala učiniti neovisno novinarstvo boljim no što je ikada bilo - ili ga jednostavno zamijeniti", rekao je radnicima prošli mjesec Mathias Doepfner, prvi čovjek Axela Springera. Hvaleći botove poput ChatGPT-a kao "revoluciju" za industriju, najavio je restrukturiranje koje će dovesti do "značajnih smanjenja" u proizvodnji sadržaja i lekturi.

Obje tvrtke guraju AI kao alat za podršku novinarima i ukazuju na recentni razvoj industrije. Zadnjih deset godina medijske organizacije sve više koriste automatizaciju za rutinske poslove poput traženja obrazaca u ekonomskim podacima ili izvještavanja o poslovanju poduzeća.

Portali su opsjednuti "optimizacijom za tražilice", što uključuje korištenje ključnih riječi u naslovu kako bi ih Google ili Facebook algoritmi favorizirali. Neki su razvili vlastite algoritme kako bi vidjeli koje priče najbolje odgovaraju njihovoj publici i omogućili im bolje targetiranje i oglašavanje. Radi se o sličnim alatima kakve su Facebook i Google pretvorili u globalne divove.

"Upotreba novih alata dovest će do gubitka radnih mjesta"

Alex Connock, autor knjige Media Management and Artificial Intelligence (Medijski menadžment i umjetna inteligencija), kaže da će ovladavanje ovim alatima umjetne inteligencije biti faktor koji će odrediti hoće li određeni mediji propasti u narednim godinama.

Upotreba alata za stvaranje sadržaja dovest će do gubitka radnih mjesta, ali ne u području analitike ili vrhunskog izvještavanja, smatra Connock. "U slučaju mehaniziranog kraka novinarstva (sportski izvještaji, financijski rezultati) mislim da alati umjetne inteligencije zamjenjuju, i vjerojatno će sve više zamjenjivati, ljude", rekao je.

"Bot bi mogao zamijeniti novinare u najjednostavnijim zadacima"

S takvim se mišljenjem ne slažu svi analitičari. Mike Wooldridge sa Sveučilišta Oxford smatra da je ChatGPT više nalik "razvikanom procesoru" pa novinari ne trebaju biti zabrinuti. "Ova će tehnologija zamijeniti novinare na isti način na koji su proračunske tablice zamijenile matematičare. Drugim riječima, mislim da neće", rekao je na nedavnom događaju u organizaciji Znanstvenog medijskog centra.

Međutim, i on je sugerirao da bi bot mogao zamijeniti novinare u najjednostavnijim zadacima. Francuski novinari Jean Rognetta i Maurice de Rambuteau istražuju u kojoj je mjeri umjetna inteligencija spremna preuzeti ulogu novinara. Objavljuju bilten pod nazivom Qant napisan i ilustriran pomoću AI alata.

Prošlog su mjeseca predstavili izvještavanje na 250 stranica koje je napisao AI u kojem su detaljno opisani glavni trendovi s tehnološkog sajma CES u Las Vegasu. Rognetta je istaknuo da žele "testirati robote, tjerati ih do krajnjih granica". Brzo su je pronašli.

"Sami roboti nisu sposobni proizvoditi članke"

Umjetna inteligencija nije uspijevala identificirati glavne trendove s CES-a i nije mogla napisati smisleni sažetak. Također se uvelike oslanjala na Wikipediju. Autori su otkrili da moraju stalno intervenirati kako bi proces održali na pravom putu zbog čega, iako su programi mogli uštedjeti nešto vremena, još nisu bili sposobni zamijeniti prave novinare.

Novinari su "zahvaćeni sindromom velike tehnološke zamjene, ali ja u to ne vjerujem", rekao je Rognetta. "Sami roboti jednostavno nisu sposobni proizvoditi članke. Još uvijek postoji dio novinarskog posla koji se ne može delegirati", dodao je.




OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR












OSTALE VIJESTI
Trump žestoko napao ministarstvo pravosuđa zbog optužnice
"Samo 15% skloništa u Kijevu u dobrome stanju". Zelenski: Počela je protuofenziva
Zašto Ukrajinci šute o protuofenzivi? Zato što im ne ide dobro
Zloglasni američki bombaš Unabomber nađen mrtav u zatvorskoj ćeliji
VIDEO Eksplozija u tvornici eksploziva u glavnom gradu Turske, petero mrtvih
Počela je ukrajinska protuofenziva. BBC objavio prvu analizu
Šef islamske zajednice bijesan zbog izjave zločinca Kordića: "Zaslužuje prokletstvo"
Ukrajinski ministar: Samo 15% skloništa u Kijevu je u dobrom stanju
U glavnom gradu Sudana mirno, na snazi 24-satni prekid vatre
Tomašević na Prideu: Desničari šire mržnju protiv LGBT ljudi
Kanadski premijer okrivio Rusiju za uništenje brane
Milanović: Ustaše su bili kavaliri za one koji su se borili uz pozdrav Slava Ukrajini
Zelenski potvrdio: Počela protuofenziva
Johnsonov iznenadni odlazak iz parlamenta uzdrmao britanske konzervativce
Kirurg koji je operirao Papu: Ostat će u bolnici barem cijeli idući tjedan
U Kanadi gore stotine šumskih požara, najteže je u Quebecu. Stiže pomoć iz Francuske
Dolazi novi migrantski val. EU pripremila novi plan i pravila
Šef separatista: Dnjepar će se za tjedan dana vratiti u korito, već je pao tri metra
Nizozemska: Rusija neće blokirati EUFOR u BiH, no spremni smo i na taj scenarij
Putin će u srpnju rasporediti nuklearno oružje u Bjelorusiji







SVASTARIJE

Djeca nestala u padu aviona u Kolumbiji pronađena živa nakon nekoliko tjedana

Mediteran se opasno zagrijava. ˝Započeli smo nešto što ne možemo zaustaviti˝

Trump u kupaonici držao vojne tajne i nuklearni program SAD-a

Pogledajte nevjerojatne fotografije narančastog neba u američkim gradovima

Ovo je sirijski kršćanin koji je nožem izbo djecu u Francuskoj. Vikao je Isusovo ime

Foreign Policy: Putin je u škripcu. Rusija sve više sliči državi koja se raspada

Sirijac u Francuskoj izbo trogodišnju djecu, troje kritično. Širi se snimka bijega

Zapalio se vlak u tunelu u Tirolu, evakuirane stotine putnika

VIDEO Ovo je New York danas. Izdano upozorenje za 55 milijuna ljudi: Ne izlazite

Erdogan: Neka se osnuje povjerenstvo za istragu rušenja ukrajinske brane


osmrtnicama ba



smrtovnice