URL=https://ip.index.hr/remote/indexnew.s3.index.hr/902f9c28-bbfb-4144-9ddc-83be746b47bc.jpg?width=600 Istraživanje: Većina generacije Z neočekivano preferira klasično bankarstvo i kupnju

TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Istraživanje: Većina generacije Z neočekivano preferira klasično bankarstvo i kupnju

Istraživanje: Većina generacije Z neočekivano preferira klasično bankarstvo i kupnju Istraživanje: Većina generacije Z neočekivano preferira klasično bankarstvo i kupnju
Ilustracija: Shutterstock

ČAK 86 posto pripadnika generacije Z, mladih rođenih između 1997. i 2012., kredit bi ugovaralo posjetom poslovnici, a većina ih preferira i fizičku kupnju u trgovini, neki su od rezultata istraživanja predstavljenog na konferenciji Digital Touchpoint.

Na konferenciji u organizaciji kompanija ASEE i Payten naglasak je bio na digitalnim trendovima u bankarskoj i industriji plaćanja, a predstavljeno je istraživanje odrađeno u suradnji s agencijom Ipsos, provedeno u travnju ove godine na reprezentativnom uzorku od 300 ispitanika.

Kako je istaknuto, generacija Z se karakterizira kao ona koji "živi s mobitelom u ruci", aktivna je na brojnim društvenim mrežama, a ne zna kako je svijet izgledao prije interneta.

U odnosu na prethodnu generaciju, generalno ih se smatra pragmatičnijima i ambicioznijima, da kao klijenti donose dobro informirane odluke te da su politički progresivniji, uz naglasak na raznolikost.

Voditelj odjela za razvoj mobilnih aplikacija u ASEE-u Ivan Glazer, koji je predstavio istraživanje, istaknuo je da su rezultati na neki način "kontroverzni", odnosno nisu onakvi kakvi bi se očekivali od generacije koja je odrasla uz internet.

Jedan od "začuđujućih" rezultata istraživanja je tako i da je tri četvrtine ispitanika bilo u banci više od pet puta. Imidž banke i vrijednosti koje zastupa bitni su samo trećini ispitanih. "To je u suprotnosti s nekim zapadnjačkim vrijednostima generacije Z", napomenuo je Glazer.

Također, više od 80 posto ispitanika smatra važnim imati vlastitu nekretninu, gotovo polovina očekuje da će podignuti kredit u sljedećih pet godina, a zanimljivo je i da bi ih velika većina, 86 posto, kredit ugovorilo osobnim posjetom banci.

Vrlo je i zanimljivo da većina pripadnika generacije Z, njih 63 posto, preferira fizičku kupovinu u trgovinama. Također, još uvijek koriste gotovinu, čak i ondje gdje nije nužno, dok ih tek trećina koristi Apple Pay i Google Pay za plaćanja. "No ne treba ih kriviti jer su te usluge došle u Hrvatsku razmjerno kasno", zamijetio je Glazer.

Većina pripadnika generacije Z zna što su kriptovalute, ali ih ne koristi 

Pripadnici generacije Z se o financijama najviše obrazuju putem interneta, kroz razgovor s roditeljima, kao i putem društvenih mreža i razgovora s vršnjacima. Velika većina, njih 85 posto, zarađuje u određenoj mjeri, dok ih 15 posto isključivo ovisi o financiranju roditelja.

Velika većina, odnosno 76 posto ispitanih, koristi mobilno bankarstvo, njih osam posto internet-bankarstvo, a 15 posto ih za korištenje bankarskih usluga još uvijek odlazi u poslovnicu. Njih 42 posto je izjavilo da je spremno platiti više za usluge banke ako im se nudi izvrsno digitalno korisničko iskustvo, dok ih pak 58 posto nije na to spremno.

Nadalje, popusti u pojedinim trgovinama i programi vjernosti u mobilnim bankarskim aplikacijama predstavljaju "odlične funkcionalnosti koje bi rado koristili" za 78 posto ispitanih.

"Financijska revolucija" koju su donijele kriptovalute i NFT-ovi kod pripadnika generacije Z u Hrvatskoj nije uzela maha pa ih je tako 76 posto odgovorilo da zna što su kriptovalute, ali ih ne koristi, dok ih tek tri posto posjeduje NFT-ove.

Kada je riječ o društvenim mrežama, najpopularniji je Instagram, na kojem najviše vremena provodi 51 posto ispitanih, a Facebook, koji se danas percipira kao društvena mreža roditelja, baka i djedova, koristi još petina pripadnika generacije. Tik Tok pak još nije popularan kao u zapadnim zemljama i koristi ga 14 posto ispitanih, pokazalo je istraživanje
OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR
OSTALE VIJESTI
NATO ima novi ključan dokument. Potpuno se mijenja odnos prema Rusiji
NATO ima novi ključan dokument. Stigla reakcija Rusije na Švedsku i Finsku
Učenica (14) nađena obješena u parku. Mrtvozornik: Krivo je britansko zdravstvo
Milanović iz Madrida: Srećom, nitko nije primijetio da nema dvorskih luda iz vlade
NATO: Šaljemo borbeno spremne snage na istočno krilo te poziv Finskoj i Švedskoj
Stigla reakcija Rusije na gotovo sigurni ulazak Švedske i Finske u NATO
Analitičar: Američka zabrana uvoza ruskog zlata ojačat će rubalj
Milanović na summitu NATO-a: Ovdje postoje dvije vrste ljudi. Znaju malo ili nimalo
Zelenskij: Rusija želi apsorbirati grad po grad u Europi. Tko je sljedeći?
Tata Slaven, optužen za krađu novca bolesnoj djeci, sad žica donacije za Ukrajinu
Drevni masovni ubojica brzo postaje otporan na sve lijekove
Ukrajina prolazi najteže dane rata, a sad bi je mogla napasti i Bjelorusija
Poplave prijete četvrtini svjetskog stanovništva. Ova područja su najugroženija
Erdogan objavio sporazum s Finskom i Švedskom: "Dobio sam što sam htio"
Zelenskij objavio snimku: Ovo je trenutak ruskog raketnog udara na šoping-centar
Oligarh blizak Putinu: Napad na Ukrajinu je kolosalna pogreška
Indonezijski predsjednik stigao u Kijev, nakon toga ide kod Putina
Reuters: Rusija ne može platiti dugove, a pliva u novcu. Ovo je 5 razloga za to
Danas se objavljuje presuda teroristima za napade u Parizu 2015.
Zapad Ukrajini obećao nove moćne protuzračne sustave. Evo što moguSVASTARIJE

Francuska poziva građane da opet nose maske u javnom prijevozu

CNN: Zapad je pokušao nanijeti bol Putinu. Nije uspio

Rusi kasne s plaćanjem stranog duga. Ministar: To je farsa

Japan zatražio od 37 miliona građana da ugase svjetla

VIDEO NASA lansirala prvu raketu iz Australije: ˝Ovo je samo početak˝

Pogledajte kako su se svjetski čelnici rugali Putinu na ručku

Mađarska upozorila EU: ˝Ljudi, urazumite se˝

Nova studija: Jednostavan test od 10 sekundi otkriva rizik od ranije smrti

Milano zbog suše gasi fontane

U EU raste nervoza zbog plina: ˝Pred nama je vrlo teška zima˝


osmrtnicama basmrtovnice