URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/44fa57fb-465f-4669-9be0-3f8852d963b9.jpg?width=600URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/2153b4f1-2ccf-44ab-87fe-6f255011d199.jpg?width=600 Kako se unatoč sankcijama financiraju Putinovi propagandisti?TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Kako se unatoč sankcijama financiraju Putinovi propagandisti?

Kako se unatoč sankcijama financiraju Putinovi propagandisti? Kako se unatoč sankcijama financiraju Putinovi propagandisti?
Screenshot: Telegram

NJEMAČKA influencerica Alina Lipp na svojem kanalu na Telegramu ima oko 180 hiljada pratitelja. Po pisanju europskih medija, ona je jedna od najuspješnijih propagandistica u službi ruskog predsjednika Vladimira Putina, zadužena za to da, između ostaloga, objašnjava kako su Rusi najveće žrtve ratnih zločina u Ukrajini.

Ova 28-godišnja Njemica, koja se nalazi u okupiranom Donbasu, predstavlja se kao nezavisna novinarka, ali zapravo se bavi distribuiranjem ruske propagande. Ona dosljedno širi ruske narative na svom kanalu. Primjerice, uvijek govori o "specijalnoj vojnoj operaciji" umjesto o ratu - kao i o navodnom "genocidu" ruskog stanovništva u istočnoj Ukrajini.

Kako proruski influenceri financiraju svoj rad na društvenim mrežama?

ARD se pozabavio time kako netko poput Aline Lipp financira svoj propagandni rad te koliko su je u tome omele sankcije uvedene Rusiji. Kako bi unatoč blokiranim računima nastavila zarađivati, Lipp je na svoju web stranicu postavila poveznicu za donacije i bot za Messenger servis Telegram. Riječ je o zasebnom kanalu na Telegramu, pomoću kojeg korisnici mogu slati donacije jednim klikom. 

U slučaju bota za donacije Aline Lipp, pružatelj usluga plaćanja je Smart Glocal sa sjedištem u Hong Kongu. Odande se novac prosljeđuje na njezin ruski račun "dvaput mjesečno", kao što se može pročitati na njezinoj web stranici i također na kanalu bota za donacije koji koristi "uslugu koju pruža Telegram u Rusiji", navodi ARD.

Lippin sadržaj vjerojatno krši uvjete korištenja Smart Glocala, koji na svojoj službenoj stranici između ostalog navodi da sadržaj korisnika bota za donacije ne smije sadržavati nikakvu političku propagandu. 

Telegram pomaže botom za donacije

Prema Josefu Holnburgeru, direktoru Centra za praćenje, analizu i strategiju (CeMAS), Telegram je intenzivirao svoje napore da ponudi obradu plaćanja izravno putem usluge slanja poruka. "Nisam vidio nikakve mjere za suzbijanje toga i zato akteri poput Aline Lipp mogu lako zaobići sankcije Europske unije koje se zapravo primjenjuju", izjavio je Holnburger za ARD.

Telegram čak sugerira da će se ponude proširiti kako bi se izbjegle sankcije te da će se olakšati korištenje kriptovaluta. Alinu Lipp podržavaju i tvrtke Fancy Nerds i VPN Tester. U objavi na Telegramu Lipp opisuje VPN Tester kao svoj "web tim".

Prema istraživanju ARD-a, obje tvrtke očito se mogu pratiti do Martina Helda, Austrijanca koji živi u Rusiji. Held vodi i Telegram kanal Glas iz Rusije, na kojem također distribuira rusku propagandu na njemačkom jeziku, a u videu se predstavlja kao poduzetnik koji se idealizmom bori protiv cenzure. Između ostalog, potvrđuje da Alini Lipp pruža tehničku podršku kako bi izbjegla zabrane.

Zaklada bliska AfD-u plaća odvjetnika najpoznatijoj njemačkoj proruskoj influencerici

Proruska i AfD-ovska udruga Vadar također podržava Lipp. Između ostalog, udruga joj je osigurala odvjetnika, a troškovi za to su pokriveni. "Zaklada za borbu protiv nepravde" Putinovog pouzdanika Jevgenija Prigožina već je javno obećala podršku Alini Lipp. Zaklada je objavila da namjerava kontaktirati državno odvjetništvo u Njemačkoj u slučaju preliminarne istrage protiv Lipp i taj je slučaj predstavila kao napad na slobodu izražavanja.

Doista, Državno tužiteljstvo u LĂĽneburgu počelo je istragu protiv Aline Lipp u svibnju zbog "nagrađivanja i odobravanja zločina" u vezi s ruskim agresorskim ratom u Ukrajini, te za poticanje "neslaganja unutar društva i razbijanje društvene kohezije na temelju barem iskrivljenih, dijelom i neistinitih reprezentacija".

Prema riječima tužiteljice, 1608 eura je iznos koji je Lipp primila u donacijama u prvih nekoliko tjedana nakon početka ruskog napadačkog rata. Taj novac je zaplijenjen, a njen tadašnji račun je ukinut. Istraga je pak u ovom trenutku zaustavljena jer je Lipp nedostupna njemačkim vlastima.

Sankcije Europske unije su joj ukinule njemački račun i PayPal, ali tu je Telegram

Lipp ne muči samo njemačko pravosuđe nego i sankcije koje je uvela Europska unija. Njen njemački račun je zatvoren, a PayPal joj je također blokirao račun. Osim toga, blokiran je način primanja donacija preko očevog računa. Uplate na njezin ruski račun iz zemalja Unije su spriječene. 

No, kako pokazuje istraživanje ARD-a, Telegram ipak omogućuje kršenje sankcija preko bota za donacije. Alina Lipp zasad nema namjeru prestati širiti priče o "oslobađanju" i "denacifikaciji" Ukrajine.

 OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HROSTALE VIJESTI
Deutsche Bahn: Lani smo imali dobit od 1.3 milijarde eura, sad ćemo biti u minusu
Vatikan osudio zločine nad domorocima: "Više ne priznajemo dokument koji to odobrava"
Rusi uhitili američkog novinara. Bankari u Švicarskoj pomagali "Putinovom novčaniku"
Europski povjerenik: Podržat ćemo ograničenje uvoza jeftinog ukrajinskog žita
Švedska više nije sigurna da će se pridružiti NATO-u do srpnja
Raiffeisen: Zbog velikog pritiska tražimo način za odlazak iz Rusije
Šef Olimpijskog odbora: Ruski sportaši smetaju, ali ne i oni iz drugih zemalja u ratu
Započeo štrajk u portugalskoj novinskoj agenciji, traže prvu povišicu u 12 godina
Bankari u Švicarskoj pomagali "Putinovom novčaniku", moraju platiti velike kazne
U SAD-u se srušila dva vojna helikoptera Black Hawk, devet poginulih
Cijene nafte ostale blizu 79 dolara
Još jedan vlak s opasnim kemikalijama iskočio s tračnica u SAD-u, zatvoren grad
Rusija: Nastavit ćemo obavještavati SAD o svojim nuklearnim aktivnostima
EK upozorava Kinu: Vaš odnos prema Ukrajini ključan je za odnose s EU
Rusija o uhićenom američkom novinaru: Prerano je govoriti o razmjeni zatvorenika
Ukrajinske žitarice ruše cijenu onih u Poljskoj. Premijer: EU mora blokirati uvoz
Dječak (5) u SAD-u pištoljem ubio 16-mjesečnog brata
Hrvatska daje još 500.000 eura za Ukrajinu
Rusija: Javljat ćemo SAD-u o lansiranjima interkontinentalnih balističkih projektila
Južna Koreja: Sjeverna Koreja pogubljuje ljude zbog dijeljenja videa iz naše zemljeSVASTARIJE

Ukrajinske žitarice ruše cijenu onih u Poljskoj. Premijer: EU mora blokirati uvoz

Srpska pravoslavna crkva: Ukrajina provodi državni teror i progoni pravoslavlje

Američki Senat ukinuo odobrenja za ratove u Iraku

Ukrajina napala okupirani grad daleko od bojišnice. Rusima je jako važan

Nizozemci lansirali kampanju, Britancima poručuju: ˝Klonite se Amsterdama˝

Brojne kritike na povratak ruskih sportaša: ˝Ruski režim ne zna što je fair play˝

Škotska dobila prvog muslimana za premijera

Najmanje 37 migranata poginulo u požaru u Meksiku

AI slika Pape je zabrinula stručnjake: ˝Ovo je prijetnja demokraciji˝

Mađarska pušta Finsku u NATO, ali ne i Švedsku


osmrtnicama basmrtovnice