URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/930ac453-f509-458b-8e75-a9e701c99e60.jpg?width=600 Korlević o udaru u asteroid: Nisam siguran da će to biti dovoljno za obranu planeta

TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Korlević o udaru u asteroid: Nisam siguran da će to biti dovoljno za obranu planeta

Korlević o udaru u asteroid: Nisam siguran da će to biti dovoljno za obranu planeta Korlević o udaru u asteroid: Nisam siguran da će to biti dovoljno za obranu planeta
Screenshot: HRT, NASA

NASA-INA svemirska letjelica DART noćas se uspješno zabila u asteroid. Cilj ove misije bio je jednostavan - znanstvenici žele vidjeti mogu li skrenuti putanju nekog potencijalno opasnog asteroida koji bi se mogao srušiti na Zemlju i izazvati katastrofu.

Astronom Korado Korlević kazao je za Dnevnik HTV-a da će podaci sa sonde, koja je snimala posljedice eksplozije, za dva tjedna pokazati što se točno dogodilo te da nije baš siguran da je to pravi način obrane od nebeskih objekata. 

"Prava priča nam stiže kada vidimo je li sonda, koja je kasnila dvije minute iza DART-a i snimila posljedice eksplozije - uspjela preživjeti let kroz sve krhotine koje su letjele. Trebaju dva tjedna da stignu podaci s nje i da vidimo što se točno dogodilo", kazao je Korlević.

"Možda će nam trebati nuklearna bojeva glava"

"Za dvije godine kreće projekt Hera. Jedna druga svemirska sonda ići će gore, parkirati se i u detalje snimiti cijelu priču da znamo je li to pravi način da se možemo obraniti od nebeskih objekata. Po onome što se dosad vidjelo, nisam siguran da je to pravi način i očekujem da će u narednih nekoliko godina krenuti priča da sve to treba ponoviti, ali s nuklearnom bojevom glavom, da vidimo hoće li biti efikasnije", smatra Korlević.

Na pitanje koliko se često otkrivaju svemirska tijela koja bi mogla predstavljati opasnost za život na Zemlji, Korlević je rekao da se ona otkrivaju na dnevnoj razini. 

"Jedno je kad otkriješ tijelo koje naizgled ide prema tebi, a onda treba tri dana mjerenja kako bi bio siguran ide li prema tebi. Tada se obično isključi takva mogućnost, dodao je i kazao da je trenutačno oko 3000 objekata koji se nazivaju 'potentially hazardous object'", rekao je Korlević.

"Ali ne možemo reći da baš imamo neki objekt koji će udariti sutra, preksutra ili za 50 godina. Imamo samo objekte koji su potencijalno opasni ako uđu u nešto što se zovu 'ključanice kaosa' i onda nas mogu udariti. Trenutačno od poznatih niti jedan ne ide na sraz", dodao je.

"Nema veće opasnosti za čovjeka od samog čovjeka"

O tome kako gleda na potencijalnu opasnost za čovječanstvo od udara asteroida u kontekstu svega onoga što nam se danas događa - klimatske promjene, prijetnje nuklearnim ratom - Korlević je kazao da si mi sami najviše prijetimo.

"Nebeska tijela, potresi, uragani - priroda je to uvijek bila i uvijek je imala. Nema veće opasnosti za čovjeka od samog čovjeka. Nažalost, cijeli taj svjetski sustav koji se bavio obranom, on košta na razini transfera jednog nogometaša. Budžet za to je u razini ispod jednog nogometnog kluba", kazao je Korlević.

Letjelica DART (Double Asteroid Redirection Test) lansirana je prošlog studenog. Nakon detaljne analize putanje asteroida nakon sudara, znanstvenici smatraju da će dobiti bolji uvid u metodu odvraćanja asteroida, odnosno zaštitu Zemlje u slučaju takve "svemirske nepogode".

NEO - objekt koji prolazi blizu Zemlje

Objekti koji prolaze blizu Zemlje (eng. near-Earth object, NEO), poput asteroida ili kometa, često projure relativno blizu našeg planeta, a mediji su skloni pretjerati s izjavama o njihovoj opasnosti samo na temelju toga što su svrstani u kategorije PHO i NEO, koje su zvučnog imena. No što te kategorije uopće znače?

NEO je svaki objekt koji u blizini Sunca prođe na udaljenosti manjoj od 1.3 AJ (AJ, astronomska jedinica). AJ označava okvirnu udaljenost Zemlje od naše zvijezde i iznosi 150 milijuna kilometara.

To znači da se radi o tijelima koja će proći blizu našeg planeta u relativnom smislu. Primjerice, neki asteroid kategorije NEO može proći unutar udaljenosti od 6.3 milijuna kilometara od našeg planeta, što je zapravo dosta daleko. Za usporedbu, Mjesec je od nas u prosjeku udaljen 384.400 kilometara.

Potencijalno opasan objekt (PHO) je ono svemirsko tijelo čiji je promjer veći od 140 metara i koje od Zemlje prolazi na udaljenosti 0.05 AJ (7.500.000 km) ili manjoj.

 OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR
OSTALE VIJESTI
Ukrajina: Rusi napadaju u tri smjera
Propada važan EU dogovor o ruskoj nafti? ISW: Rusi grade zmajeve zube, očekuju napad
Bijela kuća: Biden pomno prati prosvjede u Kini
EU se zbog Poljske nije uspjela dogovoriti o ograničenju cijena ruske nafte
Rusija hitno zvala norveškog ambasadora zbog uhićenja Rusa, oglasila se Norveška
Poznati kineski disident kaže da prosvjedi protiv covida ne mogu uzdrmati vlast
Bijela kuća kaže da podržava pravo Kineza na prosvjed
Prosvjedi protiv vlade zbog strogih mjera diljem Kine. Javili se UN i SAD
Što će biti s Navalnim? Suradnik: Putinu bi mogao biti adut za pregovore
Xijev "kineski san" je ugrožen. Posljedice za svijet mogle bi biti nesagledive
Ukrajinska prva dama u Britaniji održala sastanke na temu ruskih silovanja u ratu
Direktor instituta za genetiku: Kineski zdravstveni sustav je nespreman za omikron
Njemačka savjetuje Kini: Počnite koristiti zapadnjačka cjepiva protiv covida
Ukrajinski ministar: Ukupno više od 16.000 ruskih raketnih napada, 97% meta su civili
Ruski špijuni uhićeni u Švedskoj imaju stan u Moskvi pored drugih špijuna i trovača
Znanstvenici oživjeli rekordno stare viruse iz sibirskog leda
Radnicima koji neće potpisati ruske ugovore zabranjen ulazak u nuklearku?
Nakon 20 sati okončana opsada hotela u Somaliji, ubijeno najmanje 14 ljudi
U ovom gradu upravo se vodi najkrvavija bitka: "Bacaju vojnike kao topovsko meso"
Turske kopnene snage gotovo spremne za napad na SirijuSVASTARIJE

Oživljeni rekordno stari virusi iz sibirskog leda. Zašto i je li to dobro?

Ovdje se upravo vodi najkrvavija bitka. Wagnerovci žestoko napadaju, masovno ginu

VIDEO Eruptirao je najveći vulkan na svijetu

Francuski ministar: Europa mora zaštititi svoje ekonomske interese

U Šangaju dignute barijere. Peking za sve krivi ˝snage sa skrivenim motivima˝

VIDEO Muškarac pao na tračnice u podzemnoj u New Yorku, policajci ga spasili

Kina će sutra lansirati letjelicu Shenzhou-15 prema svojoj svemirskoj postaji

Avion u SAD-u zabio se u dalekovod: ˝Svaki krivi pokret je mogao pogoršati situaciju˝

Vatrogasci potrošili šest cisterni kako bi ugasili Teslin automobil u plamenu

Sarajevo se guši u smogu, proglašeno stanje pripravnosti


osmrtnicama basmrtovnice