TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Majka iz Ukrajine: Silovao me ruski vojnik. Godište je mojih sinova, bio je lud

*
Majka iz Ukrajine: Silovao me ruski vojnik. Godište je mojih sinova, bio je lud Majka iz Ukrajine: Silovao me ruski vojnik. Godište je mojih sinova, bio je lud
Screenshot: Sky News

UKRAJINKA Vika (42) doživjela je silovanje u napuštenoj kući u svojoj ulici. Ovu majku je na prljavoj sivoj sofi u kutu male sobe silovao ruski vojnik u tinejdžerskim godinama. Dogodilo se to u ožujku u selu izvan Kijeva. 

Svoje traumatično iskustvo podijelila je sa Sky Newsom, a odlučila je javno progovoriti o napadu kako bi potaknula druge silovane žene u Ukrajini da prijave seksualne zločine koje su počinili ruski vojnici. 

"Znam da ima žena koje su također silovane i znam da ih ima puno. Nemojte šutjeti! Morate ih prijaviti, silovatelji moraju biti kažnjeni", rekla je Vika za Sky News. 

U istoj kući silovali Viku i njezinu susjedu

Viku je u noći 9. ožujka silovao ruski vojnik Daniel, star 19 godina. Vika je silovana u napuštenoj kući u njezinoj ulici, isto kao i njezina susjeda Nataša (44). Žene su silovane u isto vrijeme i na istom mjestu. Natašu je silovao 21-godišnji vojnik Oleg, koji je prvo ubio njezina muža. I Nataša je pristala ispričati svoju traumatičnu priču. 

Obje žene kažu da je sve počelo kada je pao mrak i bile su u svojim kućama. Kuće su smještene jedna do druge u inače mirnoj ulici. Ruske snage imale su kontrolu nad njihovim selom tokom napada na Kijev. Oko 22 sata na vrata Vikine kuće pokucala su trojica ruskih vojnika. Zaudarali su na alkohol i tražili da pođe s njima. Poslušala ih je jer se bojala za svoj život. 

Otprilike u to vrijeme Oleg je ispalio hitac. Metak je okrznuo nogu trećeg vojnika, za kojeg žene kažu da je bio zapovjednik. On je otišao potražiti liječničku pomoć. Druga dva vojnika produžila su s Vikom do Natašine kuće. Vika je ispričala da je Natašin muž Saša otvorio vrata Olegu.

Oleg je uperio pištolj u njega i rekao da želi njegovu ženu. Saša je Olegu rekao da ode i komentirao da ga on sigurno neće ubiti jer je i Saša Rus. No kada se okrenuo prema ulazu svoje kuće, Oleg je pucao Saši u potiljak i ubio ga. Nakon toga je probudio Natašu i natjerao je da izađe iz kuće.

"Ponašao se prema meni kao prema prostitutki"

Silovanje se odvilo u napuštenoj kući čiji su vlasnici pobjegli na početku rata. Vojnici su s Ukrajinkama ušli kroz otvoren prozor. Oleg je Natašu odveo na prvi kat, dok je Vika ostala u prizemlju. Vikin silovatelj jednake je dobi kao njezina dva sina.

Pokušala ga je urazumiti, no on joj je rekao da mu ne odvlači pažnju i da on samo radi svoj posao. Upozorio je Viku da će je ubiti ako ne bude surađivala. Ukrajinka je ispričala da je silovana više puta. 

"Nije me tretirao kao ženu ili majku, već se prema meni ponašao kao prema prostitutki. Bio je vrlo agresivan. Pitam se je li možda uzeo Viagru ili možda neke lijekove. Bio je lud... Hvala bogu da me nije ubio i da sam na kraju uspjela pobjeći", ispričala je Vika. 

U isto vrijeme Oleg je silovao Natašu na madracu u spavaćoj sobi na katu. 

Prijetio Ukrajinki da će joj ubiti sina

Nataša kaže da je Oleg zaprijetio da će joj ubiti sina bude li se opirala. Žena je u tom trenutku samo mislila na svog sina te opisala da se osjećala kao živi leš. "Nisam znala što da radim", navela je. Silovanje je trajalo oko sat i pol, a nakon toga je vojnik sišao u prizemlje tražeći Daniela. No njega nije bilo pa je i on otišao s mjesta događaja. 

Nataša se slomljena vratila u svoju kuću i tada se morala suočiti s još jednom traumom. Tijelo njezina muža ležalo je u mraku, na kamenom podu njihovog hodnika. Nataša kaže da je sjedila do jutra i nije mogla spavati. 

Obje žene ostale su u selu i plašile se da će ih njihovi silovatelji pronaći i ubiti. Selo je do kraja ožujka ostalo pod ruskom kontrolom. Nakon što su sve ruske trupe otišle tokom šireg povlačenja preko sjevera Ukrajine, Vika i Nataša mogle su zločin prijaviti policiji i tužiteljima te svjedočiti o napadima.

Ukrajinke žele da njihovi silovatelji budu uhvaćeni i kažnjeni. Zadnjih tjedan dana grupa tužitelja je obišla kuću u kojoj su se dogodili napadi. Vika je svoje svjedočenje snimila kamerom u kući s timom tužiteljstva. Njezino svjedočenje će se koristiti u budućim kaznenim postupcima.

Dok rade na izgradnji slučaja, vlasti su također prikupile DNA dokaze iz kuće gdje su žene silovane pa pokušavaju identificirati počinitelje.

Silovana Ukrajinka: Ne mogu čekati i sažalijevati se

Jedan od uključenih tužitelja rekao je kako se čini da su neki od ratnih zločina za koje je Rusija optužena zapravo djela vojnika na njihovu ruku. No u drugim slučajevima postojala je naredba zapovjednika koja dopušta zločine.

"Moguće je reći da je cilj bio podići moral, da se vojnici osjećaju kao pobjednici i da imaju dopuštenje da počine bilo kakav zločin bez straha da će ih se smatrati odgovornima", rekao je Valeri Zimogljad iz Ureda glavnog tužitelja Ukrajine.

Nataša kaže da joj je vrlo teško. "Ne može se svatko s ovim nositi. Ali ja imam sina, ne mogu čekati i sažalijevati se", rekla je.

Viki je trenutačno utjeha mali pas koji je pripadao njezinim rođacima. "Loše spavam, u sebi nemam dobar osjećaj... Puno je tu suza", ispričala je Ukrajinka za Sky News. 

Ukrajinske vlasti provode najmanje 10 aktivnih istraga silovanja u koje su uključene ruske snage, a mnoge su još na čekanju, uključujući navodna silovanja djece i muškaraca. Rusija je odbacila optužbe da njihovi vojnici siluju u Ukrajini.

"Nedvosmisleno želim reći da je ovo vrsta oružja u uvjetima rata", izjavila je Katerina Pavličenko, zamjenica ministra unutarnjih poslova.

2 (1 + 1)

 OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR
OSTALE VIJESTI
Cijena plina u Europi naglo porasla. Separatisti zaplijenili dva strana broda
Ruski tajkun povezan s Gazpromom pronađen mrtav u bazenu
Izrael odobrio cijepljenje male djece Pfizerom i Modernom
Broj mrtvih u masovnoj pucnjavi kod Chicaga popeo se na 7
Kaos u Johnsonovoj vladi, dvojica ministara dala ostavke
Tri nova problema za Europu, cijene plina jako rastu
Čečeni: U Ukrajini vodimo džihad. Ići ćemo do Berlina dok nas Putin ne zaustavi
Trećina žena u zemljama u razvoju postaju majke s 19 godina i ranije
Napadač je pokolj na paradi planirao tjednima. Maskirao se u ženu i tako pobjegao
Potpisan povijesni dokument u NATO-u. MVEP: Sada je i Hrvatska sigurnija
Macron: Žao mi je što Iran odbija sporazum, trebamo ga privesti razumu
Šef ruske svemirske agencije objavio sliku: "Ovo je najsigurnije mjesto na svijetu"
Španjolska policija švercerima droge zaplijenila dronove podmornice
Svjedok pucnjave kod Chicaga: Bio sam 30 godina u vojsci, ovo me nasmrt prestrašilo
VIDEO U prosvjedima u Uzbekistanu poginulo 18 ljudi, 243 osobe ranjene
Njemački vatrogasac pomaže u Harkivu: "Želim biti na pravoj stani povijesti"
Cijene nafte pale
Ubojica novinarke koja je pisala o korupciji na Malti: Trebao sam tražiti više novca
Iran objavio nove zahtjeve. SAD: Imaju dovoljno materijala za nuklearnu bombu
Zbog šverca ljudima u Europi uhićeno oko 130 osoba, u akciji sudjelovala i HrvatskaSVASTARIJE

Guinnessov rekord: 86-godišnja žena već 65 godina radi kao stjuardesa

Hotel na Ibizi nudi sobu u kojoj možete prespavati besplatno. Evo u čemu je kvaka

FOTO Putnički avion letio 14 sati iznad oceana s rupom na trupu

Šef NASA-e optužio Kinu da želi preuzeti Mjesec kao dio vojnog programa

Pucnjava na paradi u SAD-u, najmanje 6 mrtvih, 31 osoba ozlijeđena. Napadač u bijegu

Putin nakon osvajanja Luhanska izdao naredbu vojsci: Nastavite po planu

Tisuće ozlijeđenih i 18 mrtvih nakon sukoba prosvjednika i policije u Uzbekistanu

Ruski kozmonauti u svemiru slave ˝oslobođenje˝ Luhanska, objavili fotografiju

VIDEO Najmanje pet mrtvih u odronu ledenjaka u Italiji, pojavila se strašna snimka

Više mrtvih u napadu u Danskoj, napadač ima 22 godine. Otkriveni su novi detalji


osmrtnicama basmrtovnice