URL=https://ip.index.hr/remote/indexnew.s3.index.hr/93ec2eca-5195-4f58-b919-48569350cdfe.jpg?width=600 MMF: Rast svjetskog gospodarstva bit će slabiji nego što se prognoziralo

TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

MMF: Rast svjetskog gospodarstva bit će slabiji nego što se prognoziralo

MMF: Rast svjetskog gospodarstva bit će slabiji nego što se prognoziralo MMF: Rast svjetskog gospodarstva bit će slabiji nego što se prognoziralo
Foto: EPA

MEĐUNARODNI MONETARNI FOND snizio je prognoze rasta SAD-a, Kine i svjetskog gospodarstva u cjelini, upozorivši i na rizike koje donose neizvjestan tijek pandemije, inflacija, poremećaji u opskrbi i zaoštravanje monetarne politike u SAD-u.

"Globalni rast ove godine prognoziramo u visini 4.4 posto, 0.5 postotnih bodova slabiji no što se prognoziralo u prethodnim projekcijama, uglavnom zbog snižavanja procjena rasta za američko i kinesko gospodarstvo", napisala je na blogu Gita Gopinath, zamjenica izvršne direktorice MMF-a.

Varijanta omikron

Zbog brzog širenja varijante omikron mnoge su zemlje ponovo ograničile kretanje i zaoštren je problem nestašice radne snage, a poremećaji u opskrbi potaknuli su inflaciju, ustvrdio je MMF u ažuriranim prognozama za svjetsko gospodarstvo, objavljenim u utorak.

U MMF-u očekuju da će omikron utjecati na gospodarsku aktivnost u prvom tromjesečju, ali da će nakon toga njegov utjecaj popustiti jer je povezan s manje teškim oblicima bolesti, navodi se u izvještaju.

U 2023. globalni rast trebao bi usporiti na 3.8 posto i biti nešto snažniji no što se do sada očekivalo, ističu u MMF-u, napominjući ipak da je podignuta prognoza uglavnom "mehaničke naravi i da će pritisak na rast popustiti u drugoj polovici godine.

Ukupno gledano, predviđa se da će pandemija rezultirati kumulativnim ekonomskim štetama od 13.800 milijardi dolara do 2024. godine, nasuprot prethodno projiciranih 12.500 milijardi dolara, napisala je Gopinath.

Nevolje u Kini i SAD-u

MMF je smanjio prognozu ovogodišnjeg rasta američkog gospodarstva za 1.2 postotna boda, ističući neuspjelo usvajanje izdašnog paketa socijalne i klimatske potrošnje koji je zagovarao američki predsjednik Joe Biden.

Ukazuju i na ranije zaoštravanje američke monetarne politike no što se očekivalo i na kontinuirano nedostatnu opskrbu. Američko gospodarstvo, kako sada predviđaju u MMF-u, porast će za četiri posto u 2022., nakon 5.6-postotnog rasta u 2021. godini. U 2022. aktivnosti će usporiti na 2.6 posto, pokazuju najnovije prognoze.

Osjetno je snižena i oktobarska prognoza rasta kineskog gospodarstva za 2022. godinu, za 0.8 postotnih bodova, na 4.8 posto, nakon procijenjenog 8.1-postotnog rasta u 2021. godini. Rast bi trebao ponovno ubrzati u 2023., na 5.2 posto, predviđaju.

Prognoze su snižene zbog poremećaja koje je izazvala kineska politika nulte tolerancije na covid-19 i zbog dugotrajnih financijskih pritisaka u sektoru razvoja nekretnina, tumače u MMF-u.

Španjolska na čelu

MMF je također smanjio prognozu rasta za eurozonu u ovoj godini, za 0.4 postotna boda, na 3.9 posto, uz procjenu da će u 2023. usporiti na 2.5 posto.

Njemačko i talijansko gospodarstvo porast će po njihovim procjenama 3.8 posto u ovoj godini, što je za 0.8, odnosno za 0.4 postotna boda slabije no što su prognozirali u oktobru prošle godine.

U 2023. njemačko gospodarstvo trebalo bi po njihovim najnovijim izračunima porasti 2.5 posto, a talijansko 2.2 posto. Najsnažnije bi među vodećim gospodarstvima eurozone trebala rasti Španjolska, za 5.8 posto u ovoj te za 3.8 posto u idućoj godini.

MMF u ažuriranim prognozama objavljuje samo procjene za vodeća gospodarstva i za skupine gospodarstava.

Oči uprte u Fed 

MMF je upozorio da bi pojava novih varijanti koronavirusa mogla prolongirati pandemiju i izazvati nove gospodarske poremećaje, a dodatni su rizik problemi u lancima opskrbe, nestabilnost cijena energije i lokalizirani pritisci na plaće.

Prognoze inflacije u ovoj godini podignute su i za razvijena i za gospodarstva u razvoju, uz upozorenje da će pojačani cjenovni pritisci vjerojatno potrajati dulje no što se očekivalo s obzirom na aktualne poremećaje u lancu opskrbe i visoke cijene energije.

Inflacija bi ove godine u prosjeku trebala iznositi 3.9 posto u razvijenim gospodarstvima i 5.9 posto u gospodarstvima u nastajanju i u razvoju i oslabjeti u 2023., zakočena blažim rastom cijena goriva i hrane.

U fokusu pozornosti bit će američka središnja banka koja je najavila podizanje ključnih kamatnih stopa već u ovoj godini, ranije no što se očekivalo, što će rezultirati višim troškovima zaduživanja u cijelom svijetu i pojačati pritisak na državne financije, ističu u MMF-u.

Velike razlike

Iako se gospodarstva i dalje oporavljaju od pandemijskog šoka, tempo oporavka uvelike se razlikuje između bogatih i siromašnijih zemalja, ističu u MMF-u.

Razvijena gospodarstva trebala bi se ove godine vratiti pretpandemijskom trendu, dok se nekoliko gospodarstava u nastajanju i onih u razvoju suočava s velikim gubicima BDP-a.

Nakon pandemije je dodatnih sedamdeset milijuna ljudi zapalo u ekstremnom siromaštvu, čime je poništen napredak u smanjenju siromaštva ostvaren u proteklih nekoliko godina, napisala je Gopinath na blogu.

Iz MMF-a poručuju da je ključno diljem svijeta osigurati pristup cjepivima, testovima i liječenju kako bi se smanjio rizik od daljnjih opasnih varijanti covida-19,

Gopinath je istaknula i da je 60 posto zemalja s niskim dohotkom već zapelo u dužničkim problemima ili im oni prijete, pozvavši skupinu 20 najvećih svjetskih gospodarstava da ubrza procese restrukturiranja duga i obustavi njegovo servisiranje.

 OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR
OSTALE VIJESTI
Švedska i Finska ulaze u NATO, Orban postavio uvjet EU. Institut: Rusi su šokirani
Pjongjang prijavio milijun zaraženih. Kim: Odmah rasporedite moćne vojne snage
Šangaj se planira vratiti u normalu 1. lipnja
U Hondurasu uhićena šefica kartela
Pucnjava u crkvi u Kaliforniji i na tržnici u Houstonu, najmanje troje mrtvih
Povijesna odluka Švedske i Finske. Institut za rat: Rusi su šokirani velikim porazom
Kolike su šanse da Putin napadne Švedsku i Finsku? Cvrtila: Bit će nekih posljedica
Mađarska objavila uvjet za prihvaćanje embarga: Nećemo plaćati cijenu rata
FOTO Institut za rat objavio novu analizu i kartu: Ovaj poraz je šokirao Ruse
Švedska premijerka tražit će sutra podršku parlamenta za NATO
Biden nakon rasističkog pokolja: Mržnja je mrlja na duši Amerike
Demokršćani pobijedili na važnim izborima. To je opomena za kancelara Scholza
Zašto Švedska i Finska dosad nisu htjele u NATO?
Putinova propagandistica opet prijeti
Za ovu stijenu veliku kao dvadesetak nogometnih igrališta ginu i Rusi i Ukrajinci
Švedska objavila: Želimo u NATO, ali uz dva uvjeta
Švicarci izglasali automatsko darivanje organa i "Lex Netflix"
Žene boraca u Azovstalu: Muževe su nam izdali Ukrajinci. Jedan ima kontakte s Rusima
Plenković izrazio sućut zbog smrti predsjednika UAE-a
Erdogan objavio tri uvjeta za primanje Finske i Švedske u NATOSVASTARIJE

Za ovu stijenu veliku kao 20 nogometnih igrališta ginu i Rusi i Ukrajinci. Evo priče

Erdogan objavio tri uvjeta za primanje Finske i Švedske u NATO

Kraj Dubrovnika niče ˝Vučićev aerodrom˝. Direktor projekta: Svi ćemo imati koristi

Tko je Kaluš orkestar i kako je uopće završio na Euroviziji?

Banjalučanka šetala s bebom pa skočila u rijeku i spasila curu koja se bacila s mosta

Palestinci bijesni, mlatili su ih dok su pokapali ubijenu novinarku Al Jazeere

Finski predsjednik nazvao Putina. ˝Bila je iskrena razmjena mišljenja˝

Ukrajina pokrenula protunapad kod Izjuma

Bivši ruski oligarh objavio fotografiju: ˝Nikad nećete vidjeti ništa čudnije˝

Češka otvorila najduži viseći most na svijetu


osmrtnicama basmrtovnice