URL=https://ip.index.hr/remote/indexnew.s3.index.hr/3814f4b5-3de1-4139-9dca-63b7329cec81.jpg?width=600 Prije 80 godina u ovoj vili skovan je monstruozan plan za istrjebljenje Židova

TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Prije 80 godina u ovoj vili skovan je monstruozan plan za istrjebljenje Židova

Prije 80 godina u ovoj vili skovan je monstruozan plan za istrjebljenje Židova Prije 80 godina u ovoj vili skovan je monstruozan plan za istrjebljenje Židova
Foto: Profimedia

U OŽUJKU 1947. službenici njemačkog ministarstva vanjskih poslova odgovaraju pred tribunalom za ratne zločine u NĂĽrnbergu. Tada Robert Kempner dolazi do značajnog otkrića. U masi pisanog nasljeđa nacističke ere jedan spis izazva radoznalost zamjenika glavnog tužitelja: Crveni pečat, jasan i čitljiv - "Državna tajna".

Slijedi 15 stranica teksta pod bezazlenim nazivom Zapisnik sa sastanka. To je dokaz sustavnog uništenja europskih Židova. Zapisnik s takozvane Wannsee-konferencije 20. siječnja 1942. To je 16. kopija zapisnika, jedina sačuvana od ukupno 30, piše Deutsche Welle.

Mladi, obrazovani, ambiciozni

U vrijeme ručka, na poziv Reinharda Heydricha, šefa zloglasnog Glavnog ureda za sigurnost Rajha (RSHA) 15 muškaraca dolazi u raskošno zdanje u otmjenoj četvrti Berlina Wannsee, uz istoimeno jezero. Vani je dvanaest stupnjeva ispod nule. Došli su časnici SS-a, državni tajnici i vodeći ljudi nacističke uprave. Nisu to neka poznata imena, ali skoro svi su mladi i obrazovani. Svaki drugi je doktor znanosti. Iznad svega, oni su ambiciozni.

Oni manje zainteresirani za povijest takozvanu Wannsee-konferenciju povezuju s odlukom o Holokaustu. Međutim, to je pogrešno, zbog dva razloga. Prvo: tog dana nije donesena nikakva odluka. To je bio "informativni" sastanak. Drugo: masovno ubijanje Židova već je bilo počelo.

Heydrich je za stolom imao predstavnike svih relevantnih institucija uključujući i ministarstvo vanjskih poslova i ministarstvo prometa. Radilo se o koordinaciji planiranih deportacija i masovnih ubojstava, i o tome da se sve stavi pod odgovornost Heydricha.

To se vidi i po prvoj rečenici zapisnika: "Imenovanje za povjerenika za pripremu konačnog rješenja židovskog pitanja u Europi" za Heydricha je velik skok u karijeri.

Pola milijuna židovskih žrtava prije Konferencije

Premda mnogi to tvrde, 20. siječnja 1942. ne označava početak organiziranog masovnog ubijanja Židova. U mjesecima prije Wannsee-konferencije već je ubijeno - najčešće strijeljano - pola milijuna Židova, među njima i žene i djeca, posebno na područjima Sovjetskog Saveza koja je njemački Wehrmacht okupirao od ljeta 1941.

Odavno je bilo naznaka namjere da se uništi Židove. Još 30. siječnja 1939. Hitler je nedvosmisleno rekao da će u slučaju rata "međunarodno židovstvo" biti uništeno. Kada je 22. lipnja 1941. počeo rat protiv Sovjetskog Saveza u kojem je osvojen veliki dio te zemlje, nakon samo par mjeseci, pod vlašću nacističke Njemačke našli su se milijuni ne-njemačkih Židova.

Stručnjak za Holokaust i povjesničar Michael Wildt to smatra prekretnicom u politici progona Židova. Naime, više od jedanaest milijuna Židova više nije bilo moguće potjerivati i prisiljavali na emigraciju. "U skladu s tim planovi za 'oslobađanje' Rajha od Židova postajali su monstruozniji, gigantskiji", kaže Wildt.

Eichmann, krunski svjedok

Zapisnik na petnaest stranica ne opisuje konkretno kako su nacisti htjeli uništiti Židove. Međutim, "evakuacija na istok" zapravo podrazumijeva uništenje. Adolf Eichmann, glavni Heydrichov suradnik i sudionik Konferencije, puno godina kasnije to je bez okolišanja priznao.

Nakon njegove spektakularne otmice u Argentini koju su izvele izraelske tajne službe, na suđenju u Jeruzalemu 1961. godine, na pitanje o čemu se razgovaralo u vili, on je rekao: "Razmatrani su različiti oblici ubijanja."

"Premda se u jedinom primjerku zapisnika koriste formulacije kao 'tretirati na odgovarajući način', taj dokument predstavlja izuzetak u smislu jasnoće namjera", siguran je povjesničar Peter Longerich. Jer, kaže, sudjelovanjem na konferenciji zločin stoljeća su podržali svi: SS, ministarstva pravosuđa, unutarnjih i vanjskih poslova, obrambena industrija, stranka.

Usprkos tomu, vodeći nacisti su poslije 1945. godine govorili da o svemu tome ništa nisu znali. Među takvima su bili i Hermann Goring i Alfred Rosenberg, prvi jedan od vodećih ideologa nacista, a drugi ministar za okupirana istočna područja.

Reinhard Heydrich, koji je ubijen u jednom atentatu nekoliko mjeseci nakon konferencije, pored direktnog istrjebljenja europskih Židova imao je još jedan plan. U slučaju pobjede nad Sovjetskim Savezom planirao je Židove masovno koristiti za izgradnju cesta na istoku.

Na sedmoj stranici zapisnika piše: "…pri čemu bi nesumnjivo veliki dio otpao prirodnim putem". A "ostatak" se mora "tretirati na odgovarajući način".
OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR
OSTALE VIJESTI
Pokolj u školi u Teksasu, ubijeno 18 djece i učitelj, puno ranjenih. Napadač mrtav
Biden zapovjedio spuštanje zastava na pola koplja za žrtve pucnjave u Teksasu
Ovo je drugi najsmrtonosniji napad u osnovnim školama u povijesti SAD-a
Sjeverna Koreja ispalila balistički projektil
VIDEO Ovo je napadač (18) iz Teksasa. Objavljena snimka kada je krenuo u pokolj
Mađarska uvela izvanredno stanje. Masovni napadi u Luhansku i Donjecku
Svjedok pokolja u Teksasu: Djeca su pokušala pobjeći. Vidio sam im strah u očima
Mijenja se način financiranja WHO-a: "Ovo je povijesni trenutak"
George Soros: Kineski predsjednik krije veliku tajnu. Prijeti nam kraj civilizacije
Rusija: Sutra otvaramo koridor za strane brodove iz Mariupolja
Porfirije priznao autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve
Turci postavili zahtjeve Švedskoj i Finskoj oko ulaska u NATO
Rusija: Zauzeli smo tri grada u Donjecku
Miro Kovač: Volio bih da griješim, ali jasno je da Rusi napreduju. Zalaufali su se
VIDEO New York Times objavio snimke: "Ovako je Putin 20 godina izigravao Zapad"
Analitičar: Scenarij se mijenja. Kraj rata je daleko, ovo je Putinov ključni cilj
Vijeće Europske unije potvrdilo privremeno ukidanje carina na ukrajinske proizvode
Kijev: Traje najaktivnija faza agresije dosad. Ove bitke će odlučiti sudbinu zemlje
Njemački ministar financija: Ne bi trebalo biti zaduživanja EU za obnovu Ukrajine
Mađarska proglasila izvanredno stanje zbog rata u UkrajiniSVASTARIJE

Kraj jedne ere: New York službeno uklonio telefonske govornice

VIDEO Golemi požar u tvornici u Bihaću

Zelenskij: Spreman sam razgovarati s Putinom, ali samo o jednom pitanju

Italija razvila plan za mir u Ukrajini, Rusija reagirala

Putin i Lukašenko se rugali Zapadu

Erdogan: Grčki premijer Mitsotakis za mene više ne postoji

Petero poginulih u padu malog aviona u Francuskoj

U Saudijskoj Arabiji obavljen prvi let sa ženskom posadom

VIDEO Boeingov Starliner prvi put došao na Međunarodnu svemirsku stanicu

VIDEO Tornado poharao dijelove Njemačke: 50-ak ozlijeđenih, nekoliko poginulih


osmrtnicama basmrtovnice