TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Rusi su skoro opkolili ključni grad. "Vode se najintenzivnije borbe od početka rata"

*
Rusi su skoro opkolili ključni grad. "Vode se najintenzivnije borbe od početka rata" Rusi su skoro opkolili ključni grad. "Vode se najintenzivnije borbe od početka rata"
Foto: Profimedia

BITKA za Severodonjeck, grad u regiji Donbas koji je prije ruske invazije imao oko stotinu hiljada stanovnika, trenutno je glavno žarište rata u Ukrajini. A ta bitka, prema svemu sudeći, ulazi u odlučujuću fazu. 

Grad je s užom okolicom, naime, već okružen s tri strane, a ruske i separatističke snage ga bjesomučno pokušavaju okružiti i s četvrte i tako zatvoriti obruč - ili kako bi lakše uništili ukrajinsku obranu zajedno sa samim gradom, ili kako bi opsadnom taktikom izgladnjivanja natjerali ukrajinske snage na predaju - baš kao što su to napravili u Mariupolju. 

Da bi ovaj grad mogao doživjeti sličnu sudbinu kao Mariupolj, upozorila je u ponedjeljak i ukrajinska povjerenica za ljudska prava Ljudmila Denisova. Ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba nazvao je rusku ofenzivu na preostali ukrajinski teritorij Donbasa, odnosno oblasti Luhansk i Donjeck koje ruski separatisti svojataju, "najvećom ofenzivom na europskom tlu od Drugog svjetskog rata".

Guverner Luhanska: Rusi su poslali 25 bataljuna na Severodonjeck

Guverner oblasti Luhansk Serhij Hajdaj u ponedjeljak je izvijestio da je ruski napad iz četiri smjera odjednom odbijen. Jučer je objavio novi dramatični izvještaj o situaciji na bojištu: "Obrana Severodonjecka se i dalje drži. Grad je potpuno pod kontrolom ukrajinskih vlasti. Rusi su koncentrirali gotovo sve svoje snage, 25 bataljuna, na zauzimanje grada."

>> U Mađarskoj izvanredno stanje. Ukrajina: Ovaj napad mogao bi odrediti sudbinu zemlje

"Ovdje je situacija teška jer je ruska vojska sada bacila sve snage na zauzimanje regije Luhansk", konstatirao je Hajdaj i objasnio da povlače snage iz Harkivske oblasti, gdje Ukrajinci provode iznenađujuće uspješnu protuofenzivu, zatim trupe koje su bile uključene u opsadu osvojenog Mariupolja, proruske separatističke milicije, pa čak i svježe mobilizirane trupe iz Sibira - i sve ih šalju u Luhansk i Donjeck.

Prema procjenama, u gradu je ostalo još oko petnaest hiljada stanovnika koji se po skloništima skrivaju od neprestanog bombardiranja, raketiranja i paljbe minobacača i topništva. Hajdaj za te stanovnike, koje je još početkom travnja uzalud pozivao da se hitno evakuiraju iz Luhanske oblasti (onog malenog dijela koji je još pod ukrajinskom kontrolom), sad nije imao dobre vijesti. 

"U ovom trenutku neću reći bježite, evakuirajte se. Sad kažem da ostanete u skloništima. Intenzitet granatiranja je takav da nam ne dozvoljava da mirno okupimo ljude i dođemo po njih", objavio je na aplikaciji Telegram. 

-->

Jutros je, pak, objavio da se ruske snage približavaju gradu sa svih strana, da je situacija sve gora i da "naprosto brišu Severodonjeck s lica zemlje". Rodion Mirošnik, veleposlanik samoproglašene Narodne Republike Luhansk u Rusiji, proglasio je slavodobitno da se "ukrajinska obrana urušava" i da je u tijeku ofenziva na gradić Zolote, južno od Severodonjecka.

Rusi napreduju i u Donjeckoj oblasti, gdje su zauzeli Svitlodarsk i još dva manja gradića, što je u utorak potvrdio guverner te regije Pavlo Kirilenko. Proruski separatisti, pak, tvrde da su ušli i u gradić Liman i da drže već polovinu grada.

Sad je već prilično jasno da je potpuno osvajanje Donbasa - u kojem su separatisti (koji su pod potpunom kontrolom Moskve) proglasili takozvane Narodnu Republiku Luhansk i Narodnu Republiku Donjeck - glavni strateški cilj režima Vladimira Putina nakon što je bio prisiljen odustati od onih ambicioznijih, prvo od Kijeva, Černihiva i Sumija na sjeveru zemlje, a potom i od Harkiva i okolice.  

Zelenskij: 50-100 ukrajinskih vojnika gine u Donbasu svaki dan

Glavni stožer ukrajinske vojske ustvrdio je u ponedjeljak da su ruske snage u pokušaju da opkole Severodonjeck i Lisičansk "pretrpjele iznimno velike gubitke pokraj Severodonjecka", ali da ne prestaju napadati.

-->

Ukrajinsko ministarstvo obrane također je objavilo da ruske snage pokušavaju probiti ukrajinsku obranu sjeverno i zapadno od gradića Popasne u Luhansku, koji su već razorili i potom osvojili prije dva tjedna. Namjera im je sad da dopru do Bakmuta, ključnog mjesta koje služi kao zapovjedni centar za dobar dio ukrajinskih snaga na tom području. A prema aktualnim vijestima, već se vode žestoke borbe za to mjesto. 

Lisičansk je još jedan grad od stotinjak hiljada ljudi (prije rata), smješten odmah s druge strane strateške rijeke Sjeverni Donjec. I on bi se mogao naći u okruženju, ovisno o tome uspiju li ruske snage formirati obruč sa zapadne strane rijeke, što će im ipak mnogo teže poći za rukom.

"Ako unište još jedan most, onda će grad biti potpuno odsječen, nažalost", rekao je Hajdaj za Severodonjeck. Međutim, neki analitičari rata u Ukrajini, poput vojnog eksperta i autora niza ratnih knjiga Toma Coopera, tvrde da su ruski minobacači 20. ili 21. svibnja uništili posljednji most koji povezuje Severodonjeck s Lisičanskom. S druge strane, Cooper navodi da je rusko napredovanje iz Popasne zaustavljeno ili barem usporeno jer su Ukrajinci doveli značajno pojačanje na tu poziciju. 

Težak izbor pred ukrajinskim braniteljima

Cooper zaključuje da Rusi kasne gotovo dva tjedna s pravcem napada iz Popasne i da su dosad mogli zatvoriti "kotao" oko Severodonjecka i Lisičanska da su bolje koordinirali svoju ofenzivu, ali i dodaje da ruska pojačanja i dalje pristižu na tu poziciju. Obrambeni analitičar Michael Clarke objasnio je, pak, za Sky News da je pred Ukrajincima težak izbor - povući se iz grada i ostaviti naoružanje iza sebe ili braniti opkoljeni grad do kraja.

-->

Stvari ipak treba staviti u perspektivu prije nego što zaključimo da je ruska pobjeda neminovna. Unatoč sve alarmantnijem razvoju situacije u Donbasu, rusko teritorijalno napredovanje ondje je i dalje "marginalno", prema analizi Instituta za ratne studije.

Također, karta jasno pokazuje koliko je taj potencijalni ruski obruč, odnosno "kotao" o kojem proruski analitičari i komentatori s ushitom govore već tjednima, manji od onog koji se na početku spominjao. Očito je da neće obuhvatiti Kramatorsk i Slovjansk, najveće gradove oblasti Donjeck.

Takvo okruženje čini se prezahtjevnim za trenutne operativne, taktičke, logističke i ostale kapacitete posrnule ruske vojske, koja je u dosadašnjem ratu doživjela debakl za debaklom. Ovaj je Institut stoga u današnjem izvještaju zaključio da su Rusi vjerojatno odustali od velikog okruživanja ukrajinskog dijela Donbasa i umjesto toga pokušavaju s manjim obručima i postepenim dobicima. 

-->

Robert Barić: Zadnjih tjedana dana vode se najintezivnije borbe od početka rata

Da su Rusi bili prisiljeni drastično smanjiti svoje ambicije i opseg prodora na istoku, konstatirao je u razgovoru za Index i vojni analitičar i docent na Fakultetu političkih znanosti Robert Barić. On smatra da, u svjetlu novih ruskih napredovanja, postoji mogućnost da Severodonjeck Lisičansk padnu, "ali to opet ne mijenja opću ocjenu da će se to pretvoriti u pozicijski rat".

"Zadnjih tjedan dana su, prema novim podacima, vođene najintezivnije borbe od početka rata upravo u Donbaskoj izbočini", ističe Barić: "Obje strane sve su više iscrpljene i s obzirom na gubitke će morati stati i pokušati se oporaviti, negdje do augusta, a onda ćemo vidjeti što će biti dalje."

>> Tko pobjeđuje nakon tri mjeseca rata? "Rusi će uskoro morati prekinuti napade"

"Na kraju se pokazalo da ruska strana nije sposobna za izvođenje takvih dubokih prodora (od Izjuma u Harkivskoj oblasti prema Slovjansku i Kramatorsku, op.a.) iako su sami Rusi izmislili takve duboke operacije još u 2. svjetskom ratu. Rusi se očito boje izaći izvan dometa svog topništva", rekao nam je Barić i podsjetio da su zbog rasputice Rusi bili ograničeni na kretanje cestama te da teren na sjeveru Donbasa nije čista ravnica kao u ostatku regije, već brežuljkasti teren sa šumama i rijekama, što otežava posao napadačima.

Robert Barić: Ukrajinci bi mogli odsjeći rusku opskrbu i napasti s boka

"Oni su dosad napredovali po pet-deset kilometara. Da, zauzeli su Popasnu, Rubižne, Kreminu, ta pod navodnicima manja mjesta koja spadaju u prsten industrijskih gradova oko Severodonjecka. Naravno, od te industrije tamo više nema ništa. Čak i ako Rusi to osvoje, to je doslovno sve uništeno borbenim djelovanjem, odnosno topništvom", objašnjava Barić.

"Rusko napredovanje kod Izjuma je na neko vrijeme stalo. Oni su tamo pokušali s nekim napadima, ali bez uspjeha. I sad je važno ono što će se dogoditi kod Harkiva, gdje Ukrajinci nastoje proširiti oslobođenu zonu i ugroziti ruske opskrbne linije koje idu od Belgoroda prema Izjumu. Ako ih ugroze, javlja se mogućnost da ukrajinske snage pokrenu ofenzivu kod Izjuma i napadnu ruske snage koje nastoje osvojiti Severodonjeck i Lisičansk s boka. Ali, pazite, to nisu male udaljenosti i napad je mnogo teže izvesti nego obranu", ocjenjuje Barić. 

"Ukrajincima je sad važno da kroz mobilnu obranu, u čemu su majstori, posebno korištenjem topničkih i oklopno-mehaniziranih postrojbi, zaustave ruske napade. Tu im jako pomaže dobivanje preciznih taktičkih podataka od Amerikanaca u realnom vremenu, u roku od tri do pet minuta, ali Rusi i dalje imaju masu, od topništva nadalje", ističe Barić.

Zelenskij: Rusija ima 20 puta više vojne opreme u Donbasu nego Ukrajina

Jedan od glavnih problema s kojima se Rusi suočavaju i za koji nema naznaka da ga u kratkom roku mogu riješiti naprosto je nedostatak ljudstva. Barić naglašava da je za uspješnu ofenzivu potreban minimalni omjer napadača i branitelja od tri prema jedan, a idealan bi bio omjer pet prema jedan. A Rusi ni blizu nemaju takvu brojčanu prednost. 

"Oni pokušavaju stalnim topničkim udarima iscrpiti ukrajinsku obranu i prisiliti je na povlačenje. Tako im nanose gubitke, ali to dosad nije baš rezultiralo prodorima koje su očekivali. Tu je potrebna dobra koordinacija zračnih snaga, topništva i pješaštva kojeg nemaju dovoljno, što se sad definitivno vidi", obrazlaže Barić.

>> Ruski gubici kod ključne rijeke još teži nego što se mislilo. Evo kako su uništeni

"Sad kad je Ukrajina dobila ovo zapadno topništvo, posebno američke haubice M777, to se vrlo vjerojatno već pokazalo u ona tri ruska pokušaja prelaska rijeke Sjeverni Donjec pri kojima je kompletno razbijena jedna borbena skupina veličine bojne - 700-800 mrtvih, deseci uništenih oklopnih vozila, inženjerska tehnika, pontonski mostovi. To pokazuje da Putin ima velike ambicije, ali nisam siguran da ih ruska vojska u ovom trenutku može ostvariti", tvrdi Barić.

Ipak, kako je Zelenskij rekao u virtualnom obraćanju Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, Rusija ima 20 puta više vojne opreme u Donbasu nego Ukrajina, kojoj je prijeko potrebno više dalekometne artiljerije kako bi obranila taj dio zemlje. 

Bitka koja bi mogla odlučiti "sudbinu zemlje"

"Sada promatramo najaktivniju fazu pune agresije koju je Rusija pokrenula protiv naše zemlje. Situacija na (istočnom) frontu je izuzetno teška, možda se upravo sada (tamo) odlučuje o sudbini ove zemlje", rekao je, pak, glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane Oleksandr Motuzjanik.

Kad bi Rusija zaista osvojila cijeli Donbas, to bi svakako predstavljalo značajan uspjeh i Putin bi to vjerojatno mogao upakirati kao pobjedu. Njegovi separatistički vazali prije invazije držali su samo trećinu te industrijske regije, koja ima skoro 40% etničkih Rusa i oko 70% onih kojima je materinji jezik ruski.

No cinizam Putinovog režima, koji je poslao vojsku preko granice pod izlikom zaštite ruskih govornika i etničkih Rusa od "genocida" koji vrše ukrajinski "nacisti", nemoguće je dovoljno naglasiti - jer Donbas je sada u ruševinama, od potpuno devastiranog Mariupolja na jugu do Severodonjecka na sjeveru. 

Zelenskij je prošli tjedan prigodno opisao situaciju u "potpuno uništenom" Donbasu kao "pakao, bez pretjerivanja", posebno ističući "brutalno i apsolutno besmisleno bombardiranje Severodonjecka". Ruske šanse da osvoje Donbas i dalje su - mjesec i pol dana od početka velike ofenzive na mnogo manjoj fronti nego u prvoj fazi rata - pod velikim znakom upitnika. No sigurno je da će ga prvo morati sustavno uništiti, što je pothvat koji su već dobrim dijelom ostvarili.  

2 (1 + 1)
OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR
OSTALE VIJESTI
U napadu u Kijevu ubijena jedna osoba. Putin prvi put od početka rata ide van Rusije
Ruski mediji: Ukrajina napala naftnu platformu tvrtke s Krima
Putin u rat poslao pretilog generala? "Ruča pet puta dnevno i strusi litru votke"
Norveški premijer: Pucnjava u gej klubu neće zaustaviti borbu za jednaka prava
Rusija: Nismo gađali civilne ciljeve u Kijevu, pogođena je vojna tvornica
Putin prvi put od početka rata u Ukrajini putuje izvan Rusije
Tisuće ljudi u Madridu prosvjeduju protiv NATO-a
Uhićenja u Njemačkoj nakon sukoba policije i prosvjednika protiv G7
Svjetski čelnici se rugali Putinu na ručku
Mađarska upozorila EU: "Ljudi, urazumite se"
Napadač (27) u Chicagu pucao u kolege. Jedna osoba mrtva, dvoje ranjeno
Johnson želi da se Ujedinjeno Kraljevstvo ponovo angažira u Europi
Povjerenik njemačke vlade za Poljsku: Razumijem razočaranje u Njemačku, ali...
U noćnom klubu u Južnoj Africi pronađeno 20 tijela. Svi su u dobi od 18 do 20 godina
Britanija uvodi doživotni zatvor za vozače koji ubiju nekoga na cesti
Ustavni sudac: Zabrana pobačaja u Hrvatskoj? Nemam čarobnu kuglu
Biden i Johnson: NATO i G7 moraju održati jedinstvo po pitanju Rusije
Britanski list: Princ Charles u aktovki dobio milijun eura od katarskog šeika
VIDEO Rusi raketirali Kijev, stižu snimke. "Ubijen je otac sedmogodišnje djevojčice"
VIDEO Putinov ministar obrane prvi put od početka invazije došao u UkrajinuSVASTARIJE

Nova studija: Jednostavan test od 10 sekundi otkriva rizik od ranije smrti

Milano zbog suše gasi fontane

U EU raste nervoza zbog plina: ˝Pred nama je vrlo teška zima˝

VIDEO Ovo je trenutak kad je napadač krenuo pucati po gej klubu u Oslu. Stižu detalji

Pucnjava u norveškom noćnom klubu: Dvoje ubijenih, 19 ozlijeđenih

Johnson: Bojim se da će Ukrajina biti prisiljena sklopiti loš mir

Biden o odluci Vrhovnog suda: Ovo je tužan dan

Obama o zabrani pobačaja: To je napad na slobode. Trump: Sve je u skladu s ustavom

Reakcije svjetskih vođa na zabranu abortusa: ˝Velik udarac ljudskim pravima˝

Lavrov: EU i NATO se udružuju za rat protiv Rusije


osmrtnicama basmrtovnice