URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/01503d06-f745-49c2-bbfc-497c35276c45.jpg?width=600 Šef diplomacije Litve: Upozoravali smo vas na Rusiju, rekli ste da smo alarmistiTUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Šef diplomacije Litve: Upozoravali smo vas na Rusiju, rekli ste da smo alarmisti

Šef diplomacije Litve: Upozoravali smo vas na Rusiju, rekli ste da smo alarmisti Šef diplomacije Litve: Upozoravali smo vas na Rusiju, rekli ste da smo alarmisti
Foto: EPA

"UNATOČ okrutnosti i mržnji koju je proširio režim ruskog predsjednika Vladimira Putina, Ukrajina nastavlja pružati otpor agresoru - i spremna je boriti se do pobjede.

Prije godinu dana mnogi su sumnjali u Ukrajinu. Sugerirali su da će za nekoliko dana, najviše par tjedana, Rusija zauzeti Kijev. A neki od tih glasova koji su se tada očito pokazali u krivu sada iznose "mirovne planove" potičući Ukrajinu da prihvati ustupke u pogledu svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta u zamjenu za pristanak Rusije da prekine rat.

Ali ti se mirovni planovi temelje na prevladavajućim mitovima s kojima se moramo suočiti prije nego što postanu stvarnost", za Politico piše Gabrielius Landsbergis, ministar vanjskih poslova Litve.

U nastavku prenosimo njegov tekst.

Prvi mit - Ukrajina ne može osloboditi svoj teritorij

Ukrajina je već srušila ovu tvrdnju oslobodivši teritorij pod kontrolom Rusije - od predgrađa Kijeva do Harkiva i Hersona. Ukrajinci imaju volju za borbom i učinkovitu strategiju da povrate sve što im pripada. Naš tempo podrške ometa njihovu sposobnost bržeg djelovanja i u konačnici povećava broj smrtnih slučajeva.

Više oružja, više streljiva, više obuke je siguran put do potpune obnove ukrajinskog suvereniteta nad teritorijem. A da bismo to postigli, potrebna nam je dugoročnija strategija koja će Ukrajini omogućiti da u potpunosti potisne Rusiju izvan svojih međunarodno priznatih granica.

Drugi mit - Rusija je nepobjediva

Unatoč ruskom zanemarivanju ljudskih života i spremnosti da odbaci vojnike kao topovsko meso, rusko bezobzirno brojanje tijela još uvijek ne može nadoknaditi razlike u sposobnostima. Ukrajinske trupe imaju visok moral, kompetentne zapovjednike i pristup daleko superiornijoj tehnologiji.

Također moramo prihvatiti stvarnost da Zapad - s proizvodnjom obrambene industrije koja je još uvijek na mirnodopskim razinama - još nije ni počeo pokazivati svoje pune vojne potencijale. Sam kombinirani nordijsko-baltički nominalni BDP veći je od ruskog, a stvarne činjenice poput ovih trebale bi oblikovati strategiju Zapada, a ne narativ Moskve da je ravnopravna NATO-u. Način razmišljanja, odlučnost i politička volja su ključni.

Treći mit - Rusija će se iscrpiti i htjeti se nagoditi

Putin nije spreman zadovoljiti se poštenim i trajnim mirom. Baš kao i 2008. i 2014. godine, i ovaj najnoviji rat potiče ruski revanšizam, a kada zapadni partneri govore o mogućem rješenju ili zamrzavanju sukoba, Moskva to ne doživljava kao rješenje, već kao znak zamora Zapada.

Umjesto približavanja mira, stalni razgovori o okončanju rata pregovorima samo povećavaju njegovu cijenu za Ukrajinu - i za zapadne saveznike. Stoga će se ovaj rat morati "riješiti" na bojnom polju s obzirom na to da bi bilo kakav dogovor koji Rusiji daje stvarne ili percipirane dobitke bio samo odušak prije sljedeće faze ovog rata.

Četvrti mit - Krim je crvena linija za Putina

Putin voli crtati linije u pijesku. Zna da će ih Zapad shvatiti ozbiljno, kao što bi shvatio i svoje. I tokom ovog rata Putin je uvijek iznova povlačio nove crvene linije.

Međutim, ove linije ograničavaju brzinu našeg donošenja odluka. Međunarodno dogovorene granice mogu biti jedina crvena linija, a Krim je Ukrajina. Zaustavljanje Ukrajine da vrati Krim nikad neće spriječiti Putina da poželi još više.

Peti mit - postoji suživot s Putinovom Rusijom nakon rata

Putin i neki na Zapadu još uvijek računaju na ideju da će "Rusija i dalje biti tamo" nakon rata i stoga planiraju povratak uobičajenom životu. To je nešto što dolazi s prevladavajućim strahovima da će Putinov nasljednik biti još nemilosrdniji i osvetoljubiviji.

Međutim, poraz Rusije ne trebamo vidjeti kao prijetnju, već kao priliku za izgradnju drugačije, transformirane zemlje, koja više neće prijetiti svojim susjedima. Umjesto da se bojimo transformacije Rusije, moramo prihvatiti da, iako je prošlo 30 godina, raspad Sovjetskog Saveza još uvijek nije dovršen - i nikada neće biti dok se način razmišljanja u Moskvi ne promijeni.

Šesti mit - svi ratovi završavaju pregovorima

Ovo je narativ koji neće izdržati test povijesti. Poslije Drugog svjetskog rata europske zemlje nisu povratile svoje teritorije nakon diplomatskog kontakta s nacističkim režimom. Zamislite da ste sjeli za pregovarački stol s Adolfom Hitlerom krajem 1942. godine, kada je zaglavio u Staljingradu, ali dok je pola Europe još uvijek bilo okupirano.

Štoviše, je li ijedan sporazum o prekidu vatre s Rusijom ikad doista donio održivi mir? Ako je tako, zašto Gruzijci još uvijek idu u krevet strahujući da će im sljedeći napad oduzeti vlastitu zemlju? Jesu li sporazumi iz Minska zaustavili rat ili su dali Rusiji vremena da se pripremi za sveobuhvatni napad?

Budimpeštanski memorandum iz 1994., koji je Ukrajini dao sigurnosna jamstva u zamjenu za odustajanje od nuklearnog oružja, također se pokazao kao prazno obećanje. Dakle, Rusija sada mora biti vojno poražena, a ne primati bilo kakve pozive na mirovnu konferenciju. A Ukrajinu treba pozvati u NATO čim se za to steknu uvjeti jer samo NATO može dati stvarna sigurnosna jamstva.

Sedmi mit - baltičke zemlje i Poljska žele samo osvetu Rusiji

Rat protiv Ukrajine hrani se ljutnjom Rusije zbog raspada Sovjetskog Saveza. A ruski osvetnički imperijalistički program egzistencijalni je izazov ne samo za Ukrajinu već i za sve pogranične države - uključujući i Litvu.

Ali svaka odluka koju smo donijeli u posljednja tri desetljeća odnosi se na stvaranje sigurnosti za naše narode. Kad smo upozoravali na opasnost od Rusije, odbacili su nas kao alarmiste - ali se pokazalo da smo bili u pravu. I dalje izražavamo svoju zabrinutost jer znamo da Putinov režim još nije gotov i da svijet neće biti siguran dok ne bude gotov.

Kao i Ukrajina, želimo pravedan i trajan mir. Ali ako Ukrajina bude prisiljena na nagodbu, to neće donijeti ni pravdu ni mir. Zato je pobjeda Ukrajine i naša pobjeda. Njihova sigurnost je i naša sigurnost. I samo pobjeda zaustavit će Putina od novog napada, zaključuje Landsbergis.
OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR
OSTALE VIJESTI
Trump žestoko napao ministarstvo pravosuđa zbog optužnice
"Samo 15% skloništa u Kijevu u dobrome stanju". Zelenski: Počela je protuofenziva
Zašto Ukrajinci šute o protuofenzivi? Zato što im ne ide dobro
Zloglasni američki bombaš Unabomber nađen mrtav u zatvorskoj ćeliji
VIDEO Eksplozija u tvornici eksploziva u glavnom gradu Turske, petero mrtvih
Počela je ukrajinska protuofenziva. BBC objavio prvu analizu
Šef islamske zajednice bijesan zbog izjave zločinca Kordića: "Zaslužuje prokletstvo"
Ukrajinski ministar: Samo 15% skloništa u Kijevu je u dobrom stanju
U glavnom gradu Sudana mirno, na snazi 24-satni prekid vatre
Tomašević na Prideu: Desničari šire mržnju protiv LGBT ljudi
Kanadski premijer okrivio Rusiju za uništenje brane
Milanović: Ustaše su bili kavaliri za one koji su se borili uz pozdrav Slava Ukrajini
Zelenski potvrdio: Počela protuofenziva
Johnsonov iznenadni odlazak iz parlamenta uzdrmao britanske konzervativce
Kirurg koji je operirao Papu: Ostat će u bolnici barem cijeli idući tjedan
U Kanadi gore stotine šumskih požara, najteže je u Quebecu. Stiže pomoć iz Francuske
Dolazi novi migrantski val. EU pripremila novi plan i pravila
Šef separatista: Dnjepar će se za tjedan dana vratiti u korito, već je pao tri metra
Nizozemska: Rusija neće blokirati EUFOR u BiH, no spremni smo i na taj scenarij
Putin će u srpnju rasporediti nuklearno oružje u BjelorusijiSVASTARIJE

Djeca nestala u padu aviona u Kolumbiji pronađena živa nakon nekoliko tjedana

Mediteran se opasno zagrijava. ˝Započeli smo nešto što ne možemo zaustaviti˝

Trump u kupaonici držao vojne tajne i nuklearni program SAD-a

Pogledajte nevjerojatne fotografije narančastog neba u američkim gradovima

Ovo je sirijski kršćanin koji je nožem izbo djecu u Francuskoj. Vikao je Isusovo ime

Foreign Policy: Putin je u škripcu. Rusija sve više sliči državi koja se raspada

Sirijac u Francuskoj izbo trogodišnju djecu, troje kritično. Širi se snimka bijega

Zapalio se vlak u tunelu u Tirolu, evakuirane stotine putnika

VIDEO Ovo je New York danas. Izdano upozorenje za 55 milijuna ljudi: Ne izlazite

Erdogan: Neka se osnuje povjerenstvo za istragu rušenja ukrajinske brane


osmrtnicama basmrtovnice