URL=https://ip.index.hr/remote/indexnew.s3.index.hr/858a1dc8-7ce7-4fad-b63f-9670a27f468c.jpg?width=600 Srušio se "nevidljivi" američki avion. Amerika želi hitno do njega, prije Kineza

TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Srušio se "nevidljivi" američki avion. Amerika želi hitno do njega, prije Kineza

Srušio se "nevidljivi" američki avion. Amerika želi hitno do njega, prije Kineza Srušio se "nevidljivi" američki avion. Amerika želi hitno do njega, prije Kineza
Foto: EPA

PREKJUČER se u Južno kinesko more srušio američki F-35C, jedan od najmodernijih "nevidljivih" borbenih aviona na svijetu. Američka ratna mornarica sad ga pokušava izvući iz dubina. Radi se o ekstremno kompleksnoj operaciji, za koju analitičari kažu da će biti pod posebnom prismotrom Kine, javlja CNN.

Što se točno dogodilo?

F-35C, posljednji borbeni avion koji je ušao u sastav američke ratne mornarice, prisilno je sletio na nosač zrakoplova USS Carl Vinston tokom rutinske operacije izvedene u ponedjeljak, objavila je mornarica. Prilikom prisilnog slijetanja avion vrijedan 100 milijuna dolara je otklizao i pao u more, a pilot se spasio izbacivanjem sjedala, rekli su mornarički dužnosnici. U incidentu je ozlijeđen pilot i čest članova posade američkog nosača zrakoplova. 

Šteta nastala na Carlu Vinsonu je minimalna te su i nosač aviona i svi ostali zrakoplovi nastavili normalno funkcionirati, američka ratna mornarica sad se suočava s golemim izazovom - izvlačenjem aviona F-35 s dna oceana u vodama koje su već neko vrijeme u centru pažnje Pekinga.

 

Američka mornarica zasad nije objavila nikakve planove izvlačenja aviona. "Američka ratna mornarica radi na planovima izvlačenja aviona F-35C, koji je sudjelovao u nesreći na palubi USS Carl Vinson", rekao je danas za CNN poručnik Nicholas Longo, glasnogovornik američke 7. flote.

Kina tvrdi da je cijelo Južno kinesko more njihovo

 

Iako mornarica nije objavila gdje se točno u Južnom kineskom moru dogodila nesreća, Peking tvrdi da cijelo Južnokinesko more (oko 3.3 milijuna četvornih kilometara) spada u kineski teritorij, a svoje tvrdnje potkrijepili su izgradnjom serije vojnih baza na otocima u tom moru. Uz to, kineska ratna mornarica i obalna straža neumorno patroliraju vodama Južnog kineskog mora.

Sjedinjene Države ne slažu se s kineskim tvrdnjama o teritorijalnosti Južnog kineskog mora te koristi manevre i operacije poput one u kojoj sudjeluje nosač aviona Carl Vinson kako bi promovirale vlastitu tezu o "slobodnom i otvorenom indopacifičkom području".

Kineska vlada službeno nije komentirala nesreću, a državni mediji o njoj izvještavaju pozivajući se na strane medije. No analitičari s kojima je razgovarao CNN uvjereni su da će Kinezi htjeti pogledati potonuli F-35. 

Što bi Kina mogla napraviti oko američkog aviona?

"Kina će pokušati locirati i pregledati avion koristeći podmornice i ronilice koje su specijalizirane za urone na velikim dubinama", rekao je za CNN Carl Schuster, bivši šef operacija u obavještajnom centru američkog pacifičkog zapovjedništva.

 

Schuster, ujedno i bivši kapetan američke ratne mornarice, kaže kako je moguće da bi Kina mogla tvrditi da ima pravo izvući avion s dna oceana, pozivajući se pritom na svoju tezu da Južno kinesko more spada u teritorij Kine.

"Izvlačenje aviona upotrebom komercijalnih sredstava ili sredstava obalne straže moglo bi omogućiti Pekingu da jednostavno kaže kako uklanjaju potencijalnu opasnost za okoliš ili da uklanjaju stranu vojnu opremu iz svojih teritorijalnih voda", rekao je Schuster. No drugi analitičari smatraju da bi takva operacija predstavljala prevelik politički rizik za Kinu.

"Ne vjerujem da Peking ima želudac za to, ali..."

"Otvorenim ulaskom u takvu operaciju Kina bi riskirala jačanje tenzija s SAD-om. Ne vjerujem da Peking ima želudac za to", smatra Collin Koh iz singapurske Škole za međunarodne odnose. "No možemo očekivati da će Kinezi pažljivo pratiti bilo kakav pokušaj Amerikanaca da izvuku avion na površinu", dodaje.

 

S obzirom na činjenicu da bi operacija izvlačenja aviona F35 na površinu mogla potrajati mjesecima, za očekivati je da će američka ratna mornarica u blizini mjesta nesreće zadržati nekoliko brodova. Koliko će sve skupa trajati, ne zna se, budući da je nepoznat podatak o dubini oceana na mjestu nesreće

 
OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR
OSTALE VIJESTI
Pentagon poslao upozorenje. Zapovjednik Azova: U čeličani smo, u tijeku je operacija
Analitičar u Otvorenom: Rusija se strahovito preračunala. Turska će biti gubitnik
Ukrajinsko izvješće: Rusi su demoralizirani, dio vojnika nije dobio plaću
Finska premijerka: NATO ne planira postaviti nuklearno oružje u Finsku
Pentagon: Rat bi mogao još dugo trajati
Glavni ukrajinski general: Prestali smo se samo braniti, izveli smo protunapade
Otac Borisa Johnsona dobio francusko državljanstvo
Twitter ima novu politiku zbog rata u Ukrajini, žele spriječiti širenje fake newsa
Kako se šire majmunske boginje i koji su simptomi? Evo što kaže liječnik
Kongres SAD-a odobrio 40 milijardi dolara za Ukrajinu, države G7 18.4 milijarde
Zapovjednici ruske i američke vojske razgovarali prvi put od početka rata
VIDEO Zapovjednik iz Azova: U tijeku je određena operacija, hvala cijelom svijetu
BBC tvrdi da ima snimku tajnog agenta koji bivšoj djevojci prijeti mačetom
Dva milijuna zaraženih u Sjevernoj Koreji. Prije tjedan dana su prijavili prvi slučaj
Svi pregovori Rusije i Ukrajine su ispali promašaj. Kako ovo uopće može završiti?
Šef središnjice spašavanja na moru opisao potragu za posadom talijanskog tegljača
Biden: Švedska i Finska ispunjavaju sve uvjete za ulazak u NATO
Švedski europarlamentarac poručio Milanoviću: Veta mogu ići u oba smjera
Policajac u SAD-u pucao elektrošokerom na čovjeka na benzinskoj: "Skuhao ga živog"
Šef NATO-a: Različita mišljenja u savezu nisu ništa neobičnoSVASTARIJE

Svi pregovori Rusije i Ukrajine su ispali promašaj. Kako ovo uopšte može završiti?

Zapovjednici ruske i američke vojske razgovarali prvi put od početka rata

Talibani naredili da televizijske voditeljice moraju pokrivati lice

Još dva ruska vojnika priznala krivnju za ratne zločine

Erdoganov savjetnik: Finska i Švedska mogu u NATO samo ako se ispune naši zahtjevi

Operiran je Željko Komšić

Ruski vojnik priznao da je ubio civila, prijeti mu doživotna kazna

Otkriveni detalji o padu kineskog putničkog aviona, moguće da je namjerno srušen

Stručnjaci: Sjeverna Koreja bez cjepiva protiv korone, na rubu su katastrofe

Urnebesan oglas tipa koji prodaje auto postao hit: ˝Zamijeniš jedan dio, ode ih 10˝


osmrtnicama basmrtovnice