URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/156be7bc-69da-43cb-9f72-48905b6d901e.jpg?width=600 Što je s Mađarima u Ukrajini? Podijeljeni su između Kijeva i OrbanaTUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Što je s Mađarima u Ukrajini? Podijeljeni su između Kijeva i Orbana

Što je s Mađarima u Ukrajini? Podijeljeni su između Kijeva i Orbana Što je s Mađarima u Ukrajini? Podijeljeni su između Kijeva i Orbana
Foto: FaH

SVE DO LISTOPADA srednjovjekovni dvorac na brdu iznad Mukačeva u najzapadnijoj ukrajinskoj regiji krasio je kip mađarskog nacionalnog simbola - mitološke ptice turul. Gradonačelnik Mukačeva naredio je tada da se turul zamijeni ukrajinskim simbolom - trozubom, što je uznemirilo veliku mađarsku zajednicu u Zakarpatju i izazvalo prosvjede Budimpešte.

Multietničko Zakarpatje graniči s Poljskom, Slovačkom, Mađarskom i Rumunjskom, a u njemu živi više od 100 hiljada Mađara koji su najveća manjinska skupina. Ta je pokrajina geografski bliže Budimpešti nego Kijevu i bila je dio Austro-Ugarske Monarhije do Prvog svjetskog rata.

Turul je "šovinistički simbol mađarske imperijalne ere i mjesto mu je u muzeju", rekao je za AFP gradonačelnik Mukačeva Andrij Baloha. "Samo trozub treba biti na dvorcu", istaknuo je.

"Isto vrijedi i za zastave na općinskim zgradama", rekao je 34-godišnjak, referirajući se na još jedan lokalni dekret kojim se zabranjuje isticanje mađarskih zastava.

Pogoršanje odnosa

To su zadnje mjere u nizu onih koje su uznemirile zakarpatske Mađare, od kojih su mnogi pobjegli u Mađarsku kako bi izbjegli služenje vojnog roka nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Odnosi između Ukrajine i Mađarske, članice EU i NATO-a, pogoršali su se u godinama i prije ruske agresije na Ukrajinu zbog sukoba oko prava na obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina.

Mađarski premijer Viktor Orban opstruirao je jačanje veza NATO-a s Ukrajinom zbog jezičnog spora, a Kijevu je tokom rata dao samo mlaku podršku.

Orban je također ustvrdio, ne navodeći detalje, da su etnički Mađari prisiljeni služiti vojsku i da u velikom broju ginu na bojištu.

Iako je Mađarska poslala pomoć i primila izbjeglice, Orban, koji je bio blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu prije rata, odbija poslati oružje Kijevu, protivi se sankcijama Rusiji i umjesto toga poziva na mirovne pregovore.

Zbog takvog pristupa Ukrajinci poput Balohe opisuju Orbana kao "proruskog" i sumnjaju da Budimpešta želi pripojiti Zakarpatje. "Važno je pokazati da Zakarpatje jest, bilo je i bit će sastavni dio Ukrajine", rekao je braneći svoje kontroverzne odluke.

"Tenzije i zabrinutost"

Prema Karolini Darcsi, glasnogovornici lokalne mađarske političke stranke KMKSZ, politika Budimpešte protiv doniranja oružja Ukrajini dovela je do "negativnog portretiranja" Mađara u ukrajinskim medijima.

"U komentarima ispod članaka neki Ukrajinci kažu da 'takve Mađare treba deportirati u Budimpeštu'", rekla je za AFP.

Takvo protumađarsko raspoloženje i ograničenja nastave materinskog jezika kod manjina izazivaju "napetost i zabrinutost", rekao je Pal Popovics, profesor u srednjoj školi u Mukačevu.

Zbog zakona usmjerenih na zaštitu ukrajinskog jezika koje je Kijev usvojio od 2017. školarci više ne mogu polagati maturu ili prijemne ispite za sveučilišta na mađarskom jeziku. Od rujna najmanje 20 posto nastave mora se izvoditi na ukrajinskom jeziku.

Škola, u čijim se hodnicima nalaze slike mađarskih poznatih povijesnih ličnosti, jedna je od oko 100 škola u Zakarpatju u kojima se nastava trenutno izvodi samo na mađarskom jeziku. Kao i mnoge u regiji, obnovljena je sredstvima iz mađarskog proračuna.

"Školovanje na materinskom jeziku ključno je za očuvanje našeg identiteta. Njegovim ograničavanjem osjećamo se kao građani drugog reda", kazao je Popovics. "Samo želimo poštovanje - plaćamo svoje poreze i borimo se poput naših sugrađana protiv ruske invazije", rekao je AFP-u u školskom podrumu tokom zračne uzbune.

"Čista provokacija"

Zsolt Ladanyi, etnički Mađar koji se borio za Ukrajinu, rekao je da "nije dvaput razmišljao" o dobrovoljnoj prijavi u vojsku.

"Rekao sam svojim ukrajinskim suborcima da sam rođen ovdje i da nikada nisam razmišljao o odlasku", rekao je 50-godišnji pekar za AFP u Užhorodu, najvećem gradu u Zakarpatju. "Ali ne razumijem zašto Mađarska ne šalje oružje", dodao je dok je na mobitelu pokazivao snimke iz rovova na prvoj liniji.

Sandor Spenik, dekan ukrajinsko-mađarskog fakulteta Sveučilišta Užhorod, rekao je za AFP da su trvenja "potaknuta i iz Kijeva".

Uklanjanje turula u Mukačevu je "čista provokacija" osmišljena da potakne narode i zemlje jedne protiv drugih tokom rata, rekao je, dodavši da u svakodnevnom životu "nema napetosti među ljudima".

"Progoniti naše građane koji su etnički Mađari zbog stava mađarske vlade koja nam se ne sviđa potpuno je pogrešno", kazao je čelnik regionalnog vijeća Volodimir Čubirko. Tenzije u Zakarpatju su "napuhani mit", rekao je. "Sačuvat ćemo etnički mir", naglasio je. 
OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR
OSTALE VIJESTI
Trump žestoko napao ministarstvo pravosuđa zbog optužnice
"Samo 15% skloništa u Kijevu u dobrome stanju". Zelenski: Počela je protuofenziva
Zašto Ukrajinci šute o protuofenzivi? Zato što im ne ide dobro
Zloglasni američki bombaš Unabomber nađen mrtav u zatvorskoj ćeliji
VIDEO Eksplozija u tvornici eksploziva u glavnom gradu Turske, petero mrtvih
Počela je ukrajinska protuofenziva. BBC objavio prvu analizu
Šef islamske zajednice bijesan zbog izjave zločinca Kordića: "Zaslužuje prokletstvo"
Ukrajinski ministar: Samo 15% skloništa u Kijevu je u dobrom stanju
U glavnom gradu Sudana mirno, na snazi 24-satni prekid vatre
Tomašević na Prideu: Desničari šire mržnju protiv LGBT ljudi
Kanadski premijer okrivio Rusiju za uništenje brane
Milanović: Ustaše su bili kavaliri za one koji su se borili uz pozdrav Slava Ukrajini
Zelenski potvrdio: Počela protuofenziva
Johnsonov iznenadni odlazak iz parlamenta uzdrmao britanske konzervativce
Kirurg koji je operirao Papu: Ostat će u bolnici barem cijeli idući tjedan
U Kanadi gore stotine šumskih požara, najteže je u Quebecu. Stiže pomoć iz Francuske
Dolazi novi migrantski val. EU pripremila novi plan i pravila
Šef separatista: Dnjepar će se za tjedan dana vratiti u korito, već je pao tri metra
Nizozemska: Rusija neće blokirati EUFOR u BiH, no spremni smo i na taj scenarij
Putin će u srpnju rasporediti nuklearno oružje u BjelorusijiSVASTARIJE

Djeca nestala u padu aviona u Kolumbiji pronađena živa nakon nekoliko tjedana

Mediteran se opasno zagrijava. ˝Započeli smo nešto što ne možemo zaustaviti˝

Trump u kupaonici držao vojne tajne i nuklearni program SAD-a

Pogledajte nevjerojatne fotografije narančastog neba u američkim gradovima

Ovo je sirijski kršćanin koji je nožem izbo djecu u Francuskoj. Vikao je Isusovo ime

Foreign Policy: Putin je u škripcu. Rusija sve više sliči državi koja se raspada

Sirijac u Francuskoj izbo trogodišnju djecu, troje kritično. Širi se snimka bijega

Zapalio se vlak u tunelu u Tirolu, evakuirane stotine putnika

VIDEO Ovo je New York danas. Izdano upozorenje za 55 milijuna ljudi: Ne izlazite

Erdogan: Neka se osnuje povjerenstvo za istragu rušenja ukrajinske brane


osmrtnicama basmrtovnice