URL=https://ip.index.hr/remote/indexnew.s3.index.hr//61b59188-66a3-4e51-b821-ac9826a48ac8.jpg?width=600 Studija: Europljani u pandemiji koristili više kanabisa, pala potrošnja ecstasyja

TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Studija: Europljani u pandemiji koristili više kanabisa, pala potrošnja ecstasyja

Studija: Europljani u pandemiji koristili više kanabisa, pala potrošnja ecstasyja Studija: Europljani u pandemiji koristili više kanabisa, pala potrošnja ecstasyja
Foto: EPA

OGRANIČENJA uslijed pandemije covida-19 najviše su utjecala na obrasce konzumacije kanabisa i ecstasyja, pri čemu se uporaba kanabisa povećala, a uporaba "klupskih droga" (MDMA/ecstasy) smanjila, rezultati su istraživanja koje je objavila Europska agencija za droge (EMCDDA).

Rezultate istraživanja, koje je EMCDDA objavila prije nekoliko dana na službenim internetskim stranicama, prenio je na svom Facebooku psihijatar Ivan Ćelić, pročelnik Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče u Zagrebu i saborski zastupnik HDZ-a.

93% ispitanika koristilo kanabis

Europska internetska anketa o drogama pokazala je da se uporaba biljnog kanabisa povećala, a uporaba klupskih droga (MDMA/ecstasy) smanjila. 

Istraživanje, u kojem su sudjelovale osobe starije od 18 godina, provedeno je između ožujka i travnja 2021. u 30 zemalja (21 u EU i 9 izvan EU) kada je većina populacije bila pod mjerama zatvaranja povezanim s covidom-19. 

Blizu 50.000 odraslih osoba (48.469) odgovorilo je na anketu iz 21 države članice EU i Švicarske. Kanabis je bila droga koja se najviše koristila, a 93 posto ispitanika izvijestilo je da ju je koristilo u prethodnih 12 mjeseci, uz male razlike između zemalja. 

MDMA/ecstasy (35 posto), kokain (35 posto) i amfetamin (28 posto) bile su sljedeće najčešće prijavljene ilegalne supstance, a redoslijed triju droga varira od zemlje do zemlje. 

Heroin na 3%

Otprilike trećina ispitanika (32 posto) izjavila je da koristi više (biljnog) kanabisa, a 42 posto koristi manje MDMA/ecstasyja.

Petina (20 posto) ispitanika u istraživanju je izjavila da je u prošloj godini koristila LSD, njih 16 posto je koristilo nove psihoaktivne tvari (NPS), a 13 posto ketamin. Konzumaciju heroina prijavilo je tri posto ispitanika. 

Iako je uzorak koji je prijavio konzumaciju heroina bio mali, više od četvrtine ovih ispitanika (26 posto) izjavilo je da je tu drogu koristilo češće tijekom ispitivanog razdoblja.

Problem s internetskim anketama

Predstavljeni podaci odnose se na ispitanike koji su koristili barem jednu ilegalnu drogu u 12 mjeseci prije istraživanja. 

Iako internetske ankete nisu reprezentativne za opću populaciju, kada se pažljivo provode i kombiniraju s tradicionalnim metodama prikupljanja podataka, mogu pomoći u stvaranju detaljnije, realnije i pravodobnije slike o uporabi droga i tržištu droga u Europi, navodi EMCDDA. 

U inicijativi je sudjelovalo više od sto organizacija, uključujući nacionalne kontakt-točke Reitox mreže, sveučilišta i nevladine organizacije.

Na Balkanu najpopularniji kanabis i kokain

Novost u anketi iz 2021. bilo je sudjelovanje partnerskih agencija sa zapadnog Balkana, kroz projekt tehničke pomoći EMCDDA (IPA7).

Više od 2000 odraslih osoba (2174) iz Albanije, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije odgovorilo je na anketu. Većina ispitanika (91 posto) izjavila je da je koristila kanabis u prethodnih 12 mjeseci, a slijede kokain (38 posto), MDMA/ecstasy (22 posto) i amfetamin (20 posto). 

I ovdje je oko trećine ispitanika (32 posto) izjavilo da je koristilo više (biljnog) kanabisa, dok je 34 posto koristilo manje MDMA/ecstasyja.

Gotovo svaki šesti (17 posto) ispitanik prijavio je korištenje NPS-a u prošloj godini, dok je devet izjavilo da je koristilo LSD. Korištenje i heroina i metamfetamina prijavilo je osam posto ispitanika.

Većina drogu konzumirala kod kuće

Kuća je prijavljena kao najčešće okruženje za konzumiranje droga tokom tog razdoblja (85 posto ispitanika u istraživanju EU i Švicarske i 72 posto na zapadnom Balkanu), obrazac koji je naglašen zatvaranjem zbog covida-19 i zatvaranjem mjesta za noćni provod. 

Najčešći motivi za konzumaciju kanabisa bili su opuštanje, osjećaj napušenosti i pomoć pri spavanju, dok su za MDMA/ecstasy to bili njegovi euforični i društveni učinci.

Direktor EMCDDA Alexis Goosdeel kazao je da su internetske ankete ključni sastojak u njihovu praćenju promjenjivog europskog problema droga. 

"Pomažu nam dosegnuti važnu ciljnu populaciju inovativnim online metodama. Današnji rezultati otkrivaju široku paletu droga dostupnih diljem Europe i pružaju vrijedne informacije o novim trendovima i promjenjivim obrascima uporabe tokom pandemije covida-19", rekao je Goosdeel.
OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR
OSTALE VIJESTI
UŽIVO Epsteinova suradnica stigla na sud, čeka se izricanje presude
Ukrajina: Veliki ruski raketni napad na Dnjepar, spasioci traže preživjele
Došla snimka trenutka udara na šoping-centar. Ministar: Putin bi mogao napasti Europu
Vlasnik Smirnoffa povlači se iz Rusije
BBC provjerio ruske tvrdnje o raketiranju krcatog šoping-centra
Njemačka: Imat ćemo najveću europsku vojsku u NATO-u
U Lavovu uhićen bivši KGB-ovac, sumnjiče ga za izdaju
VIDEO Pojavila se snimka trenutka ruskog raketnog udara na šoping-centar
Bijela kuća: Smrti migranata u Teksasu slamaju srce
Nove američke sankcije: Zabranjen uvoz ruskog zlata, novi udar na vojnu industriju
Amerika sutra najavljuje "dugoročni vojni angažman" u Europi
UN: Više od 306.000 civila ubijeno u ratu u Siriji
Cijene nafte iznad 116 dolara
Jeziva prijetnja ruske agencije: Objavili koordinate glavnih gradova članica NATO-a
UZNEMIRUJUĆE Stižu potresne priče preživjelih iz raketiranog šoping-centra
Litva zabranila uvoz ruskog plina
Škoti su jednom odbili neovisnost na referendumu. Sad žele na još jedan
Britanski ministar obrane: Šojgu mi je rekao da nitko ne može patiti kao Rusi
Autoindustrija može očekivati probleme s poluvodičima do 2024., kaže istraživanje
Lavrov: Što više oružja Zapad pošalje Ukrajini, to će rat dulje trajatiSVASTARIJE

Francuska poziva građane da opet nose maske u javnom prijevozu

CNN: Zapad je pokušao nanijeti bol Putinu. Nije uspio

Rusi kasne s plaćanjem stranog duga. Ministar: To je farsa

Japan zatražio od 37 miliona građana da ugase svjetla

VIDEO NASA lansirala prvu raketu iz Australije: ˝Ovo je samo početak˝

Pogledajte kako su se svjetski čelnici rugali Putinu na ručku

Mađarska upozorila EU: ˝Ljudi, urazumite se˝

Nova studija: Jednostavan test od 10 sekundi otkriva rizik od ranije smrti

Milano zbog suše gasi fontane

U EU raste nervoza zbog plina: ˝Pred nama je vrlo teška zima˝


osmrtnicama basmrtovnice