URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/1cbc0d47-215e-4eac-b5a9-1ec9b48b42b1.jpg?width=600 Švedska slavi 500. rođendan uz sve više problema. Droga, kriminal, krvavi obračuniTUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Švedska slavi 500. rođendan uz sve više problema. Droga, kriminal, krvavi obračuni

Švedska slavi 500. rođendan uz sve više problema. Droga, kriminal, krvavi obračuni Švedska slavi 500. rođendan uz sve više problema. Droga, kriminal, krvavi obračuni
Foto: EPA

ŠVEDSKA danas slavi 500. rođendan. Danas se navršava točno pola milenijuma otkako je Gustav Vasa 1523. u Strängnäsu izabran za švedskog kralja. To je bio početak nove epohe u povijesti ove zemlje.

Švedska je najprije izašla iz Kalmarske unije (u kojoj je bila s Danskom i Norveškom) te se počela razvijati kao nacionalna država. Ipak, veliki jubilej ne igra baš veliku ulogu u životu Šveđanki i Šveđana. Osim toga, povjesničari tvrde da je njihova zemlja zapravo puno starija, piše Deutsche Welle.

Švedska kraljevska kuća ovaj jubilej želi proslaviti pompoznije nego inače - ipak se nacionalni praznik 6. lipnja događa u godini u kojoj se obilježava i 50. obljetnica krunidbe kralja Carla XVI. Gustafa. 77-godišnji Carl Gustaf i kraljica Silvia (79), koja uzgred rečeno potječe iz njemačkog Heidelberga, sudjelovat će na proslavi u Strängnäsu i onda odlaze u Stockholm, gdje će nazočiti službenoj svečanosti povodom nacionalnog praznika u Skansenu, muzeju na otvorenom.

Kakva je Švedska danas?

Ali kakvu zemlju oni slave? Kakvoj Švedskoj će nazdraviti? To je lijepa zemlja, nema sumnje, ali i zemlja koja se danas bori s nekoliko problema, piše DW. 

Švedska je puna prekrasne prirode, šuma i jezera. Oko toga nema dvojbe. U zemlji blagostanja puno toga se nakon Drugog svjetskog rata razvijalo u dobrom, jako dobrom smjeru. Švedska je bogata, država nudi program izdašne socijalne pomoći, žene i muškarci su ravnopravniji nego u brojnim drugim zemljama. Na aktualnoj listi indeksa sreće Švedska je u globalnoj usporedbi na dobrom šestom mjestu.

Ali istovremeno je današnja Švedska daleko od toga da je zemlja idile. U tu su se idilu već odavno umiješali i neki društveni problemi koje nije moguće riješiti na brzinu. Zemlja koja je na glasu kao miroljubiva već godinama muku muči s kriminalnim bandama. 

"I kad to usporedite sa slikom koju ljudi imaju o Švedskoj, to je, naravno, vrlo bizarno, bizarno je što se sve ovdje događa. A to, uzgred, tako vide i sami Šveđani", kaže povjesničarka Elisabeth Elgán sa Sveučilišta u Stockholmu.

Droga i kriminal

Prvenstveno se radi o borbi oko kontrole tržišta droge, a često su u tu priču umiješani mladi doseljenici. "Trenutno se u Švedskoj jako puno priča o problemima s brojnim doseljenicima koji su došli u zemlju", dodaje Elgán. "Ali ne bih rekla da su nasilje kriminalnih bandi i pucnjave posljedice toga." Radi se više o fenomenu globalizirane trgovine drogama, u kojoj je glavni cilj brza zarada novca, dodaje povjesničarka.

2022. u Švedskoj je registrirano skoro 400 incidenata u kojima je korišteno vatreno oružje. U prosjeku je to više od jednog slučaja dnevno. U tim napadima je ubijeno 62 ljudi, što je negativan rekord.

Nijedna druga zemlja u Europskoj uniji po tom pitanju nema tako velik problem s oružjem kao Švedska, rekao je premijer Ulf Kristersson. Njegova konzervativna vlada je objavila rat kriminalnim bandama, ali nasilje se nastavlja: u 2023. je do konca svibnja u pucnjavama zabilježeno već 18 novih žrtava.

Skretanje udesno

Švedska je nakon izbora skrenula udesno. Šef Švedskih demokrata Jimmie Ă…kesson u tom kontekstu voli govoriti o "promjeni paradigme". Upravo u zemlji iz koje potječe klimatska aktivistica Greta Thunberg nakon promjene na vlasti su srezana financijska sredstva namijenjena zaštiti klime. 

Više novca iz proračuna sada se koristi za subvencije za automobile s motorima na unutarnje sagorijevanje, odnosno za cestovni promet, što je kritizirala i najveća švedska ekološka organizacija Naturskyddsforeningen. "Politika vlade i Švedskih demokrata rezultira snažnim porastom stope emisija štetnih plinova", kritizirala je ta organizacija.

Ă…kesson je osim toga u posljednje vrijeme počeo javno dovoditi pod znak pitanja i švedsko članstvo u Europskoj uniji. Ta bi kampanja mogla postati problematična, upozorava Elgán. Švedska se istovremeno trudi oko ulaska u jedan drugi međunarodni savez - NATO. Finska je u tome već uspjela, a ulazak Švedske u Sjevernoatlantski savez i dalje blokira Turska. 

Osim toga se čeka i na "blagoslov" Mađarske. I to sve skupa ostavlja posljedice na švedskom samopouzdanju. "Još malo pa će u Švedskoj funkcionirati samo Loreen", napisao je nedavno, nakon nove švedske pobjede na Euroviziji, glavni urednik politike u dnevnom listu Aftonbladet Anders Lindberg.

"Znamo pjevati. Znamo izvoziti muziku u cijeli svijet", zaključio je i dodao: "Ali kako zapravo stvari stoje s ostatkom naše slike o nama samima?"
OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HROSTALE VIJESTI
Nove eksplozije na Krimu. Rusija: Ukrajina je napala Sevastopolj
Tjedan iz noćne more za Volodimira Zelenskog
Palestinski arheolozi u Gazi otkrili još četiri grobnice stare 2000 godina
Prvi konvoj Crvenog križa od ofenzive stigao na granicu Armenije i Azerbajdžana
Mađarski šef diplomacije: Mislim da nove sankcije EU Rusiji nisu potrebne
Ukrajina: Ubili smo visoke zapovjednike ruske mornarice u jučerašnjem udaru na Krim
Sutra se u pustinju u SAD-u spušta sonda s uzorkom s asteroida Bennu
U Norveškoj uhićen bivši zapovjednik Wagnera. Pokušao je ilegalno ući u Rusiju?
Papa: Mediteran je iz kolijevke civilizacije pretvoren u groblje dostojanstva
HND traži očitovanje agencije o vlasništvu Novog lista, Glasa Istre i Glasa Slavonije
Njemačka uvodi kontrole na granicama s Poljskom i Češkom
Silovite eksplozije na Krimu, novi udar na sjedište ruske flote?
Ruski aktivist dobio osam godina zatvora zbog videa o Buči
Holivudski scenaristi i studiji nisu postigli dogovor, štrajk se nastavlja
Ukrajinski general: Probili smo se kod ključnog naselja. Sad slijedi još veći proboj
Apple počeo prodavati iPhone proizvedene u Indiji
Europska unija želi smanjiti dotok migranata, Tunisu daje 127 milijuna eura
Armenci u Karabahu prihvatili ponižavajući sporazum, sad predaju oružje
Eksplozija u tajvanskoj tvornici loptica za golf. Petero mrtvih, više od 100 ranjenih
U Nigeriji upali u sveučilište, oteli dvadesetak studenticaSVASTARIJE

˝Sramota je da Zrinjskom daju u Europu˝, izjavio je na poluvremenu slavni Nizozemac

Amerikanac po noći slijedio Google karte. Prešao preko srušenog mosta, utopio se

Arheolog: Ovo je najstarija drvena konstrukcija, napravljena je prije 500.000 godina

Poljska objavila: Više ne šaljemo oružje Ukrajini

Što znači današnja predaja Armenaca? ˝Europska unija i SAD su gubitnici˝

Zelenski i Lavrov prvi put u istoj prostoriji od početka rata

Borbe u regiji Azerbajdažana najavljuju novi rat. Posljedice bi mogle biti ozbiljne

Putin prvi put putuje u inozemstvo otkad je raspisan nalog za njegovo hapšenje

Počeo rat Azerbajdžana i Armenije u Nagorno-Karabahu

Biden: Kandidiram se jer Trump i republikanci žele uništiti američku demokraciju


osmrtnicama basmrtovnice