URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/52820c1f-7c5f-4d29-9660-7b3c12e675f9.jpg?width=600 Svjetski lanac opskrbe hranom u opasnosti od hakerskih napada


TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Svjetski lanac opskrbe hranom u opasnosti od hakerskih napada

Svjetski lanac opskrbe hranom u opasnosti od hakerskih napada Svjetski lanac opskrbe hranom u opasnosti od hakerskih napada
Ilustracija: Shutterstock

MODERNI "pametni" poljoprivredni strojevi ranjivi su na zlonamjerne cyber-napade, stoga su globalni opskrbni lanci izloeni dodatnom riziku, upozoravaju strunjaci, a prenose britanski mediji. Strahuje se da bi hakeri mogli iskoristiti nedostatke u poljoprivrednim hardverima koji se koriste za sadnju i etvu usjeva.

Jedan od najveih svjetskih proizvoaa strojeva za poljoprivredu John Deere sada radi na popravljanju svih slabih toaka u svom softveru, objavio je BBC. Nedavno izvjetavanje Sveuilita Cambridge navodi da bi automatske prskalice, dronovi i robotski kombajni mogli biti hakirani.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i FBI upozorili su da raste opasnost od cyber-napada. John Deere saoptio je da im zatita kupaca, njihovih strojeva i podataka predstavlja "glavni prioritet".

Poljoprivredni roboti koji koriste umjetnu inteligenciju

Pametna tehnologija sve se vie koristi kako bi proizvodna imanja bila uinkovitija i produktivnija, primjerice do sada je radno intenzivna etva osjetljivih prehrambenih usjeva, poput paroga, bila izvan dosega strojeva, a i to se mijenja.

Najnovija generacija poljoprivrednih robota koristi umjetnu inteligenciju, minimalizirajui ljudsko sudjelovanje. Oni mogu pomoi da se smanji nedostatak radne snage ili povea prinos, ali strah od inherentnog sigurnosnog rizika raste, poveavajui zabrinutost za lance opskrbe hranom koji su ve ugroeni ratom u Ukrajini i pandemijom covida.

Chris Chavasse, suosniva Muddy Machinesa koji razvija autonomnog robota za berbu paroga pod nazivom Sprout, kae: "Postoji stvarni rizik da bi ljudi bilo gdje u svijetu mogli pokuati preuzeti kontrolu nad tim strojevima, natjerati ih da rade to god ele ili ih jednostavno sprijeiti u radu."

ak ni najvee tvrtke nisu sigurne od napada

Kazao je da bi netko potencijalno mogao navesti stroj u ivicu ili jarak ili pak sprijeiti njegovo djelovanje, pa rade sa strunjacima za sigurnost na rjeavanju takvih izloenosti. ak ni najvee tvrtke nisu sigurne od napada cyber-banda. Neki koriste "ransomware" - zlonamjerni kod koji moe ifrirati podatke i zakljuati sustave.

Prole je godine jedna od najveih svjetskih kompanija u preradi mesa, JBS, platila 11 milijuna dolara otkupnine kako bi rijeila cyber-napad. Ovog mjeseca je vodei ameriki proizvoa za poljoprivredu, AGCO, koji proizvodi Fergusone, pogoen napadom ransomwarea koji je natetio njegovoj proizvodnji.

U travnju je skupina slubenih vladinih tijela za kibernetiku sigurnost, ukljuujui one iz Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a i Australije, upozorila da bi hakeri, koje sponzorira ruska drava, mogli ciljati na opskrbne lance, koji su vitalni dio zapadne nacionalne infrastrukture.

Jedan samozvani etiki haker, koji se naziva Sick Codes i trai da ostane anoniman, rekao je za BBC da je otkrio slabosti u softveru John Deerea, koje je prijavio. Rekao je da je pronaao nain za pristup informacijama o tvrtki i podacima o strojevima putem web stranica i aplikacija.

Pronaene izloenosti u sustavima

Sick Codes takoer je pronaao izloenost u sustavima koje koristi CNH Industrial, proizvoa poljoprivrednih strojeva New Holland. Boji se da je samo pitanje vremena kada e sofisticirani hakeri pronai kritine ranjivosti i uzrokovati velike poremeaje u ve ranjivim lancima opskrbe hranom.

"To je ono to pokuavamo sprijeiti - zaustavljanje neega u najvanijim trenucima proizvodnje, posebice sjetve ili etve. Ako ne moete pomaknuti svoj traktor u pravo vrijeme ili ako ne moete pobrati ili izvaditi usjeve iz zemlje, moete zamisliti to e se dogoditi ako cijeli proces stane", rekao je.

Tehnoloki strunjak Benjamin Turner vjeruje da se hrana i poljoprivreda trebaju smatrati "kritinom infrastrukturom". James Johnson, globalni direktor za informacijsku sigurnost John Deerea, rekao je za BBC da je tvrtka bila u kontaktu s brojnim etikim hakerima u vezi s ranjivostima koje su otkrili.

"Nijedna tvrtka nije imuna na izloenost"

"Nijedna tvrtka, ukljuujui John Deere, nije imuna na izloenost, ali mi smo duboko predani i neumorno radimo na zatiti naih kupaca i uloge koju imaju u globalnom lancu opskrbe hranom", dodao je. Glasnogovornik CNH Industriala saoptio je da sigurnost shvaa vrlo ozbiljno. "Neprestano ulaemo u poboljanje naeg poloaja sigurnosti", dodao je.

Benjamin Turner, glavni operativni direktor u Agrimetricsu, jednom od etiri poljoprivredno-tehnoloka centra za inovacije u poljoprivredi, koje podupire britanska vlada, rekao je da napad na jedan traktor moe uznemiriti proizvoaa i moda otetiti njegovu profitabilnost u cijeloj sezoni.

"No napadom na skupinu traktora odjednom imate mo utjecati na prinose u cijelim podrujima zemlje", ustvrdio je.

 OBNOVI SADRAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR
OSTALE VIJESTI
Kod Libije se utopila 22 migranta, meu njima troje djece
Izrael odobrio cijepljenje male djece Pfizerom i Modernom
Vojni analitiar: Velika promjena na frontovima, ovo je Putinov plan za idue mjesece
Cijena plina u Europi naglo porasla. Separatisti zaplijenili dva strana broda
Ruski tajkun povezan s Gazpromom pronaen mrtav u bazenu
Izrael odobrio cijepljenje male djece Pfizerom i Modernom
Broj mrtvih u masovnoj pucnjavi kod Chicaga popeo se na 7
Kaos u Johnsonovoj vladi, dvojica ministara dala ostavke
Tri nova problema za Europu, cijene plina jako rastu
eeni: U Ukrajini vodimo dihad. Ii emo do Berlina dok nas Putin ne zaustavi
Treina ena u zemljama u razvoju postaju majke s 19 godina i ranije
Napada je pokolj na paradi planirao tjednima. Maskirao se u enu i tako pobjegao
Potpisan povijesni dokument u NATO-u. MVEP: Sada je i Hrvatska sigurnija
Macron: ao mi je to Iran odbija sporazum, trebamo ga privesti razumu
ef ruske svemirske agencije objavio sliku: "Ovo je najsigurnije mjesto na svijetu"
panjolska policija vercerima droge zaplijenila dronove podmornice
Svjedok pucnjave kod Chicaga: Bio sam 30 godina u vojsci, ovo me nasmrt prestrailo
VIDEO U prosvjedima u Uzbekistanu poginulo 18 ljudi, 243 osobe ranjene
Njemaki vatrogasac pomae u Harkivu: "elim biti na pravoj stani povijesti"
Cijene nafte paleSVASTARIJE

Njemaka se priprema za teku krizu, uvodi mjere: Pred nama su teke godine

Guinnessov rekord: 86-godinja ena ve 65 godina radi kao stjuardesa

Hotel na Ibizi nudi sobu u kojoj moete prespavati besplatno. Evo u emu je kvaka

FOTO Putniki avion letio 14 sati iznad oceana s rupom na trupu

ef NASA-e optuio Kinu da eli preuzeti Mjesec kao dio vojnog programa

Pucnjava na paradi u SAD-u, najmanje 6 mrtvih, 31 osoba ozlijeena. Napada u bijegu

Putin nakon osvajanja Luhanska izdao naredbu vojsci: Nastavite po planu

Tisue ozlijeenih i 18 mrtvih nakon sukoba prosvjednika i policije u Uzbekistanu

Ruski kozmonauti u svemiru slave osloboenje Luhanska, objavili fotografiju

VIDEO Najmanje pet mrtvih u odronu ledenjaka u Italiji, pojavila se strana snimka


osmrtnicama basmrtovnice