Tip na kokainu osramotio njemačku tajnu službuTUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Tip na kokainu osramotio njemačku tajnu službu

*
Tip na kokainu osramotio njemačku tajnu službu Tip na kokainu osramotio njemačku tajnu službu
Foto: EPA

INCIDENT kasno navečer 24. svibnja je bizaran. Nepoznato vozilo se priključilo koloni vozila njemačkog kancelara Olafa Scholza u njegovom posjetu Frankfurtu povodom 25. obljetnice osnutka Europske središnje banke i ostalo je u koloni sve do dolaska u zračnu luku Frankfurta, gdje je kancelara čekao službeni avion. Ali kad je Scholz krenuo u avion, 48-godišnji muškarac je prišao kancelaru, zagrlio ga i poljubio. I tek onda su ga službenici zaštite kancelara odvukli od Scholza.

Nakon toga su se svi trudili umanjiti važnost incidenta. Kancelar Scholz je izjavio kako se "ni u jednom trenutku nije osjetio ugroženim", da je po prirodi svog posla "navikao da mu ljudi prilaze i izražavaju svoje osjećaje" i kako je "siguran da se nalazi u dobrim rukama" službenika zaštite, piše Deutsche Welle.

No taj incident nipošto nije bio nevažan: nepoznata osoba je u tom trenutku mogla kancelaru učiniti sve što želi i nitko nije mogao znati ima li taj muškarac i neko oružje. Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser je čak pri svom susretu s češkim kolegom na granici dvije zemlje smjesta izjavila kako se "takvo nešto ne može dopustiti" i nema sumnje da su nakon toga uslijedili veoma ozbiljni razgovori ne samo s nepoznatim muškarcem nego i sa svakim pojedinim službenikom osiguranja kancelara.

Čitav niz slojeva zaštite

List Frankfurter Allgemeine Zeitung je također detaljno istražio ovaj incident - i kako ispada, sve je još gora sramota za njemačke službe nego što je isprva izgledalo. Jer u načelu njemački kancelar je jedna od najbolje zaštićenih osoba u ovoj zemlji i njegova zaštita ima čitav niz slojeva - i činilo se nemogućim da itko prođe kroz baš sve.

Najprije je tu tehnička zaštita: službeni automobil kancelara samo izgleda kao obično vozilo, ono to nipošto nije. O tehničkim detaljima se ne govori, ali treba podsjetiti kako njemački službenici imaju iskustvo i atentata ručnim bacačem na oklopljeni automobil američkog generala Kroesena u Heidelbergu 1981. koji su izveli pripadnici ljevičarske terorističke skupine Rote Armee Fraktion. Uzgred, general je u atentatu bio tek lakše povrijeđen.

Policija Berlina i Frankfurta

Onda dolazi osoblje zaštite: neposredno uz kancelara su posebno obučeni službenici Saveznog kriminalističkog ureda (Bundeskriminalamt) i tek je filmska mašta kako je njihova zadaća i vlastitim tijelom "zaustaviti metak" namijenjen osobi koju štite. Mrtav službenik nikoga ne može štititi, nego je njihova prva zadaća smjesta i pod svaku cijenu odvući zaštićenu osobu iz opasnosti.

Treći sloj zaštite su službenici Savezne policije (Bundespolizei) čija je zadaća unaprijed uočiti i ukloniti svaku prijetnju osobi koju štite. I sad dolazi nešto što je po svemu sudeći bio razlog ovom incidentu: kod posjeta kancelara Frankfurtu je tu i četvrti sloj zaštite - službenici kriminalističkog ureda pokrajine koju posjećuje, dakle pokrajine Hessen, koji organiziraju i motociklističku pratnju kolone policije te pokrajine da bi kolona mogla prolaziti bez obzira na promet i prometne propise. Ne može biti da vozilo osobe pod zaštitom ijednog trenutka negdje mora stajati jer je to neprihvatljiv sigurnosni rizik.

Još jedan crni Audi

Kako je utvrdio novinar lista FAZ Eckart Lohse, nepoznata osoba se priključila koloni kancelara još u Offenbachu i zabunu je izazvalo njegovo vozilo. Svi bi odmah primijetili kad bi to bila crvena Dacia ili žuti Ford Fiesta, ali on je vozio crni Audi A5. Audiji su tu maltene službena vozila policijskih službenika, a makar je to model s dvoja vrata - takva su nepodesna za službu, to će se teško vidjeti u retrovizoru samo od naprijed kad se vozilo priključi začelju kolone.

Audi uljeza, doduše, nije imao policijske registarske oznake i svi u koloni su imali popis brojeva vozila koja sudjeluju u pratnji, ali po svemu sudeći su policajci Frankfurta vjerovali da se tu naknadno priključilo vozilo kolega iz Berlina, a Berlinčani su mislili da je to valjda neko vozilo policije Hessena.

Prvi, drugi, treći, četvrti propust...

To je bio tek prvi propust: drugi je bio na ulazu u zračnu luku Frankfurta, gdje su službenici propustili čitavu kolonu - plus uljeza, makar su i oni imali registarske oznake i, naravno, broj vozila koja bi trebala biti u koloni. Ali ni oni nisu našli ništa sumnjivo u činjenici da je tu još jedan Audi, nego je čitava kolona došla do službenog zrakoplova njemačke vlade koji je stajao na pisti.

A onda dolazi i treći, pomalo nevjerojatan propust: sva vozila kolone su neko vrijeme stajala pred avionom jer je kancelar upravo telefonirao - razgovor je završio u 22 sata i 30 minuta. Tu su sad svi morali vidjeti i taj još jedan Audi koji je teško mogao biti službeno vozilo, a tek kad je kancelar Scholz izašao iz automobila i krenuo prema avionu, izašao je i uljez, prišao mu, zagrlio ga i poljubio dok su svi službenici stajali oko njega, ne vjerujući vlastitim očima što se zbiva.

A da sve to zaboravimo?

Identitet uljeza nije otkriven, ali list Der Spiegel navodi kako je riječ o osobi grčkog porijekla koja živi u nedalekom Hanau. Što je još gore, u njegovoj krvi je utvrđena ozbiljna količina kokaina koji je prije konzumirao, a njegovo objašnjenje policajcima zašto je to učinio je podjednako smjelo - i blesavo: tvrdi da je mislio kako je to nekakvo vjenčanje, pa se priključio misleći se malo provesti na račun mladenaca. A vjerojatno žali što ne postoji nijedna fotografija ili snimka tog pothvata - to bi mu zajamčilo slavu, ne samo u ovoj zemlji.

Naravno da je organizacija osiguranja kancelara i svih osoba pod službenom zaštitom nakon toga postala stroža, a nije isključeno da će nekome od tih policijskih službenika sljedeća dužnost biti nadzor prometa negdje duboko u njemačkoj provinciji, gdje će paziti hoće li neki traktor voziti brže nego što je dopušteno.

Uljez je odavno pušten kući i protiv njega je poveden benigni postupak zbog remećenja javnog reda. Teško je reći i hoće li policiju zanimati odakle mu kokain pod čijim je utjecajem bio: njemačke službe znaju da im se smije čitav svijet i najradije bi čitav slučaj zakopale negdje duboko, duboko u neku ladicu.

221 (1 + 220)
OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HROSTALE VIJESTI
Spašeni američki speleolog: Hrvatski spasioci bili su izvanredni
VIDEO Eksplozija na benzinskoj u Karabahu, više od 200 ozlijeđenih, ima i mrtvih
Ukrajinci: Ubili smo šefa Crnomorske flote. Rusi: Pratimo situaciju na Kosovu
Američke snage u Siriji ulovile dužnosnika Islamske države
Objavljeni posljednji spisi pape Benedikta XVI.
Američki Honeywell razvija novu tehnologiju za pohranu energije
Ukrajinski branitelji došli na resocijalizaciju u Hrvatsku
Azerski predsjednik obećao zajamčena prava Armenaca u Nagorno-Karabahu
Orban: Mađarska neće podržati Ukrajinu dok se ne riješi pitanje manjine
VIDEO Kadirov objavio snimku na kojoj njegov sin mlati čovjeka koji je spalio Kuran
EU znatno smanjila uvoz energenata
Rusija ublažila zabranu izvoza goriva
Američki tenkovi Abrams stigli u Ukrajinu
Istraga UN-a: Rusi su ljude u okupiranim područjima mučili do smrti
Egipat traži alternativu ruskoj pšenici, pregovara o kreditu za kupnju kazahstanske
Kina osudila ujgursku sveučilišnu profesoricu na doživotni zatvor
Ukrajina tvrdi da je ubila zapovjednika ruske crnomorske flote
Britanci: Rusi su potučeni kod Bahmuta. Razočarani su, govore o ogromnim gubicima
Tadžikistan planira proizvesti milijun tona zelenog vodika do 2040.
Uhićenja u Libiji zbog rušenja brana zbog čega su poginule tisuće ljudiSVASTARIJE

Kosovo traži od Srbije da mu izruči odbjegle napadače. Vučić: Mi nemamo ništa s tim

Pronađena dva tijela u pekari u Zavidovićima. Muškarac ubio radnicu pa izvršio suicid

Buntić slobodan nakon što je pretukao ženu. ˝Jesmo što naučili iz Nizaminog slučaja?˝

Na Kosovu pronađeno tijelo još jednog napadača

Ministar u BiH o kolegi: ˝Kad Nešić uzme bijelog, treba mi logoped da ga razumijem˝

Kurti: U pucnjavi na sjeveru Kosova ubijen policajac, drugi ranjen

˝Sramota je da Zrinjskom daju u Europu˝, izjavio je na poluvremenu slavni Nizozemac

Amerikanac po noći slijedio Google karte. Prešao preko srušenog mosta, utopio se

Arheolog: Ovo je najstarija drvena konstrukcija, napravljena je prije 500.000 godina

Poljska objavila: Više ne šaljemo oružje Ukrajini


osmrtnicama basmrtovnice