TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Tko su neonacisti koji se u Ukrajini bore za Rusiju?

*
Tko su neonacisti koji se u Ukrajini bore za Rusiju? Tko su neonacisti koji se u Ukrajini bore za Rusiju?
Foto: Telegram

VIDEO objavljen u prosincu 2020. prikazuje dvojicu elegantno odjevenih Rusa kako pijuckaju ameriki viski i razgovaraju o ubijanju Ukrajinaca.

"Ja sam nacist. Ja sam nacist. Neu rei da sam nacionalist, domoljub, imperijalist i tako dalje. Rei u to otvoreno - ja sam nacist", rekao je jedan od mukaraca, Aleksej Milakov, koji je bio u fokusu videa objavljenog na ruskom nacionalistikom YouTube kanalu.

"Morate razumjeti da osjeate uzbuenje lova kada ubijete osobu. Ako nikada niste bili u lovu, trebali biste probati. Zanimljivo je", rekao je Milakov.

Osim to je ozloglaeni i priznati nacist, poznat po ubojstvu teneta i razmetanjem time na drutvenim mreama, Milakov je ef ruske paravojne skupine poznate kao Rusi, koja otvoreno prihvaa nacistiku simboliku i radikalne rasistike ideologije. Milakov i njegova skupina vjerodostojno su povezani sa zloinima u Ukrajini i Siriji, prenosi Radio Slobodna Europa.

Zajedno s lanovima Ruskog imperijalnog pokreta, ova skupina bjelakih supremacista, koju su Sjedinjene Amerike Drave prije dvije godine proglasile globalnom teroristikom organizacijom, jedna su od nekoliko desniarskih skupina koje se aktivno bore u Ukrajini, odnosno surauju s redovnom ruskom vojskom ili saveznikim separatistikim postrojbama.

Prema povjerljivom izvjetaju njemake Federalne obavjetajne slube, do kojeg je 22. svibnja doao asopis Der Spiegel, brojni ruski desniarski ekstremisti i neonacisti bore se u Ukrajini.

Iz Sirije u Ukrajinu

Njemaki analitiari napisali su kako injenica da su ruski vojni i politiki elnici prihvatili neonacistike skupine potkopava tvrdnju ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove vlade da je jedan od glavnih motiva invazije elja za "denacifikacijom" Ukrajine, pie Spiegel.

ak i prije invazije 24. veljae, sukob u Ukrajini privukao je znatan, ali nepoznat broj vojnika s desniarskim simpatijama. Veina pozornosti dugo je bila usmjerena na desniarske milicije i paravojske koje su se borile na strani ukrajinskih oruanih snaga, to je fenomen koji datira jo od poetka sukoba u Donbasu 2014. godine.

uveni ukrajinski Azovski puk formiran je od desniarske milicije zvane Azovski bataljun koja je postala poznata u prvim danima rata. Voe i osnivai ove skupine otvoreno su zagovarali ksenofobinu i antiimigrantsku retoriku. Simboli su bili vrlo slini nekima koje su koristile nacistike jedinice tokom Drugog svjetskog rata.

Kasnije je Azovski puk ukljuen u ukrajinsku Nacionalnu gardu i ublaio je ekstremistiku retoriku, ali je zadrao reputaciju elitne borbene jedinice.

Godinama su ruski dunosnici iskoritavali Azov i nacionalistike figure 20. stoljea poput Stepana Bandere u propagandne svrhe, esto iskrivljujui ili preuveliavajui njihove stavove i postupke u prilog lanoj tvrdnji da Ukrajinom dominiraju neonacisti.

Najavljujui invaziju 24. veljae, Putin ju je pokuao opravdati rekavi da su ciljevi bili "demilitarizacija i denacifikacija". Vlade Kijeva i Zapada kau da je taj argument neiskren i kau, ak i da je istinit, ne bi opravdao pokretanje niim izazvane invazije na zemlju s demokratski izabranom vladom.

Nisu se svi pridruili skupini Wagner

Najavljujui invaziju 24. veljae, Putin ju je pokuao opravdati rekavi da su ciljevi bili "demilitarizacija i denacifikacija". Kijev i zapadne vlade kau da je taj argument neiskren, a ak i da je istinit, ne bi opravdao pokretanje invazije na zemlju s demokratski izabranom vladom.

Meutim, tokom godina se manje panje posveivalo desniarskim ruskim milicijama koje se bore u ime Rusije, ne samo u Ukrajini nego i u Siriji.

Iako se vjeruje da su se neki borci pridruili ruskim privatnim plaenikim kompanijama poput Wagnera, nepoznat broj boraca pridruio se i obuavao pod Rusiom, kao i Ruskom imperijalnom pokretu i njegovoj paravojnoj jedinici, Ruskoj imperijalnoj legiji.

Biveg padobranca Milakova strunjaci su identificirali kao jednog od voa Rusia, zajedno s jo jednim Rusom po imenu Jan Petrovskij. Neki strunjaci kau da je ova skupina povezana s Wagnerom. Rusi je slubeno osnovan kao Sabotana i jurina izviaka skupina u Sankt-Peterburgu 2014. godine.

I Milakov i Petrovskij borili su se protiv Ukrajine kao dragovoljci u Donbasu 2014. i 2015. i otvoreno pokazivali oznake koje su dobili u Uniji dobrovoljaca Donbasa. U to vrijeme, meutim, Rusija je u vie navrata poricala da se njezine snage bore u Donbasu tvrdei da su lokalne snage koje se bore protiv ukrajinskih postrojbi samo lokalni partizani.

Snimka na kojoj ubija tene, odsijeca mu glavu i navodno ga jede

U rujnu 2014. godine u blizini sela astja, u Luhanskoj oblasti, militanti Rusia borili su se protiv ukrajinske paravojne skupine Ajdar. Ukrajinski medijski izvjetaji govore da su deseci ukrajinskih vojnika ubijeni. Poslije su internetom kruile slike unakaenih i spaljenih tijela, a Milakov se kasnije otvoreno hvalio kako je fotografirao tijela.

Milakov je takoer stekao reputaciju te iste godine kada su blogeri i novinari otkrili niz fotografija i videa starih dvije godine na kojima je prikazan kako ubija tene, odsijeca mu glavu i navodno ga jede. Tabloidni ruski list Moskovskij Komsomolec napisao je o njemu lanak pod naslovom "Faistiki mesar iz Sankt-Peterburga otiao se boriti na strani pobunjenika".

Poetkom 2015. godine Kanada, Britanija i Europska unija sankcionirali su Milakova i Petrovskog. "Milakov je aktivno podravao akcije i politike koje potkopavaju teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost Ukrajine i dodatno destabiliziraju Ukrajinu", navodi Velika Britanija u svojoj objavi sankcija.

U oktobru 2016. Petrovskij je uhapen u Norvekoj, gdje je ivio i radio zajedno s Norveaninom povezanim s desniarskom grupom Soldiers of Odin. Istog mjeseca je deportiran.

Fotografije i videozapisi objavljeni na drutvenim mreama 2020. i 2021. ukazuju na to da su borci Rusia bili u Siriji, gdje je Rusija provela vojnu operaciju i podrala sirijski reim te eliminirala tamonje oporbene borce. Sanktpeterburki medij Fontanka krajem 2017. takoer je pronaao fotografije Milakova kako pliva u bazenu u blizini Palmire.

U izvjetaju njemake obavjetajne slube navodi se da su Rusiovi borci u Ukrajini od poetka travnja.
Nema potvrde da su Milakov ili Petrovskij u bilo kojem trenutku bili u Ukrajini nakon invazije 24. veljae. Meutim, kanal na Telegramu, za koji se ini da je povezan s Rusiom, 27. svibnja je objavio fotografiju bez datuma na kojoj se navodno vide i Milakov i Petrovskij u Ukrajini kako stoje ispred oteenog oklopnog vozila.

"Milakov se vratio u akciju. Sada je negdje u prostranstvima Ukrajine, aktivno ukljuen u denacifikaciju i demilitarizaciju", stoji u objavi.

"Priuvni odjel"

Na dan kada je Rusija zapoela invaziju, elnik Ruskog imperijalnog pokreta Denis Garijev objavio je poruku na svom kanalu na Telegramu u kojoj je napisao: "Nema sumnje, mi smo za likvidaciju separatistikog entiteta Ukrajine."

Osnovan 2002. godine u Sankt-Peterburgu od strane Stanislava Vorobjeva, Ruski imperijalni pokret podrava monarhistiku ideologiju, djelomino izvedenu iz uvjerenja da Rusiju treba voditi potomak dinastije Romanov, obitelji posljednjeg ruskog cara Nikolaja II. U travnju 2020. godine ameriki State Department uveo je sankcije toj skupini, kao i Vorobjevu, Garijevu i jo jednom ovjeku.

"Skupina je omoguila paravojnu obuku za bijele supremaciste i neonaciste u Europi i aktivno radi na okupljanju ovih grupa u zajedniku frontu protiv njihovih navodnih neprijatelja", navodi se u priopenju State Departmenta. Pokret ima dva pogona za obuku u Sankt-Peterburgu, koji se vjerojatno koriste za uvjebavanje napada u umi i urbanim podrujima, taktiko oruje i obuku borbe prsa u prsa.

Nekoliko tjedana nakon Garijevljeve objave na Telegramu, centar za borbenu obuku u blizini Sankt-Peterburga, pod nazivom Partizan, objavio je regrutaciju dobrovoljaca za borbu u Ukrajini.

Garijev je takoer stvorio srodnu organizaciju pod nazivom Priuvni odjel, koja je prema njemakom obavjetajnom izvjetaju primala viemilijunske uplate od Ministarstva unutarnjih poslova, Federalne slube sigurnosti i Federalne slube zatite, vladine agencije zaduene za zatitu najviih dunosnika Kremlja.

Kao i pripadnici Rusia, borci Ruske imperijalne legije pridruili su se borbama na istoku Ukrajine 2014. i 2015, a prema informacijama militanata, tada je ubijeno najmanje est lanova skupine. Prema njemakim obavjetajnim podacima, Garijev je ranjen u borbama sredinom travnja, a njegov zamjenik Denis Nekrasov je ubijen, vjerojatno u blizini grada Izjuma u Harkivskoj oblasti.

Aleksandar Verkhovskij, strunjak za ekstremistike skupine u Rusiji i voditelj istraivakog centra SOVA, kae da je trenutano u Ukrajini vjerojatno manje ruskih ekstremistikih boraca nego u ranim godinama rata u Donbasu

"Nacionalisti su igrali kljunu ulogu u prvoj fazi rata. Bili su znaajan dio, ne ba veina. Sada u Ukrajini nema mnogo dobrovoljaca iz Rusije. Moda najvie nekoliko desetaka", zakljuio je Verkhovskij.

2 (1 + 1)

 OBNOVI SADRAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR
OSTALE VIJESTI
Cijena plina u Europi naglo porasla. Separatisti zaplijenili dva strana broda
Ruski tajkun povezan s Gazpromom pronaen mrtav u bazenu
Izrael odobrio cijepljenje male djece Pfizerom i Modernom
Broj mrtvih u masovnoj pucnjavi kod Chicaga popeo se na 7
Kaos u Johnsonovoj vladi, dvojica ministara dala ostavke
Tri nova problema za Europu, cijene plina jako rastu
eeni: U Ukrajini vodimo dihad. Ii emo do Berlina dok nas Putin ne zaustavi
Treina ena u zemljama u razvoju postaju majke s 19 godina i ranije
Napada je pokolj na paradi planirao tjednima. Maskirao se u enu i tako pobjegao
Potpisan povijesni dokument u NATO-u. MVEP: Sada je i Hrvatska sigurnija
Macron: ao mi je to Iran odbija sporazum, trebamo ga privesti razumu
ef ruske svemirske agencije objavio sliku: "Ovo je najsigurnije mjesto na svijetu"
panjolska policija vercerima droge zaplijenila dronove podmornice
Svjedok pucnjave kod Chicaga: Bio sam 30 godina u vojsci, ovo me nasmrt prestrailo
VIDEO U prosvjedima u Uzbekistanu poginulo 18 ljudi, 243 osobe ranjene
Njemaki vatrogasac pomae u Harkivu: "elim biti na pravoj stani povijesti"
Cijene nafte pale
Ubojica novinarke koja je pisala o korupciji na Malti: Trebao sam traiti vie novca
Iran objavio nove zahtjeve. SAD: Imaju dovoljno materijala za nuklearnu bombu
Zbog verca ljudima u Europi uhieno oko 130 osoba, u akciji sudjelovala i HrvatskaSVASTARIJE

Guinnessov rekord: 86-godinja ena ve 65 godina radi kao stjuardesa

Hotel na Ibizi nudi sobu u kojoj moete prespavati besplatno. Evo u emu je kvaka

FOTO Putniki avion letio 14 sati iznad oceana s rupom na trupu

ef NASA-e optuio Kinu da eli preuzeti Mjesec kao dio vojnog programa

Pucnjava na paradi u SAD-u, najmanje 6 mrtvih, 31 osoba ozlijeena. Napada u bijegu

Putin nakon osvajanja Luhanska izdao naredbu vojsci: Nastavite po planu

Tisue ozlijeenih i 18 mrtvih nakon sukoba prosvjednika i policije u Uzbekistanu

Ruski kozmonauti u svemiru slave osloboenje Luhanska, objavili fotografiju

VIDEO Najmanje pet mrtvih u odronu ledenjaka u Italiji, pojavila se strana snimka

Vie mrtvih u napadu u Danskoj, napada ima 22 godine. Otkriveni su novi detalji


osmrtnicama basmrtovnice