URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/353114b7-7542-46c6-90dd-b106ea7d325b.jpeg?width=600 Tko su neonacisti koji se u Ukrajini bore za Rusiju?


TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Tko su neonacisti koji se u Ukrajini bore za Rusiju?

Tko su neonacisti koji se u Ukrajini bore za Rusiju? Tko su neonacisti koji se u Ukrajini bore za Rusiju?
Foto: Telegram

VIDEO objavljen u prosincu 2020. prikazuje dvojicu elegantno odjevenih Rusa kako pijuckaju ameriki viski i razgovaraju o ubijanju Ukrajinaca.

"Ja sam nacist. Ja sam nacist. Neu rei da sam nacionalist, domoljub, imperijalist i tako dalje. Rei u to otvoreno - ja sam nacist", rekao je jedan od mukaraca, Aleksej Milakov, koji je bio u fokusu videa objavljenog na ruskom nacionalistikom YouTube kanalu.

"Morate razumjeti da osjeate uzbuenje lova kada ubijete osobu. Ako nikada niste bili u lovu, trebali biste probati. Zanimljivo je", rekao je Milakov.

Osim to je ozloglaeni i priznati nacist, poznat po ubojstvu teneta i razmetanjem time na drutvenim mreama, Milakov je ef ruske paravojne skupine poznate kao Rusi, koja otvoreno prihvaa nacistiku simboliku i radikalne rasistike ideologije. Milakov i njegova skupina vjerodostojno su povezani sa zloinima u Ukrajini i Siriji, prenosi Radio Slobodna Europa.

Zajedno s lanovima Ruskog imperijalnog pokreta, ova skupina bjelakih supremacista, koju su Sjedinjene Amerike Drave prije dvije godine proglasile globalnom teroristikom organizacijom, jedna su od nekoliko desniarskih skupina koje se aktivno bore u Ukrajini, odnosno surauju s redovnom ruskom vojskom ili saveznikim separatistikim postrojbama.

Prema povjerljivom izvjetaju njemake Federalne obavjetajne slube, do kojeg je 22. svibnja doao asopis Der Spiegel, brojni ruski desniarski ekstremisti i neonacisti bore se u Ukrajini.

Iz Sirije u Ukrajinu

Njemaki analitiari napisali su kako injenica da su ruski vojni i politiki elnici prihvatili neonacistike skupine potkopava tvrdnju ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove vlade da je jedan od glavnih motiva invazije elja za "denacifikacijom" Ukrajine, pie Spiegel.

ak i prije invazije 24. veljae, sukob u Ukrajini privukao je znatan, ali nepoznat broj vojnika s desniarskim simpatijama. Veina pozornosti dugo je bila usmjerena na desniarske milicije i paravojske koje su se borile na strani ukrajinskih oruanih snaga, to je fenomen koji datira jo od poetka sukoba u Donbasu 2014. godine.

uveni ukrajinski Azovski puk formiran je od desniarske milicije zvane Azovski bataljun koja je postala poznata u prvim danima rata. Voe i osnivai ove skupine otvoreno su zagovarali ksenofobinu i antiimigrantsku retoriku. Simboli su bili vrlo slini nekima koje su koristile nacistike jedinice tokom Drugog svjetskog rata.

Kasnije je Azovski puk ukljuen u ukrajinsku Nacionalnu gardu i ublaio je ekstremistiku retoriku, ali je zadrao reputaciju elitne borbene jedinice.

Godinama su ruski dunosnici iskoritavali Azov i nacionalistike figure 20. stoljea poput Stepana Bandere u propagandne svrhe, esto iskrivljujui ili preuveliavajui njihove stavove i postupke u prilog lanoj tvrdnji da Ukrajinom dominiraju neonacisti.

Najavljujui invaziju 24. veljae, Putin ju je pokuao opravdati rekavi da su ciljevi bili "demilitarizacija i denacifikacija". Vlade Kijeva i Zapada kau da je taj argument neiskren i kau, ak i da je istinit, ne bi opravdao pokretanje niim izazvane invazije na zemlju s demokratski izabranom vladom.

Nisu se svi pridruili skupini Wagner

Najavljujui invaziju 24. veljae, Putin ju je pokuao opravdati rekavi da su ciljevi bili "demilitarizacija i denacifikacija". Kijev i zapadne vlade kau da je taj argument neiskren, a ak i da je istinit, ne bi opravdao pokretanje invazije na zemlju s demokratski izabranom vladom.

Meutim, tokom godina se manje panje posveivalo desniarskim ruskim milicijama koje se bore u ime Rusije, ne samo u Ukrajini nego i u Siriji.

Iako se vjeruje da su se neki borci pridruili ruskim privatnim plaenikim kompanijama poput Wagnera, nepoznat broj boraca pridruio se i obuavao pod Rusiom, kao i Ruskom imperijalnom pokretu i njegovoj paravojnoj jedinici, Ruskoj imperijalnoj legiji.

Biveg padobranca Milakova strunjaci su identificirali kao jednog od voa Rusia, zajedno s jo jednim Rusom po imenu Jan Petrovskij. Neki strunjaci kau da je ova skupina povezana s Wagnerom. Rusi je slubeno osnovan kao Sabotana i jurina izviaka skupina u Sankt-Peterburgu 2014. godine.

I Milakov i Petrovskij borili su se protiv Ukrajine kao dragovoljci u Donbasu 2014. i 2015. i otvoreno pokazivali oznake koje su dobili u Uniji dobrovoljaca Donbasa. U to vrijeme, meutim, Rusija je u vie navrata poricala da se njezine snage bore u Donbasu tvrdei da su lokalne snage koje se bore protiv ukrajinskih postrojbi samo lokalni partizani.

Snimka na kojoj ubija tene, odsijeca mu glavu i navodno ga jede

U rujnu 2014. godine u blizini sela astja, u Luhanskoj oblasti, militanti Rusia borili su se protiv ukrajinske paravojne skupine Ajdar. Ukrajinski medijski izvjetaji govore da su deseci ukrajinskih vojnika ubijeni. Poslije su internetom kruile slike unakaenih i spaljenih tijela, a Milakov se kasnije otvoreno hvalio kako je fotografirao tijela.

Milakov je takoer stekao reputaciju te iste godine kada su blogeri i novinari otkrili niz fotografija i videa starih dvije godine na kojima je prikazan kako ubija tene, odsijeca mu glavu i navodno ga jede. Tabloidni ruski list Moskovskij Komsomolec napisao je o njemu lanak pod naslovom "Faistiki mesar iz Sankt-Peterburga otiao se boriti na strani pobunjenika".

Poetkom 2015. godine Kanada, Britanija i Europska unija sankcionirali su Milakova i Petrovskog. "Milakov je aktivno podravao akcije i politike koje potkopavaju teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost Ukrajine i dodatno destabiliziraju Ukrajinu", navodi Velika Britanija u svojoj objavi sankcija.

U oktobru 2016. Petrovskij je uhapen u Norvekoj, gdje je ivio i radio zajedno s Norveaninom povezanim s desniarskom grupom Soldiers of Odin. Istog mjeseca je deportiran.

Fotografije i videozapisi objavljeni na drutvenim mreama 2020. i 2021. ukazuju na to da su borci Rusia bili u Siriji, gdje je Rusija provela vojnu operaciju i podrala sirijski reim te eliminirala tamonje oporbene borce. Sanktpeterburki medij Fontanka krajem 2017. takoer je pronaao fotografije Milakova kako pliva u bazenu u blizini Palmire.

U izvjetaju njemake obavjetajne slube navodi se da su Rusiovi borci u Ukrajini od poetka travnja.
Nema potvrde da su Milakov ili Petrovskij u bilo kojem trenutku bili u Ukrajini nakon invazije 24. veljae. Meutim, kanal na Telegramu, za koji se ini da je povezan s Rusiom, 27. svibnja je objavio fotografiju bez datuma na kojoj se navodno vide i Milakov i Petrovskij u Ukrajini kako stoje ispred oteenog oklopnog vozila.

"Milakov se vratio u akciju. Sada je negdje u prostranstvima Ukrajine, aktivno ukljuen u denacifikaciju i demilitarizaciju", stoji u objavi.

"Priuvni odjel"

Na dan kada je Rusija zapoela invaziju, elnik Ruskog imperijalnog pokreta Denis Garijev objavio je poruku na svom kanalu na Telegramu u kojoj je napisao: "Nema sumnje, mi smo za likvidaciju separatistikog entiteta Ukrajine."

Osnovan 2002. godine u Sankt-Peterburgu od strane Stanislava Vorobjeva, Ruski imperijalni pokret podrava monarhistiku ideologiju, djelomino izvedenu iz uvjerenja da Rusiju treba voditi potomak dinastije Romanov, obitelji posljednjeg ruskog cara Nikolaja II. U travnju 2020. godine ameriki State Department uveo je sankcije toj skupini, kao i Vorobjevu, Garijevu i jo jednom ovjeku.

"Skupina je omoguila paravojnu obuku za bijele supremaciste i neonaciste u Europi i aktivno radi na okupljanju ovih grupa u zajedniku frontu protiv njihovih navodnih neprijatelja", navodi se u priopenju State Departmenta. Pokret ima dva pogona za obuku u Sankt-Peterburgu, koji se vjerojatno koriste za uvjebavanje napada u umi i urbanim podrujima, taktiko oruje i obuku borbe prsa u prsa.

Nekoliko tjedana nakon Garijevljeve objave na Telegramu, centar za borbenu obuku u blizini Sankt-Peterburga, pod nazivom Partizan, objavio je regrutaciju dobrovoljaca za borbu u Ukrajini.

Garijev je takoer stvorio srodnu organizaciju pod nazivom Priuvni odjel, koja je prema njemakom obavjetajnom izvjetaju primala viemilijunske uplate od Ministarstva unutarnjih poslova, Federalne slube sigurnosti i Federalne slube zatite, vladine agencije zaduene za zatitu najviih dunosnika Kremlja.

Kao i pripadnici Rusia, borci Ruske imperijalne legije pridruili su se borbama na istoku Ukrajine 2014. i 2015, a prema informacijama militanata, tada je ubijeno najmanje est lanova skupine. Prema njemakim obavjetajnim podacima, Garijev je ranjen u borbama sredinom travnja, a njegov zamjenik Denis Nekrasov je ubijen, vjerojatno u blizini grada Izjuma u Harkivskoj oblasti.

Aleksandar Verkhovskij, strunjak za ekstremistike skupine u Rusiji i voditelj istraivakog centra SOVA, kae da je trenutano u Ukrajini vjerojatno manje ruskih ekstremistikih boraca nego u ranim godinama rata u Donbasu

"Nacionalisti su igrali kljunu ulogu u prvoj fazi rata. Bili su znaajan dio, ne ba veina. Sada u Ukrajini nema mnogo dobrovoljaca iz Rusije. Moda najvie nekoliko desetaka", zakljuio je Verkhovskij.

 OBNOVI SADRAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR

OSTALE VIJESTI
Strunjakinja o ukrajinskoj nuklearki: Dovoljno je da 1 raketa pogodi krivo mjesto
Rusija: Zapad nas eli unititi. Ukrajina: Rusi prijete da e dii u zrak nuklearku
Ukrajina: Rusija je na energetske jedinice nuklearke postavila eksploziv
Rusija smanjuje mogunosti investitorima iz "neprijateljskih zemalja"
Zelenskij donio tajnu uredbu, nizu vanih ljudi ukinuo dravljanstvo. Tko su oni?
Ubijen voa pakistanskih talibana, SAD za informacije o njemu nudio 3 milijuna dolara
Rusija poruila Zapadu: Zaustavite ukrajinsko granatiranje nuklearke
Glasnogovornicu kineskog ministarstva ismijavaju zbog tvita o Tajvanu
Amnesty International: ao nam je, ali stojimo iza izjave da Ukrajina ugroava civile
Ukrajinska policija privela est ruskih simpatizera: "Ova udovita se njima dive"
ef ukrajinskog Energoatoma: Zona nuklearke Zaporija treba biti demilitarizirana
Rusija objavila u kakvom je stanju nuklearka nakon granatiranja
Jo dva broda s hranom napustila Ukrajinu
Medvedev: Zapad eli unititi Rusiju
Ozlijeeni iz Poljske u zagrebakim bolnicama su stabilno
AFP: Tito u Zagrebu nema ni spomenik ni ulicu, a nova turistika tura izaziva podjele
Kina produila vojne vjebe u blizini Tajvana
ef UN-a: Ponovno nam prijeti rizik od nuklearnog sukoba
Cijene nafte pale na najnie razine jo od veljae
Bivi pobunjenik postao predsjednik Kolumbije, najavio pregovore s narkobandamaSVASTARIJE

Dvije osobe poginule u Bugojnu uslijed strujnog udara, jo dvije povrijeene

U velikom poaru naftnog skladita na Kubi 17 nestalih i 77 ozlijeenih

Kako je krompir promijenio svijet

Meksiki rudari zarobljeni nakon poplave u rudniku, ronioci e ih pokuati izvui

U pozadini kineskih vjebi oko Tajvana dogaaju se dramatine stvari

U ledenjaku u vicarskoj pronaena olupina aviona koji se sruio 1968.

Portugal doivio najtopliji juli u skoro stotinu godina

Prije 77 godina baena je atomska bomba na Hiroimu

FOTO Francuski fiziar objavio kriku kobasice: Ovo je zvijezda najblia Suncu

Kremlj objavio detalje sastanka Putina i Erdogana. Trajao je etiri sata


osmrtnicama basmrtovnice