URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/353114b7-7542-46c6-90dd-b106ea7d325b.jpeg?width=600 Tko su neonacisti koji se u Ukrajini bore za Rusiju?


TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Tko su neonacisti koji se u Ukrajini bore za Rusiju?

Tko su neonacisti koji se u Ukrajini bore za Rusiju? Tko su neonacisti koji se u Ukrajini bore za Rusiju?
Foto: Telegram

VIDEO objavljen u prosincu 2020. prikazuje dvojicu elegantno odjevenih Rusa kako pijuckaju ameriki viski i razgovaraju o ubijanju Ukrajinaca.

"Ja sam nacist. Ja sam nacist. Neu rei da sam nacionalist, domoljub, imperijalist i tako dalje. Rei u to otvoreno - ja sam nacist", rekao je jedan od mukaraca, Aleksej Milakov, koji je bio u fokusu videa objavljenog na ruskom nacionalistikom YouTube kanalu.

"Morate razumjeti da osjeate uzbuenje lova kada ubijete osobu. Ako nikada niste bili u lovu, trebali biste probati. Zanimljivo je", rekao je Milakov.

Osim to je ozloglaeni i priznati nacist, poznat po ubojstvu teneta i razmetanjem time na drutvenim mreama, Milakov je ef ruske paravojne skupine poznate kao Rusi, koja otvoreno prihvaa nacistiku simboliku i radikalne rasistike ideologije. Milakov i njegova skupina vjerodostojno su povezani sa zloinima u Ukrajini i Siriji, prenosi Radio Slobodna Europa.

Zajedno s lanovima Ruskog imperijalnog pokreta, ova skupina bjelakih supremacista, koju su Sjedinjene Amerike Drave prije dvije godine proglasile globalnom teroristikom organizacijom, jedna su od nekoliko desniarskih skupina koje se aktivno bore u Ukrajini, odnosno surauju s redovnom ruskom vojskom ili saveznikim separatistikim postrojbama.

Prema povjerljivom izvjetaju njemake Federalne obavjetajne slube, do kojeg je 22. svibnja doao asopis Der Spiegel, brojni ruski desniarski ekstremisti i neonacisti bore se u Ukrajini.

Iz Sirije u Ukrajinu

Njemaki analitiari napisali su kako injenica da su ruski vojni i politiki elnici prihvatili neonacistike skupine potkopava tvrdnju ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove vlade da je jedan od glavnih motiva invazije elja za "denacifikacijom" Ukrajine, pie Spiegel.

ak i prije invazije 24. veljae, sukob u Ukrajini privukao je znatan, ali nepoznat broj vojnika s desniarskim simpatijama. Veina pozornosti dugo je bila usmjerena na desniarske milicije i paravojske koje su se borile na strani ukrajinskih oruanih snaga, to je fenomen koji datira jo od poetka sukoba u Donbasu 2014. godine.

uveni ukrajinski Azovski puk formiran je od desniarske milicije zvane Azovski bataljun koja je postala poznata u prvim danima rata. Voe i osnivai ove skupine otvoreno su zagovarali ksenofobinu i antiimigrantsku retoriku. Simboli su bili vrlo slini nekima koje su koristile nacistike jedinice tokom Drugog svjetskog rata.

Kasnije je Azovski puk ukljuen u ukrajinsku Nacionalnu gardu i ublaio je ekstremistiku retoriku, ali je zadrao reputaciju elitne borbene jedinice.

Godinama su ruski dunosnici iskoritavali Azov i nacionalistike figure 20. stoljea poput Stepana Bandere u propagandne svrhe, esto iskrivljujui ili preuveliavajui njihove stavove i postupke u prilog lanoj tvrdnji da Ukrajinom dominiraju neonacisti.

Najavljujui invaziju 24. veljae, Putin ju je pokuao opravdati rekavi da su ciljevi bili "demilitarizacija i denacifikacija". Vlade Kijeva i Zapada kau da je taj argument neiskren i kau, ak i da je istinit, ne bi opravdao pokretanje niim izazvane invazije na zemlju s demokratski izabranom vladom.

Nisu se svi pridruili skupini Wagner

Najavljujui invaziju 24. veljae, Putin ju je pokuao opravdati rekavi da su ciljevi bili "demilitarizacija i denacifikacija". Kijev i zapadne vlade kau da je taj argument neiskren, a ak i da je istinit, ne bi opravdao pokretanje invazije na zemlju s demokratski izabranom vladom.

Meutim, tokom godina se manje panje posveivalo desniarskim ruskim milicijama koje se bore u ime Rusije, ne samo u Ukrajini nego i u Siriji.

Iako se vjeruje da su se neki borci pridruili ruskim privatnim plaenikim kompanijama poput Wagnera, nepoznat broj boraca pridruio se i obuavao pod Rusiom, kao i Ruskom imperijalnom pokretu i njegovoj paravojnoj jedinici, Ruskoj imperijalnoj legiji.

Biveg padobranca Milakova strunjaci su identificirali kao jednog od voa Rusia, zajedno s jo jednim Rusom po imenu Jan Petrovskij. Neki strunjaci kau da je ova skupina povezana s Wagnerom. Rusi je slubeno osnovan kao Sabotana i jurina izviaka skupina u Sankt-Peterburgu 2014. godine.

I Milakov i Petrovskij borili su se protiv Ukrajine kao dragovoljci u Donbasu 2014. i 2015. i otvoreno pokazivali oznake koje su dobili u Uniji dobrovoljaca Donbasa. U to vrijeme, meutim, Rusija je u vie navrata poricala da se njezine snage bore u Donbasu tvrdei da su lokalne snage koje se bore protiv ukrajinskih postrojbi samo lokalni partizani.

Snimka na kojoj ubija tene, odsijeca mu glavu i navodno ga jede

U rujnu 2014. godine u blizini sela astja, u Luhanskoj oblasti, militanti Rusia borili su se protiv ukrajinske paravojne skupine Ajdar. Ukrajinski medijski izvjetaji govore da su deseci ukrajinskih vojnika ubijeni. Poslije su internetom kruile slike unakaenih i spaljenih tijela, a Milakov se kasnije otvoreno hvalio kako je fotografirao tijela.

Milakov je takoer stekao reputaciju te iste godine kada su blogeri i novinari otkrili niz fotografija i videa starih dvije godine na kojima je prikazan kako ubija tene, odsijeca mu glavu i navodno ga jede. Tabloidni ruski list Moskovskij Komsomolec napisao je o njemu lanak pod naslovom "Faistiki mesar iz Sankt-Peterburga otiao se boriti na strani pobunjenika".

Poetkom 2015. godine Kanada, Britanija i Europska unija sankcionirali su Milakova i Petrovskog. "Milakov je aktivno podravao akcije i politike koje potkopavaju teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost Ukrajine i dodatno destabiliziraju Ukrajinu", navodi Velika Britanija u svojoj objavi sankcija.

U oktobru 2016. Petrovskij je uhapen u Norvekoj, gdje je ivio i radio zajedno s Norveaninom povezanim s desniarskom grupom Soldiers of Odin. Istog mjeseca je deportiran.

Fotografije i videozapisi objavljeni na drutvenim mreama 2020. i 2021. ukazuju na to da su borci Rusia bili u Siriji, gdje je Rusija provela vojnu operaciju i podrala sirijski reim te eliminirala tamonje oporbene borce. Sanktpeterburki medij Fontanka krajem 2017. takoer je pronaao fotografije Milakova kako pliva u bazenu u blizini Palmire.

U izvjetaju njemake obavjetajne slube navodi se da su Rusiovi borci u Ukrajini od poetka travnja.
Nema potvrde da su Milakov ili Petrovskij u bilo kojem trenutku bili u Ukrajini nakon invazije 24. veljae. Meutim, kanal na Telegramu, za koji se ini da je povezan s Rusiom, 27. svibnja je objavio fotografiju bez datuma na kojoj se navodno vide i Milakov i Petrovskij u Ukrajini kako stoje ispred oteenog oklopnog vozila.

"Milakov se vratio u akciju. Sada je negdje u prostranstvima Ukrajine, aktivno ukljuen u denacifikaciju i demilitarizaciju", stoji u objavi.

"Priuvni odjel"

Na dan kada je Rusija zapoela invaziju, elnik Ruskog imperijalnog pokreta Denis Garijev objavio je poruku na svom kanalu na Telegramu u kojoj je napisao: "Nema sumnje, mi smo za likvidaciju separatistikog entiteta Ukrajine."

Osnovan 2002. godine u Sankt-Peterburgu od strane Stanislava Vorobjeva, Ruski imperijalni pokret podrava monarhistiku ideologiju, djelomino izvedenu iz uvjerenja da Rusiju treba voditi potomak dinastije Romanov, obitelji posljednjeg ruskog cara Nikolaja II. U travnju 2020. godine ameriki State Department uveo je sankcije toj skupini, kao i Vorobjevu, Garijevu i jo jednom ovjeku.

"Skupina je omoguila paravojnu obuku za bijele supremaciste i neonaciste u Europi i aktivno radi na okupljanju ovih grupa u zajedniku frontu protiv njihovih navodnih neprijatelja", navodi se u priopenju State Departmenta. Pokret ima dva pogona za obuku u Sankt-Peterburgu, koji se vjerojatno koriste za uvjebavanje napada u umi i urbanim podrujima, taktiko oruje i obuku borbe prsa u prsa.

Nekoliko tjedana nakon Garijevljeve objave na Telegramu, centar za borbenu obuku u blizini Sankt-Peterburga, pod nazivom Partizan, objavio je regrutaciju dobrovoljaca za borbu u Ukrajini.

Garijev je takoer stvorio srodnu organizaciju pod nazivom Priuvni odjel, koja je prema njemakom obavjetajnom izvjetaju primala viemilijunske uplate od Ministarstva unutarnjih poslova, Federalne slube sigurnosti i Federalne slube zatite, vladine agencije zaduene za zatitu najviih dunosnika Kremlja.

Kao i pripadnici Rusia, borci Ruske imperijalne legije pridruili su se borbama na istoku Ukrajine 2014. i 2015, a prema informacijama militanata, tada je ubijeno najmanje est lanova skupine. Prema njemakim obavjetajnim podacima, Garijev je ranjen u borbama sredinom travnja, a njegov zamjenik Denis Nekrasov je ubijen, vjerojatno u blizini grada Izjuma u Harkivskoj oblasti.

Aleksandar Verkhovskij, strunjak za ekstremistike skupine u Rusiji i voditelj istraivakog centra SOVA, kae da je trenutano u Ukrajini vjerojatno manje ruskih ekstremistikih boraca nego u ranim godinama rata u Donbasu

"Nacionalisti su igrali kljunu ulogu u prvoj fazi rata. Bili su znaajan dio, ne ba veina. Sada u Ukrajini nema mnogo dobrovoljaca iz Rusije. Moda najvie nekoliko desetaka", zakljuio je Verkhovskij.

 OBNOVI SADRAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR

OSTALE VIJESTI
Istraivanje: 7 od 10 Nijemaca troi manje energije zbog inflacije
Shell smanjio preradu nafte u Njemakoj zbog sue
Snimljena vozila kod reaktora nuklearke. Ukrajina objavila uvjet Rusiji
Zemlju upravo pogaaju jae solarne oluje, evo to se moe dogoditi
Oluja u Europi, 13 mrtvih, voda nosila ljude, vjetar puhao 224 km/h. Stie u Hrvatsku
U Meksiku ove godine ubijeno 18 novinara: "Ovo bi mogla biti najgora godina za njih"
SAD zabrinut jer je Izrael zatvorio palestinske skupine za ljudska prava
Britanski obavjetajci: Rusi neumorno udaraju po Harkivu. Imaju jedan cilj
Dijete u SAD-u umrlo nakon plivanja u rijeci. Zarazilo se amebom koja jede mozak?
VIDEO Snimljena vozila u blizini reaktora nuklearke. Rusija: "Tamo su samo vojnici"
Savjetnik predsjednika Indonezije: Xi i Putin doi e na summit G20
Wall Street blago porastao
Truss: Moja misija bit e poticanje ponovnog rasta britanskog gospodarstva
Britanski obavjetajac: Putin gubi informacijski rat, no ne trebamo previe slaviti
Avion prisilno sletio u Zagreb. Putnik htio otvoriti izlaz, vikao "vidimo se u raju"
Sestra Kim Jong-una: Plan June Koreje je vrhunac ludosti
Rusija: Zapaljeno je nae skladite streljiva. Nove eksplozije na Krimu
Rusija: Poar u skladitu streljiva kod ukrajinske granice, evakuirana dva sela
Austriju pogodila snana oluja, poginulo petero ljudi. Na dvoje djece palo stablo
U Kini ive ribe testirali na koronu, pogledajte snimkeSVASTARIJE

Savjetnik predsjednika Indonezije: Xi i Putin doi e na summit G20

Avion prisilno sletio u Zagreb. Putnik htio otvoriti izlaz, vikao vidimo se u raju

Austriju pogodila snana oluja, poginulo petero ljudi. Na dvoje djece palo stablo

Prijeti li nuklearna katastrofa? Nee se dogoditi ernobil, ali mogla bi Fukuima

Kina e spaavati nekretninske megakompanije

Hvala Lana to smo uli himnu BiH na Evropskom prvenstvu

Umro poznati hrvatski novinar Mislav Bago

Rijeka Jangce skoro presuila, Kina priziva kiu pomou hemikalija

Ovako je odgovorio otac Lane Pudar na poruku da napusti BiH i prikloni se svom narodu

NASA-ina divovska nova mjeseeva raketa sprema se za prvo lansiranje


osmrtnicama basmrtovnice