URL=https://ip.index.hr/remote/indexnew.s3.index.hr/c0dc9f7c-55cc-4b82-889d-291618edf3ff.jpg?width=600 Tužiteljica: Neka Trump i njegova djeca svjedoče o "obmanjujućim" poreznim prijavama

TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Tužiteljica: Neka Trump i njegova djeca svjedoče o "obmanjujućim" poreznim prijavama

Tužiteljica: Neka Trump i njegova djeca svjedoče o "obmanjujućim" poreznim prijavama Tužiteljica: Neka Trump i njegova djeca svjedoče o "obmanjujućim" poreznim prijavama
Foto: EPA

URED glavne tužiteljice u New Yorku Letitije James objavio je kako mu je potrebno svjedočenje bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i dvoje njegove odrasle djece da bi se utvrdile njihove spoznaje o onome što istražitelji nazivaju brojnim "obmanjujućim izjavama i propustima" u poreznim prijavama i financijskim izvještajima korištenim za dobivanje kredita, piše CNN.

U sudskom podnesku od jučer, istražitelji pišu da "namjeravaju konačno utvrditi tko je odgovoran za te pogrešne navode i propuste", dodajući da "ured državne odvjetnice zahtijeva svjedočenje i dokaze koji se ovdje traže kako bi utvrdio koji su zaposlenici i podružnice Trump Organizationa, kao i drugi subjekti i pojedinci, možda pomogli Trump Organizationu i Trumpu osobno u iznošenju spornih prijava i počinjenju propusta".

Nadalje piše da su se "svjedoci najbliži vrhu Trump Organizationa pozvali na svoja prava iz Petog amandmana američkog Ustava koji ih štiti od samooptuživanja. Neki drugi su se izjasnili da se ne sjećaju ili su tvrdili da su slijedili upute viših zaposlenika".

"Donald Trump Jr. i Ivanka radili su kao agenti svog oca"

"Ali stvarne spoznaje gospodina Trumpa o brojnim pogrešnim izjavama i propustima koje je napravio sam ili su napravljene u njegovo ime bitne su komponente za rješavanje istrage na prikladan i pravedan način. Donald Trump Jr. i Ivanka Trump radili su kao agenti gospodina Trumpa, djelovali su u svoje ime i nadzirali druge u vezi s transakcijama o kojima je ovdje riječ, njihovo je svjedočenje potrebno i za odgovarajuće rješavanje istrage", navodi se u podnesku.

Ivanka Trump bila je ključna veza sa zajmodavcem Deutsche Bankom, dok je Donald Trump Jr. bio uključen u upravljanje nekoliko nekretnina, uključujući 40 Wall Street, i ovjerio je točnost financijskih izvještaja od 2017. nadalje, priopćilo je državno odvjetništvo. U podužem sudskom podnesku istražitelji navode da je desetak sadašnjih i bivših zaposlenika Trump Organizationa svjedočilo i da je Trump osobno odobrio izradu svojih poreznih prijava.

"U svjetlu sveprisutnih i višekratnih pogrešnih iskaza i propusta, čini se da su procjene u prijavama općenito bile napuhane kao dio obrasca koji sugerira da je neto imovina gospodina Trumpa vrjednija nego što se čini", napisali su istražitelji.

Dodaju da su se prilikom svjedočenja 2020. godine Eric Trump i Allen Weisselberg, bivši glavni financijski direktor, pozvali na Peti amandman u odgovoru na više od 500 pitanja.

Što zanima tužitelje?

Ured glavne državne odvjetnice New Yorka objavio je da se usmjerava na nekoliko konkretnih navodnih pogrešnih izjava, uključujući sljedeće: veličina Trumpovog penthousea u Trump Toweru, pogrešno kategorizirana imovina izvan Trumpove kontrole ili kontrole Trump Organizationa kao "gotovina", čime se precjenjuje njegova likvidnost

Tu su i pogreške u postupku kojim su Trump ili njegovi suradnici došli do procjena vrijednosti, uključujući odstupanja od općeprihvaćenih računovodstvenih načela te izbjegavanje korištenja temeljnih tehnike vrednovanja, poput diskontiranja budućih prihoda i rashoda na njihovu sadašnju vrijednost ili odabira kao "usporedivih" samo sličnih nekretnina kako bi se procjene unijele iz podataka o javnoj prodaji.

Spominje se i pogrešno navođenje navodne uključenosti "vanjskih stručnjaka" u izradi procjena i propuštanje navođenja da su određene procjene napuhane za vrijednost brenda.

Ured državne odvjetnice tvrdi da Trump nije udovoljio sudskim pozivima da omogući uvid u evidenciju. Kao primjer, navodi se da iako Trump nije koristio e-mailove, od svjedoka se saznaje da je Trump čuvao tiskane kopije dokumenata i koristio naljepnice za komunikaciju sa zaposlenicima. Navodi se kako registratori s Trumpovim dokumentima nikad nisu pretraživani.

"Ovi dokumenti nikad nisu pretraživani jer je Trump Organization tvrdio da gospodin Trump nije bio uključen u pripremu vlastitih financijskih izvještaja, što je malo vjerojatno", stoji u podnesku.

"Praktički svaka korist od obmanjujućih procjena išla je Trumpu"

Ured državne odvjetnice James ističe da su zajmodavcima poslane navodno obmanjujuće izjave, a osiguravatelji su tvrdili da je "praktički svaka korist od obmanjujućih procjena išla Donaldu J. Trumpu".

Ured državne odvjetnice je također rekao kako ima dokaze koji upućuju na to da je Trump iskoristio više od pet milijuna dolara federalnih poreznih olakšica na temelju navodnih pogrešnih procjena vezanih za obiteljsko imanje u New Yorku, poznato kao Seven Springs, te Trump National Golf Course u Los Angelesu.

Ured državne odvjetnice James od 2019. provodi istragu o Trump Organizationu i točnosti financijskih izvještaja, što je Trump nazvao političkim lovom na vještice. Bivši predsjednik tužio je James tvrdeći da je povrijedila njegova ustavna prava i zatražio od suca da izda preliminarnu zabranu kojom će blokirati istragu ili ukloniti James iz istrage.

Trumpovi odvjetnici pokušali poništiti sudske pozive

Ured državne odvjetnice pozvao je Trumpa i njegovu odraslu djecu na svjedočenje u prosincu, što je navelo odvjetnike Trumpovih da pokušaju poništiti sudske pozive tvrdeći da je državna odvjetnica, čiji ured vodi građansku istragu i čiji su se dužnosnici pridružili kaznenoj istrazi ureda okružnog tužitelja na Manhattanu, pokušavala zaobići proces pred velikom porotom.

Svjedočenje u građanskom postupku, napisali su Trumpovi odvjetnici, "u suštini je ista kao i izjava državnom tužitelju, ali bez pružanja ustavne zaštite na koju svaki svjedok ima kroz proces pred velikom porotom".

Svjedoci pozvani pred veliku porotu savezne države New York dobivaju transakcijski imunitet za svoje svjedočenje i ne mogu biti procesuirani osim ako ne lažu pod prisegom. James, tvrde Trumpovi odvjetnici, pokušava zaobići ta prava tražeći svjedočenje u građanskom postupku, koje bi potom mogli koristiti kazneni tužitelji.

Ako pozvani odluče da neće svjedočiti u građanskom postupku, porota to može smatrati otežavajućom okolnosti za optužene ili izvući negativan zaključak.

U podnesku od utorka, suradnici državne odvjetnice James odbacili su ovaj argument, tvrdeći da bi se Trumpovi mogli ponovno pozvati na Peti amandman: "Svaki svjedok može se slobodno pozvati na Peti amandman koji štiti od samooptuživanja. Ostvarivanje tog prava u građanskoj istrazi (ili bilo kojem drugom građanskom ili upravnom postupku) nije neuobičajeno niti se smatra uskraćivanjem ustavnog prava."

 OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR
OSTALE VIJESTI
Pentagon poslao upozorenje. Zapovjednik Azova: U čeličani smo, u tijeku je operacija
VIDEO Zelenskij: Ovo je pakao. Ne pretjerujem
Cijene nafte pale
UN poziva Rusiju i Ukrajinu da nastave pregovore
Analitičar u Otvorenom: Rusija se strahovito preračunala. Turska će biti gubitnik
Ukrajinsko izvješće: Rusi su demoralizirani, dio vojnika nije dobio plaću
Finska premijerka: NATO ne planira postaviti nuklearno oružje u Finsku
Pentagon: Rat bi mogao još dugo trajati
Glavni ukrajinski general: Prestali smo se samo braniti, izveli smo protunapade
Otac Borisa Johnsona dobio francusko državljanstvo
Twitter ima novu politiku zbog rata u Ukrajini, žele spriječiti širenje fake newsa
Kako se šire majmunske boginje i koji su simptomi? Evo što kaže liječnik
Kongres SAD-a odobrio 40 milijardi dolara za Ukrajinu, države G7 18.4 milijarde
Zapovjednici ruske i američke vojske razgovarali prvi put od početka rata
VIDEO Zapovjednik iz Azova: U tijeku je određena operacija, hvala cijelom svijetu
BBC tvrdi da ima snimku tajnog agenta koji bivšoj djevojci prijeti mačetom
Dva milijuna zaraženih u Sjevernoj Koreji. Prije tjedan dana su prijavili prvi slučaj
Svi pregovori Rusije i Ukrajine su ispali promašaj. Kako ovo uopće može završiti?
Šef središnjice spašavanja na moru opisao potragu za posadom talijanskog tegljača
Biden: Švedska i Finska ispunjavaju sve uvjete za ulazak u NATOSVASTARIJE

Svi pregovori Rusije i Ukrajine su ispali promašaj. Kako ovo uopšte može završiti?

Zapovjednici ruske i američke vojske razgovarali prvi put od početka rata

Talibani naredili da televizijske voditeljice moraju pokrivati lice

Još dva ruska vojnika priznala krivnju za ratne zločine

Erdoganov savjetnik: Finska i Švedska mogu u NATO samo ako se ispune naši zahtjevi

Operiran je Željko Komšić

Ruski vojnik priznao da je ubio civila, prijeti mu doživotna kazna

Otkriveni detalji o padu kineskog putničkog aviona, moguće da je namjerno srušen

Stručnjaci: Sjeverna Koreja bez cjepiva protiv korone, na rubu su katastrofe

Urnebesan oglas tipa koji prodaje auto postao hit: ˝Zamijeniš jedan dio, ode ih 10˝


osmrtnicama basmrtovnice