URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/767ea823-a193-41c9-bd8e-a3947f6831cc.jpg?width=600 VIDEO Val brutalnih pljački u SAD-u, veliki lanci zatvaraju dućane. ˝Ovo je neviđeno˝
TuzlarijeTUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

VIDEO Val brutalnih pljački u SAD-u, veliki lanci zatvaraju dućane. ˝Ovo je neviđeno˝

VIDEO Val brutalnih pljački u SAD-u, veliki lanci zatvaraju dućane. "Ovo je neviđeno" VIDEO Val brutalnih pljački u SAD-u, veliki lanci zatvaraju dućane. "Ovo je neviđeno"

ZBOG vala nasilnih pljački veliki trgovački lanci u SAD-u upozorili su da su "neviđene" razine kriminala prošle godine dovele do gubitaka od 112 milijardi dolara.

U masovnim nasilnim krađama radnici u trgovinama su pretučeni, a neki i ubijeni, zbog čega su mnoge trgovine zaposlile dodatne zaštitare kako bi zaštitile svoje osoblje. Organizirane bande više su puta uhvaćene kamerom kako jurišaju trgovinama grabeći pregršt robe s polica prije nego što pobjegnu, piše The Times.

Neke od masovnih pljački organizirane su na društvenim mrežama. Jednu je organizirala Dayjia Blackwell, koja se na društvenim mrežama predstavlja nadimkom Meatball. Uživo je prenosila pljačkanje trgovina u centru Philadelphije. Prema New York Postu, Meatball je nakon pljačke za svojih 650.000 pratitelja na Instagramu i TikToku objavila: "Recite policiji da će me ili zatvoriti večeras ili će gorjeti, bit će kao u filmu." Nakon toga je uhapšena.

Zatvaraju se trgovine

Target, jedan od najvećih američkih trgovaca na malo, objavio je da zatvara trgovine u većim gradovima, uključujući New York, Seattle, San Francisco i Portland. "Ne možemo nastaviti s radom ovih trgovina jer krađe i organizirani kriminal ugrožavaju sigurnost našeg tima i gostiju te pridonose neodrživom poslovanju", objavio je Target.

U San Franciscu su brojni veliki lanci, kao što su Walgreens, Old Navy, Nordstrom i Whole Foods, nedavno zatvorili trgovine u središtu grada.

"Razumijem izazove s kojima se Target suočava u gradovima diljem zemlje i razočaran sam viješću o njegovom zatvaranju u Oaklandu. Moj cilj je nastaviti raditi u partnerstvu s članovima poslovne zajednice kako bismo osigurali njihovu sigurnost i uspjeh u našem gradu", rekla je gradonačelnica Oaklanda Sheng Thao.

David Johnston, potpredsjednik Nacionalne maloprodajne federacije (NRF), rekao je da se najveća poduzeća u zemlji i obiteljske trgovine podjednako bore s valom kriminala. "Prodavači u svojim trgovinama bilježe neviđene razine krađe u kombinaciji s raširenim kriminalom, a situacija postaje još gora. Daleko izvan financijskog učinka ovih zločina, nasilje i zabrinutost oko sigurnosti i dalje su prioritet za sve trgovce, bez obzira na veličinu ili kategoriju", rekao je.

Izvješće NRF-a, koje je ispitalo 177 predstavnika maloprodajnih lanaca koji predstavljaju više od 97.000 trgovina diljem SAD-a, otkrilo je da se trgovci suočavaju sa sve nasilnijim lopovima. Gotovo devet od njih deset reklo je da su kradljivci u trgovinama bili "nešto više ili puno agresivniji i nasilniji u usporedbi s prošlom godinom".

-->
-->

Porast nasilnih krađa od 35 posto

Tvrtke koje posebno prate broj nasilnih krađa u trgovinama izvijestile su o porastu od prosječno 35 posto. Kao odgovor na to trgovci su pojačali sigurnost, smanjili radno vrijeme i zatvorili trgovine, rekao je NRF.

Los Angeles je područje koje je 2022. godine bilo najviše pogođeno organiziranim maloprodajnim kriminalom u zemlji, objavio je NRF, a slijede ga San Francisco i Oakland, također u Kaliforniji.

Međutim, neki sugeriraju da su strahovi od nacionalnog vala kriminala prenapuhani. U siječnju je James Kehoe, koji je u to vrijeme bio glavni financijski direktor trgovačkog diva Walmarta, rekao da smo "možda previše plakali prošle godine" o problemu krađe u trgovinama dodavši da je tvrtka vjerojatno potrošila previše na sigurnosne mjere.

Republikanci tvrde da su područja pod kontrolom demokrata žarišta kriminala i da lopovi nisu adekvatno kažnjeni. Optužuju vlasti u Kaliforniji da su preblage po tom pitanju budući da se krađe manje od 950 dolara smatraju običnim prekršajem.

-->
-->
 OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR
OSTALE VIJESTI
Dodijeljene Nobelove nagrade
Blinken: Izrael bi trebao učiniti više da zaštiti civile u Pojasu Gaze
Eskalirao rat Hezbolaha i Izraela. Punili dronove eksplozivom pa napadali Izraelce
Prisegnuo Javier Milei, novi argentinski predsjednik
Svijetom se proširile slike golih zarobljenih Palestinaca. Oglasio se Izrael
Šef WHO-a: Nemoguće je popraviti katastrofalnu zdravstvenu situaciju u Gazi
Netanyahu se čuo s Putinom, kritizirao ga zbog glasanja u UN-u
Sanchez: Svačija je zadaća braniti ljudska prava u svijetu
Dobitnica Nobela za mir iz zatvora: Iranski narod će pobijediti autoritarnu vlast
Koga to pape nasljeđuju? Sveti Petar nije ni bio u Rimu
UN-ova agencija predstavila klimatski akcijski plan za hranu
Musk: Odlučila je anketa, ponovno ćemo aktivirati X račun Alexa Jonesa
IEA: Obećanja sa summita o klimi nisu dovoljna da se ograniči zagrijavanje
Katar zagovara trenutno primirje: Rat u Gazi može radikalizirati cijeli Bliski istok
Izraelska vojska: U zadnja 24 sata smo pogodili 250 terorističkih ciljeva u Gazi
Francuski ratni brod oborio dva drona iz Jemena
Opća deklaracija o ljudskim pravima slavi 75. godišnjicu
U tornadu u Americi najmanje 6 mrtvih i preko 30 ozlijeđenih
Egipćani izlaze na izbore
Je li za rusko gospodarstvo najgore prošlo?SVASTARIJE

Ukrajina se ne miri sa stvarnošću, a greške Zelenskog mogu biti fatalne

Rusi i SAD vode novu utrku u nuklearnom naoružanju. Gubitnik je Europa

Erdogan žestoko napao SAD zbog Gaze

VIDEO Putnički avion slijeće u Tel Avivu dok Iron Dome ruši Hamasove rakete

Arapske zemlje i Turska pozvali na hitan prekid rata u Gazi

SAD stavio veto na UN-ovu rezoluciju o trenutačnom prekidu vatre u Gazi

S neba će na kratko nestati jedna od najsjajnijih zvijezdi

Šire se fotografije Palestinaca kako kleče u donjem rublju s povezom na očima

Scholz nosio židovsku kapicu, zapalio svijeću za Hanuku: ˝Odmah oslobodite sve taoce˝

Predsjednik Irana tokom posjeta Rusiji optužio Zapad: ˝Podržava izraelski genocid˝


osmrtnicama basmrtovnice