URL=https://ip.index.hr/remote/indexnew.s3.index.hr/4ab95093-4582-4f39-89ef-4167ffba2876.jpg?width=600 WHO: Širenje majmunskih boginja izvan Afrike može se obuzdati

TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

WHO: Širenje majmunskih boginja izvan Afrike može se obuzdati

WHO: Širenje majmunskih boginja izvan Afrike može se obuzdati WHO: Širenje majmunskih boginja izvan Afrike može se obuzdati
Ilustracija: Davor Puklavec/PIXSELL

PRIJENOS i širenje novih slučajeva majmunskih boginja izvan endemskih zemalja središnje i zapadne Afrike može se obuzdati, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija, dok istodobno sve više vlada najavljuje limitirano cijepljenje u borbi protiv ovog virusa.

Odluka o cijepljenju uslijedila je nakon što su vlasti od početka svibnja istražile 237 sumnjivih i potvrđenih slučajeva virusa u 19 zemalja svijeta. Dužnosnici WHO-a kažu kako se očekuje povećanje tog broja, no u dosad zaraženih nije se radilo o težim oblicima bolesti.

Ne očekuje se da će se epidemija majmunskih boginja razviti u pandemiju

Znanstvenici ne očekuju da će se epidemija majmunskih boginja razviti u pandemiju poput covida s obzirom na to da se virus ne širi tako lako kao Sars-Cov-2. Majmunske boginje obično su blaga virusna infekcija koja je endemična u dijelovima zapadne i središnje Afrike. Širi se uglavnom bliskim kontaktom i do nedavnog izbijanja virus je rijetko evidentiran u ostalim dijelovima svijeta, zbog čega je nedavna pojava bolesti u Americi i Europi izazvala bojazan od naglog širenja. 

Premda su majmunske boginje u medicini poznate već 40 godina, WHO je objavio da se prvi put pojavilo istodobno više slučajeva u raznim zemljama svijeta i među ljudima koji nisu putovali u endemske regije Afrike. No UN-ova agencija kaže da bi epidemije u neendemskim zemljama mogle biti stavljene pod kontrolu, kao i prijenos majmunskih boginja s čovjeka na čovjeka. I Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) umanjio je bojazan od mogućeg širenja bolesti. 

"Potičemo vas da pojačate praćenje pojave novih slučajeva majmunskih boginja da biste ustanovili gdje se najviše prenose i da biste doznali kako se razvijaju i šire", rekla je Sylvie Briand, direktorica WHO-ova Odjela za globalnu pripremu za infekcije.

Istaknula je da epidemija "nije uobičajena", ali je zasad "obuzdana". Dostupna su cjepiva i lijekovi za majmunske boginje, dodala je Briand, pozvavši na odgovarajuće mjere suzbijanja, više istraživanja i globalnu suradnju. "Nemojmo od krtičnjaka praviti planinu", rekla je u utorak na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini u Ženevi.

Ciljana cijepljenja

Neke zemlje već poduzimaju mjere opreza da bi zajamčile zaštitu ljudima koji su možda bili izloženi virusu. Jučer su francuske zdravstvene vlasti preporučile cijepljenje rizičnih odraslih osoba koje su bile u kontaktu s osobama s potvrđenim majmunskim boginjama, kao i zdravstvenog osoblja koje je zbog prirode posla izloženo kontaktu sa zaraženim pacijentima.

Danska je učinila slično omogućivši cijepljenje onima koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženima. Dosad su ondje evidentirana dva slučaja. Njemačka je donijela odluku o tome da, u slučaju pogoršanja epidemije, na raspolaganju bude 40.000 doza cjepiva. Ministar zdravstva Karl Lauterbach kazao je da bi se epidemija mogla suzbiti ranom intervencijom i da u Njemačkoj nije objavljen početak nove pandemije, a visoki dužnosnici WHO-a u ponedjeljak su objavili slične smjernice.

Američki zdravstveni dužnosnici u ponedjeljak su pripremili određenu količinu cjepiva, a takav su potez prve poduzele britanske vlasti. Ondje je cjepivo ponuđeno zdravstvenim radnicima i ostalim osobama za koje se sumnja da su prošli tjedan mogle biti izložene virusu. 

Bez mutacija

Svi dosadašnji potezi uslijedili su u trenutku kada znanstvenici pokušavaju doznati više o načinima prijenosa virusa i koje bi skupine mogle biti najugroženije. Briand je ponovila stajalište WHO-a po kojem je malo vjerojatno da je virus dosad mutirao, no dodala je da bi njegov prijenos mogao biti posljedica promjena u ponašanju ljudi, osobito nakon češćih kontakata i druženja u cijelom svijetu poslije ukidanja restrikcija uvedenih za vrijeme pandemije covida-19.

Zdravstveni stručnjaci vode računa o potencijalnim mutacijama koje bi virus mogle učiniti lakše prenosivim ili težim. Većina slučajeva zaraze prijavljena je među muškarcima koji su imali spolne odnose s muškarcima, a Briand je rekla da je posebno važno pokušati se usredotočiti na to da se spriječi prijenos virusa spolnim putem. Najčešći simptomi bolesti su groznica i karakteristične lezije na koži.

Stopa smrtnosti od posljedica zaraze zapadnoafričkim sojem majmunskih boginja, koji je nedavno identificiran, iznosi oko jedan posto. 

 

 

 OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR
OSTALE VIJESTI
UŽIVO Suradnica milijardera pedofila dobila 20 godina zatvora
Erdogan popustio, pušta Finsku i Švedsku u NATO. Došla snimka udara na šoping-centar
Turska pušta Finsku i Švedsku u NATO, Erdogan popustio
Najmoćnije zemlje svijeta pričale s Kinom i Indijom o cijenama ruske nafte
Počeli neizravni nuklearni pregovori između Irana i SAD-a
Pronađen lijek koji suzbija rak izgladnjivanjem
Predsjednik Finske: Napad na Ukrajinu promijenio je sve
Gotova potraga za preživjelima u raketiranom šoping-centru: "Ovdje više nema živih"
Ukrajina: Veliki ruski raketni napad na Dnjepar, spasioci traže preživjele
Vlasnik Smirnoffa povlači se iz Rusije
BBC provjerio ruske tvrdnje o raketiranju krcatog šoping-centra
Njemačka: Imat ćemo najveću europsku vojsku u NATO-u
U Lavovu uhićen bivši KGB-ovac, sumnjiče ga za izdaju
VIDEO Pojavila se snimka trenutka ruskog raketnog udara na šoping-centar
Bijela kuća: Smrti migranata u Teksasu slamaju srce
Nove američke sankcije: Zabranjen uvoz ruskog zlata, novi udar na vojnu industriju
Amerika sutra najavljuje "dugoročni vojni angažman" u Europi
UN: Više od 306.000 civila ubijeno u ratu u Siriji
Cijene nafte iznad 116 dolara
Jeziva prijetnja ruske agencije: Objavili koordinate glavnih gradova članica NATO-aSVASTARIJE

Francuska poziva građane da opet nose maske u javnom prijevozu

CNN: Zapad je pokušao nanijeti bol Putinu. Nije uspio

Rusi kasne s plaćanjem stranog duga. Ministar: To je farsa

Japan zatražio od 37 miliona građana da ugase svjetla

VIDEO NASA lansirala prvu raketu iz Australije: ˝Ovo je samo početak˝

Pogledajte kako su se svjetski čelnici rugali Putinu na ručku

Mađarska upozorila EU: ˝Ljudi, urazumite se˝

Nova studija: Jednostavan test od 10 sekundi otkriva rizik od ranije smrti

Milano zbog suše gasi fontane

U EU raste nervoza zbog plina: ˝Pred nama je vrlo teška zima˝


osmrtnicama basmrtovnice