URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/75455750-5aa9-42ac-ae36-68ef9ad46d97.jpeg?width=600 Čovjek opisao kako je zaraziti se koronom u zemlji koja službeno nema koronu


TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Čovjek opisao kako je zaraziti se koronom u zemlji koja službeno nema koronu

Čovjek opisao kako je zaraziti se koronom u zemlji koja službeno nema koronu Čovjek opisao kako je zaraziti se koronom u zemlji koja službeno nema koronu
Ilustracija: EPA

TURKMENISTAN je jedna od rijetkih zemalja, primjerice uz Sjevernu Koreju, koje kažu kako nemaju zabilježenih slučajeva koronavirusa.

No izvještavanja sugeriraju da Turkmenistan prolazi kroz treći i vjerojatno najsnažniji val covida-19. Sajahat Kurbanov se gušio. Hvatao je zrak kao da trči maraton, a bol u prsima bila je nepodnošljiva. Imao je sve simptome koronavirusa. Problem je bio što se nalazio u Turkmenistanu, gdje pacijenti poput njega službeno ne postoje, piše BBC.

U Turkmenistanu se ne može dobiti pismena potvrda pozitivnog covid-testa

Kad je u augustu nazvao hitnu pomoć, liječnik mu je rekao da ima upalu pluća i da bi trebao hitno u bolnicu. Kurbanov je znao da liječnici u njegovoj zemlji slučajeve covida nazivaju upalom pluća. Na putu do bolnice Kurbanov je uspio nazvati kliniku u kojoj je nekoliko dana ranije obavio covid-test.

"Pozitivno je", čuo je tihi glas kako govori s druge strane. "Što je pozitivno? Je li covid?" povikao je, a stigao je pozitivan odgovor.

Tek kasnije je otkrio da se u Turkmenistanu ne može dobiti pismena potvrda pozitivnog testa. Prva bolnica u koju je otišao odbila ga je primiti jer je bila puna.

"Skoro sam umro na putu. Nedostajalo mi je zraka. Virus je toliko brzo napredovao. Počeo sam udarati u prozor i vikati da ne mogu disati. Dali su mi kisik, ali to nije puno pomoglo", objašnjava Kurbanov.

I druga bolnica ga odbila primiti

I sljedeća bolnica odbila ga je primiti, ovaj put jer joj je bilo zabranjeno primati pacijente koji nisu registrirani u glavnom gradu Ašgabatu.

"Počeo sam paničariti. Pitao sam liječnika što da radim. Hoću li umrijeti?" govori Kurbanov.

Nazvao je liječnika kojeg je poznavao i molio je za pomoć. Nakon brojnih telefonskih poziva i povišenih razgovora, na kraju je primljen. Njegovo se stanje nije mijenjalo pet dana.

"Nisam mogao udahnuti, kao da je sve u meni zalijepljeno. Imao sam napadaje panike jer nisam mogao disati. Kao da sam zaronio pod vodu i nisam mogao isplivati na površinu."

Vlasti ne govore o slučajevima korone

Vikao je medicinskim sestrama da mu daju nešto za ublažavanje boli. U Turkmenistanu odlazak u bolnicu ne znači da će pacijent dobiti pomoć, kaže Kurbanov. Liječnici često ignoriraju pacijente, a medicinske sestre ih ne provjeravaju osim ako netko utjecajan ne nazove prave ljude.

Bolnica je također imala nedostatak osoblja jer se nekoliko medicinskih sestara brinulo za više od 60 ljudi.

Bilo je trenutaka kada je čistačica davala injekcije. Medicinske sestre pričale su o pacijentima koji su se urušavali i umirali pred njima jer nije bilo respiratora i aparati za kisik nisu radili. Liječnici su nekoliko puta mijenjali Kurbanovljevo liječenje. Potrošio je oko 2000 dolara na lijekove i mito, golemu svotu u Turkmenistanu, a otpušten je nakon 10 dana.

Turkmenski mediji sa sjedištem u inozemstvu izvještavaju o trećem valu infekcija, ali gotovo svi unutar zemlje se o tom boje govoriti. Na web stranici turkmen.news identificirano je više od 60 ljudi koji su umrli od covida-19 od početka pandemije.

Turkmenske vlasti ne govore o slučajevima koronavirusa. Predsjednik Gurbanguli Berdimuhamedov, nekadašnji stomatolog, koristi sliku zdrave nacije kao državnu propagandu. Priznati da je zemlja pogođena pandemijom moglo bi narušiti legitimitet njegovog režima. Međutim, jedan slučaj prošle godine umalo je razotkrio tu lažnu sliku.

Turskom diplomatu u Ašgabatu je pozlilo. Kemal Uckun imao je tipične simptome koronavirusa: bol u prsima, znojenje, groznicu. Dijagnosticirana mu je upala pluća.

Njegova supruga Guzide Uckun poslala je rendgenske snimke prsa u turske bolnice i svi su potvrdili da ima covid-19. Očajnički je pokušala vratiti svog supruga u Tursku, ali su turkmenske vlasti navodno odbile dopustiti uzlijetanje medicinski opremljenog aviona.

Nitko u bolnici ne koristi riječi covid ili korona

Dopuštenje je stiglo tek nekoliko sati nakon njegove smrti. Uckunovo tijelo je balzamirano i forenzičari nisu mogli pronaći tragove koronavirusa.

Turkmenske vlasti uvele su neke karantenske mjere kako bi zaustavile širenje bolesti. No vlada inzistira da zahvaljujući njenim preventivnim mjerama u zemlji nema covida-19.

Nitko od osoblja u bolnici u kojoj se liječio Kurbanov nije upotrijebio riječi covid ili koronavirus. "Rekli bi 'ovaj virus' ili 'ova bolest'. Ja bih ih upitao zašto ne kažu o čemu se radi. I kad bih pitao je li riječ o covidu, oni bi šutke kimnuli glavom", kaže Kurbanov za BBC.

Dok je bio u bolnici, Kurbanov je primio tekstualnu poruku od vlade sa zdravstvenim upozorenjem. Poruka je pozivala ljude da nose maske zbog prašine u zraku.

"Umiremo li od prašine? Puštaju ljude da umru, ali nikada neće priznati da imaju covid", zaključuje Kurbanov.

 OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR

OSTALE VIJESTI
Ukrajinci napali ruski vojni aerodrom 200 km od bojišnice? Stigla reakcija Rusije
Ruska novinarka koja je uhićena na Kosovu: Policija me pitala o špijunaži
Ukrajina osudila ruskog špijuna, dobio 15 godina zatvora
Dramatični pretres Trumpovog imanja je samo početak. "On je u ozbiljnoj nevolji"
Biden potpisao ratifikaciju za pridruživanje Finske i Švedske NATO-u
Ukrajina upozorava na "jako velik rizik" od granatiranja nuklearke
Novi sudski udarac Trumpu: Ipak će morati pokazati porezne prijave
Rusi Hrvata zarobljenog u Ukrajini žele ubiti ili poslati na doživotnu robiju
Ukrajina: Među Rusima u Hersonu širi se panika zbog našeg protunapada
FBI upao Trumpu, brojne su reakcije. "U ovoj wc školjki je uništavao dokaze"
Čelnik Krima: Jedna osoba poginula u eksplozijama kod ruske vojne baze
Izrael: Ubili smo zapovjednika palestinskih militanata i još jednog borca
Istraživanje: Desničari na putu da osvoje veliku većinu u talijanskom parlamentu
Ukrajina o eksplozijama u važnoj ruskoj bazi: "Ovo je podsjetnik na to čiji je Krim"
VIDEO Goleme eksplozije na ruskom vojnom aerodromu na Krimu. Stigla reakcija Rusije
Steven Seagal u zatvoru u kojem su masovno pobijeni zarobljeni azovci
Poljska prijeti EU: Ako nam ne isplatite novac, izvući ćemo sva oružja iz arsenala
Granate padaju po najvećoj nuklearnoj elektrani u Europi. Tko je kriv?
Ovo je novi turski brod za vađenje nafte i plina u istočnom Mediteranu
Eskalira napetost između Grčke i Turske u Sredozemlju. Traje sukob oko dva mala otokaSVASTARIJE

Umrla je Olivia Newton-John

Rusija: Prekidamo američku inspekciju u našim bazama s nuklearnim oružjem

Dvije osobe poginule u Bugojnu uslijed strujnog udara, još dvije povrijeđene

U velikom požaru naftnog skladišta na Kubi 17 nestalih i 77 ozlijeđenih

Kako je krompir promijenio svijet

Meksički rudari zarobljeni nakon poplave u rudniku, ronioci će ih pokušati izvući

U pozadini kineskih vježbi oko Tajvana događaju se dramatične stvari

U ledenjaku u Švicarskoj pronađena olupina aviona koji se srušio 1968.

Portugal doživio najtopliji juli u skoro stotinu godina

Prije 77 godina bačena je atomska bomba na Hirošimu


osmrtnicama basmrtovnice