URL=https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/8a722437-af62-43ab-a2b5-287ba11f0468.jpg?width=600 Zašto bi Kina slala špijunski balon nad Ameriku ako ima satelite?TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Zašto bi Kina slala špijunski balon nad Ameriku ako ima satelite?

Zašto bi Kina slala špijunski balon nad Ameriku ako ima satelite? Zašto bi Kina slala špijunski balon nad Ameriku ako ima satelite?
Screenshot: YouTube

KINESKI je balon nestao u oblačiću dima i krhotina, oboren američkim projektilom lansiranim iz zraka. Nakon što je zbunio Washington trodnevnom odisejom nad kontinentalnim Sjedinjenim Američkim Državama, ostaje pitanje čemu je sve to služilo.

Snimka rušenja kineskog balona

Nakon što je balon uočen, Peking je ustvrdio kako se radi o meteorološko-znanstvenom balonu za promatranje vremenskih prilika koji je zalutao izvan planiranog kursa, što je izazvalo podsmijeh Pentagona. Amerikanci tvrde da je balon bio sposoban za manevriranje i da je napravio neke namjerne zaokrete, došavši u jednom trenutku iznad Montane, gdje se nalazi dio američkog arsenala nuklearnih interkontinentalnih balističkih projektila baziranih na silosima, piše The Guardian.

Epizoda koja otvara jako puno pitanja

Ako se doista radilo o špijunskom balonu, cijela epizoda otvara mnogo pitanja o donošenju odluka u Pekingu. Bilo je prilično predvidljivo da će balon biti uočen, praćen i potencijalno oboren te da će se sve to dogoditi uoči posjeta američkog šefa diplomacije Antonyja Blinkena Pekingu.

Ovaj je posjet pozdravio kineski lider Xi Jinping, koji se namjeravao susresti s glavnim američkim diplomatom, a razgovori su trebali riješiti niz ozbiljnih potencijalnih žarišta između dviju supersila, ponajprije budućnost Tajvana.

Možda je ovdje bio slučaj da lijeva ruka nije znala što desna radi ili se radilo o namjernom pokušaju sabotiranja bilo kakvog smirivanja napetosti koje je Blinkenovo putovanje moglo postići, navodi Guardian.

Čemu služi špijunsko balon u doba satelita?

Drugo pitanje je tehničko. Zašto poslati špijunski balon u doba satelita? Baloni su jeftiniji i mogu se približiti metama nadzora. Međutim, nejasno je što bi balon mogao vidjeti u raketnim silosima Montane a da Kinezi već nisu znali.

Pentagon se nije doimao pretjerano zabrinutim zbog onoga što je balon mogao vidjeti i tvrdi da je uspio blokirati barem neke od njegovih obavještajnih podataka, proučavajući balon i njegov teret. Možda je namjera bila pratiti vojni odgovor, vidjeti koliko će brzo balon biti uočen i koliko brzo će borbeni zrakoplovi poletjeti.

Peking je vjerojatno testirao Bidenovu odlučnost

Politički odgovor bi također mogao biti zanimljiv Pekingu. Prema dužnosnicima Pentagona, Kina je poslala tri balona iznad američkog teritorija tokom Trumpove administracije, bez vojnog odgovora, iako se čini da ti raniji letovi nisu zašli ni približno tako duboko u američki teritorij. Peking je vjerojatno testirao Bidenovu odvažnost.

Baloni su svakako bolji od satelita u izazivanju nereda u ciljanoj zemlji i potaknuli su omanju političku buru u SAD-u. Republikanci su pozvali da se balon odmah obori, unatoč riziku od opasnosti po ljude i materijalne štete na zemlji.

Bidenova administracija sada će morati testirati odgovor Pekinga u nastojanju da odrede namjere ovog preleta. Uskoro će se moći obratiti kineskoj vladi, nakon što prouči teret balona i analizira njegovu tehnologiju.

Peking bi mogao zahtijevati trenutačni povrat olupine, prije nego što SAD-a analizira o čemu se radi, kao što je Washington neuspješno pokušao kada je jedan od njegovih špijunskih zrakoplova bio prisiljen sletjeti na kineski otok Hainan u travnju 2001. godine, uzrokujući diplomatsku krizu sve dok posada, a kasnije i rastavljeni zrakoplov, nisu vraćeni.

Rušenje balona iznad američkih voda vjerojatno neće spriječiti zahtjeve Pekinga

Pazeći na potencijalne pravne sporove, američke zračne snage su se pobrinule za obaranje balona iznad američkih teritorijalnih voda, ali to vjerojatno neće spriječiti zahtjeve Pekinga.

Neki američki komentatori tvrdili su da je Blinken svakako trebao odletjeti u Peking, kako bi iskoristio obaranje balona za ilustraciju američke odlučnosti. Drugi su rekli da je bio u pravu što je odgodio posjet jer bi sporni incident potisnuo sve važnije teme na dnevnom redu.

Koliko će vremena trebati da se te rasprave vrate na pravi put, u velikoj će mjeri ovisiti o motivima Pekinga da uopće pošalje balon.
OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HROSTALE VIJESTI
Putin i Xi pričali 4 i pol sata, Norveška je Ukrajini isporučila 8 Leoparda
Plenković: Nalog za uhićenje Putina je samo početak
Norveška je Ukrajini isporučila 8 Leoparda
Macronova vlada preživjela glasanje o povjerenju
U školi u Kanadi izbodeno troje ljudi, napadač uhićen
Na donatorskoj konferenciji prikupljeno 7 milijardi eura za Tursku i Siriju
Dva učenika ozlijeđena u pucnjavi u Teksasu, jedan kritično
Talijanska jezična institucija protiv rodno neutralnih oznaka u službenim dokumentima
Europska komisija predložila produljenje mjera za štednju plina
Profesor s Oxforda: Putin je možda poslao dvojnika u Mariupolj. Pogledajte mu ruku...
VIDEO U australskoj rijeci milijun lešina riba
Mađarska: Mi ne želimo slati streljivo Ukrajini
Natalitet u Italiji pao na najnižu razinu u povijesti
Cijene nafte pale prema 72 dolara
Von der Leyen: EU daje milijardu eura Turskoj za pomoć nakon potresa
Švicarska za spašavanje Credit Suissea osigurala 260 milijardi franaka
Članice EU planiraju isporučiti Ukrajini milijun topničkih granata
Izraelski ministar financija: Palestinci ne postoje
Kijev: Očekujemo da Kina pritisne Rusiju da prekine rat u Ukrajini
UN: Iran je možda počinio zločine protiv čovječnostiSVASTARIJE

Izraelski ministar financija: Palestinci ne postoje

Britanski časopis: Domet električnih automobila zimi je manji nego što se reklamira

Ova država postala je magnet za desetke hiljada Rusa i Ukrajinaca. Krenuli su problemi

Šok u Švicarskoj zbog preuzimanja Credit Suissea. ˝Zombija nema, stiže čudovište˝

Ruske televizije objavile snimku, tvrde da Putin vozi po okupiranom Mariupolju

Postignut dogovor između Srbije i Kosova, tvrdi EU

Sjeverna Koreja lansirala još jedan projektil

Putin iznenada posjetio Mariupolj

Predsjednik Srbije i premijer Kosova razgovarali o sporazumu o normalizaciji odnosa

Potres magnitude 6.8 u Ekvadoru, ima mrtvih, oštećene zgrade. Stiže sve više snimki


osmrtnicama basmrtovnice