URL=https://ip.index.hr/remote/indexnew.s3.index.hr/e26e40c0-543b-4b2e-9edf-ca529e28da85.jpg?width=600 Zapad strahuje da će Rusija napasti Ukrajinu, Rusi na državnoj TV gledaju suprotno

TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Zapad strahuje da će Rusija napasti Ukrajinu, Rusi na državnoj TV gledaju suprotno

Zapad strahuje da će Rusija napasti Ukrajinu, Rusi na državnoj TV gledaju suprotno Zapad strahuje da će Rusija napasti Ukrajinu, Rusi na državnoj TV gledaju suprotno
Foto: EPA

DOBRO naoružane strane postrojbe kreću se prema ukrajinskoj granici. Izviđački avioni lete iznad glava. Šire se glasine o predstojećim insceniranim napadima. Ako gledate državnu televiziju u Moskvi, gledate snimke vojnika i tenkova, bodljikave žice i snajperista, ali napad ne spremaju nisu ruske snage - već NATO-ove, komentira CNN.

Dobrodošli u ruski zrcalni prikaz obračuna oko Ukrajine. U alternativnom medijskom okruženju ove zemlje, NATO-ove snage provode plan koji je spreman već godinama - okružiti Rusiju, svrgnuti predsjednika Vladimira Putina i preuzeti kontrolu nad ruskim energetskim resursima.

"Europa je slaba i razjedinjena gomilica psića koji primaju naredbe iz Washingtona"

Prema stajalištu Moskve, koje se ponavlja u gotovo svakoj emisiji vijesti i talk showu, Ukrajina je propala država koju u potpunosti kontrolira "gospodar lutaka" - Sjedinjene Američke Države. Europa je slaba i razjedinjena gomilica psića koji primaju naredbe iz Washingtona. Čak je i SAD, koliko god bio zastrašujući i prijeteći, slabi i razjedinjen, rastrgan političkim podjelama i rasnim nemirima.

Ali samo malo. Kako te sile mogu istovremeno biti slabe i predstavljati prijetnju? To je jedna od zagonetki ruske državne propagande. Kritičko razmišljanje nije ono što ruski mediji pokušavaju potaknuti. Umjesto toga, pokušavaju podići pritisak svojim gledateljima i učiniti ih jako uplašenim.

Vodeća političko-informativna emisija ruske državne televizije, Vesti Nedeli (Vijesti tjedna) Dmitrija Kiseljova, prošle je nedjelje započela Kiseljovljevim riječima: "Umjesto odgovora na mirne inicijative Kremlja, oni nas zatrpavaju optužbama i novim prijetnjama".

Svaki nagovještaj neslaganja između Europe i SAD-a ili NATO-a glavna je vijest u Rusiji, a jedna od glavnih priča u Kiseljovljevoj emisiji uključivala je komentare zapovjednika njemačke mornarice da Putin "zaslužuje poštovanje" i da je Krim, ukrajinski teritorij koji je Moskva anektirala, "zauvijek izgubljen". Izvještaj je završio zadovoljnom konstatacijom da je zapovjednik morao dati ostavku.

Ukrajinu zasad možda neće pogoditi potpuna invazija, ali u ruskim medijima već traje sveopći rat riječima. Izjave američke vlade odbacuju se kao komentari "Ministarstva informacija", a Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov optužio je Washington za "informacijsku histeriju", "laži" i "falsifikate".

Ruska TV prikazuje Bjelorusiju okruženu snagama NATO-a

A karte na ruskoj državnoj televiziji koje prikazuju ruskog saveznika Bjelorusiju okruženu snagama NATO-a nevjerojatno nalikuju kartama u izvješćima zapadnih medija koja prikazuju Ukrajinu okruženu s tri strane ruskim postrojbama.

Optužbe za moguće ruske napade na Ukrajinu odbacuju se kao "polumitološka prijetnja iz Rusije" ili kao "rusofobija" koja dolazi od "Anglosaksonaca". Tenzije nisu visoke zbog Rusije, ističe Kremlj, nego zbog  NATO-a.

U upečatljivom djelu propagande zamjene teza, ruska televizija emitirala je prevedene istupe voditelja Fox Newsa Tuckera Carlsona, čiji su govori usmjereni protiv NATO-a i američkog predsjednika Joea Bidena prilično usklađen s linijom Kremlja. "Carlson bi trebao biti u vašoj emisiji!" rekao je voditelju jedan od gostiju u ruskom talk showu.

Ruski građani za napetosti krive SAD i NATO

Čini se da državni medijski blic ima učinka. Prosinačka anketa nevladine organizacije za ispitivanje javnog mnijenja i sociološko istraživanje Levada-Centra pokazala je da polovica ispitanika za napetosti krivi SAD i NATO, dok samo tri do četiri posto za sukob krivi Rusiju.

Anketa je pokazala da nešto više od polovice Rusa vjeruje kako kriza u Ukrajini neće eskalirati u rat između Rusije i Ukrajine, a više od trećine (39%) kaže da misli da je rat neizbježan ili vrlo vjerojatan. Četvrtina ispitanika izjavila je kako misli da je moguć rat između Rusije i NATO-a.

U drugoj anketi Levada-Centra, također iz prosinca, više od polovice ispitanika (56%) reklo je da su se odnosi između Rusije i NATO-a ozbiljno pogoršali, što je najviši rezultat od početka sukoba s Ukrajinom 2014. godine. A više od polovice ispitanika (56%) izjavilo je zabrinutost da će doći do svjetskog rata. Mnogi Rusi misle da ih Zapad uvlači u rat, pokazuje istraživanje Riddlea, online časopisa o ruskim pitanjima.

"Rusija će morati odgovoriti... Štipaju nas sa svih strana, grizu nas. Što bismo trebali učiniti? Popustiti?" rekao je jedan ispitanik.

U međuvremenu, anketari Levada-Centra kažu da su Rusi "mentalno umorni" temom Ukrajine za koju kažu da je "nametnuta od vodećih medija". Kao rezultat toga, gledatelji ne analiziraju vijesti niti dvaput provjeravaju ono što čuju od voditelja televizijskih emisija.

Naravno, ruski medijski krajolik se mijenja, jer mlađa generacija odlazi na internet kako bi dobila informacije. No, većina alternativnih vijesti u Rusiji zatvorena je ili marginalizirana, a paralelna stvarnost Kremlja i dalje dominira eterom.

 OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR
OSTALE VIJESTI
Stigla snimka iz raketiranog šoping-centra u Ukrajini: "Pogledajte što je ostalo"
Matijević: SDP ne bi trebao preuzimati funkcije u Gradu Splitu
Rusija raketirala krcati šoping-centar. Raste broj mrtvih, stižu snimke
Četiri mrtva i 19 ranjenih u novom napadu na Harkiv
Cijene nafte porasle u očekivanju vijesti s važnog sastanka moćnih zemalja
VIDEO Rusi raketirali krcati šoping-centar. Gradonačelnik: Ovo je ratni zločin
Ukrajina: Izvoz žitarica u lipnju je 44 posto manji nego prošle godine
Separatist: Mogli bismo zauzeti Lisičansk do kraja tjedna
Ženu u Njemačkoj ugrizla čegrtuša, policija na njezinoj farmi našla 110 zmija
VIDEO Najveći kruzer ikad izgrađen iz brodogradilišta ide ravno u rezalište
VIDEO Ukrajina: Rusi raketirali šoping-centar, u njemu je bilo 1000 civila
VIDEO Tornado u Nizozemskoj: "Ovo je rijedak fenomen"
Ljudi u Mariupolju prisiljeni loviti golubove i jesti ih, tvrdi gradonačelnik
Veliki cyber-napad u Litvi. Ruski hakeri: "Ovo je osveta"
Brzi vlak se zabio u lokomotivu u Češkoj, strojovođa poginuo. Ozlijeđeno 5 ljudi
Francuska: Naftu iz Irana i Venezuele treba vratiti na tržište
Kremlj: Potražit ćemo druga tržišta i tako zaobići sankcije na zlato
Rat se okreće u Putinovu korist, kaže britanski general
Učiteljica u Engleskoj optužena za ubojstvo dečka. Zakopala njegovo tijelo u vrtu?
Zelenskij na summitu G7: Nije vrijeme za pregovore s RusijomSVASTARIJE

CNN: Zapad je pokušao nanijeti bol Putinu. Nije uspio

Rusi kasne s plaćanjem stranog duga. Ministar: To je farsa

Japan zatražio od 37 miliona građana da ugase svjetla

VIDEO NASA lansirala prvu raketu iz Australije: ˝Ovo je samo početak˝

Pogledajte kako su se svjetski čelnici rugali Putinu na ručku

Mađarska upozorila EU: ˝Ljudi, urazumite se˝

Nova studija: Jednostavan test od 10 sekundi otkriva rizik od ranije smrti

Milano zbog suše gasi fontane

U EU raste nervoza zbog plina: ˝Pred nama je vrlo teška zima˝

VIDEO Ovo je trenutak kad je napadač krenuo pucati po gej klubu u Oslu. Stižu detalji


osmrtnicama basmrtovnice