TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
EU upozorila Rusiju na nepravilnosti u izborima

EU upozorila Rusiju na nepravilnosti u izborima


Foto: Hina

RUSIJA bi trebala "ispraviti kršenja i nepravilnosti" koje su prijavili promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u Europi (OESS), rekao je glasnogovornik šefice europske diplomacije Federice Mogherini.

"Očekujemo da Rusija ispravi kršenja i nepravilnosti koje je uočio OESS, jer se radi o kršenju obveza Rusije prema OESS-u i ostalih međunarodnih obveza", rekao je glasnogovornik.

Dodao je da EU također ne priznaje Krim kao dio Rusije, "pa prema tome ne priznaje ni održavanje izbora na krimskom poluotoku".

"Nedostajalo istinske konkurencije"

Promatrači OESS-a objavili su da je ruskim predsjedničkim izborima koji su, općenito gledajući bili korektni, "nedostajalo istinske konkurencije".

Ograničavanje temeljnih sloboda i prijava kandidata ograničili su prostor za politički angažman zbog čega nije bilo istinske konkurencije.

"Izbor bez istinske konkurencije ne predstavlja stvaran izbor", rekao je na konferenciji za novinare voditelj OESS-ova Odjela za demokratske institucije i ljudska prava Michael Georg Link.

"Izbori su održani u pretjerano kontroliranom zakonskom i političkom ozračju", a domaći mediji izbore su pokrili pretjerano revnosno izvještavajući u korist aktualnog predsjednika, kazao je Link.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Pretjerani pritisak

Birači su bili izloženi pretjeranom pritisku da se odazovu izborima, a sve radi ostvarenja velike izlaznosti, smatra Link.

Središnje izborno povjerenstvo je nakon prebrojane polovice glasačkih listića izvijestilo da je ruski predsjednik Vladimir Putin osvojio 75 posto glasova.

Na drugom je mjestu s 13,4 posto kandidat komunista Pavel Grudinjin, pred ultranacionalistom Vladimirom Žirinovskim koji je dobio 6,3 posto i liberalnom novinarkom Ksenijom Sobšak s 1,4 posto.

"Jedinstvo je ključno za uspjeh"


Putin je pred više stotina pristaša ocijenio da je njegova pobjeda znak povjerenja i nade, kao i priznanje za ono što je postignuto u posljednjih nekoliko godina, unatoč teškoćama.

"U njoj vidim povjerenje i nadu našeg naroda", rekao je.  Dodao je da je "važno zadržati jedinstvo, jedinstvo je ključno za uspjeh".

Putinu (65) je ovo drugi uzastopni šestogodišnji mandat i prema ustavu nema pravo na treći. Jedan mandat bi morao preskočiti, što znači da bi se mogao ponovno kandidirati 2030.

Rekao je da zasad ne razmišlja o ustavnim promjenama, a da će o eventualnim promjenama u vladi biti riječi tek nakon inauguracije.

1
OBNOVI SADRŽAJ

INDEX.HR
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Tusk se sastao s članovima Predsjedništva BiH: Potpisani ugovori između BiH i EIB-a o finansiranju Koridora Vc

Vlada danas s najobimnijim dnevnim redom od početka mandata: Mirovine će biti povećane za 3,5 posto

Nema tehničkih unapređenja na izborima u BiH ove godine: Zbog nedostatka kvoruma nije održana sjednica Doma naroda PSBiH

CIK: Izmjene Izbornog zakona potpuno nerealne: Opći izbori će biti raspisani između 7. i 9. maja

Vulin odgovorio Krstičeviću: \'Jesmo dva svijeta - ja sam antifašist\'

Suočava se s deset godina zatvora za svaku od tri tačke: Bill Cosby proglašen krivim za zlostavljanje žene

Senat potvrdio izbor dosadašnjeg šefa CIA-e: Pompeo novi državni sekretar SAD-a

Film o bijegu mlade Sirijke osvojio publiku: Bijeg iz Sirije: Ranijina Odiseja

Krater Koroljev: Evropska svemirska agencija objavila prvu sliku Marsa s orbitera

Susreti polufinala UEFA Europa lige: Pobjeda Marseillea, remi u Londonu