TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Europski parlament traži od članica i Komisije da aktivnije promiču cijepljenje

Europski parlament traži od članica i Komisije da aktivnije promiču cijepljenje


Foto: 123rf

EUROPARLAMENTARCI u Odboru za javno zdravlje izglasali su u utorak rezoluciju o padu procijepljenosti u Europskoj uniji u kojoj upozoravaju da nepovjerenje dijela javnosti u cjepiva već izaziva ozbiljne posljedice u javnom zdravstvu te pozivaju države članice i Europsku komisiju da aktivno promiču cijepljenje.

Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta u utorak je izglasao "Rezoluciju o neodlučnosti u vezi s cijepljenjem i smanjenju stopa cijepljenja u Europi“ u Europskoj uniji čiji su autori zastupnici iz svih klubova u Europskom parlamentu.

Nacrt rezolucije usvojen je u odboru s 55 glasova za, jednim protiv dok je troje zastupnika bilo suzdržano. O rezoluciji bi se  svi zastupnici Europskog parlamenta trebali izjasniti na plenarnoj sjednici u travnju ili svibnju u Strasbourgu.

Europski parlament u rezoluciji ističe važnost transparentnosti u stvaranju povjerenja javnosti te poziva države članice i Komisiju da kampanjama i informiranjem promiču cijepljenje .

Zastupnici su istaknuli da bi se povjerenje dijela javnosti u cjepiva vratilo većom transparentnošću oko analiza cjepiva i njihovih popratnih pojava te financiranjem neovisnih istraživanja. 

Istraživači moraju objaviti ako su u mogućem sukobu interesa i biti isključeni iz evaluacije cjepiva ako isti postoji, a trebalo bi ukinuti i povjerljivost ocjena Europske agencije za lijekove i javnosti učiniti dostupnim znanstvene i kliničke podatke, predlažu zastupnici Europskog parlamenta.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Također predlažu otvoreni dijalog sa civilnim društvom temeljen na znanstvenim činjenicama kako bi se suzbile netočne i neznanstvene informacije o cijepljenju.

Tijekom prva dva mjeseca 2017. godine zabilježeno je više od 1500 slučajeva ospic

U 14 europskih zemalja tokom samo prva dva mjeseca 2017. godine zabilježeno je više od 1500 slučajeva ospica zbog sve većeg broja necijepljenih osoba, uključujući i Hrvatsku. Podatak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) pokazuje kako se u zadnjih šest godina broj cijepljene djece cjepivom protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MPR), čija se prva doza daje djeci u drugoj godini života, smanjio za šest postotnih poena, podsjeća se u priopćenju ureda zastupnice Šuice.

Borzan ukazuje da je čest argument pokreta protiv cjepiva da unapređenje životnog standarda, a ne cijepljenje, dovodi do smanjivanja broja oboljelih no da usporedba kretanja slučajeva ospica i vodenih kozica daje drugačiju sliku. Radi se o bolestima čiji je način širenja istovjetan, no cijepljenje protiv ospica je obvezatno, dok za vodene kozice nije. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od 1968., dakle po uvođenju cijepljenja, broj slučajeva ospica drastično pada, dok broj oboljelih od vodenih kozica stagnira do današnjih dana.

"Cijepljenje je na neki način žrtva vlastitog uspjeha. Njime su iskorijenjene ili suzbijene pošasti poput boginja i dječje paralize i nove generacije, koje žive bez straha od njih, ne vide potrebu za cijepljenjem. To se odnosi na građane, ali i na zdravstveno osoblje. Dodajte na to dezinformacije koje šire protivnici cijepljenja i danas u Europi imamo epidemije ospica i pojavu difterije koje nije bilo 30 godina", primjećuje Borzan.

"Usporedno s problemom odbijanja cijepljenja, globalno i europsko zdravstvo se suočavaju s još jednom golemim problemom, sve većom otpornošću mikroba na antibiotike. Oba problema su zasebno ogromne prijetnje javnom zdravlju, no zajedno imaju gotovo apokaliptičan potencijal. Pretjerano 'kljukanje' antibioticima i odbijanje cijepljenja bi medicinu mogli vratiti u 19. stoljeće, pri čemu bi smrtnost djece i bolničkih pacijenata  značajno porasla", upozorava Borzan.

1

 OBNOVI SADRŽAJ

INDEX.HR

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Tusk se sastao s članovima Predsjedništva BiH: Potpisani ugovori između BiH i EIB-a o finansiranju Koridora Vc

Vlada danas s najobimnijim dnevnim redom od početka mandata: Mirovine će biti povećane za 3,5 posto

Nema tehničkih unapređenja na izborima u BiH ove godine: Zbog nedostatka kvoruma nije održana sjednica Doma naroda PSBiH

CIK: Izmjene Izbornog zakona potpuno nerealne: Opći izbori će biti raspisani između 7. i 9. maja

Vulin odgovorio Krstičeviću: \'Jesmo dva svijeta - ja sam antifašist\'

Suočava se s deset godina zatvora za svaku od tri tačke: Bill Cosby proglašen krivim za zlostavljanje žene

Senat potvrdio izbor dosadašnjeg šefa CIA-e: Pompeo novi državni sekretar SAD-a

Film o bijegu mlade Sirijke osvojio publiku: Bijeg iz Sirije: Ranijina Odiseja

Krater Koroljev: Evropska svemirska agencija objavila prvu sliku Marsa s orbitera

Susreti polufinala UEFA Europa lige: Pobjeda Marseillea, remi u Londonu
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 4 sata
Roditelji malog Alfieja dali zadnju izjavu za javnost, evo što kažu
Objavljeno prije 6 sati
Macron jednostavno objasnio što je to sekularnost, pogledajte snimku
Objavljeno prije 6 sati
Bill Cosby podivljao na sudu nakon što je proglašen krivim za silovanje
Objavljeno prije 6 sati
Mike Pompeo postao američki državni tajnik
Objavljeno prije 7 sati
Eksplozija u rafineriji nafte u Americi, 20 ozlijeđenih
Objavljeno prije 7 sati
Trump u srpnju ipak putuje u Britaniju, najavljeni prosvjedi