TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Hoće li mali Alfie, teško bolesni dječak iz Britanije, dobiti još jednu šansu za život?

Hoće li mali Alfie, teško bolesni dječak iz Britanije, dobiti još jednu šansu za život?


Screenshot: YouTube/Guardian
 
ALFIE Evans, smrtno bolesno 23-mjesečno dijete čiji roditelji vode bitku s britanskim zdravstvom i pravosuđem kako bi ga pod svaku cijenu održali na životu, ipak bi danas mogao dobiti još jednu, posljednju šansu.
 
 
Podsjetimo, bolnica Alder Hay u Liverpoolu u kojoj se mali Alfie liječi odlučila je da je za njega najbolje da ga se isključi s aparata za održavanje života jer je daljnje liječenje ''uzaludno, bezobzirno i nehumano" i kako bi mu se okončala patnja i omogućilo da umre prirodnom smrću. Njegovi roditelji žestoko su se usprotivili toj odluci, tvrdeći da njihov sin ne pati, i žalili su se na nju sve do vrhovnog britanskog suda, a potom i do Europskog suda za ljudska prava. 

 
Sud odobrio još jedno saslušanje nakon što je preživio skidanje s aparata
 
No nakon što je njihova žalba odbijena na svim instancama, Alfie je jučer skinut s aparata. Neposredno prije toga, oko 200 protestanata koji podržavaju Alfiejeve roditelje pokušalo je upasti u bolnicu, u čemu ih je spriječila policija.
 
Ali tek tada je nastupilo pravo iznenađenje, barem za liječnike. Iako je Alfie u poluvegetativnom stanju zbog rijetke degenerativne bolesti mozga i unatoč predviđanjima da će bez umjetnog održavanja umrijeti za nekoliko minuta, navodno je nastavio disati sam punih šest sati. Nakon toga su mu liječnici dali kisik i vodu, ali nisu ga vratili na respirator.
 
''Očito su bolnica i sud vjerovali da će, ako mu se ukloni terapija za održavanje života, on preminuti za nekoliko minuta, ali to se pokazalo pogrešnim'', izjavio je odvjetnik roditelja.
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
Nakon ovog iznenađujućeg obrata, Alfiejevi roditelji Tom Evans i Kate James zatražili su i dobili izvanredno saslušanje pred sucem visokog suda, koje se treba održati danas. Na njemu će sudac uzeti u obzir nove okolnosti slučaja i odlučiti hoće li odobriti ukidanje zabrane napuštanja bolnice za njihovo dijete. 
 
Može li Alfie zaista biti spašen u Italiji?

U slučaju da se žalba roditelja odobri , mali Alfie će biti smjesta stavljen na avion za Italiju, gdje bi mu liječenje trebalo biti nastavljeno u bolnici Bambino Gesu u Rimu, koja je povezana s Vatikanom. 
 
Ranije danas talijansko ministarstvo vanjskih poslova pristalo je dati Alfieju talijansko državljanstvo, a za slučaj se zauzeo i papa Franjo, kojem je Alfiejev otac došao u audijenciju 18. travnja i molio ga da učini sve što je u njegovoj moći da mu pomogne spasiti sina.
 
 
Kako prenosi The Guardian, odvjetnik kršćanske udruge Christian Concern koja se također uključila u slučaj, Roger Kiska, izjavio je da je medicinski zračni transport spreman kako bi Alfieja odvezao u Italiju. ''Mi tražimo da se dignu svi (sudski) nalozi koji sprečavaju Alfieja da napusti bolnicu Alder Hey i da mu se dopusti da ode u Italiju.
 
Medicinski transport je spreman da ga u bilo kojem trenutku poveze. Sve je spremno. Nemamo sumnje da bi on preživio put. Imao bi pun tretman, kisik i sve, sve do Italije. U njegovom je najboljem interesu da dobije tretman u bolnici u inozemstvu'', rekao je odvjetnik.
 
Vrlo je upitno hoće li Alfie preživjeti ako mu se i dopusti odlazak u Italiju na liječenje, ali zasad je glavno pitanje kako će sud odlučiti o ovoj opciji, za koju njegovi roditelji duboko vjeruju da mu je posljednja šansa za život.OBNOVI SADRŽAJ

INDEX.HR

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Održana vanredna sjednica Udarne grupe: Priroritetno rješavanje zaštite državne granice

U naselju Šturlić kraj Cazina: U rijeci Korani pronađeno tijelo migranta iz Afganistana

Nove grupe migranata pristižu u Sarajevo: Migrantski kamp na Željezničkoj stanici u Sarajevu

Putin pozvao na nacionalni dijalog u Venecueli: Ruski predsjednik čestitao pobjedu Maduru

SAD izbore nazvao prevarom: Trump potpisao nove mjere protiv Venecuele

Plenković potvrdio: Horvat za ministra gospodarstva, Tolušić za potpredsjednika Vlade

Giuseppe Conte: Pokret pet zvjezdica predložio premijera

Najava američkog državnog sekretara: Pompeo: Iranu najjače sankcije ikada

Jer su u njoj ministri optuženi za pobunu protiv Španije: Španska vlada odbila prihvatiti novu vladu Katalonije

FOTO: Historija krije brojne tajne: 22 rijetke fotografije koje pokazuju neku drugu stranu historije
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 3 sata
Indija planira ući u trgovinsku uniju s Rusijom
Objavljeno prije 3 sata
Čak 14 južnoameričkih država povlači veleposlanike iz Venezuele zbog nelegitimnih izbora
Objavljeno prije 3 sata
Što je ovaj reper htio poručiti spotom za pjesmu "This is America" o kojem svi pričaju?
Objavljeno prije 4 sata
Rouhani poručio SAD-u: "Tko ste vi da odlučujete o Iranu i svijetu?"
Objavljeno prije 5 sati
Trumpova kandidatkinja prisegnula kao prva čelnica CIA-e
Objavljeno prije 6 sati
Stanovnici Venezuele za New York Times: "Ostanak znači smrt"