TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Maduro poručio Trumpu: Izgledam kao Staljin, ali nisam on

Maduro poručio Trumpu: Izgledam kao Staljin, ali nisam on


Foto: Hina

PREDSJEDNIK Venezuele Nicolas Maduro stao je u obranu izbornog sustava te zemlje koji je nazvao "najsigurnijim" na svijetu, nakon što se oporba podijelila u priznavanju razočaravajućih rezultata regionalnih izbora na kojima su vladajući socijalisti u nedjelju izvojevali premoćnu pobjedu.

Unatoč širenju nezadovoljstva zbog gospodarske situacije i suprotno ispitivanjima javnog mnijenja, Madurova vladajuća stranka PSUV na nedjeljnim regionalnim izborima dobila je 17 od ukupno 23 guvernera u zemlji.

Šokirana porazom koji dovodi u pitanje njezinu pobjedu na predsjedničkim izborima 2018., oporbena koalicija demokratskog jedinstva MUD odbila je priznati rezultate izbora, proglasivši ih namještenima, čemu su se priklonile i Sjedinjene Države.

Koalicija se žalila na niz nepravilnosti

Iako se koalicija žalila na niz nepravilnosti - od zloporabe državnih resursa do nagle selidbe izbornih mjesta što dalje od oporbenih uporišta - do sad nije podastrijela detaljne dokaze ikakvih malverzacija s glasačkim listićima.

Neki oporbenjaci priznaju kako veliku ulogu u takvim rezultatima igra činjenica da njihove pristaše, razočarani neuspjehom uličnih prosvjeda kojima se ranije ove godine pokušalo svrgnuti Madura, nisu ni izašli na glasovanje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Suprotno službenom stajalištu koalicije, poraz su priznala dvojica oporbenih kandidata, Henri Falcon u državi Lara i Alejandro Feo La Cruz u Carabobu. Obojica su kritizirali izborne "nepravilnosti", također priznajući da su mnogi demoralizirani glasači oporbe naprosto "ostali kod kuće".

"Potrebna nam je hrabrost da prepoznamo istinu u nevolji", rekao je Falcon.

Kritike rezultata dolaze i iz Washingtona

Najsnažnije kritike na račun izbornih rezultata dolaze iz Washingtona koji je Madurovu vladavinu nazvao "diktatorskom". Nekoliko je europskih zemalja također izrazilo zabrinutost, dok je 12 zemalja Latinske Amerike predvođenih Peruom osudilo "prepreke, prijetnje, manipulacije i nepravilnosti".

Nakon niza gospodarskih i mjera usmjerenih protiv visokih venezuelanskih dužnosnika, Washington razmatra uvođenje dodatnih sankcija Venezueli, što je mogućnost o kojoj raspravlja i Europska Unija.

Venezuelanski državni čelnici odbijaju optužbe o izbornoj prijevari.

"Izborni sustav Venezuele najsigurniji je i najkontroliraniji sustav u svijetu", izjavio je Maduro, a američkom predsjedniku Donaldu Trumpu poručio je: "Ja nisam diktator, već skromni radnik. Imam brkove i izgledam kao Staljin, ali ja nisam on".
OBNOVI SADRŽAJ

INDEX.HR
OSTALE VIJESTI
Zajedničko tijelo za poboljšanje odnosa: Vladajuće stranke i opozicija u RS-u spremaju politički sporazum

Ranko Ostojić uvodničar na \'Krugu 99\': Odnosi Hrvatske i BiH ne mogu ovisiti samo o haškim presudama

Prikupljeno 386 miliona KM više prihoda od indirektnih poreza: Kovačević: U 2017. po prvi put prikupit ćemo sedam milijardi KM

VIDEO: Skup u Livnu: Poljoprivrednici za izmjenu zakona, žele izvoziti u EU

VIDEO: U pripremi akcijski plan u oblasti invalidnosti: Roditelji u HNK-u traže uvođenje asistenata u nastavu

\'U naselju Divkovići ljudi umiru i niko neće da ostane\': BBC: Bosanski tihi ubica - industrija uglja

Drugi krug lokalnih izbora na Kosovu: Do 11 sati glasalo 6,9 posto birača

Zamijenio ga Emmerson Mnangagwa: Mugabe više nije lider stranke ZANU-PF

Papa Franjo misu posvetio siromašnim: Ravnodušnost je veliki grijeh

U Tuzli oborena četiri svjetska rekorda: Pucali baloni, lomile se ploče od siporeksa i radili sklekovi