TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Muslimanske države proglasile Istočni Jeruzalem glavnim gradom Palestine

Muslimanske države proglasile Istočni Jeruzalem glavnim gradom Palestine


Foto: Hina
 
ČELNICI muslimanskih zemalja koji su se okupili na summitu u Istanbulu priznali su u srijedu palestinsku državu i Istočni Jeruzalem za njezin glavni grad, objavila je turska agencija Anadolija.
 
"Proglašavamo Istočni Jeruzalem glavnim gradom Palestine i pozivamo druge zemlje da priznaju Palestinu i okupirani Istočni Jeruzalem za njezin glavni grad", kazali su muslimanski čelnici u priopćenju koje je objavljeno nakon summita Organizacije za islamsku suradnju u Istanbulu.
 
"Odbacujemo nelegalnu i jednostranu odluku predsjednika SAD-a"
 
U završnoj izjavi također su odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela nazvali "ništavnom".
 
"Odbacujemo i čvrsto osuđujemo neodgovornu, nelegalnu i jednostranu odluku predsjednika SAD-a da prizna Jeruzalem kao navodni glavni grad Izraela. Smatramo tu odluku ništavnom i nevažećom", kaže se u izjavi.
 
U njoj se dodaje da muslimanski čelnici smatraju da je Trumpova odluka ujedno i znak povlačenja SAD-a iz uloge pokrovitelja mirovnog procesa na Bliskom istoku.
 
Palestina: Ovo je prešlo sve granice
 
Čelnici muslimanskih zemalja prije toga su na summitu oštro osudili američko priznanje Jeruzalema glavnim gradom Izraela nazivajući taj potez "zločinom", a Izrael "terorističkom državom i okupatorom" koji je posijao sjeme zla na Bliskom istoku.
 
Palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao je da odluka predsjednika Donalda Trumpa "predstavlja najveći zločin" i flagrantno kršenje međunarodnog prava.
 
"Jeruzalem jest i oduvijek je bio glavni grad Palestine", rekao je Abas na izvanrednom sastanku muslimanskih čelnika u Turskoj.
 
Dodao je kako SAD "raspolaže" Jeruzalemom kao da je neki američki grad. "Ovo je prešlo sve granice", rekao je i istaknuo kako je neprihvatljivo da Washington sudjeluje u bliskoistočnom mirovnom procesu jer je pristran.
 
Turska: Izrael je teroristička država
 
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je kazao da je Izrael "teroristička država i okupator" te je odbacio američku odluku rekavši da nije valjana i da se njome krši međunarodno pravo. 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Palestinski se teritorij smanjuje, dok Izraelci svoj proširuju, upozorio je Erdogan i pozvao muslimane da posjete Jeruzalem kad god mogu i razgledaju sveta mjesta u tome gradu.
 
Jordanski kralj Abdulah odbacio je bilo kakav pokušaj izmjene statusa Jeruzalema ili njegovih svetih mjesta, kazavši da u regiji neće biti mira sve dok se ne riješi izraelsko-palestinski sukob. 
 
"Svako nasilje... posljedica je neuspješnog nastojanja pronalaska mirnog rješenja palestinskog pitanja", kazao je Abdulah.
 
Iran: SAD nije pošten posrednik niti će ikada biti
 
Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je kako je Trumpova odluka dokaz da SAD-u nedostaje bilo kakvo poštovanje prema legitimnim pravima palestinske nacije. 
 
"Potez SAD-a pokazuje da nije pošten posrednik niti će ikada biti", napisao je Rohani te dodao da Washington samo želi "zajamčiti cionističke interese".
 
Pozvao je muslimane da prevladaju međusobne razlike te se ujedine u obrani prava Palestinaca, a protiv Izraela za koji je rekao da je "posijao sjeme nemira u regiji".
 
Više od 50 muslimanskih nacija protiv Trumpa
 
Jeruzalem, koji jednako poštuju židovi, kršćani i muslimani, treće je najsvetije mjesto islama, a već se desetljećima nalazi u srcu izraelsko-palestinskog sukoba. 
 
Izrael je osvojio arapski Istočni Jeruzalem u vrijeme bliskoistočnog rata 1967. te ga kasnije pripojio Izraelu, što međunarodna zajednica nikada nije priznala. 
 
Prošlotjedna odluka američkog predsjednika da Jeruzalem prizna glavnim izraelskim gradom pokrenula je niz prosvjeda u brojnim muslimanskim zemljama. Turska smatra da će odluka povući svijet u "sukob bez kraja". 
 
Turska je pozvala čelnika Organizacije za islamsku suradnju, organizacije koju čini više od 50 muslimanskih nacija, na sastanak u srijedu u Istanbulu kako bi ondje formulirali zajednički odgovor na Trumpovu odluku.
 
 OBNOVI SADRŽAJ

INDEX.HROSTALE VIJESTI
Hitna sjednica Vlade FBiH u Mostaru: Za izmirenje neisplaćenih poticaja 11,5 milijuna KM

Konaković na sjednici Skupštine uoči glasanja o nepovjerenju: \'Biram politički avanturizam umjesto komoditeta\'

Š trajku se odazvalo gotovo 700 liječnika: Liječnici u HNK-u stupili u generalni štrajk

"Zaboravljeni borci" najavljuju nove blokade: Nakon tri sata prekinuta blokada prelaza Bijača

Vodostaji danima u porastu: Sava i Una premašile kote redovne i vanredne odbrane od poplava

Na sastanku Stožera premijer Plenković i ministar Krstičević: Rekordni vodostaj Save u Jasenovcu

Centralna izborna komisija jutros potvrdila rezultate: Putin sa 76,67 posto glasova osvojio novi šestogodišnji mandat

Š umski požari u Australiji: Izgorjelo najmanje 88 kuća

Više od 6.000 ljudi raseljeno olujom: U tropskoj oluji Eliakim na Madagaskaru poginulo 17 osoba

Irak 15 godina nakon američke invazije: Daleko od obećane zemlje
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
Putinu prvi čestitali predsjednici Kine i Venezuele, zapadni čelnici još čekaju
Objavljeno prije 2 sata
Vozač u francuskom veleposlanstvu u Jeruzalemu optužen za krijumčarenje oružja Palestincima
Objavljeno prije 3 sata
Ovo su najvažniji datumi u životu Vladimira Putina
Objavljeno prije 3 sata
Trump želi uvesti smrtnu kaznu za krijumčare droge
Objavljeno prije 3 sata
Merkel u Poljskoj razgovara o migrantima i jedinstvu Europske unije
Objavljeno prije 3 sata
Devetogodišnjak u Americi zbog video igre ustrijelio 13-godišnju sestru