POVIJESNI REFERENDUM Birališta zatvorena: Kako će odlučiti Škoti?





















TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

POVIJESNI REFERENDUM Birališta zatvorena: Kako će odlučiti Škoti?

POVIJESNI REFERENDUM Birališta zatvorena: Kako će odlučiti Škoti?

17:41 - Jedina britanska parlamentarna stranka koja je aktivno vodila kampanju za škotsku nezavisnost je Zelena stranka Engleske i Walesa. "Za sve nas je ideja da možete glasati za promjenu i doista je dobiti moćna poruka pogrešnoj državnoj politici Engleske i Walesa. Neću govoriti Škotima kako da glasaju, ali nadam se da će glasati 'za'", izjavila je šefica Zelenih Natalie Bennett.

17:24 -
Uoči referenduma strahovalo se da bi škotska nezavisnost mogla imati negativan utjecaj na britansku funtu. No, ako je današnje stanje na burzama ikakav indikator, do toga ipak neće doći. Britanska nacionalna valuta trenutno jača s obzirom na dolar, javlja Financial Times, koji piše da je jačanje funte s obzirom na dolar vjerojatno rezultat anketnih predviđanja prema kojima će Škoti ipak glasati "protiv".

15:23 - Glasovi u 32 okruga u Škotskoj će se brojiti odvojeno. Svi rezultati slat će se u središnjicu škotskog izbornog povjerenstva, čija će pročelnica Mary Pitcaithly u petak rano ujutro objaviti rezultate referenduma.

15:00 - Škotska policija odlučila je na brojna biračka mjesta postaviti policajce, što je vrlo neuobičajen potez. Glasnogovornik policije za Guardian je objasnio da se radi o mjeri opreza, s obzirom da se na biralištima očekuje izuzetno velik broj ljudi. "Ne očekujemo nikakve nerede, radi se samo o mjeri opreza", poručuju iz policije.

Policija je već imala jednu intervenciju: 44-godišnjak je u 8:30 sati priveden pred biralištem u Clydebanku zbog narušavanja javnog reda i mira. Privedeni muškarac navodno je pobornik nezavisnosti, a policija ga je skupila nakon što je udario čovjeka koji je glasao "protiv". U Glasgowu su zabilježena još dva incidenta: nepoznata osoba udarila je 75-godišnjeg slijepca koji je dijelio letke protiv nezavisnosti, a na zidovima su se pojavili grafiti "Glasajte 'za' inače se čuvajte".

14:47 - Reporteri Guardiana pred jednim od birališta razgovarali su s 46-godišnjim Kataloncem Xavierom Suarezom. Iz Španjolske je došao u Škotsku kako bi, kako kaže, sudjelovao u velikom danu za europsku demokraciju. "Nije mi jasno zbog čega Škoti mogu glasati o nezavisnosti, a u nekim drugim zemljama EU to nije moguće", kaže Suarez. Katalonija će u studenom održati referendum o nezavisnosti, ali španjolske vlasti već su poručile da ga neće priznati.

14:20 - Prema analizi urednika Guardianove političke rubrike Patricka Wintoura, oko 200.000 glasova odlučit će ishod referenduma. S obzirom da se očekuje kako će na birališta izaći gotovo svi škotski birači, radi se o vrlo maloj razlici.

14:00 - Prema istraživanju You Gova, muškarci više podržavaju neovisnost Škotske, dok je veći broj žena za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu.

13:30 - Vođa škotskih nacionalista Alex Salmond, dan prije referenduma, pozvao je Škote da iskoriste životnu šansu i na referendumu glasaju za neovisnost.

"Ovo je naša životna šansa i moramo ju zgrabiti s obje ruke", poručio je Salmond pristašama u Perthu, na istoku Škotske, uoči referenduma o odcjepljenju od Velike Britanije.

Kampanju za neovisnost ocijenio je "najvećom kampanjom u demokratskoj povijesti Škotske", ali je i istaknuo i velike napore koje su britanske vlasti uložile u svoju kampanju.

"Budućnost Škotske mora da biti u škotskim rukama", poručio je Salmon okupljenima koji su, mašući škotskim zastavama, uzvikivali: "Da, mi to možemo!"

Salmond je dodao da će prihvatiti rezultate referenduma i ako se ne izglasa neovisnost.

13:00 - Uoči referenduma o neovisnosti Škotske, američki predsjednik Barack Obama izrazio je na Twitteru nadu da će Velika Britanija ostati "snažna i ujedinjena".

"Velika Britanija je izvanredan partner za Ameriku i pozitivna snaga u nestabilnom svijetu. Nadam se da će ostati snažna, robusna i ujedinjena", kazao je on u tweetu poslanom s računa Bijele kuće (@WhiteHouse), popraćenom inicijalima "bo", znak da se radi o poruci predsjednika.

Taj tweet preuzima od riječi do riječi rečenicu koju je američki predsjednik izgovorio početkom lipnja u Bruxellesu, na konferenciji za tisak održanoj zajedno s britanskim premijerom Davidom Cameronom.

12:00 - Bez obzira na ishod referenduma, život u Ujedinjenom Kraljevstvu od sutra više neće biti isti. Kakve će biti posljedice referenduma, doznajte OVDJE.

11:45 - Dan odluke za Škotsku: zadnje poruke uoči referenduma pročitajte OVDJE.





 



OBNOVI SADRŽAJ

IZVORNI LINK

INDEX.HR










OSTALE VIJESTI
Ukrajinski ministar ponudio ostavku, optužen je za korupciju
Detalji brutalnog ubojstva Hrvata u Irskoj. Prijatelj opisao napad, uhićena trojica
Održana komemoracija za humanitarne radnike ubijene u Gazi
Danci: Švicarska firma iz optužnice protiv Mamića prebacivala milijune Bellabeatu
Britanska tvrtka tuži Pfizer i BioNTech: Ukrali su našu tehnologiju za covid cjepiva
Val nasilja na Haitiju, tisuće mrtvih. Premijer podnio ostavku
Dodik neće prihvatiti rezoluciju o Srebrenici. Tvrdi: Sve napisano je laž
Rusija: Premještamo sustave Iskander na granicu s Finskom. General NATO-a: Apsurdno
Djevojka (19) u Ukrajini pokušala prodati svog sina (2), tražila 23.500 eura
Europa, Afrika i Južna Amerika traže veće poreze za superbogate
Cijene nafte ostale iznad 88 dolara
Lukašenko: Oporba i NATO planiraju napad na Bjelorusiju, treba nam nuklearno oružje
SAD i 17 zemalja poručili Hamasu: Oslobodite taoce, to može riješiti krizu u Gazi
Državni odvjetnik traži prekid istrage protiv supruge španjolskog premijera
Ruski prihod od nafte i plina se gotovo udvostručio
Liječnici strahuju da je bolest "zombi jelena" prešla na ljude. U SAD-u umrli lovci
Poništena presuda Harveyju Weinsteinu za silovanje iz 2020. godine
Rusija zaprijetila Poljskoj
Švedska šalje vojnike u Latviju
Operirana dva konja koji su jurili centrom Londona: "U teškom su stanju"







SVASTARIJE

Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti

Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi

Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina

Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi

Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke

VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli

Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima

FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝

Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metra

Ekstremne vrućine na Filipinima. ˝Ne može se disati˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi