TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

*
Preokret u njemačkoj krizi vlasti: Socijaldemokrati spašavaju Angelu Merkel?

Preokret u njemačkoj krizi vlasti: Socijaldemokrati spašavaju Angelu Merkel?


Foto: Getty

PREDSJEDNIŠTVO Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) u četvrtak navečer raspravlja o mogućnosti pregovora s demokršćanskom Unijom CDU/CSU o nastavku tzv. "velike koalicije" nakon što su početkom tjedna propali pregovori o formiranju vlade između demokršćana, liberala i zelenih, a mediji špekuliraju i o mogućoj ostavci predsjednika SPD-a Martina Schulza koji slovi kao protivnik nastavka koalicije s demokršćanima.

"Mi ćemo danas navečer jednostavno raspravljati o svim mogućim opcijama", rekao je uoči sastanka predsjedništva SPD-a njegov član Thorsten Schaefer-Guembel.

Potpredsjednica SPD-a Manuela Schwesig optužila je stranke propale Jamajka-koalicije (demokršćani, liberali i zeleni) da su odgovornost za budućnost zemlje prebacili na SPD od kojeg se nakon propasti pregovora Jamajke očekuje promjena stava i otvaranje mogućnosti nastavka tzv. "velike koalicije" s demokršćanima.

"Jamajka nam je ostavila hrpu krhotina"

"Jamajka nam je ostavila hrpu krhotina i sada mi moramo razbijati glavu o tome kako ponovno popraviti stvar", rekla je Schwesig.

SPD je nakon parlamentarnih izbora u rujnu i povijesno slabog rezultata od 20 posto isključio mogućnost nastavka koalicije s demokršćanskom Unijom CDU/CSU a jedan od najtvrdokornijih protivnika nastavka "velike koalicije" je upravo predsjednik SPD-a Martin Schulz koji je odmah nakon izbora rekao kako su birači odbacili nastavak koalicije.

On je tokom poslijepodneva s predsjednikom Njemačke Frank-Walterom Steinmeierom razgovarao o situaciji u zemlji nakon propasti koalicijskih pregovora stranaka Jamajke. Iako sadržaj razgovora nije poznat, polazi se od toga da je predsjednik Schulzu ukazao na političku situaciju u zemlji i odgovornost SPD-a koji je nakon propasti Jamajka-pregovora jedina stranka koja može pristankom na nastavak vladanja s Unijom spasiti zemlju od novih izbora.

Steinmeier, i sam iz redova SPD-a, već se dosad u razgovorima s Unijom, Liberalnom strankom Njemačke (FDP) i Zelenima izjasnio kao protivnik novih izbora.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nakon propasti Jamajka-pregovora unutar SPD-a se stvorio otpor odbijanju stranke za ulaskom u pregovore o nastavku "velike koalicije".

Raste pritisak na Martina Schulza


Grupa oko gradonačelnika Hamburga Olafa Scholza i člana predsjedništva SPD-a istodobno vrši pritisak na Martina Schulza da nakon povijesno slabog rezultata na parlamentarnim izborima napusti čelo stranke i tako stranci omogući novi početak.

Scholz je istodobno odbio mogućnost podrške manjinske vlade na čelu s Angelom Merkel, ali je ostavio mogućnost pregovora o nastavku "velike koalicije".

"Možete biti sigurni da će SPD učiniti ono što je najbolje za Njemačku", rekao je Scholz za javni servis ZDF.

Pritisak na SPD iz redova Unije traje od samih parlamentarnih izbora. Predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) i kancelarka Angela Merkel je dan nakon izbora izrekla nadu da će SPD "promijeniti mišljenje" oko odbijanja nastavka "velike koalicije".

Član predsjedništva Kršćansko-socijalne unije (CSU) Thomas Kreuzer apelirao je u četvrtak na SPD i njegovu "državno-političku" odgovornost.

"Mislim da u ovoj situaciji nije moguće opravdati odbijajući stav. Ja tražim od SPD-a da pristupi pregovorima", rekao je Kreuzer za javni servis ARD.

Konzervativno krilo SPD-a, tzv. Seeheimerski krug, pledira za pregovore o nastavku "velike koalicije", a pojedini socijaldemokratski političari smatraju, kao i mnogi analitičari, da bi SPD mogao profitirati i u program buduće vlade uvrstiti mnoge svoje političke ideje sada kada Angeli Merkel i Uniji, osim novih izbora, preostaje jedino koalicija sa socijaldemokratima.

1

 OBNOVI SADRŽAJ

INDEX.HROSTALE VIJESTI
Neformalno okupljanje: Mogherini pozvala premijere regiona na sastanak

Zbog odredbi novog Zakona o PIO: Masovni protesti policajaca u Sarajevu

Obustavljena nastava: Prekomjerna zagađenost zraka u Teheranu

Jedan od najprometnijih aerodroma na svijetu: Hiljade putnika ostalo na aerodromu u Atlanti zbog nestanka struje

Požar izbio u ugostiteljskom objektu: U požaru u Mumbaiju poginulo 12 osoba

Potvrda Izborne komisije: Hernandez opet predsjednik Hondurasa

VIDEO: U F+ Adnan Hadžihalilović i Emir Arnautović: Edna Š unjić postignutim rezultatima ruši predrasude

VIDEO: U F+ glavni trener KK-a \'Pokoj\' Mujo Čehajić: Roditelji osnovali karate klub da im djeca ne budu na ulici

U konkurenciji 16 najboljih svjetske rang liste: Cerić osvojila bronzu, Samardžić peta na turniru u Rusiji
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 40 minuta
UN: Čelnici Mjanmara prijeti optužba za genocid nad muslimanima Rohindža
Objavljeno prije 55 minuta
Ima 11 godina i od rođenja je u zatvoru, mala Afganistanka sanja o tome da izađe na slobodu
Objavljeno prije 60 minuta
Guardian: Romi su opet postali žrtveni jarci za sve društvene probleme
Objavljeno prije sat vremena
Njemačka policija traži pomoć građana u identifikaciji prosvjednika sa summita G20
Objavljeno prije 2 sata
Honduras potvrdio novi mandat dosadašnjeg predsjednika, odbačene optužbe o lažiranju glasova
Objavljeno prije 2 sata
Konzervativni milijarder Sebastian Pinera ponovno predsjednik Čilea