TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Propao dogovor u američkom Senatu, nastupila paraliza državnih službi

Propao dogovor u američkom Senatu, nastupila paraliza državnih službi


Foto: Getty Images
 
DJELOMIČNA paraliza američkih saveznih službi nastupila je sinoć u ponoć po lokalnom vremenu, nakon što demokrati i republikanci u Senatu nisu uspjeli postići dogovor o financiranju, podijeljeni oko pitanja imigracije i sigurnosti granica.
 
Zasad je nemoguće predvidjeti trajanje paralize službi savezne administracije, onih koje nisu nužne, a koja je počela upravo na obljetnicu ulaska predsjednika Donalda Trumpa u Bijelu kuću.
 
Američki Zastupnički dom donio je u četvrtak kasno navečer prijedlog zakona o privremenom financiranju savezne vlade do 16. veljače, s 230 glasova za i 197 protiv, ali je prijedlog potom propao u Senatu koji je rok imao do ponoći kako bi se izbjegla paraliza saveznih službi. Senat ima republikansku većinu  od 51 člana, ali je za prolazak prijedloga zakona bilo potrebno prikupiti glasove 60 senatora.
 
Bijela kuća: Nećemo pregovarati o statusu nelegalnih imigranata
 
Pregovori između vođe senatske republikanske većine Mitcha McConnella i vođe demokrata u Senatu Chucka Schumera nisu uspjeli a američka je vlada tehnički ostala u ponoć bez financiranja.
 
Republikanci i demokrati međusobno se optužuju za neuspjeh u postizanju dogovora, a demokrate optužuje i predsjednik Donald Trump.
 
Bijela kuća objavila je priopćenje u kojem krivi demokrate u Senatu za blokiranje nacrta zakona kojim bi se spriječila paraliza i u kojem naglašava da neće pregovarati o pitanju imigracije na čemu inzistiraju demokrati.
 
"Nećemo pregovarati o statusu nelegalnih imigranata dok demokrati drže naše građane taocima svojim bezobzirnim zahtjevima", kaže se u priopćenju Bijele kuće. 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Oni su noćas stavili politiku iznad naše nacionalne sigurnosti, vojnih obitelji, ranjive djece i mogućnosti naše zemlje da služi svim Amerikancima", kazala je Bijela kuća.
 
Trump: Demokrati hoće ilegalnu imigraciju i slabe granice
 
Trump je na Twitteru uputio kritiku demokratima, članovima Senata, napisavši da "oni hoće ilegalnu imigraciju i slabe granice".
 
McConnell krivi demokrate za paralizu i kaže da je otvoren za razgovore s njima o tome kako riješiti problem, a i Schumer poziva sve na nastavak pregovora u subotu.
 
Kongres mjesecima pokušava dogovoriti dugoročno financiranje savezne vlade, ali mu pozornost skreće spor oko imigracije. Savezna vlada djeluje na temelju treće privremene financijske mjere od početka nove fiskalne godine u oktobaru.
 
Ključne državne službe ipak rade i dalje
 
Do zadnje paralize američkih saveznih institucija došlo je 2013. i trajala je 16 dana.
 
Trump je upozorio da će, ako prijedlog zakona ne dobije zeleno svjetlo u Senatu, doći do blokade savezne vlade, zbog čega bi veliki broj saveznih agencija mogao biti zatvoren.
 
Ključna službe ostat će raditi a one uključuju nacionalnu sigurnost, poštu, kontrolu leta, neophodne i hitne liječničke službe, pomoć u slučaju katastrofa, zatvore, porezne službe i proizvodnju električne energije.
 OBNOVI SADRŽAJ

INDEX.HR

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Održana vanredna sjednica Udarne grupe: Priroritetno rješavanje zaštite državne granice

U naselju Šturlić kraj Cazina: U rijeci Korani pronađeno tijelo migranta iz Afganistana

Nove grupe migranata pristižu u Sarajevo: Migrantski kamp na Željezničkoj stanici u Sarajevu

Plenković potvrdio: Horvat za ministra gospodarstva, Tolušić za potpredsjednika Vlade

Giuseppe Conte: Pokret pet zvjezdica predložio premijera

Najava američkog državnog sekretara: Pompeo: Iranu najjače sankcije ikada

Jer su u njoj ministri optuženi za pobunu protiv Španije: Španska vlada odbila prihvatiti novu vladu Katalonije

Zbog učešća u državnom udaru u Turskoj 2016. godine: Izrečene kazne doživotnog zatvora za 104 osobe

FOTO: Historija krije brojne tajne: 22 rijetke fotografije koje pokazuju neku drugu stranu historije