TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Stanje u Kataloniji sve napetije, kod Barcelone napadnuta policijska postaja

Stanje u Kataloniji sve napetije, kod Barcelone napadnuta policijska postaja


Foto: Hina

NEPOZNATA osoba bacila je zapaljivu napravu na postaju španjolske policije u mjestu Igualada, udaljenom 50 kilometara od Barcelone, nakon što je policija najavila da će u nedjelju spriječiti održavanje referenduma u Kataloniji, priopćeno je u petak.

Naprava bačena u noći na petak na zgradu u mjestu Igualada nije izazvala štetu niti je ikoga ozlijedila, objavila je policija.

Ona je u četvrtak zaplijenila oko 4 milijuna kuverti, 2,5 milijuna listića na kojima je pisalo "da" i "ne" te stotinjak glasačkih kutija, objavile su u petak novine El Mundo.

Osobe kod kojih je pronađen materijal rekle su da je on namijenjen izborima u sportskom klubu Barceloni a ne referendumu u nedjelju.

Policija će spriječiti održavanje referenduma

Španjolski državni tajnik za sigurnost rekao je u četvrtak da će policija spriječiti održavanje referenduma a da do izjašnjavanja stanovnika neće doći ponovio je španjolski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis.

"Ne može se raditi nešto izvan zakona, to nikako ne može biti u skladu s demokracijom. Suci su zatražili da se primijeni zakon a Španjolska je zemlja koja poštuje zakon", rekao je Dastis u razgovoru za CNN. "Moraju (katalonska vlada) zaustaviti ovaj referendum, ovu farsu od referenduma. A mi smo spremni razgovarati u okvirima ustava", dodao je.

Prema španjolskom ustavu na snazi od 1978., kada je u Španjolsku uvedena demokracija, ovakvi referendumi su dopušteni jedino na razini čitave Španjolske čime se brani njena cjelovitost. Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina s vlastitim jezikom i policijom a zagovornici odcjepljenja traže punu nezavisnost ističući da volja naroda mora biti iznad svega.

Građani pozvani na mirni otpor


Organizacije koje traže stvaranje samostalne republike pozvale su svoje sljedbenike da se u nedjelju sudrže od nasilja prepriječi li policija prilaz školama i drugim mjestima namijenjenima za glasovanje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nacionalna katalonska skupština (ACN) i Ómnium posljednjih su godina organizirale masovna okupljanja i mirne prosvjede no prema izvještajima više medija u Barceloni se nalaze anarhisti pristigli iz raznih dijelova Europe.

Katalonska policija upozorila je u četvrtak kako bi moglo doći do nemira ako policija zatvori centre i onemogući glasovanje jer većina od 7,5 milijuna stanovnika, prema anketama, želi izaći na referendum iako nije izvjesno da bi pobijedili zagovornici nezavisnosti.

Katalonska vlada koja se zalaže za nezavisnost, sastavljena je od koalicije desnog centra i ljevice, a podržava ju antikapitalistička stranka CUP čiji su sljedbenici dosad bili najradikalniji u zahtjevu. Španjolski ustavni sud poništio je zakon o referendumu koji su oni donijeli u katalonskom parlamentu.

Policija bi mogla blokirati više od 2.500 obrazovnih ustanova diljem Katalonije. Oko 4.000 policijaca poslano je ondje iz raznih dijelova Španjolske kako bi onemogućili glasovanje. Još od ranije u Kataloniji se nalazi 5.000 stalno stacioniranih pripadnika španjolske civilne garde i nacionalne policije te 17.000 pripadnika regionalne katalonske policije.

"Nikakvo nasilje, maksimalna smjelost. Bude li prepriječen ulaz na biračka mjesta, nikako nećemo koristiti nasilje. Koristit ćemo se mirnim otporom, koristit ćemo hrabrost kako bismo ušli unutra", navela je organizacija ANC u svojem internom dokumentu poslanom članovima.

Oni su pozvani da od jutra stvore nepregledne kolone ispred biračkih mjesta.

"Slika koju pošaljemo u svijet je ključna. Od 9 sati ujutro koristit ćemo efekte dugačkih redova ispred prostora za glasanje. Slika milijuna ljudi, s glasačkim listićem u ruci, bit će spektakularna", navedeno je u tekstu.

Španjolska vlada desnog centra u Madridu vjeruje kako je učinila dovoljno da spriječi referendum, odnosno da ga transformira u narodnu zabavu. Državni tajnik José Antonio Nieto rekao je kako do referenduma neće doći ali da će biti dopušteni prosvjedi te izražavanje osjećaja koje ne krši zakon.

U petak će se održati redovni sastanak španjolskih ministara, posljednji uoči najavljenog referenduma u nedjelju, pa će Katalonija biti jedna od tema. Tijekom dana se očekuje i obraćanje katalonske vlade oko provedbe referenduma od kojega ne odustaje.

 
OBNOVI SADRŽAJ

INDEX.HR

OSTALE VIJESTI
Improvizirana bomba na autobuskoj stanici?: \'Eksplozija\' na Manhattanu

Zbog sumnje da je odgovoran za ubistvo generala HVO: U Bihaću uhapšen Hamdija Abdić Tigar

Iz Sindikata rudara poručuju da su zadovoljni postignutim: Potpisan kolektivni ugovor za područje djelatnosti rudarstva

Stav udruženja žrtava i svjedoka ratnih zločina u BiH: Negiranje žrtava u svakom segmentu djelovanja države

Nakon današnjeg susreta ministara odbrane BiH i Crne Gore: Pendeš i Bošković: Crna Gora želi što prije aktiviranje MAP-a

Indijska policija pokrenula istragu: Š estogodišnja djevojčica silovana i mučena do smrti

Sastao se sa Basharom al-Assadom: Putin objavio djelimično povlačenje ruskih vojnika iz Sirije

Premijer Izraela nije posjetio EU više od 22 godine: Netanyahu: Priznanje Jerusalema čini mogućim mir na B. istoku

"Skoro 7.000 tona proizvoda zaraženo": U bebi-hrani firme \'Lactalis\' pronađena salmonela

Do sada je uništeno 230.000 hektara zemljišta: Požar zahvatio područje veće od New Yorka
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
U Velikoj Britaniji snijeg i led izazvali kaos, zatvorene stotine škola
Objavljeno prije sat vremena
Izraelski premijer od čelnika EU-a tražio da priznaju Jeruzalem kao Trump, ovi ga glatko odbili
Objavljeno prije 2 sata
Putin naredio povlačenje ruskih trupa iz Sirije
Objavljeno prije 4 sata
Netanyahu očekuje da će, nakon SAD-a, sve zemlje EU-a premjestiti svoja veleposlanstva u Jeruzalem
Objavljeno prije 5 sati
Zbog salmonele povlače se ogromne količine mlijeka za bebe
Objavljeno prije 5 sati
Beus Richembergh o prijetnjama novinarima: U demokratskim društvima su fašisti i nasilnici pod kontrolom