TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Vice: Trumpovo širenje mržnje na društvenim mrežama najbolje je ignorirati

Vice: Trumpovo širenje mržnje na društvenim mrežama najbolje je ignorirati


Foto:

"DA BI se bolje razumjelo američkog predsjednika Donalda Trumpa najbolje je ne obraćati pozornost na njegove račune na društvenim mrežama", piše Harry Cheadle za portal Vice.

"Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država ima važan posao, pa bi i njegove riječi trebale imati određenu težinu. Izjave iz vrta Bijele kuće, Ovalnog ureda ili s Trumpova pametnog telefona nagovještavaju planove američke vlade. Cijena dionica raste i pada zbog njegovih riječi. Promatrači američke vanjske politike pažljivo motre Trumpov Twitter ne bi li dešifrirali smjer kretanja američke diplomacije te upozoravaju na očiti jaz između predsjednika i državnog tajnika Rexa Tillersona.

Prema priopćenju Bijele kuće, Trumpovi "tweetovi" su "službene izjave" predsjednika.

No, što ako su službene izjave predsjednika često besmislene, otrovne ili čak opasne?", pita se Cheadle.

Predsjednik ne važe riječi

"Novinari i ostali promatrači cijelu se godinu suočavaju s tim problemom. Prije Trumpova stupanja na dužnost, Vice je o njegovim tweetovima pisao da "ne šire nužno dezinformacije namjerno, no nisu nužno ni istiniti; ponekad odražavaju važna dnevna pitanja, a ponekad im je namjera s njih odvratiti pažnju".

Međutim, ponekad je teško distrakcije razlikovati od važnih priopćenja. Povremeno Trump piše bijesne monologe čiji je jedini cilj uznemiriti one koji smatraju da norme u politici nestaju. Ponekad putem Twittera objavljuje konkretne politike, kao kada je napisao da bi trans ljude trebalo izbaciti iz vojske.

Postaje sve jasnije da je Trumpovu internetsku personu najbolje ignorirati. To nam daje naslutiti nevoljkost dužnosnika iz Bijele kuće i Republikanske stranke da se osvrnu na Trumpove neugodne tweetove. Tweetove bi trebalo zanemariti i stoga što su Trumpova djela puno važnija od njegovih riječi.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Dugo se smatralo da je predsjednik najvažniji vladin dužnosnik, pa njegove riječi treba s pozornošću proanalizirati. Međutim, Trump ne važe svoje riječi; glasno se i brzopleto njima razbacuje. U stalnoj je zavadi s drugim poznatim osobama još od vremena kada je bio samo bogata TV zvijezda. Tijekom kampanje svaki je konflikt uspio pretvoriti u zavadu, uključujući jednu osobito ružnu svađu s roditeljima u ratu ubijenog muslimanskog vojnika".

Ružne svađe

"Titula predsjednika nije promijenila Trumpov temperament. U srijedu ujutro na Twitteru je polemizirao o kontroverznom ocu trojice košarkaša LaVaru Ballu i Američkoj nogometnoj ligi NFL, a zatim proslijedio tweet protiv Hillary Clinton te još drugi tweet u kojem novinarka konzervativnog Fox Newsa hvali Charlesa Mansona.

Ball je često na Trumpovoj meti jer se, po Trumpovom mišljenju, pokazao nedovoljno zahvalnim što mu je sin, košarkaš LiAngelo Ball, iz kineskog zatvora pušten uz Trumpovu pomoć. Trumpovo jadanje Balla je uzdiglo na razinu zvijezde, što se nikako ne tiče Trumpove političke agende.
Diverzija vjerojatno nije namjena Trumpovih tweetova. Njemu ne trebaju skriveni motivi da izazove skandal; stvaranje neprijateljstava mu je u krvi. Trumpovi tweetovi zapravo nemaju funkciju. Zabranu vojne službe trans osobama nije službeno najavio u spomenutom tweetu, nego u dopisu mjesec dana kasnije. Prijedlog je na razmatranju u Pentagonu, a nekoliko sudova presudilo je protiv njega. Dok je američka vlada pregovarala sa Sjevernom Korejom, Trump je na Twitteru klevetao sjevernokorejskog diktatora Kim Jong Una – svog glavnog neprijatelja prije Bella (diplomaciju nisu unazadili Trumpovi tweetovi, nego njegovo nedavno proglašenje Sjeverne Koreje pokroviteljicom terorizma)".

Amerikanci nisu naučili lekciju

"Trump putem društvenih mreža spretno vlada novinarima, no na svoju vladu nema isti učinak. Kongres je u velikoj mjeri zanemario Trumpov prijedlog proračuna, a njegovi izvršni dužnosnici javno ga osporavaju. O njegovoj trajnoj ostavštini, koja uključuje politiziranje, razbijanje ključnih federalnih agencija i bestidne sukobe interesa, ne raspravlja se na Twitteru.

Trumpovi nepromišljeni tweetovi i bizarne izjave te ogorčenje koje oni izazivaju postali su rutina. Trumpu je to ispušni ventil, a njegovim protivnicima dokaz o njegovoj nekompetentnosti. Trumpovi pristaše vjerojatno uživaju u Trumpovim javnim zavadama s protivnicima, čak i kada su one potpuno beznačajne (iako je teško ne primijetiti da se crnci, poput Balla ili nogometaša Marshawna Lyncha, osobito često nalaze na Trumpovoj tapeti).

Svatko od tih "službenih izjava" nešto dobiva i one će i dalje izazivati gnjev javnosti. Međutim, Twitter profil američkog predsjednika nije mjesto za traženje odgovora na pitanja o radu, ciljevima i politici njegove administracije.

Jedan od razloga Trumpove pobjede na predsjedničkim izborima 2016. godine je činjenica da ga je premalo ljudi shvatilo ozbiljno. Budući da se glavne vijesti o predsjedniku prečesto fokusiraju na njegove osobne svađe  i bezobrazne provale, čini se da Amerikanci nisu naučili lekciju na prošlim izborima", zaključuje Cheadle za Vice.
 

 OBNOVI SADRŽAJ

INDEX.HR

OSTALE VIJESTI
Tokom izbora 2007. godine primao financijsku podršku iz Libije: Uhapšen bivši predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy

Koliko mjeseci smije neko biti prisluškivan?: Vijeće ministara BiH o izmjenama Zakona o OSA-i

Čavara se ponovo sastaje sa predstavnicima vlasti: Nastavljaju se razgovori o funkcioniranju vlasti u FBiH

Procjena Svjetske banke: Do 2050. očekuje se 140 miliona \'klimatskih izbjeglica\'

Bliži se izvršenje smrtne kazne za 13 članova sekte Aum: Japan obilježio 23 godine od napada sarinom u tokijskom metrou

Iza njega ostale još samo dvije ženke iste podvrste nosoroga: Uginuo posljednji mužjak bijelog nosoroga

Xi: Samo socijalizam može spasiti Kinu: Peking pozvao SAD da budu razumne

Nakon skandala sa podacima 50 milijuna korisnika: Zuckerberg je samo u nekoliko sati izgubio 5 milijardi dolara

U 17.15: Danas počinje proljeće
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 40 minuta
Papa: Oprostite katolicima koji idu prostitutkama, to je bolesno
Objavljeno prije sat vremena
Potvrđena smrt 39 Indijaca koje su džihadisti oteli 2014.
Objavljeno prije sat vremena
Skrivena kamera otkrila tajne Trumpovih konzultanata: Koriste kurve, mito i špijune
Objavljeno prije sat vremena
Uberov samovozeći automobil nije kočio prije nego što je usmrtio ženu
Objavljeno prije 2 sata
Kolinda na turneji: Susrela se s guvernerom države Sao Paulo
Objavljeno prije 3 sata
Kineski predsjednik zaprijetio Tajvanu povijesnom kaznom