TUZLARIJE - OSTALE VIJESTI

Znanstvenici upozoravaju na sve kiselije oceane: "Ovo je bez presedana u 300 milijuna godina"

Znanstvenici upozoravaju na sve kiselije oceane: "Ovo je bez presedana u 300 milijuna godina"


Foto: Gulliver Getty

ZBOG emisije ugljičnog dioksida razina stakleničkih plinova sve je viša. Oceani, koji tu emisiju apsorbiraju sve su kiseliji, što sve pogubnije utječe na morske ekosustave i riblje resurse, tvrde autori izvješća objavljenog pod nazivom "Biološki utjecaji na acidifikaciju oceana" (BIOACID).

Rezultati osmogodišnjeg istraživanja na kojemu je radilo 250 znanstvenika pokazali su da kiselost mora i oceana osobito negativno utječe na podmladak morske faune.

Smanjenje vrsta na četvrtinu

Broj mladih životinjskih vrsta mogao bi se smanjiti na četvrtinu u odnosu na sadašnji broj. Neki su stručnjaci još pesimističniji i predviđaju smanjenje na dvanaestinu.

Brošura u kojoj su sumirani glavni zaključci predstavit će se na godišnjoj Konferenciji UN-a o klimatskim promjenama, koja će se održati u Bonnu od 6. do 17. studenoga.

Autori projekta BIOACID tvrde da će neke životinjske vrste isprva imati izravne koristi od kemijskih promjena (alge koje ugljični dioksid koriste za fotosintezu) no čak i one će u konačnici biti neizravno pogođene promjenama u čitavom hranidbenom lancu.

Znanstvenici tvrde i da će na pogoršanje promjena uzrokovanih zakiseljavanjem utjecati i klimatske promjene, zagađenost, razvoj obalnih gradova, pretjerani izlov riba i poljoprivredna gnojiva.

Dvostruka nevolja

Ističu da se acidifikacija događa na vrhuncu globalnog zatopljenja zbog čega je ljudski rod u dvostrukoj nevolji. Kombinacija ovih dvaju faktora mogla bi biti najkritičniji okolišni i ekonomski izazov stoljeća.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Oceani apsorbiraju četvrtinu emisije stakleničkih plinova, a još se četvrtina usisa u biosferu, što prirodno limitira razinu stakleničkih plinova u atmosferi. CO2, međutim, u atmosferi ostaje stotinama godina, a u oceanima i dulje.

Plinovi pohranjeni u oceanima imaju dugoročne posljedice jer veća koncentracija CO2 povećava kiselost, što mijenja morski ekosustav.

Svakodnevno svjetski oceani apsorbiraju četiri kilograma CO2 po osobi, a postojeća razina kiselosti oceana "bez presedana je u 300 milijuna godina", upozoravaju znanstvenici.

CO2 iz fosilnih goriva rastvara se u morskoj vodi, proizvodeći karbonatnu kiselinu zbog čega se pH faktor vode smanjuje.

Od početka industrijske revolucije prosječan pH globalne površine oceana pao je s 8,2 na 8,1, što znači da je kiselost povećana za oko 26 posto.

Povećana kiselost

"Acidifikacija utječe na život svih morskih stanovnika, ali u različitoj mjeri", rekao je za BBC voditelj studije, profesor Ulf Riebesell iz Centra za istraživanje oceana GEOMAR Helmholtz, upozorivši da će negativan utjecaj snažnije osjetiti morske životinje u njihovoj ranijoj životnoj fazi.

"Čak i ako morski organizmi nisu izravno pogođeni acidifikacijom, ona će na njih neizravno utjecati preko promjene staništa ili izmjena u hranidbenoj mreži", kaže prof. Riebesell te dodaje: "Već je ugrožen podmladak atlantskog bakalara, moskog leptira, plave dagnje, morske zvijezde i morskog ježa, životinja koje naseljavaju Atlantski ocean."

Stručnjakinja za acidifikaciju oceana iz britanskog laboratorija Plymouth Marine, dr. Carol Turley kaže da je istraživanje BIOACID-a iznimno važno.

"Ono pridonosi značajnom uvidu u posljedice što ih acidifikacija oceana može imati na velik broj morskih organizama, od mikroba do ribljih vrsta. Glavna tema ovogodišnje Konferencije UN-a o klimatskim promjenama u Bonnu bit će upravo oceani i njihovi ekosustavi, što je vrlo značajno jer će ti poremećaji utjecati i na život čovjeka na našem planetu", rekla je dr. Turley.

 OBNOVI SADRŽAJ

INDEX.HR

OSTALE VIJESTI
Sjednica u Sarajevu: Vijeće ministara BiH o izvršenju prošlogodišnjeg budžeta

Danas sjednica VSTV-a: U fokusu izmjene Zakona o VSTV-u BiH

VIDEO: Muriz Memić sa čelnicima VSTV-a: Obećali da će ubrzati postupak u slučaju Dženan Memić

VIDEO: Slučaj \'Dragičević\': Pred Anketnim odborom odgovarali Ćulum i Kostrešević

Pretresi na području Sarajeva: SIPA u akciji \'Spis\' uhapsila četiri osobe zbog korupcije

Drugi put u mjesec dana: Izraelski avioni izveli napade na brodice i položaje Hamasa u Gazi

Odobrenje vlasti iz Sjeverne Koreje: Novinari iz Seula prate rušenje nuklearnog poligona

Zbog smanjenja plata u javnom sektoru i politikom reforme: Sukob policije i demonstranata u Parizu

Vlasnik Facebooka u Europskom parlamentu: Zuckerberg se izvinio zbog propusta i zloupotrebe

Američki predsjednik s Moon Jae-inom u Bijeloj kući: Trump nagovijestio da bi moglo doći do odgode susreta s Kimom
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 25 minuta
Merkel s Kinom dogovara zajednički odgovor na Trumpove carine
Objavljeno prije 35 minuta
Macron: Putinu ne smijete pokazati slabost, on će to iskoristiti

SpaceX na jednoj raketi lansirao 7 satelita u svemir, pogledajte snimku
Objavljeno prije sat vremena
Maduro protjerao najviše američke diplomate iz Venezuele
Objavljeno prije sat vremena
Australski nadbiskup koji je štitio svećenika pedofila napušta sve dužnosti
Objavljeno prije sat vremena
Umro Philip Roth, pisac i dobitnik Pulitzera