GV Zenica osudilo napade gradonačelnika Kasumovića na novinare


GV Zenica osudilo napade gradonačelnika Kasumovića na novinare

Gradsko vijeće Zenica osudilo je nedemokratski odnos  gradonačelnika Fuada Kasumovića koji je  zloupotrijebio govornicu  i na najgrublji način napao i vrijeđao novinare, što je u potpunosti neprihvatljivo i u direktnoj je suprotnosti sa ustavnim i zakonskim odredbama kojima se garantuje sloboda medijskog izvještavanja.

 

 U zaključku se navodi da Gradsko vijeće “čvrsto stoji na stanovištu da je sloboda medijskog izvještavanja, garantovana Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine, temeljni preduslov i stub svakog demokratskog društva. Imajući to na umu, Gradsko vijeće Zenica bezuslovno podržava novinare i druge medijske djelatnike u njihovom radu, jer se na taj način o djelovanju ovog predstavničkog tijela obezbjeđuje cjelovita informacija potrebna građanima Zenice”.

Gradsko vijeće Zenica konstatuje da je na sjednici od 28. septembra, ali i na nekoliko prethodnih, došlo do zloupotrebe govornice Gradskog vijeća i javnog medijskog prostora od strane gradonačelnika Fuada Kasumovića i izražava žaljenje zbog toga.

– Gradonačelnik Kasumović je govornicu zloupotrijebio kako bi na najgrublji način napao i vrijeđao novinare što je u potpunosti neprihvatljivo i u direktnoj je suprotnosti sa ustavnim i zakonskim odredbama kojima se garantuje sloboda medijskog izvještavanja – navodi se u zaključku.

Upravni odbor Društva novinara Bosne i Hercegovine također najoštrije osuđuje napade gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića na novinara BHT1 Haruna Bošnjaka i novinara i urednika portala Zenicablog Adnana Džonlića. Upravni odbor Društva novinara BiH poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona da ovaj slučaj prijetnji i ataka na novinare ispita i adekvatno sankcioniše.

Gradsko vijeće Zenica također je usvojilo Rezoluciju o osudi govora mržnje na internetu.

Imajući na umu zabrinjavajući porast zloupotreba na internetu, posebno na društvenim mrežama, Gradsko vijeće Zenica oštro osuđuje svaki usmeni ili pisani govor kojim se širi mržnja, netolerancija i segregacija po bilo kom osnovu: etničkom, vjerskom, spolnom, političkom i svakom drugom kojim se u podređeni položaj dovode druge osobe.

– Pravo na slobodu izražavanja ne podrazumijeva pravo na govor mržnje. Gradsko vijeće Zenica pri tome ima na umu da je govor mržnje pojam koji označava govor čiji je cilj degradirati, odnosno poniziti, prestrašiti ili poticati nasilje i predrasude protiv osobe ili grupe ljudi zbog rasne pripadnosti, spola, starosti, etničke ili nacionalne pripadnosti, religije, seksualne orijentacije, spolnog identiteta, invaliditeta, jezika, moralnih ili političkih stajališta, socijalno-ekonomske pripadnosti, zanimanja ili izgleda, mentalnih sposobnosti ili drugih sličnih razlika. Pojam obuhvata pisane i usmene te vizualne komunikacije i uključuje kako masovne, tako i nove medije kakav je internet – navedeno je.

Izabrani zvaničnici, to jest vijećnici u Gradskom vijeću Zenica i gradonačelnik, se podsjećaju da cilj njihovog djelovanja mora biti isključivo dobrobit građana. Pravna osnova za takvo djelovanje su Ustav, zakoni i Statut Grada Zenice, a moralna je uokvirena u Etički kodeks za izabrane zvaničnike Općine Zenica.

S tim u vezi, Gradsko vijeće apeluje na sve učesnike političkog djelovanja u Zenici da u svom radu imaju na umu da Gradsko vijeće ima ovlasti predstavničke, a gradonačelnik izvršne vlasti, te da njihovi odnosi trebaju počivati na međusobnom uvažavanju i poštivanju nadležnosti propisanih ustavom i Statutom grada Zenice.

1


Preuzeto sa BHRT

 OSTALE VIJESTI
VIDEO: Amer Kapo u Federaciji plus: U posjeti Sajmu privrede, poljoprivrede i zanatstva u Skenderiji

Parlament FBiH opet će donositi budžet Mostara: Negodovanja zbog odlučivanja o raspodjeli novca u Gradu na Neretvi

Veliki predmeti su u ladicama: Različite su ocjene borbe s korupcijom u TK-u

Uvoz viši za oko osam miliona KM: Izvoz mesoprerađivačke industrije manji za sedam miliona KM

Sebastian Kurz postao novi kancelar : Predsjednik Austrije odobrio novu vladu

Vlasti obećale da neće biti diskriminacije u saobraćaju: S. Arabija: Ženama će biti dozvoljeno da voze motore i kamione

Upozorenje UN-ovog ureda OCHA: Pola miliona Palestinaca u Gazi u opasnosti zbog poplava

F+: Iva Pašić, profesorica u Muzičkoj i baletskoj školi: Kako je oboren Ginis u najmnogoljudnijem sviranju klavira?

FOTO: Š estosjed i četverosjed dva nova najznačajnija projekta: Otvorena skijaška sezona na Bjelašnici

U finalu bolji od brazilskog Gremija : Real Madrid klupski svjetski šampion
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 6 sati
More izbacilo bombe iz Drugog svjetskog rata na talijansku obalu
Objavljeno prije 8 sati
Nova austrijska vlada istaknula proeuropsku orijentaciju: "Austrija može bolje"
Objavljeno prije 8 sati
Na dubrovačkoj plaži Banje uspješno deaktivirana protubrodska mina
subota, 16.12.2017. 18:16
Lideri krajnje desnice okupili se u Pragu, pozvali na kraj Europske unije
subota, 16.12.2017. 18:03
U Iraku pronađene masovne grobnice s tijelima 90 jezida, ubili ih džihadisti
subota, 16.12.2017. 17:56
Mjesec dana nakon nestanka argentinske podmornice, šef mornarice dobio otkaz