GV Zenica osudilo napade gradonačelnika Kasumovića na novinare


GV Zenica osudilo napade gradonačelnika Kasumovića na novinare

Gradsko vijeće Zenica osudilo je nedemokratski odnos  gradonačelnika Fuada Kasumovića koji je  zloupotrijebio govornicu  i na najgrublji način napao i vrijeđao novinare, što je u potpunosti neprihvatljivo i u direktnoj je suprotnosti sa ustavnim i zakonskim odredbama kojima se garantuje sloboda medijskog izvještavanja.

 

 U zaključku se navodi da Gradsko vijeće “čvrsto stoji na stanovištu da je sloboda medijskog izvještavanja, garantovana Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine, temeljni preduslov i stub svakog demokratskog društva. Imajući to na umu, Gradsko vijeće Zenica bezuslovno podržava novinare i druge medijske djelatnike u njihovom radu, jer se na taj način o djelovanju ovog predstavničkog tijela obezbjeđuje cjelovita informacija potrebna građanima Zenice”.

Gradsko vijeće Zenica konstatuje da je na sjednici od 28. septembra, ali i na nekoliko prethodnih, došlo do zloupotrebe govornice Gradskog vijeća i javnog medijskog prostora od strane gradonačelnika Fuada Kasumovića i izražava žaljenje zbog toga.

– Gradonačelnik Kasumović je govornicu zloupotrijebio kako bi na najgrublji način napao i vrijeđao novinare što je u potpunosti neprihvatljivo i u direktnoj je suprotnosti sa ustavnim i zakonskim odredbama kojima se garantuje sloboda medijskog izvještavanja – navodi se u zaključku.

Upravni odbor Društva novinara Bosne i Hercegovine također najoštrije osuđuje napade gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića na novinara BHT1 Haruna Bošnjaka i novinara i urednika portala Zenicablog Adnana Džonlića. Upravni odbor Društva novinara BiH poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona da ovaj slučaj prijetnji i ataka na novinare ispita i adekvatno sankcioniše.

Gradsko vijeće Zenica također je usvojilo Rezoluciju o osudi govora mržnje na internetu.

Imajući na umu zabrinjavajući porast zloupotreba na internetu, posebno na društvenim mrežama, Gradsko vijeće Zenica oštro osuđuje svaki usmeni ili pisani govor kojim se širi mržnja, netolerancija i segregacija po bilo kom osnovu: etničkom, vjerskom, spolnom, političkom i svakom drugom kojim se u podređeni položaj dovode druge osobe.

– Pravo na slobodu izražavanja ne podrazumijeva pravo na govor mržnje. Gradsko vijeće Zenica pri tome ima na umu da je govor mržnje pojam koji označava govor čiji je cilj degradirati, odnosno poniziti, prestrašiti ili poticati nasilje i predrasude protiv osobe ili grupe ljudi zbog rasne pripadnosti, spola, starosti, etničke ili nacionalne pripadnosti, religije, seksualne orijentacije, spolnog identiteta, invaliditeta, jezika, moralnih ili političkih stajališta, socijalno-ekonomske pripadnosti, zanimanja ili izgleda, mentalnih sposobnosti ili drugih sličnih razlika. Pojam obuhvata pisane i usmene te vizualne komunikacije i uključuje kako masovne, tako i nove medije kakav je internet – navedeno je.

Izabrani zvaničnici, to jest vijećnici u Gradskom vijeću Zenica i gradonačelnik, se podsjećaju da cilj njihovog djelovanja mora biti isključivo dobrobit građana. Pravna osnova za takvo djelovanje su Ustav, zakoni i Statut Grada Zenice, a moralna je uokvirena u Etički kodeks za izabrane zvaničnike Općine Zenica.

S tim u vezi, Gradsko vijeće apeluje na sve učesnike političkog djelovanja u Zenici da u svom radu imaju na umu da Gradsko vijeće ima ovlasti predstavničke, a gradonačelnik izvršne vlasti, te da njihovi odnosi trebaju počivati na međusobnom uvažavanju i poštivanju nadležnosti propisanih ustavom i Statutom grada Zenice.

1


Preuzeto sa BHRT

 
OSTALE VIJESTI
Izetbegović na programskom skupu SDA: BiH na političkoj i historijskoj raskrsnici

"Stop Istanbulskoj za suverenu Hrvatsku": U Hrvatskoj prosvjedi protiv ratifikacije Istanbulske konvencije

Došli do podataka miliona korisnika Facebooka bez dozvole: Britansko regulatorno tijelo ispituje dokaze iz Cambridge Analytice

Nedaleko od bolnice eksplodirao automobil napunjen eksplozivom: Sedam osoba poginulo u eksploziji u Idlibu, 25 povrijeđeno

Osim pod "ograničenim okolnostima": Trump većini transrodnih osoba zabranio služenje u vojsci

Uoči samita dvojice lidera: Naredne sedmice sastanak zvaničnika Sjeverne i Južne Koreje

Predao se otmičaru u zamjenu za oslobađanje talaca: Preminuo policajac povrijeđen u napadu u Francuskoj

"Mostar Run Weekend": Živanović i Parlov pobjednici drugog mostarskog polumaratona

Ove nedjelje počinje Formula 1: Hamilton rekordom do pole pozicije u prvoj trci sezone

Pomjeranje kazaljki sa dva na tri sata: Od sutra ljetno računanje vremena
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
U Francuskoj pritvoren maloljetnik, povezuju ga s džihadistom iz jučerašnjeg napada
Objavljeno prije sat vremena
Eksplozija autobombe u Egiptu, jedna osoba poginula, četiri ozlijeđene
Objavljeno prije 4 sata
Povijesni prosvjed protiv oružja u Washingtonu, očekuje se pola milijuna ljudi
Objavljeno prije 5 sati
Kina poslala jasno upozorenje Americi nakon uvođenja carina
Objavljeno prije 5 sati
Najveća kriza u povijesti Fejsa: "Zuckerberg djeluje kao dečko koji ne zna kamo ide"
petak, 23.3.2018. 22:55
Sirijski režim kontrolira gotovo čitavu istočnu Gutu: "Dušom i tijelom smo uz tebe, Bašare"