Miroslav Jenča u posjeti BiH: Riješiti sporna pitanja, jačati saradnju i ubrzati put ka EU


Miroslav Jenča u posjeti BiH: Riješiti sporna pitanja, jačati saradnju i ubrzati put ka EU

U posjetu našoj zemlji stigao je Miroslav Jenča, pomoćnik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda sa kojim se sastao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić. Odnosi sa susjedima i saradnja sa zemlјama Zapadnog Balkana doprinose stabilizaciji prilika i imaju pozitivan efekat na evropski put Bosne i Hercegovine, zaklјučeno je na sastanku.

Ivanić je naglasio opredijelјenost da se nastavi djelovanje na stabilizaciji prilika i ubrzavanju započetih reformskih procesa u našoj zemlji. Uz neophodne reforme, istaknut je fokus i na jačanje regionalne saradnje, kroz različite projekte i inicijative.

Ivanić je ukazao na značajnu ulogu Ujedinjenih naroda u prošlosti, koja je prisutna i danas, kroz različite projekte koji su donijeli značajne benifite građanima Bosne i Hercegovine. Kao posebno uspješan primjer saradnje istaknut je projekat “Dijalog za budućnost”, koji je dao značajan doprinos procesu pomirenja.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine pozvao je Ujedinjene narode da kroz svoja tijela nastave pozitivnu ulogu u procesu pomirenja i održivog mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, ali i u zemljama regiona.

Bosna i Hercegovina je jedan od najuspješnijih primjera gdje je međunarodna pomoć doprinijela stabilizaciji i pomirenju i može poslužiti kao model za rješavanje konflikata širom svijeta. U tom kontekstu, pomenuta je značajna uloga građana Bosne i Hercegovine, kroz različite humanitarne i mirovne organizacije, u uspostavlјanju mira u konfliktnim područjima, saopšteno je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Razgovarano je i o zastuplјenosti žena u političkom životu, poštovanju prava manjina, te o izmjeni Izbornog zakona. Sagovornici su istakli neophodnost da se preduzmu sve potrebne mjere kako bi se postiglo održivo rješenje i implementirali izborni rezultati.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici iz kabineta predsjedavajućeg i člana Predsjedništva Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića.

Pomoćnik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda se sastao i sa članovima Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koje je ohrabrio da riješe sporna pitanja, pojačaju regionalnu saradnju i ubrzaju put ka Evropskoj uniji.

Na sastanku je ukazano na to da političari u Bosni i Hercegovini moraju pronaći kompromisna rješenja u vezi sa izmjenama Izbornog zakona, te da se moraju činiti napori u borbi protiv korupcije, uspostavljanju vladavine prava i poštivanju ljudskih prava u skladu sa UN i drugim međunarodnim konvencijama, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Jenča je naglasio da će Ujedinjeni narodi nastaviti da aktivno učestvuju u misiji podrške miru i procesu pomirenja u Bosni i Hercegovini, kao i u podršci realizacije Programa Ujedinjenih naroda o održivom razvoju 2030. te ciljevima održivog razvoja.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Nikola Lovrinović, njegov zamjenik Nermina Kapetanović i članovi komisije Fehim Š kaljić, Zdenka Džambas i Sifet Podžić upoznali su gosta o političkoj situaciji u našoj zemlji uoči Opštih izbora u oktobru, napretku Bosne i Hercegovine u procesu evropskih integracija, te o ulozi Komisije i Parlamentarne skupštine u procesu evropskih integracija.

Članovi Zajedničke komisije naveli su da je u proteklih nekoliko godina Bosna i Hercegovina ostvarila značajne korake na putu ka kandidaturi za članstvo u Evropskoj uniji.

Naglašeno je da nova Strategija Evropske komisije za zemlje zapadnog Balkana i nedavna posjeta predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera predstavljaju ohrabrenje za zemlju da nastavi sa reformama, radi dobijanja kandidatskog statusa i otvaranja procesa pregovora za punopravno članstvo.

Kada je riječ o saradnji sa zemljama regiona, članovi Zajedničke komisije ocijenili su da se, u okviru bilateralnih susreta na najvišim nivoima, kao i regionalnih inicijativa i Berlinskog procesa, čine napori na unapređenju odnosa na političkom i na ekonomskom planu, realizacijom zajedničkih infrastrukturnih i energetskih projekata.

Sastanku je prisustvovala i rezidentna predstavnica UNDP-a u našoj zemlji Sezin Sinanoglu.

1


Preuzeto sa BHRT

 OSTALE VIJESTI
VIDEO: Nužna reforma: Parafiskalni nameti u BiH znatno veći nego u regiji

VIDEO: Preletači uzdrmali parlamentarne većine: U BiH sve više onih koji mijenjaju stranački dres

VIDEO: Entitetski premijeri s Duncanom i Fergusonom: Podrška Velike Britanije izuzetno značajna za Vladu Federacije BiH

VIDEO: U F+ Merjem Mlaćo: Rast potražnje za halal proizvodima ohrabruje bh. proizvođače

Istovremeno postao predsjednik Centralne vojne komisije: Xi Jinping jednoglasno izabran za predsjednika Kine

Recipročna mjera odluci Londona: Moskva će protjerati 23 britanska diplomata

Nije objavljen uzrok smrti 37-godišnjeg Adriana Lama: Preminuo haker koji je otkrio identitet Chelsea Manning

VIDEO: Moja kosa - tvoja kosa: Tuzlanke donirale kosu za djecu oboljelu od raka

VIDEO: Derbi 2. kola Lige za prvaka Premijer lige BiH: Zrinjski se vratio nakon 0:3 i izvukao bod protiv Željezničara

Za prijateljske utakmice protiv Bugarske i Senegala: Prosinečki umjesto Burića pozvao Kjosevskog
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
Bivši zamjenik ravnatelja otpušten iz FBI-ja: "Ovaj neviđen pothvat vodio je sam predsjednik"
Objavljeno prije 3 sata
Sjevernokorejski ministar posjetio Švedsku, održani razgovori o nuklearnom pitanju
Objavljeno prije 4 sata
Ministar odbio rusku tvrdnju da je otrov kojim je napadnut špijun stigao iz Češke
Objavljeno prije 5 sati
Najmanje 15 migranata, među njima petero djece, utopilo se u prevrtanju čamca u Egejskom moru
Objavljeno prije 5 sati
Umro najomraženiji haker na svijetu, čovjek koji je vlastima predao slavnu američku zviždačicu
Objavljeno prije 6 sati
Grčki ministar vanjskih poslova primio prijeteće pismo s metkom zbog spora s Makedonijom